Χ.Α: Πολλά εν ολίγοις από τον… Παρατηρητικό (15 Μαϊου 2021)

Χ.Α: Πολλά εν ολίγοις από τον… Παρατηρητικό (15 Μαϊου 2021)

ΟΤΕ: Οποιος μπορεί και εκμεταλλεύεται με επιτυχία τις αυξομειώσεις της τιμής της μετοχής του στο ταμπλό, έχει καλώς. Οποιος όμως είχε αγοράσει την μτχ πριν ενάμισι χρόνο γράφει απόδοση 5% και 6%.

ΓΔ: Σε επίπεδα τιμών, όπου διαπραγματευόταν και πριν σχεδόν δύο χρόνια. Με μεγάλες αυξομειώσεις στο εν τω μεταξύ… Την ίδια περίοδο όμως πολλές δεκάδες μετοχών χάρισαν εξωπραγματικές αποδόσεις. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των ΙΛΥΔΑ, ΔΟΜΙΚΗ, ΑΛΜΥ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΔΕΗ, ΒΙΟΤΕΡ, ΠΑΙΡΗΣ, ΒΥΤΕ, ΚΟΥΕΣ, ΠΡΟΦ, ΡΕΒΟΙΛ, ΙΝΤΕΚ, ΕΛΒΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΛΑΘΡ κ.α. πολλές.

ΟΠΑΠ: Μόνον μετοχή της πραγματικής οικονομίας δεν είναι. Δεν χρειάζεται δα και καμμία εξήγηση επ’αυτού.

ΧΟΝΤΡΗ η χειραγώγηση αρκετών μετοχών για τις οποίες δίνουν σκληρή μάχη οι… market makers τους. Οταν όμως τους σπάνε τις αντιστάσεις (τα φράγματα που στήνουν) οι αγοραστές αλλάζουν τακτική, παίζοντας το παιχνίδι της γάτας με τον ποντικό.

  • 1. Αυτό λοιπόν που χρειάζονται οι ιδιώτες επενδυτές (εφόσον γνωρίζουν τι αγοράζουν και ποια η πραγματική δυναμική – αξία της επιλογής τους) είναι να απέχουν των βραχυχρόνιων τερματικών εχθροπραξιών, αφού η τάση είναι ξεκάθαρα υπέρ τους.
  • 2. Να προχωρούν σταδιακά σε κατοχυρώσεις κερδών μέχρι να φτάσουν στο σημείον να τρέχουν δωρεάν ή έστω σχεδόν δωρεάν, το υπόλοιπον της θέσης τους. Ας βγάζουν και οι επόμενοι.

ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΒΕΙ κάτι το εξαιρετικά απρόοπτο παγκοσμίως, τότε θα δούμε παλαβά πράγματα στο ταμπλό (από την Μέση και Κάτω, βεβαίως, βεβαίως). Αλλωστε, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κάνει την αυτοκάθαρση του, αποβάλλοντας εκατοντάδες σαπάκια. Ενώ αυτά που παραμένουν, είναι κυριολεκτικά στα αζήτητα. Η Ελλάδα θα πάψει να είναι η φτωχή Ελλαδίτσα, αν και μεταξύ μας ουδέποτε υπήρξε… Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ πάντα που και τι διαβάζετε. Μύρισαν ψητό και επανέρχονται γνωστοί έως πασίγνωστοι μυρωδιάδες του Χ.Α που δεν γνωρίζουν όμως που τους πάνε τα τέσσερα**, ενώ δεν ξέρουν τι πάει να πει Ισολογισμός και πως αυτός διαβάζεται… Παίζουν μάλιστα και το Σύστημα… “Δώσμου και μένα Μπάρμπα”. Κι αν δεν μου δώσεις, θα δεις…

** πού παν’ τα τέσσερα

  1. έκφραση που σημαίνει πλήρη άγνοια για ένα συγκεκριμένο ζήτημα ή και γενικότερα όταν κάποιος είναι καθ’ όλα αδαής, από έλλειψη παιδείας ή ευφυΐας
  2. όποιος γνωρίζει την απαρχή αυτής της φράσης, δηλαδή με ποια αφορμή καθιερώθηκε, μπορεί να προσθέσει την πληροφορία… Δυσνόητο ως έχει. Αν όμως διαβασθεί πλήρως: «δεν ξέρει που τον παν τα τέσσερα [ενν. άλογα]» σημαίνει «δεν ξέρει να οδηγεί το τέθριππον άρμα του κατά την στροφή, τον καμπτόν» και ως εκ τούτου εκφεύγει από την πορεία του. Αρά είναι άσχετος, αδαής περί την εργασία του.

Ο φίλος σας ο Παρατηρητικός 

VKP