Χ.Α: Ποιές είναι τώρα οι (5) μετοχές που υπόσχονται τρελές αποδόσεις (18.1.2021)

 • ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ 5 ΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΤΡΕΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ 

Φίλοι μικρομέτοχοι, όπως σας είχαμε πει στο άρθρο μας που βγήκε στις 4 Ιανουαρίου με τίτλο “Ποιο είναι τώρα το απόλυτο play και ποιος ο επόμενος Νο 1 στόχος εξαγοράς” (https://www.mikrometoxos.gr/poio-einai-tora-to-apolyto-play-toy-ch/), η στήλη δεν θα παρουσιάσει τις top επιλογές της για την χρονιά που έρχεται στην αρχή του χρόνου αλλά όποτε αυτή αποφασίσει ότι πρέπει.

 • Φίλοι μικρομέτοχοι, κατά την ταπεινή μας γνώμη, ήρθε η ώρα για τοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το ελληνικό χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα φθηνότερα χρηματιστήρια στον κόσμο. Πιστεύουμε δε ακράδαντα ότι μετά από μια χαμένη δεκαετία, η δεκαετία που έρχεται θα είναι δεκαετία μεγάλης ανάπτυξης η οποία θα αποτυπωθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Παρότι ο Γενικός Δείκτης έχει ανακάμψει σημαντικά από το Μάρτη του 2020, εμείς πιστεύουμε ότι οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν ίσως την καλύτερη πρόταση κινδύνου-ανταμοιβής ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Τα πρώτα μας δύο top pick είναι η μετοχή της ALPHA BANK και η μετοχή της ΕΘΝΙΚΗΣ. Στις 31/12/2020 η ALPHA BANK είχε κλείσιμο 0.9542€. Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου είχε κλείσιμο 0.863€. Η ΕΘΝΙΚΗ στις 31/12/2020 είχε κλείσιμο 2.2610€ και την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου είχε κλείσιμο 1.9360€.

 • Αναμέναμε αυτή την διόρθωση και τώρα ήρθε η ώρα να χτίσουμε την θέση μας. Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι το rerating των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί. Η βελτίωση των ισολογισμών τους θα παραμείνει το κυρίαρχο θέμα κατά την διάρκεια του έτους, με τις τιτλοποιήσεις να διαδραματίζουν βασικό ρόλο καθώς η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει την επέκταση του σχεδίου Ηρακλής.

Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται επί του παρόντος με έναν εκτιμώμενο δείκτη P/TBV για το 2021 στο 0.25x, δηλαδή με discount 50% έναντι των τραπεζών της περιφέρειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η στήλη πιστεύει ότι η ομαλοποίηση των ισολογισμών της ALPHA BANK και της ΕΘΝΙΚΗΣ θα έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό έως το 2022, επιτρέποντας στους δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων να ανακάμψουν στην συνέχεια (>5%).

Πρώτη βλέπουμε την ΕΘΝΙΚΗ τράπεζα να πετυχαίνει απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROE το 2022 της τάξης του 6% ενώ η ALPHA BANK θα καθυστερήσει κατά ένα χρόνο. Εμείς όμως, επειδή πιστεύουμε ότι και οι δύο τράπεζες αυτές ΔΕΝ θα χρειαστούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σε αυτά τα επίπεδα τιμών οι αποτιμήσεις τους είναι πάρα πολύ ελκυστικές και ευκαιρία για χτίσιμο θέσης.

 • Πάμε όμως τώρα φίλοι μικρομέτοχοι, στις μετοχές εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου.

Εδώ οι ελληνικές μετοχές είναι η πεμπτουσία της ΤΖΑΜΠΑLAND. Διαπραγματεύονται με ένα EV/EBITDA 2021= 6.5 έναντι ενός EV/EBITDA 2021e = 11 που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Ο λόγος που είναι ακόμα υποτιμημένο το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι έχει υψηλό Equity Risk Premium (ERP) κοντά στο 5.5% το οποίο κατά την άποψή μας έχει περιθώρια μεγάλης συμπίεσης καθώς θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης.

 • Το μυστικό εδώ είναι η λέξη ανάπτυξη. Αυτό σε συνδυασμό με τα πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, θα οδηγήσει κατά την άποψή μας να αρχίσουν να παίζουν οι ελληνικές μη τραπεζικές μετοχές με ένα προσδοκώμενο  EV/ EBITDA 2021= 8.5.

Όπως θυμάστε, στο άρθρο μας στις 4 Ιανουαρίου είχαμε γράψει ότι θεωρούμε τον ΦΟΥΡΛΗ σαν το Νο 1 στόχο εξαγοράς. Από σήμερα, είναι η τρίτη μετοχή που με το κλείσιμο της Παρασκευής στα 3.885€ θεωρούμε ότι είναι εξαιρετική ευκαιρία για χτίσιμο θέσης.

Η άποψή μας είναι ότι καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη οι ξένοι θεσμικοί θα κάνουν μια στροφή σε μια πιο επιθετική κατανομή του χαρτοφυλακίου τους που θα περιλαμβάνει κυκλικά προσανατολισμένα ονόματα και ειδικότερα ο κλάδος του retail που χτυπήθηκε σφόδρα λόγω του COVID.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η μετοχή του ΦΟΥΡΛΗ.

Εδώ θα συμφωνήσουμε απόλυτα με τον αναλυτή της EUROBANK EQUITIES που θεωρεί ότι με το που πάρει σάρκα και οστά η ΑΕΕΑΠ του ΦΟΥΡΛΗ, η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, η μετοχή μπορεί να πάει άμεσα πάνω από τα 6.00€ (βλέπε πίνακα παρακάτω) ενώ τώρα ο αναλυτής της έχει δώσει τιμή στόχο τα 5.30€. Φίλοι μικρομέτοχοι, όπως ήδη ξέρετε, ο ΦΟΥΡΛΗΣ κατά την άποψή μας είναι ο Νο 1 στόχος εξαγοράς.

Ο Νο 2 στόχος εξαγοράς κατά την άποψή μας είναι η JUMBO.

Θεωρούμε την πρόσφατη πτώση της μετοχής σαν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ για χτίσιμο θέσης στην μετοχή. Ενώ όλοι τώρα τα βλέπουν μαύρα, βλέπε Optima που δίνει τιμή στόχο τα 13.00€, εμείς θεωρούμε τα 13.00€ σαν ευκαιρία για αγορά. Εάν δεν υπήρχε ο COVID, η μετοχή δεν θα ήταν εδώ. Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο κ. Βακάκης ξέρει την δουλειά του πάρα μα πάρα πολύ καλά. Μπορεί να μην ξέρει από καράβια αλλά τα JUMBO τα ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά. Για μας τα JUMBO είναι μια πραγματική μηχανή παραγωγής μετρητών. Και πιστεύουμε πάρα πολύ στην ανάπτυξη των JUMBO στην Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στην Κύπρο και σε λίγο στο Ισραήλ.

 • Η μετοχή την Παρασκευή έκλεισε στα 13.43€ ενώ στο τέλος του 2020 ήταν στα 14.21€. Το φυσικό μας χετζάρισμα είναι επειδή ο κ. Βακάκης έχει μόνο το 23% των JUMBO, όσο πέφτει η τιμή της μετοχής τόσο περισσότερο θα τραβάει τα βλέμματα των μεγάλων  private equity για να αγοράσουν ΟΛΗ την εταιρεία.
 • Εμείς πιστεύουμε, και τώρα ακόμα πιο πολύ, την ικανότητα του κ. Βακάκη να ξεπεράσει τον σκόπελο που λέγεται COVID-19 και να ξεκινήσει ξανά να δημιουργεί αξία για τους μετόχους του. Φίκοι μικρομέτοχοι, το χτίσιμο της θέσης γίνεται με ορίζοντα το 2023.

Τέλος, η πέμπτη μετοχή και για εμάς το απόλυτο play είναι αυτή της MYTILINEOS. Όπως γνωρίζετε φίλοι μικρομέτοχοι, ήταν η μοναδική μετοχή που σας προτείναμε στις 4 Ιανουαρίου για αγορά. Η μετοχή στις 31/12/2020 είχε κλείσιμο στα 11.90€ και την Παρασκευή έκλεισε στα 12.18€. Μια άνοδος 2.35% ενώ ο Γενικός Δείκτης στην αντίστοιχη περίοδο είχε μια πτώση της τάξης του 2.33%. Οι άλλες 4 μετοχές που σας προτείνουμε σήμερα είναι όλες κάτω από τις τιμές τους που είχαν στην αρχή του χρόνου.

 • Φίλοι μικρομέτοχοι, η EUROBANK EQUITIES στις 14 Ιανουαρίου έδωσε τα top pick της για το 2021 και έχει μέσα και τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ με τιμή στόχο τα 14.20€. Η αναλύτρια που τον παρακολουθεί αναγκάστηκε άρον-άρον, αφού έπεσε παταγωδώς έξω στην πρόβλεψή της για την τιμή του αλουμινίου μέσα σε 1 μήνα, να ανεβάσει την τιμή στόχο από τα 13.00€ στα 14.20€.
 • Προσέξτε όμως φίλοι μικρομέτοχοι γιατί συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Η αναλύτρια μειώνει το WACC του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ από το 8.4% στο 8% αλλά πάλι παραμένει να έχει το υψηλότερο από τις ομοειδείς εταιρείες που παρακολουθεί. Άκρως περίεργο. Για να ξέρετε, για την MOTOR OIL χρησιμοποιεί WACC 7.6%, για τα ΕΛΠΕ 7.2% και για την ΤΕΝΕΡΓΑ 5.8% (!!!!!) από 6.6%.

Η ίδια αναλύτρια που παλαιότερα δεν πίστευε καθόλου στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, τώρα έχει γίνει το απίστευτο. Της δίνει τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης και καλά κάνει κατά την άποψή μας. Έτσι έριξε το WACC της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ στον πάτο, από το 6.6% στο 5.8% και θεωρεί πλέον εύλογο να παίζει με ένα EV/EBITDA 2021e = 13.4 !!! Έτσι δίνει μια τιμή στόχο τα 16.50€. Εμείς πιστεύαμε και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ΤΕΝΕΡΓΑ αξίζει χαλαρά πάνω από 16.50€ και το πιστεύουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δυστυχώς διακρίνουμε μια διαφορετική μεταχείριση στην MYTILINEOS από την αναλύτρια. Είναι ολοφάνερο ότι δεν την πολυπιστεύει την μετοχή. Ούτε την ΤΕΝΕΡΓΑ την πίστευε. Φυσικά, αυτό είναι η ομορφιά του χρηματιστηρίου, δεν είναι δυνατόν να έχουμε όλοι την ίδια γνώμη.

 • Πρώτη φορά βλέπουμε να μπαίνει σε top pick χρηματιστηριακής μετοχή με τόσο χαμηλή προσδοκώμενη απόδοση ενώ υπάρχουν κατά την ίδια χρηματιστηριακή μετοχές με πολύ μεγαλύτερη προσδοκώμενη απόδοση για το 2021. Αυτό μας λέει ότι ενώ η αναλύτρια δεν πιστεύει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια υπεραξίας, κάποιοι άλλοι στην EUROBANK  πιστεύουν ότι έχει πολύ μεγάλα περιθώρια. Αλλιώς δεν εξηγείτε πως η MYTILINEOS  μπήκε στα top pick με τόσο χαμηλή προσδοκώμενη απόδοση.

Φίλοι μικρομέτοχοι, για να δικαιολογήσει την τιμή στόχο, η αναλύτρια μας λέει ότι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ πρέπει να παίζει με ένα EV/EBITDA 2021e = 7 επειδή αυτό είναι το μέσο EV/EBITDA που παίζουν οι εταιρείες αλουμινίου. Όμως, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, στο πρόσφατο report που έβγαλε η ALPHA FINANCE, οι εταιρείες αλουμινίου που παρακολουθεί ο αναλυτής, και δεν είναι και λίγες, 18 στο συνολικό αριθμό, παίζουν με ένα μέσο EV/EBITDA 2021e = 8.5. Άλλο 8.5, άλλο 7.

 • Φυσικά, ενώ μας λέει ότι οι εταιρείες αλουμινίου παίζουν με ένα EV/EBITDA 2021e = 7 δεν μας λέει με τι P/E 2021e παίζουν οι ίδιες αυτές εταιρείες. Λες και τα κέρδη δεν μετράνε. Δεν υπάρχουν. Είναι μια ιδέα. Τα ίδια έλεγαν κάποτε και για την ΙΝΤΡΑΛΟΤ στο 1.10€. Ότι παίζει με ένα EV/EBITDA πάρα πολύ χαμηλό. Αγοράστε την. Δεν τους απασχολούσαν τα κέρδη. Δεν φτάνει όμως αυτό, η αναλύτρια γνωρίζει κάλλιστα ότι η MYTILINEOS δεν είναι πια μόνο εταιρεία αλουμινίου. Άρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα SOTP μοντέλο αποτίμησης.

Κάτι που δεν κάνει, ενώ το κάνει για την ΔΕΗ. Μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Ακόμα, από ότι φαίνεται δεν έχει καταλάβει η αναλύτρια ότι η MYTILINEOS θα μπει στην παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία και θα κρατήσει. Ο αναλυτής της ALPHA FINANCE που παρόλο που όταν έβγαλε το report δεν είχαν βγει επίσημες ανακοινώσεις που να δείχνουν κάτι τέτοιο, είπε ότι βλέπει η MYTILINEOS να έχει 1000 MW από φωτοβολταϊκά για πάρτη του και για αυτό η τιμή στόχος πρέπει να πάει στα 17.48€.

 • Φίλοι μικρομέτοχοι, εδώ ξέχασε να αφαιρέσει τις ίδιες μετοχές που έχει αγοράσει η εταιρεία κάτι το οποίο θα έπρεπε να κάνει διότι ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει τονίσει δεόντως ότι αυτές θα ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ. Είναι σαν να λέει δηλαδή ότι ο κ. Μυτιληναίος είναι ψεύτης. Αυτό δεν έχει να κάνει με το τι εκτιμάει κάποιος για τα νούμερα, δηλαδή εάν θα βγάλει η MYTILINEOS τάδε κέρδη και τάδε EBITDA. Είναι απλό, το είπε και είναι θέμα χρόνου να γίνει.

Φίλοι μικρομέτοχοι, για τη στήλη “Έχουμε Άποψη” ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ήταν και παραμένει ακόμα και τώρα το απόλυτο deep value & growth play του ελληνικού χρηματιστηρίου. Εμείς πιστεύουμε ότι επειδή η ΤΕΝΕΡΓΑ είναι το απόλυτο αιολικό play είναι δίκαιο να παίζει με ένα EV/EBITDA 2021e = 13.84 και να έχει WACC 5.8%.

Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η MYTILINEOS πρέπει να έχει ένα WACC 7% και να παίζει με ένα forward EV/EBITDA = 8.5. Σε λίγο καιρό που ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα γίνει SOLARIA Νο 2, εκεί να δείτε πλάκα. Έτσι είναι. Και την ΤΕΝΕΡΓΑ παλαιότερα την σνομπάρανε ανελέητα και την έλεγαν πανάκριβη στα 6.50€. Οι ίδιοι που την έλεγαν ακριβή στα 6.50€, την λένε τσάμπα στα 13.84€.

 • Επειδή μας αρέσει να είμαστε ULTRA συντηρητικοί, χρησιμοποιούμε τις εκτιμήσεις της αναλύτριας της EUROBANK για το 2022 όπου η αναλύτρια περιμένει EBITDA 432.7 εκ ευρώ, κέρδη 223.3 εκ ευρώ και καθαρό δανεισμό 503.7 εκ ευρώ. Έτσι, ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ για να παίξει με ένα EV/EBITDA 2022e = 7 που θεωρεί η αναλύτρια δίκαιο, αν αφαιρέσουμε όμως το buyback, η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 18.46€.

Επειδή μας αρέσει να κοιμόμαστε ήσυχοι το βράδυ και όχι ανήσυχοι, αν χρησιμοποιήσουμε τη βάση δεδομένων του αναλυτή της ALPHA FINANCE που τα αλουμινάδικα παίζουν με ένα μέσο EV/EBITDA 2021e = 8.5 και χρησιμοποιήσουμε τις εκτιμήσεις της αναλύτριας της EUROBANK για το 2022 για τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ αλλά αφαιρώντας το buyback, η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 23.21€.

 • Φίλοι μικρομέτοχοι εμείς πιστεύουμε ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα ανήκουν στην MYTILINEOS. Εδώ θέλουμε να τονίσουμε κάτι το οποίο οι περισσότεροι δεν γνωρίζετε. Όπως άλλωστε όλοι γνωρίζουν η JUMBO είναι one man show και λέγεται κ. Απόστολος Βακάκης.

Εν αντιθέσει η MYTILINEOS ΔΕΝ είναι one man show. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει φτιάξει μια πολύ δυνατή ομάδα ανθρώπων που τρέχουν την εταιρεία. Έχει φτιάξει τα business units  ώστε να δίνει μεγάλη αυτονομία στους business units managers. Αυτοί είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για το day to day operation. Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι ο capital allocator.

Η MYTILINEOS χρησιμοποιεί το EVA (Economic Value Added). Το οποίο είναι το εργαλείο που δίνει τεράστια βαρύτητα στην απόδοση των κεφαλαίων σε σχέση με το κόστος κεφαλαίων και στην προσήλωση δημιουργίας θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών.

 • Η άλλη εισηγμένη που χρησιμοποιεί το EVA είναι ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ. Αυτή η ειδοποιός διαφορά με τα JUMBO είναι για εμάς πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για την μακροπρόθεσμη επιλογή της μετοχής. Έτσι φίλοι μικρομέτοχοι, όσοι δεν τοποθετηθήκατε στα 11.90€, η τωρινή αδυναμία της μετοχής είναι εξαιρετική ευκαιρία για χτίσιμο θέσης με ορίζοντα κι εδώ το 2023. 

Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

 • Από  τον Ειδικό Συνεργάτη του μικρομέτοχου 


Σ.Σ μ/μ: Οι Συνεργάτες του μ/μ καταθέτουν τις προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις τους. Ο μ/μ δεν ασκεί καμμία λογοκρισία. Ούτε όμως σημαίνει “σώνει ντε και καλά” ότι συμφωνεί με τις δικές τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.