Χ.Α-μέρος 2: Πολλά εν ολίγοις και εν ολίγοις πολλά… (14.9.2020)

ΜΕΡΟΣ 2

Για τους συνειδητοποιημένους επενδυτές του Χ.Α. ήταν αναμενόμενο ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο σαν το σημερινό. Και καθημερινά φρόντιζαν να τοποθετούνταν μεθοδικά, για να μην κυνηγάνε μετά τις τιμές. Άλλωστε, το κατάστημα παραμένει ακόμη σε τιμές εκπτώσεων και σε αρκετές μικρομεσαίες σε τιμές κυριολεκτικά κατεδάφισης.

ΕΧΑΕ: Η μετοχή είχε βρεθεί στα 2,5500 και 2,6000 ευρώ και κοίταζαν τους χάρακες και τα p/e(!). Hμαρτον! Με την κ/φση στα… 90 εκατ. ευρώ τότε. ΟΧΙ ότι τώρα στα…110 εκατ. αλλάζει τίποτα.

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ @14:48

ΤΡΙΑΔΑ Μ/Μ: Στα πρόθυρα των 9,0000 ευρώ το πλέον δυναμικό και ταυτόχρονα υποσχόμενο χαρτί της ΥΨΗΛΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ του Χ.Α δηλ. του ΜΥΤΙΛ. Σπάει τα 6,5000 ευρώ η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ το μικρό έτσι και εμφανίσει νέα αύξηση στα μεγέθη του στο πρώτο 6μηνο θα το ψάχνουν όσο κι αν οι δικοί του δεν επιθυμούν να  ξεφύγει από τα 4,8000 ευρώ.

  • ΠΕΡΦ: Μην ξεχνάμε και την παρελκυστική τακτική που ακολούθησαν στην δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2019 όταν την γνωστοποίησαν για την τελευταία ημέρα της προθεσμίας με τα αποτελέσματα ρεκόρ! Με αποτέλεσμα η μετοχή να καθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στα απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα των 2,5000-2,7000 ευρώ και να βρεθεί λίγο μετά την δημοσίευση τους στα πρόθυρα των 5,0000 ευρώ(!).

UNIBIOS – απάντηση: ‘Εχετε απόλυτο δίκηο. Και εμείς τα έχουμε χαμένα. Να μπουν στα ταμεία πέρυσι 3,75 εκατ. ευρώ μέσω της ΑΜΚ και να αποτιμάται τώρα σε… 4 εκατ. ευρώ. Απίστευτα πράγματα!! Αλλά οι μεγαλομέτοχοι εισέπραξαν αμοιβές 500.000 ευρώ το 2019, με την εταιρεία να είναι τσακωμένη με την λέξη ΚΕΡΔΗ εδώ και 10ετίες(!).

  • Και το 2015 είχαν εισπράξει άλλα 480 χιλιάρικα, το 2016 άλλα 520.000 ευρώ και πάει λέγοντας. Το να παρατηρείς μάλιστα τώρα, ότι δεν φιλοτιμούνται να αγοράσουν καν μετοχές της εταιρείας τους, τα ταμεία να είναι άδεια και η μετοχή να βολοδέρνει στα 0,2500 (!!) μένεις άλαλος. Και μόνον για προκατάληψη δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει… Μερικά πράγματα φαίνεται πως δεν αλλάζουν.

ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΑΝΤΩΣ που σπάει όλα τα κοντέρ είναι Ο ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ (ΕΧΕΙ ΣΠΑΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ).

  • Οι αναφορές μας θα συνεχίζονται καθημερινά. Ολοι θα παρελάσουν. 

_________________________________________

Χ.Α-μέρος 1: Πολλά εν ολίγοις και εν ολίγοις πολλά… (14.9.2020)

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάγος για να αντιληφθεί ότι σήμερα θα είναι μία διαφορετική συνεδρίαση στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου. Αλίμονο (sic), αν δεν ζωντανέψει-αντιδράσει με εντονότερους ρυθμούς που δεν θα θυμίζουν την βασανιστική ραθυμία που το διέπει εδώ και μερικούς μήνες. Φυσικά, ο λόγος γίνεται για την γενική εικόνα του. Η αντίστοιχη ειδική πάντα θα έχει κάτι σημαντικό να σου προσφέρει, έτσι και είσαι κάπως σχετικός με το αντικείμενο και το παρακολουθείς σε καθημερινή βάση.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ – ΧΡΗΜΑ και ΑΓΟΡΑ: Σήμερα, βρισκόμαστε στο κατώφλι της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όπως αυτή ορίζεται από τη μετεξέλιξη της τεχνολογίας και της δημιουργίας της “οικονομίας του ίντερνετ” και των εφαρμογών και υπηρεσιών που συνδέονται μ’ αυτό. Είναι, εκτιμούμε, κατανοητό απ’ όλους ο βαθμός της αύξησης της παραγωγικότητας που προκαλείται από αυτή τη νέα τεχνολογική -και συνάμα, οικονομική- επανάσταση.

  • Και αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο και το ρυθμό που μεταβάλλεται ο κόσμος γύρω μας και -κυρίως- ο τομέας παραγωγής και διανομής προϊόντων και υπηρεσιών. Μία μεταβολή που ωθήθηκε σημαντικά από την ίδια την επίδραση της πανδημίας, κάτι που ενδεχομένως εξηγεί και την εντυπωσιακή υπερτίμηση των μετοχών των σύγχρονων (ιντερνετικών) εταιριών, σε όλο το κόσμο.

Η πρόοδος δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα της ιντερνετικής τεχνολογίας. Ο τομέας της βιολογίας και της ιατρικής θα βγουν κερδισμένοι από την παρούσα κρίση, αφού σήμερα δαπανώνται τεράστια ποσά σε εκατοντάδες μεγάλα ερευνητικά κέντρα για την κατασκευή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα αποτελέσματα δε θα περιοριστούν μόνο στην κατασκευή ενός εμβολίου για έναν ιό, αλλά ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν πυροδοτήσει νέες ανακαλύψεις που θα εμφανιστούν στο επόμενο διάστημα και νέες ιατρικές βελτιώσεις.

  • Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε πολλά παραδείγματα και περιπτώσεις που, με αφορμή την πανδημία, προκαλούν κατακλυσμιαίες μεταβολές στην οικονομία και στον κόσμο. Μπορούμε να αντιληφθούμε τις εξελίξεις και να να πειστούμε πως, ό,τι και να συμβεί με την πανδημία και τη διεθνή οικονομία, ο κόσμος όχι μόνο δε θα καταστραφεί, αλλά, στην τρέχουσα δεκαετία, θα γνωρίσει μία εκπληκτική ανάπτυξη. Το ίδιο και τα χρηματιστήρια.

***

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ: Aκόμα μία εβδομάδα συσσώρευσης χωρίς ουσιαστικά νέα δεδομένα και το γνωστό επίπεδο του 646 να σταματάει την κίνηση μέχρι στιγμής. Παρόλα αυτά βλέπουμε ανοδικά ξεσπάσματα και διασπάσεις από τίτλους που δεν έχουν επηρεάσει σημαντικά τον δείκτη (μαγεία).

  • Περιπτώσεις όπως η ΔΕΗ, ο ΜΥΤΙΛ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και άλλα με την πρώτη να καταφέρνει να καταγράφει και 11% από αρχές έτους και να είναι μακράν και το καλύτερο μεσοπρόθεσμο γράφημα από τα μεγάλα. Μένει να δούμε πως θα πάρει η αγορά τα πρώτα θετικά νέα σε σχέση με την Τουρκία μιας και η αναδίπλωση τους δείχνει ότι μετράνε σοβαρά τις πιθανές κυρώσεις της Ευρώπης παράλληλα με τις συνεχόμενες υποτιμήσεις στην οικονομία τους από τους ξένους οίκους.

Ουσιαστικά παρατηρούμε ότι η αγορά μαζεύεται συστηματικά ανά τίτλο με τον δείκτη να κάνει σοβαρή προσπάθεια να συντηρήσει χαμηλές τιμές. Συνήθως όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο έρχεται η ώρα για κίνηση και στους δείκτες. Ο τραπεζικός συνεχίζει να κοιμάται τον ύπνο
του δικαίου συνεχίζοντας να χάνει το 64% της αξίας του το 2020 και ανοίγοντας σημαντικά την ψαλίδα έναντι των υπόλοιπων τίτλων.

  • Νομίζουμε πως αν είναι να διασπάσουμε ανοδικά η εβδομάδα που ξεκινάει είναι χρονικά η κατάλληλη. Πολύ σημαντική παράμετρος είναι αν και ο τραπεζικός κλάδος βοηθήσει στην πιθανή κίνηση για να δούμε τους τζίρους και την ρευστότητα να αυξάνονται σημαντικά.

(13/9/2020): Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) Part 1


(12/9/2020): Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) Part 1


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ – ΔΕΗ:

Αυτό που μένει τώρα διαγραμματικά είναι να επιβεβαιωθεί η τμήση των 4,40 ευρώ δίχως πισωγύρισμα διαρκείας προς τα 4,07 ευρώ, για να μπορέσουμε να πούμε ότι η μετοχή της ΔΕΗ μπορεί να παίξει άνετα μπάλα μέσα στο ανοδικό γήπεδο των 4,40 με 5,50 ευρώ. Στην αντίθετη περίπτωση, οι αγοραστές θα στήσουν διαγραμματικά οδοφράγματα στη ζώνη στήριξης των 4,07 με 3,90 ευρώ.

πιν

AΠ.ΜΑΝΘΟΣ- ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ:

Αυτό που διαφαίνεται στο εβδομαδιαίο chart τιμών είναι η αρπαγή της στιβαρής αντίστασης του επιπέδου τιμών των 8,20 ευρώ. Η κατάληψη της εν λόγω αντίστασης με αποτύπωση ενός στιβαρού σχηματισμού βάσης θα ανοίξει τον ανηφορικό δρόμο για το γέμισμα του χάσματος που είχε προκληθεί στα μέσα του Φλεβάρη μεταξύ των 8,80 με 8,56 ευρώ. Από εκεί και έπειτα ο ίδιος δρόμος θα βγάλει τη μετοχή στο ξέφωτο των 9,12 ευρώ.

πιν

AΠ.ΜΑΝΘΟΣ- ΟΠΑΠ: 

Η μετοχή του προσπαθεί να αποτυπώσει ένα ανοδικό πάτημα στη ζώνη των 8 με 7,90 ευρώ, για να μπορέσει μετά να χτυπήσει στα ίσια τη neckline του τεράστιου δεκαετούς ανάποδου σχηματισμού Head & Shoulders. Ενός σχηματισμού που είχε λυθεί ανοδικά τον Νοέμβριο του 2019, αφήνοντας σημαντικές τεχνικές περγαμηνές για τα 14,50 με 15 ευρώ, αλλά ήρθε ο κορονοϊός και τα παρέσυρε όλα στο διάβα του, αναχαιτίζοντας άσχημα τον μεσομακροπρόθεσμο ανοδικό σχεδιασμό.

πιν

  • Βέβαια, η γρήγορη ανοδική επιστροφή της μετοχής από τον πυθμένα των 5,15 ευρώ στα 9,33 ευρώ αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα για μια εκ νέου προσπάθεια ανοδικής υφαρπαγής της neckline, στα 9,50 ευρώ. Η επόμενη δε χρονιά θα είναι άκρως σημαντική για τον ΟΠΑΠ, καθώς σέρνει μαζί της πληθώρα αθλητικών εκδηλώσεων, που είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας.

ΑΝΤΡΕ ΚΟΣΤΟΛΑΝΙ (Ι)


ΑΝΤΡΕ ΚΟΣΤΟΛΑΝΙ (ΙΙ)


ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.