Χ.Α: Πολλά εν ολίγοις από τον… Παρατηρητικό (20 Μαϊου 2021)

  • Χ.Α: Πολλά εν ολίγοις από τον… Παρατηρητικό

«Ξυπνάτε γειτόνοι! Καταστραφήκαμε! Πούλα, αδελφέ, όσο είναι καιρός. Μα στο -7%; Ναι παιδάκι μου δώστα. Γρήγορα, θα πέσουν κι άλλο».

Μη μου πείτε ότι σας ξενίζει ο παραπάνω υποθετικός διάλογος ή ότι δεν ανταποκρίνεται –με μια δόση υπερβολής βέβαια- στην πραγματικότητα!

Έτσι είναι φίλοι μου. Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πλήρη έλλειψη χρηματιστηριακής παιδείας των ελλήνων επενδυτών (εδώ που τα λέμε, και πού δεν έχουμε έλλειμμα σε ό,τι αφορά την παιδεία μας, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση!)

Πώς τα καταφέρνουμε και κυνηγάμε πάντα τις τιμές σε ανοδικές συνεδριάσεις και πουλάμε χωρίς αύριο με την πρώτη νότια κίνηση, είναι μια απορία που απάντηση μπορεί να βρει μόνο στο περιεχόμενο της προηγούμενης παραγράφου.

Αμ , το άλλο; Πέφτει ο DAX ή ο S&P και μας πιάνει σύγκρυο, τρέμουλο και πανικός. Ούτε που περνάει απ΄ το μυαλό μας σε ποιο σημείο βρίσκονται οι ξένοι δείκτες και σε ποιο ο δικός μας. Καταλάβετε επιτέλους ότι αυτού του είδους οι συγκρίσεις δεν οδηγούν πουθενά. Ίσα – ίσα αποπροσανατολίζουν και σίγουρα δεν προσφέρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες για τη σωστή εκτίμηση και αξιολόγηση των δεδομένων που κάθε φορά ισχύουν.
Το καλύτερο δε απ΄ όλα -καλά, εκεί δεν παιζόμαστε-  είναι ότι σε καθοδικές συνεδριάσεις μέσα στον πανικό μας αποχωρούμε τρέχοντας από αντικειμενικά ποιοτικές μετοχές για να τοποθετηθούμε πού;;;;…σωστά μαντέψατε…στις αξιολάτρευτες τράπεζες (μήπως κάποιοι αναγνωρίσατε και τον εαυτό σας;) Ε, με τέτοια συμπεριφορά, προκοπή μην περιμένετε. Ας αναβαθμίσουμε πρώτα τη νοοτροπία μας και θα ακολουθήσει και η αναβάθμιση της αγοράς μας.

Για μια ακόμα φορά: Επενδύστε σε εταιρίες με ισχυρά θεμελιώδη και προοπτικές και επικεντρώστε την προσοχή σας σε αυτές, αγνοώντας τις αυξομειώσεις του δήθεν αντιπροσωπευτικού .

Κρατάτε πάντα ρευστότητα, έτσι ώστε να είστε σε θέση να εκμεταλλευθείτε τυχόν διορθώσεις, όπως για παράδειγμα αυτή της χθεσινής συνεδρίασης.

  • Απ΄ τη στιγμή που κάνοντας την απαιτούμενη ανάλυση έχετε καταλήξει σε συγκεκριμένες επιλογές και έχετε επενδύσει στις αντίστοιχες μετοχές, μην πετάτε τα χαρτιά σας αλόγιστα σαν να μην υπάρχει αύριο. Γιατί το αύριο θα έρθει και φοβάμαι πως θα είναι αργά για να κάνετε την αυτοκριτική σας.

Ο φίλος σας ο Παρατηρητικός 

  • Σήμερα στο… Παρατηρητήριο ο Ζ.Κ

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
  • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
  • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
  • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

  • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.