Χ.Α: Πολλά, μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα (19 ΝΟΕ 2021)

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε δει πως η Αγορά έχει αλλάξει τη μακροπρόθεσμη πορεία της σε ανοδική. Από την άλλη είναι δεδομένο και πλέον με αποδείξεις, ότι η Οικονομία έχει ξεκινήσει ένα νέο ανοδικό κύκλο κι αυτό θα αντικατοπτριστεί και στο ΧΑ. Αν κάποιος δει τη μεγάλη εικόνα και σκεφτεί ότι μπροστά μας έχουμε θετικά νέα (αναβαθμίσεις, αποτελέσματα, νέα έργα, μειώσεις φορολογίας, χαμηλά επιτόκια κλπ), κάτι που είχαμε ξεχάσει την τελευταία 10ετια, θα καταλάβει ότι οι πιθανότητες είναι μαζί μας. Με αυτό το δεδομένο θα πρέπει οι επενδυτές να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και όχι να προσπαθούν να πιάσουν τις μικρό κινήσεις που κάνει η Αγορά.

SHARES TO WATCH

 1. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 2. ΓΕΚΤΕΡΝΑ
 3. ΔΕΗ
 4. ΕΧΑΕ
 5. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
 6. ALPHA BANK
 7. BIOXAΛΚO
 8. EΛXA 
 9. ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ

SHARES TO WATCH (Μικρά χαρτοφυλάκια)

 • PERFORMANCE TECHNOLOGIES
 • ΜΟΝΤΑ (MODA BAGNO)

COMMENT

Αλμπέρτος Μπουρλάς, Commercial Partners Director της Microsoft, για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα: «Με την επίτευξη του Microsoft Gold Cloud Competency, η Performance επιδεικνύει βαθιά τεχνογνωσία και δέσμευση που την τοποθετεί ανάμεσα στους πλέον καταρτισμένους του οικοσυστήματος των συνεργατών μας. Η επάρκεια της Performance στις Cloud τεχνολογίες της Microsoft είναι καθοριστική για να βοηθήσει τους πελάτες της να συνεχίσουν να καινοτομούν και να μετασχηματίζονται ψηφιακά, με την αξιοπιστία και ασφάλεια του Microsoft Azure.»

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ 

 • ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ερχόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεν ενθουσίασαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Frigoglass (-8,40%). Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Ικτίνο (+1,52%), ενώ έγινε και “πακέτο” 250000 τεμ. στα 0,8570 ευρώ. Παρουσία πωλητή σε ΛΕΒΚ (-10,53%), ΝΑΥΠ (-1,74%), ΠΑΠ (-1,72%), ΠΛΑΘ (-0,95%), Realcons (-1,06%), ΠΡΔ (-10,27%), ΙΝΛΟΤ (-3,03%), ΛΑΝΑΚ (-2,61%) και ΜΙΝ (-1,79%).

 • Βγήκε “bid” σε Τεχν. Ολυμπιακή (+1,14%), Δρομέα (+1,83%) και Ελγέκα (+1,92%). Με αυξητικές διαθέσεις ο όγκος συναλλαγών σε Unibios (+1,10%), Byte (-0,32%) και Ίλυδα (-2,82%). Ξαφνικό ενδιαφέρον για τον Επίλεκτο (+2,11%).

Χωρίς πειστικούς αγοραστές οι ΜΑΣΟΠ (+3,66%), ΞΥΛΠ (+2,34%), ΕΛΒΕ (+2,86%), ΒΙΟΚΑ (+2,65%), ΜΟΝΤΑ (+4,92%), ΑΤΤ (+1,57%), ΧΑΙΔΕ (+5,38%), ΑΚΡΙΤ (+18,75%), ΜΕΡΚΟ (+0,41%), ΚΑΡΕΛ (+2,13%), ΕΛΙΝ (+2,31%), ΕΒΡΟΦ (+0,96%), ΠΑΙΡ (+3,47%) και ΑΤΤΙΚΑ (+1,90%).

 • Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-6,77%), ΞΥΛΚ (-9,43%), ΤΖΚΑ (-0,60%), ΚΟΡΔΕ (-1,42%), ΕΠΣΙΛ (-1,43%) και ΑΛΜΥ (-1,82%). Ακόμα ένα κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά για ΦΒΜΕΖΖ (+10,21%).

Τοποθετήσεις μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, από όσους ποντάρουν σε έξοδο από την “επιτήρηση”, για τον Σπύρου (+10,77%). Επιμένει πλαγιοανοδικά η Medicon (+2,52%) και σε νέα υψηλά 22 ετών η Autohellas (+1,86%).

 • COMMENT- Πέτρος Στεριώτης

Εκτιμούμε ότι ένα από τα κρίσιμότερα “στοιχήματα” των επόμενων μηνών, σε διεθνές επίπεδο, θα είναι η αξιολόγηση των πραγματικών επιλογών των Κεντρικών Τραπεζών, στο δίλημμα “πληθωρισμός ή ανάπτυξη”.

 • Οι Θεσμικοί επενδυτές, από τη “long” πλευρά της Αγοράς, στην οποία παραδοσιακά πρόσκεινται, προφανώς προκρίνουν τη συνέχιση της έξτρα χαλαρής νομισματικής πολιτικής. “Μαζί με το βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα” λέει ο θυμόσοφος Λαός, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συσχέτιση των Ξένων Χρηματιστηρίων, με τη Λεωφόρο Αθηνών.

“Όχι, δεν προβλέπουμε ότι ο Γενικός Δείκτης θα γράψει νέα ιστορικά υψηλά αύριο, για να πιάσει Dow, DAX, EuroStoxx 600 και λοιπές ‘δημοκρατικές δυνάμεις’ που βρίσκονται εκεί από καιρό. Κάθε πράγμα στον καιρό του, άλλωστε

 • COMMENT-  Γιώργος Κατικάς (Β.Ν)

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τρίτη συνεχόμενη ανοδική για τον τραπεζικό δείκτη και πλέον από τις 590 μονάδες έχει πάει στις 610 μονάδες. Στην Alpha Bank τα περισσότερα βλέμματα, με αρκετούς να περιμένουν κάποια στιγμή να καλύψει τη διαγραμματική απόσταση που τη χωρίζει από τις άλλες (και εμείς μεταξύ αυτών). Δεν ξεπέρασε τα 1,15 ευρώ, αλλά ξεπέρασε σε τζίρο τα 10 εκατ. ευρώ. Δυνατή και πάλι η Eurobank και έγραψε και νέο υψηλό. Μόλις 2 σεντς τη χωρίζουν από το 1 ευρώ. Καλή και η Πειραιώς και μάλλον πήρε ανάσες η Εθνική που έχει προσφέρει αρκετά.

 • ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 

ΟΛΠ: Ετσι είναι ακριβώς, πριν δύο χρόνια διαπραγματευόταν στα 24,00 ευρώ και τώρα προσπαθεί να ξεκολλήσει από τα 18,00 με 18,50 ευρώ(!). Αποκλειστική αιτία, η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους διοίκησης και μεγαλομετόχων πάνω από όλα. Ενα λιμάνι σαν και το δικό του και να αποτιμάται στα 450 με 460 εκατ. ευρώ. Ελα δηλ. στο τόπο σου… Να είσαι επενδυτής μέτοχος του και όχι μόνον να μην κερδίζεις, αλλά και να χάνεις κι από πάνω. Με αρνητικό καθαρό δανεισμό (τα ταμειακά διαθέσιμα υπερβαίνουν τα δάνεια αλλά και τις μισθώσεις) και με τα ΑΥΛΑ*** να αποτιμώνται σε… 1 εκατ. ευρώ.

 • ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ περιπτώσεις κι αυτές των ΜΟΗ (22,30 πριν διετίας και 14,30 σήμερα, ΕΛΠΕ στα 9,3000 ευρώ πριν 18μηνου και στα… 6,3000 τώρα, αλλά και ΤΙΤC (19,5000 και 15,0000 ευρώ αντίστοιχα). Φυσικά υπάρχουν κι αρκετοί κερδισμένοι, όσοι δηλ. εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά τους στο ξεκίνημα του COVID19, αλλά η ουσία, το γενικό αποτέλεσμα της πορείας τους στο ΧΑ στη διετία είναι – αν μη τι άλλο, απογοητευτικό. Τα πάντα ρει όμως, το έργο το έχουμε ξαναδεί και οι έσχατοι έσσονται πρώτοι αρκετές φορές.

*** – Φήμη / Υπεραξία (επιχείρησης) (Goodwill)

Αντανακλά την αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων όπως τη φήμη, το εμπορικό σήμα, τις καλές σχέσεις με τους πελάτες, την επαγγελματικότητα και ηθική των υπαλλήλων της όπως και άλλους παράγοντες που βελτιώνουν την προς τα έξω εικόνα της επιχείρησης.

Διακρίνεται σε:

 • Συμφυής φήμη (inherent goodwill) η οποία αντανακλά τα θετικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Αυτό το είδος της φήμης δεν εμφανίζεται στον ισολογισμό.
 • Εξαγορασθείσα φήμη (purchased goodwill) η οποία είναι η επιπλέον αξία πέραν του ευλόγου τιμήματος εξαγοράς των καθαρών περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης.

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ότι στην εξαγορά της chipita κατεβλήθη ποσόν περί τα 250 εκατ. ευρώ, αν δεν απατώμεθα.

ΥΓ: ΚΑΚΩΣ δεν τα υπολογίζουν οι περισσότεροι.


ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: ΕΔΩ πρέπει να υπάρχει κόντρα με ορισμένα θεσμικά χαρτοφυλάκια που πριν ένα μήνα διατηρούσαν περί τα 2,7 εκατ. μτχ στα χαρτοφυλάκια τους… Ή κάποια να ρευστοποιούν και οι γνωρίζοντες να μην βιάζονται να απορροφήσουν τις προσφορές που αυτά βγάζουν.

Επιθετικό / Αμυντικό Χαρτοφυλάκιο (Aggressive / Defensive Portfolio)

 • Επιθετικό / Αμυντικό χαρτοφυλάκιο είναι δύο διαφορετικού τύπου χαρτοφυλάκια που δημιουργούν οι θεσμικοί αλλά και οι ιδιώτες επενδυτές ανάλογα με τις προσδοκίες τους για τις μελλοντικές αποδόσεις των αγορών.

Αμυντικό χαρτοφυλάκιο
Οι υποστηρικτές της δημιουργίας αμυντικών χαρτοφυλακίων θεωρούν ότι οι τιμές των μετοχών βρίσκονται κοντά στα πραγματικά τους επίπεδα, δηλαδή έχουν ενσωματώσει όλους τους παράγοντες που τις επηρεάζουν.

 • Συνεπώς, ο επενδυτής αντί να αναζητεί ευκαιρίες απλά επιλέγει ένα βαθμό κινδύνου που είναι ανεκτός για αυτόν και στη συνέχεια δημιουργεί ένα χαρτοφυλάκιο που να ανταποκρίνεται σε αυτό το βαθμό.

Η αμυντική στρατηγική εφαρμόζεται τόσο στην επιλογή των μετοχών (security selection), όσο και στην κατανομή του χαρτοφυλακίου (asset allocation).

Επιθετικό χαρτοφυλάκιο
Αντίθετα, οι οπαδοί της επιθετικής επιλογής μετοχών και κατανομής χαρτοφυλακίου θεωρούν ότι διαθέτουν τρόπους και γνώσεις για να ξεπεράσουν τους υπόλοιπους επενδυτές και να ανακαλύψουν πρώτοι μετοχές που θα εμφανίσουν σημαντικές αποδόσεις στο επόμενο διάστημα.

Μικτό χαρτοφυλάκιο
Υπάρχει ακόμα η περίπτωση να εφαρμόσει κάποιος έναν συνδυασμό των δύο στρατηγικών, δηλαδή να είναι επιθετικός στην επιλογή μετοχών, αλλά να ακολουθεί αμυντική τακτική στην κατανομή του χαρτοφυλακίου του.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.