Χ.Α: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) 21 Φεβρ. 2020

ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ του Συστήματος εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι επενδυτές κοιτάνε την γενική εικόνα (και όχι της κάθε μετοχής ξεχωριστά), δεν δυσκολεύονται να χειραγωγούν το Χ.Α.

 • Για τον πραγματικό επενδυτή τώρα, που ξέρει τι θέλει στο χαρτοφυλάκιο του και τι εκπροσωπεί η κάθε μετοχή που αυτό περιλαμβάνει, αυτά δεν τον αγγίζουν.
 • Ξέρει ότι ο τερματικός αγώνας είναι μαραθώνιος και ποιός θα κερδίσει στο τέλος ή τουλάχιστον έχει τις πλείστες των πιθανοτήτων για να τον κερδίσει.
 • Ξέρει ότι η κάθε μετοχή είναι ξεχωριστή, την ξέρει κι από την καλή κι από την ανάποδη…

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ είναι μία ξεχωριστή ΕΝΟΤΗΤΑ – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ της ΑΓΟΡΑΣ. Κινούνται με τα δικά τους κριτήρια, ακολουθούν ορισμένους κανόνες, χαράσσουν την δική τους τακτική και δεν υπάρχει μέρα που δεν θα ρίξουν μερικές τουφεκιές ή ζαριές στο ταμπλό. Αποτελούν φυσικά, το απαραίτητο οξυγόνο με το οποίο αυτή πορεύεται.

 • Οι ολιγαρκείς πρωτίστως και οξυδερκείς δευτερευόντως εξ αυτών, μπορούν και εκμεταλλεύονται την αγορά προς όφελον τους. Και μαγκιά τους.

****

ΣXOΛIO – ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ μ/μ: Κόντρα σε όλους εκείνους που τα υποτιμούν τόσο εμπράκτως όσο και… “αρθρογράφως”, η υπεροχή των μεσαίων (πλέον) και μικρομεσαίων ποιοτικών μετοχών διαχρονικά στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι καταιγιστική απέναντι στα θεωρούμενα σοβαρά χαρτιά της αριστοκρατίας του Χ.Α. (Θεσμικών αναλυτών, διαχειριστών κι όλων των συναφών συνομοταξιών…). Αρκετά μάλιστα εξ αυτών άλλαξαν και κατηγορία ή και κατηγορίες…

 • Tι να πρωτοαναφέρουμε; Tον Σαράντη, τα Πλαστικά Κρήτης, την Autohellas, τις ΕΥΑΘ, Ευρωπαική Πίστη, Mermeren, Κυριακίδης Μάρμαρα, Ικτίνος, Κάρατζη, Πλαστικά Θράκης, Flexopack, Κρι Κρι, Quest Holdings,‘Ελτον Χημικά, Πετρόπουλος, Κανάκης, Αs.Co., Profile, Paperpack, Elve Ενδυμάτων, Bογιατζόγλου κλπ κλπ;
 • ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜE ότι σαν μικρά χαρτάκια ξεκίνησαν και οι σημερινοί κολοσσοί των ΜΥΤΙΛ και JUMBO…
 • Με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ότι διακρίθηκαν ιδιαίτερα και στην πλέον ομιχλώδη περίοδο της ιστορίας της ελληνικής οικονομίας (τουτέστιν από το 2010 και εντεύθεν…). Και επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά…

****

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ – 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 – HBSC – EKΘΕΣΗ – ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Η HSBC που πάντα ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους ξένους οίκους – καμμία σχέση με τα ΡΙΧΤΑΔΙΚΑ των Morgan Stanley, Goldman Sachs και κυρίως των BOFA-ML, CITI – εκτιμά ότι η αγορά θα συνεχίσει να δέχεται θετικές εκπλήξεις από την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της ελληνικής κυβέρνησης, με θετικές αναθεωρήσεις των μακροοικονομικών προοπτικών και των θεμελιωδών μεγεθών των ελληνικών τραπεζών.

 • Κατά την άποψή της, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν καλές επιδόσεις κερδοφορίας και ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, ενώ η δράση πολιτικής θα μετριάσει τις ανησυχίες της αγοράς για την ποιότητα των κεφαλαίων και την πιθανή αρνητική επιτάχυνση των σχεδίων γύρω από τα NPEs.

HSBC: "Buy" για όλες τις ελληνικές τράπεζες - Δεν δικαιολογούνται οι "αρκούδες"

ANAΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ, δίνει σύσταση ΑΓΟΡΑ και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την νέα τιμή-στόχο για την Eurobank να διαμορφώνεται στα 1,0400 ευρώ από 0,9400 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα στα 3,3000 ευρώ από 2,8000 ευρώ πριν, για την Πειραιώς στα 4,4000 ευρώ από 3,1000 πριν (περιθώριο ανόδου 44,6% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα) και για την Alpha Bank στα 2,4800 ευρώ από 2,5000 ευρώ προηγουμένως.

***

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Εξετάζοντας μία επένδυση από την πλευρά του επενδυτή του Χρηματιστηρίου, θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζουμε τα οικονομικά μεγέθη που μας παρουσιάζονται με βάση μία συντηρητική οπτική. Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, θα πρέπει να κατανοούμε απόλυτα τη φύση των μεγεθών που μας παρουσιάζονται και πριν τα αποδεχθούμε ως “πραγματικά” ή ως “εξασφαλισμένα”, θα πρέπει να εξετάζουμε τη φύση τους, την υπόστασή τους και τους κινδύνους που θα μπορούσαν να τα επηρεάσουν.

 • Κάποτε εκλαμβάναμε τα οικονομικά μεγέθη ως “δεδομένα” ή ως πραγματικά και εξασφαλισμένα. Όμως, στο μεταξύ, βιώσαμε την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου μετά το έτος 2000, βιώσαμε την κατάρρευση εταιριών που εμφανίζονταν ως “κολοσσοί” ή ως  “εγγυημένες”, βιώσαμε την οικονομική κρίση και την πλήρη ανατροπή που αυτή επέφερε και -ακόμη και πολύ πρόσφατα- βιώσαμε την αναξιοπιστία και την αφερεγγυότητα αυτών που είχαν ταχθεί να ελέγχουν τις οικονομικές καταστάσεις εταιριών και να πιστοποιούν, σε μας τους μετόχους, την ακρίβεια και την αλήθεια τους.

Να μην αποδεχόμαστε τόσο εύκολα τα όσα αναφέρουν οι διοικήσεις των εταιριών και τα όσα πιστοποιούν οι ελεγκτές τους. Να αναρωτιόμαστε για την αλήθεια, τη συνέπεια, τη συνάφειά τους. Να αποδεχόμαστε τη λειτουργία των χρηματιστηριακών αγορών, όμως πάντα να έχουμε υπόψη μας, ότι, μεταξύ του “αγοραστή” και του “πωλητή” υπάρχουν αντίθετα συμφέροντα και προσδοκίες. Δίκιο μπορεί να έχει μόνον ένας.

***

MOTOR OIL 11 ΔΕΚ. 2019: Με σύσταση “ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ”, τιμή-στόχου τα 29,0000 ευρώ και με περιθώριο ανόδου για τη μετοχή στο 43,5%, σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα της ξεκίνησαν εκ νέου την κάλυψη της οι αναλυτές της Euroxx.

 • Οι ίδιοι εκτιμούν ανάκαμψη των περιθωρίων στον κλάδο της διύλισης το 2020 – 2021, με τα EBITDA να αυξάνονται 24% το 2020 στα 625 εκατ. ευρώ.
 • Επίσης, αναμένουν ότι ο όμιλος θα διατηρήσει την υψηλή μερισματική πολιτική του, με το μέρισμα να κινείται στο εύρος των 1,3000 – 1,4000 ευρώ στην περίοδο 2019-2021 και με την απόδοση μεταξύ 6,40% και 6,90%.

***

ΣΧΟΛΙΟ (αγνώστου συγγραφέα): Για να υπάρξει αντικειμενική άποψη στους επενδυτές -και ευρύτερα στους πολίτες- θα πρέπει να υπάρχουν αντικειμενικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα τα ΜΜΕ είναι επίσης χρωματισμένα. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έχω να δω τόσο μεγάλο φανατισμό και τόση έλλειψη αντικειμενικότητας στα ελληνικά ΜΜΕ.

 • Όμως, η ζωή, αλλά και οι αγορές, προχωρούν. Και αφήνουν πίσω τους όσους δε μπορούν να αντιληφθούν τις εξελίξεις. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σ’ αυτή τη ζωή.
 • Ο καλός επιστήμονας, ο καλός επιχειρηματίας, ο καλός επενδυτής, χαρακτηρίζεται από την ικανότητά του να προσλαμβάνει με αντικειμενικό τρόπο τα όσα γίνονται γύρω του.
 • Να τα προσλαμβάνει και να ερμηνεύει σωστά.
 • Όσοι το πετυχαίνουν, πάντα θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να προηγούνται και να κερδίζουν.
 • Όσοι αδυνατούν να το πετύχουν, θα ακολουθούν με καθυστέρηση και θα χάνουν.
 • Τόσο απλά, αλλά και τόσο δίκαια.