Χ.Α: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) (23.10.2020)

Χ.Α: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Τελικά το μάθημα ήταν εξαιρετικά απλό. Το εμπεδώσαμε, το αποστηθίσαμε, το κάναμε κτήμα μας. Βγαίνει το παπόρι;  Πουλάμε σαν να μην υπάρχει αύριο. Επιστρέφει το παπόρι; Αγοράζουμε, με επιφυλάξεις βέβαια.

  • Σφύζει επενδυτικής παιδείας το επίπεδο των ανά την επικράτεια με το ΧΑΑ εμπλεκομένων.
Φανταστείτε να βγει και κάνα γεωτρύπανο.Under zero ο δείκτης. Ούτε ατσάλινο προστατευτικό δίχτυ δεν θα μπορέσει να τον συγκρατήσει. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα, την οποία έχουμε επανειλημμένα βιώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα.
  • Κάτι τέτοιο  έγινε αντιληπτό ιδιαίτερα τις δυο τελευταίες συνεδριάσεις. Αγοράσαμε την Τρίτη με την προσμονή του τέλους της βόλτας, πουλήσαμε μετά μανίας την Τετάρτη με τη γνωστοποίηση της ανανέωσης της NAVTEX… Και μη χειρότερα!

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Συνεχίζεται η τεχνική αδυναμία και απαξίωση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, υποβοηθούμενη και από την διορθωτική κίνηση των Διεθνών Αγορών. Η νέα έξαρση της πανδημίας & η επανεμφάνιση των lockdowns σε Παγκόσμιο επίπεδο, η ασυμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών & Ρεπουμπλικάνων για το Stimulus Program, η ανησυχία για την έκβαση των Αμερικανικών εκλογών, αλλά και τα μακροοικονομικά προβλήματα που εμφανίζονται ανά την Υφήλιο, πλήττοντας κυρίως τις Αναπτυσσόμενες Αγορές, δημιουργούν ξανά το υπόστρωμα για αυξημένη ανησυχία.

  • Το χθεσινό “κερασάκι” στις αρνητικές ειδήσεις, είναι ότι το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα της Ε.Ε. γιατην ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, δεν θα ξεκινήσει αρχές του 2021, λόγω διαφωνιών Commission & Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την πολυτραυματισμένη Ελληνική Οικονομία.

Τα σημαντικά προβλήματα και η αδυναμία ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας, σε μακροοικονομικό και σε μικροοικονομικό επίπεδο συνεχίζονται και τα στοιχεία που δημοσιεύονται συνεχίζουν να είναι αποθαρρυντικά για την συνέχεια.

Στα Ελληνοτουρκικά η κατάσταση δεν δείχνει, προς το παρόν, καμία τάση βελτίωσης, ή αποκλιμάκωσης. Τα σοβαρά προβλήματα της Τουρκικής Οικονομίας και η συνεχιζόμενη και σήμερα ανεξέλεγκτη πτώση της Τούρκικής Λίρας, έναντι όλων των Βασικών Νομισμάτων, δεν πτοούν τους “καλούς μας Γείτονες”. Αντιθέτως η λαϊκή δυσαρέσκεια των Τούρκων, εξωτερικεύεται και επιταχύνει την Τουρκική επιθετικότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά συνεχίζει να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά με την βοήθεια της ΕΚΤ και του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (PEPP). Έτσι η προχθεσινή επιτυχής επανέκδοση & υπερκάλυψη 15ετους ομολόγου 2 δισ. με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο 1,17% αποτελεί φυσικό επακόλουθο, όταν όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας δυνητικός αγοραστής (ΕΚΤ) με 14 δισ., που ουσιαστικά χειραγωγεί την Αγορά. Το αποτέλεσμα είναι οι Κρατικοί τίτλοι να καταγράφουν τα υψηλότερα κέρδη από την αρχή του 2020, σε σχέση με τους υπόλοιπους της Ευρωζώνης.

  • Όμως στο Ελληνικό χρηματιστήριο δεν υπάρχει Λευκός Ιππότης 

Έτσι όχι μόνο δεν ακολούθησε το πρόσφατο ράλι αντίδρασης των Ξένων Αγορών, πλην ελαχίστων μετοχών, αλλά ενσωμάτωσε αμέσως όλες τις αρνητικές ειδήσεις. Συνεχίζει δε να επιβαρύνει αρνητικά την μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, τόσο στους βασικούς δείκτες του, όσο και στις Τραπεζικές μετοχές, διασπώντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει και θα αυξηθεί, όσο βαδίζουμε προς τις Αμερικάνικες εκλογές, με τον Covid-19 να επανακάμπτει και την Τουρκική προκλητικότητα στα ύψη.

Αν και παραμένουμε αρνητικοί για την τεχνική εικόνα της Αγοράς μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, τόσο σε οικονομικό όσο και σε τοπικό γεωπολιτικό επίπεδο, σε περίπτωση μεγάλων πιέσεων, επικεντρωνόμαστε αυστηρά σε μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα & μερισματικές αποδόσεις αλλά και εξωστρέφεια. Προετοιμάζουμε τα χαρτοφυλάκια όσο καλύτερα μπορούμε γιατί ‘the winter is coming’ και προμηνύεται δύσκολος.

Ενωρίτερα χθες- www.mikrometoxos.gr/nea-pilotiki-ypiresia-amesis-chrimatistiriakis-enimerosis

(6)

ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ωθεί για πολλοστή φορά σε άτακτη υποχώρηση το ελληνικό χρηματιστήριο. Αν δεν τις βγάλουν από τους Δείκτες, δεν θα ηρεμήσει η αγορά. Εκεί που πάνε να καλλιεργήσουν κάποιες ελπίδες, βραχύβιας έστω ανάκαμψης, έρχεται ξαφνικά ένα μικρό απλά τσουνάμι και τις βουλιάζει. Μεγάλα παιδιά είμαστε, κάποια στιγμή πρέπει να το πάρουμε απόφαση.
FAKE NEWS: Συνεδριάζουν έκτακτα τα αρμόδια όργανα του Χ.Α προκειμένου να ενισχύσουν τον ΔΤΡ επί δέκα φορές. Το πως, όλοι το γνωρίζουμε.

(5)

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Όταν μιλάει το χαρτί το πραγματικό, πετάει το άλλο το χαρτί στο ταμπλό. Ολα τα υπόλοιπα είναι… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Πλήρης δικαίωση του Μιχάλη Γελαντάλι που επέμενε και επιμένει. Στο +2% η τιμή του, στα 1,5600 ευρώ με 500 χιλ. τμχ.
ΑΒΑΞ: Καλά τέτοια νίλα, είχαμε καιρό να πάθουμε. Αναξιόπιστοι οι κουμπάροι, για πολλοστή φορά προδίδουν τους εκάστοτε συνοδοιπόρους τους. Εμείς πάντως θα επιμείνουμε αυτή την φορά, αναμένοντες την στιγμή που θα φιλοτιμηθούν. Τους πιάνει βλέπετε μερικές φορές το φιλότιμο. Με κ/φση ούτε καν 80 εκατ. ευρώ, δεν θα μπορούν να ευτελίζονται εσαεί.
ΚΕΚΡΟΠΑΣ: Όταν θα ανακοινωθεί η απόφαση, δεν θα είναι μάλλον αργά; Ρητορικό ερώτημα για τους ερωτώντες, που δεν είναι και λίγοι. Ο καθένας με την τύχη του. Με λελογισμένα πάντα στοιχήματα.

(4)

ΤΕΝΕΡΓ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΣΑΡΑΝΤΗΣ – ΔΕΗ – ΟΛΠ – ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ – ΟΛΘ – ΕΛΛΑΚΤΩΡ (εσχάτως) – QUEST HOLDINGS – ΚΡΙ ΚΡΙ – ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ- ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ – ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ – ΕΠΣΙΛ – ΠΡΟΦ και μερικές ακόμη μικρότερου βεληνεκούς αποδεικνύουν ότι οι πραγματικές αξίες δεν χάνονται στο πρώτο φύσημα του ανέμου, σέβονται και τιμούν τους επενδυτές μετόχους τους και ξεγυμνώνουν την συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων.
ΑΒΑΞ: Τέτοια απαξιωτική εικόνα μετά από το κλείσιμο ενός τέτοιου Deal παραπέμπει σε δυσάρεστους συνειρμούς. Τόσον άδειες είναι οι τσέπες τους;
ΟΤΕ: Μέχρι πριν λίγες μόλις εβδομάδες η αγορά ακούμπαγε πάνω του και έπαιρνε κουράγιο, δυνάμεις. Στα 14,00 ευρώ πριν ενάμισι μήνα και παλεύει τώρα να κρατήσει έστω τα 12,00 ευρώ.

(3)

OTE: Στο δίμηνο υποχωρεί στο -11%, με την ΕΕΕ στο -7,5%, την ΜΠΕΛΑ στο -11% και την ΜΟΗ στο -25%. Γι αυτό και ο ΓΔ δεν σηκώνει κεφάλι. Στο -13% ο ΔΤΡ, οπότε δένει για τα καλά το… μυστικό της αδυναμίας του ΓΔ να ξεφύγει των 650 μονάδων, για να πασχίζει τώρα να κρατήσει τουλάχιστον τις 610(!!).
ΝΑ ΜΗΝ ξεχνάμε, ότι οι περισσότερες του Ftse25 δεν δικαιολογούν ούτε καν τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους στο ταμπλό και οι ξένοι διαχειριστές αλλά και οι μεγαλοπενδυτές (“αλλοδαποί” και ημεδαποί) μόνον άσχετοι δεν είναι πλέον. Εχασαν πολλά, τους φόρτωσαν πολλές αμαρτίες τα άσπρα κολλάρα και τώρα φυσάνε και το γιαούρτι.

(2)

FORTHNET: Από τα 0,3800 επιστροφή στα 0,2800 ευρώ. Οι διορατικοί – υπομονετικοί θα εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις. Δεν βιάζονται άλλωστε. Και γιατί άλλωστε να βιαστούν;
ΚΑΙΡΟΜΕΖ: Το που μπορεί να φτάσει η υποχώρηση της δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς, πλήν των διαχειριστών της που ακολουθούν την δική τους τακτική και την οποία εξυπακούεται ότι διατηρούν ευλαβικά μυστική.
ΚΑΙΡΟΜΕΖ(1): Το που μπορεί να φτάσει η τιμή της προς τα πάνω, είναι πολύ ευκολότερο να μαντέψει κανείς. Κάτι μεταξύ των 0,1700  με 0,1900 ευρώ, σύμφωνα με την δική μας ταπεινή εκτίμηση. Φυσικά και στα 0,1440 (πρόσφατα υψηλά της να φτάσει) δηλ. +30% από εδώ που βρίσκεται, δεν θα χαλούσε κανένα.

(1)

ΑLPHA BANK: Από το -3,15% και τα 0,5036 ευρώ, γύρισε θετική έστω οριακά. Αυτό όμως δείχνει κάτι.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ: 10 – 0 (!!) η τερματική σύγκριση τους και μάλιστα μετά την ανακοίνωση του ΧΡΥΣΟΥ Deal με επικράτηση του “αχυρένιου” όπως αποδεικνύεται τερματικά Αβακα. Την αιτία θα πρέπει να την αναζητήσει κανείς, στις άδειες τσέπες ορισμένων. Και τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια.
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Είναι κανείς να τα λυπάται πραγματικά.
ΜΟΗ: Έχει κι άλλο κάτω. Δεν θα εκπλαγούμε αν την δούμε και με το 7 μπροστά.
ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ (Θαν. Σταυρόπουλος): Κάποιοι κουράστηκαν να περιμένουν να μάθουν τον πρόσφατο αγοραστή των “πακέτων” στον Καραμολέγκο (-8,18%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Space (+4,58% και λόγω των εξελίξεων με SingularLogic), οι ίδιες εξελίξεις και για την Epsilon Net (+0,74%, το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 15/10)
  • Ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην Doppler (-3,59%), επιστροφή αγοραστών στον Κέκροπα (+0,91%), έκανε συναλλαγή με 1 τεμ. η ΒΙΣ (0%), όλο και χαμηλότερα ο Κυριακούλης (-5,30%), ενώ “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσαν Αλουμύλ (-5,96%), AVE (-2,46) και Cairo Mezz (-7,93%).

Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 0,362 ευρώ για να ελπίζει σε κάτι σημαντικά καλύτερο η Δομική Κρήτης (-1,20%), κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών σε Άβακα (-6,57%), Παπουτσάνη (-3,14%) και ΕΚΤΕΡ (-3,31%)

  • Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Παϊρη (-4,47%), Λύκο (-3,39%), Ιντεάλ (-3,75%) και Byte (-1,33%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Intralot (-3,70%) και Performance (-1,83%), η δεύτερη με ελάχιστες, σήμερα, συναλλαγές.

ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ (Θαν. Σταυρόπουλος): Μόλις δύο θετικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες δώδεκα, έχει να επιδείξει η μετοχή της Jumbo (-1,73%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 14,42 ευρώ, οι “sellers” είναι οι απόλυτοι διαμορφωτές της τάσης, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 12,72 και 12,19 ευρώ. Η πρώτη αντίσταση στα 13,58 ευρώ και το ημερήσιο “stop short” στα 15,20 ευρώ.

  • Από τις 12 τελευταίες συνεδριάσεις, στις έντεκα έχει κλείσει με αρνητική μεταβολή η μετοχή της Motor Oil (-1,14%), καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις όσων εκτιμούν ότι ο τίτλος θα εξέλθει από τον MSCI Standard (στις 11/11 οι ανακοινώσεις), ενώ σήμερα η μετοχή κινήθηκε μόνιμα στο “κόκκινο” και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 7μηνου. Αν χαθεί η στήριξη των 8,60 ευρώ (ενδοσυνεδριακά η μετοχή βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 8,38 ευρώ, -4,83%), η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 8,10 ευρώ, που θεωρείται και το “ύστατο οχυρό” των αγοραστών. Το ημερήσιο “stop short” στα 10,54 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Fourlis (-3,44%) και σήμερα κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 3,78 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), ανοίγει διάδρομο προς τα 3,28 ευρώ.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

  • ΕΜΕΙΣ λέμε στους ειδικούς, αναλυτές και μη, ότι ο Αβαξ έχει πιο μεγάλο ανεκτέλεστο, πιο μικρό χρέος και πολύ καλύτερο 6μηνο. Έχει και το 40% της ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ, να μην ξεχνιόμαστε…

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΧΟΥ στο τελευταίο 30ήμερο

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: GR invest.gr

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.