Χ.Α: Πιθανότερο το σενάριο τεχνικής διόρθωσης, κυρίως λόγω της ταχείας ανόδου

Χρηματιστηριακό Πάσχα Περισυλλογής, Υπομονής & προσοχής για την συνέχεια… 

Συνεχίζεται η συσσώρευση και οι αψιμαχίες πέριξ των 770 μονάδων στο Ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την πρόσφατη ανοδική κίνηση του με χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων ολοκληρώνεται, με την γενική εικόνα να κρίνετε θετικά. Δεν έλειψαν όμως και οι αρνητικές εκπλήξεις, με προεξάρχουσα την ΔΕΗ, που έδωσε αφορμή για την βίαιη υποχώρηση της, χάνοντας σχεδόν όλα τα κέρδη από την αρχή του έτους και προβληματίζοντας την αγορά για το τι μέλλει γενέσθαι στον μεγαλύτερο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται συνεχίζουν να δημιουργούν ερωτήματα, παρά το καλό κλίμα που επικρατεί στην κρατική αγορά ομολόγων. Έτσι, αν και το Δημόσιο χρέος έφτασε στο 181,1% του ΑΕΠ (334,5 δις πηγή Eurostat), οι Διεθνείς οίκοι συνεχίζουν τις θετικές αναφορές τους, εστιάζοντας κυρίως στο εντυπωσιακό υπερπλεόνασμα του 2018 (4,4% πηγή Eurostat).


Οι αγορές όμως αγνοούν επιδεικτικά σημαντικά ποιοτικά στοιχεία όπως:

Την φορολογική εξάντληση, με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο να αυξάνονται κατά 2,15 δις το 1ο δίμηνο του 2019 (104,65 δις), με 4 εκατομμύρια ΑΦΜ κόκκινα, 1,186 εκ ΑΦΜ σε αναγκαστικά μέτρα & 1,836 εκατομμύρια ΑΦΜ καθ’ οδό προς αυτά.

Η συνεχής πτώση των φορολογικών εσόδων που από 49,4% το 2016 έπεσε στο 47,8% του ΑΕΠ το 2018, αποτελεί το ποίο ανησυχητικό σημάδι.

Την Δραματική μείωση των παραγωγικών Δημοσίων Επενδύσεων κατά -2,3 δις (5,6 δις το 2018) σε σχέση με το ήδη ισχνό 2017 (6,1 δις).

Την αύξηση των Καταναλωτικών Δαπανών (Μισθοί – Συντάξεις – επιδόματα) κατά 3,3 δις το 2018, με την αθροιστική υπέρβαση των καταναλωτικών δαπανών στην 4-ετία να ανέρχεται σε 11,5 δις ευρώ.

Την αύξηση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έφτασαν τα 35 δις € με 1,4 εκατομμύρια οφειλέτες να αναμένουν την προεκλογική τακτοποίηση μέσω νέου προγράμματος δόσεων.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις Ελληνικές τράπεζες ανέρχονται στα 81,8 δις € (Πηγή Τράπεζα Ελλάδος).

Αν και το πολιτικό σκηνικό παραμένει ευμετάβλητο και πολωτικό, η προδιαγραφόμενη αλλαγή και οι φίλο-επενδυτικές πολιτικές που προαναγγέλλονται, μάλλον υπερτερούν στο μυαλό των επενδυτών & δημιουργούν προσφορές συνθήκες για διατήρηση του μεσοπρόθεσμου θετικού momentum στα Ελληνικά ομόλογα.

Έτσι η 10ετης έκδοση κινείται πλέον πέριξ του 3,30%, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας μιας νέας 7ετούς έκδοσης μέχρι το τέλος Μαΐου. Οι 4 συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται πάνω από την σημαντική τεχνική στήριξη τους, του ΚΜΟ των 200 expo, χωνεύοντας τα τρέχοντα επίπεδα και διατηρώντας τις θετικές προσδοκίες για την συνέχεια. Όμως οι βασικές πωλητικές θέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων δεν έχουν μειωθεί αισθητά, παρά την πρόσφατη έντονη ανοδική κίνηση τους.

Ο Γενικός Δείκτης, παλεύει να ξεπεράσει το δύσκολο επίπεδο των 790-800 μονάδων και τυχόν έγκυρη διάσπαση του, δημιουργεί νέες προσδοκίες για προσέγγιση των 823, 845 & 860 μονάδων. Τα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 762, 747(ΚΜΟ 25 expo), 730 & 723 (ΚΜΟ 50 expo) μονάδες.

Αντίστοιχα ο FTSE25 αδυνατεί να διασπάσει την ζώνη των 2000-2010 μονάδων. Μόνο έγκυρη διάσπαση των ανωτέρω επιπέδων θα δημιουργήσει συνθήκες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης, με επόμενους στόχους να εντοπίζονται στις 2043, 2055 & 2082 μονάδες. Κοντινές στηρίξεις πέραν του ΚΜΟ 200 ημερών, εντοπίζονται στις 1965, 1935 (ΚΜΟ 25 expo) & 1890, 1870(ΚΜΟ 50 expo) μονάδες.

Συμπερασματικά αν και συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, θεωρούμε πιθανότερο το σενάριο μιας τεχνικής διόρθωσης, κυρίως λόγω της ταχείας ανόδου.

Επικεντρωνόμαστε στην εύρεση καλύτερων σημείων εισόδου σε μία διορθωτική κίνηση, όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές και στοχεύουμε σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.

Λόγω των πολλών αργιών του Πάσχα αλλά & της Πρωτομαγιάς του Ελληνικού χρηματιστηρίου, έχουμε τον χρόνο να εκτιμήσουμε την κίνηση τις επόμενες μέρες την πορεία των Διεθνών αγορών, που παρά το καλό κλίμα, την μείωση του δείκτη μεταβλητότητας και την παραμονή τους κοντά στα ιστορικά υψηλά (ΗΠΑ), μπορούν γρήγορα να αλλάξουν διάθεση.

Καλή Ανάσταση & περισυλλογή!

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Msc Banking & Finance