Χ.Α: Παρατηρήσεις, εκτιμήσεις και επισημάνσεις… (15 Δεκεμβρίου 2021)

ΙΝΚΑΤ: “Συν τοις… πολλοίς άλλοις” και μία “μικρή” ΤΕΝΕΡΓ εν δημιουργία… Με… καβαλάρη (για να εξηγούμεθα, εκ Καβάλας ορμώμενο) που παραδίδει τα έργα που αναλαμβάνει αρκετά ενωρίτερα από την ημερομηνία παράδοσης τους. Τα κεφάλαια του λείπουν, αλλά είναι καθ’οδόν και αρκετά. Και θα έρθουν κι άλλα αργότερα, περισσότερα. Τα δε projects είναι πολλά και εξαιρετικού ενδιαφέροντος. “Sit tight”…


ΠΡΕΜΙΑ: Ετσι είναι… Την τράβηξαν μέχρι τα 1,9000 ευρώ, έκαναν την ΑΜΚ (2η φορά, αν δεν απατώμεθα) και μετά η τιμή ούτε καν που μπορεί να ξεφύγει της τιμής της ΑΜΚ (1,4400 ευρώ)…

  • Τώρα ετοιμάζονται για ομολογιακό, αργότερα θα κάνουν κι άλλη ΑΜΚ και σιγά μην ενδιαφερθούν για την πορεία της μετοχής τους. Ενώ δεν μπορούν να έχουν παράπονα από την αγορά, με premium διαπραγματεύεται στο ταμπλό.
  • Να σημειωθεί ότι στο 9μηνο εμφανίζει αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 26,2 εκατ. ευρώ.

ΚΑΙ για του λόγου το αληθέςΕΚΤΕΡ: Κι άλλη ανάληψη έργου, έπονται κι άλλες… Συγκεκριμένα υπέγραψε σύμβαση για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων προυπολογισμού 3 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου ορίστηκε σε χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών από την έκδοση της άδειας οικοδομής.


ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Υπάρχει λογικός άνθρωπος που θα υπέγραφε την απορρόφηση της ΑΝΕΚ ακόμα και με σημαντικού ύψους διαγραφή των δανείων της δεύτερης; Αν και από τους μεγαλομετόχους της όλα μπορεί κανείς να τα περιμένει.


ΣΙΔΜΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Πώληση βιομηχανικού συγκροτήματος στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ… Ολοκληρώθηκε η πώληση και μεταβίβαση της κυριότητας βιομηχανικού συγκροτήματος κτηρίων κυριότητος της Εταιρείας, επί του βορείου παράδρομου της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο 54ο χλμ. έναντι τιμήματος 11,5 εκατ. ευρώ.


  • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε… 75 εκατ. ευρώ με ένα πρωτοφανές discount. Στα 4,0400 η τιμή της μετοχής στο ταμπλό και στα 6,3300 ευρώ η book value!!
  • ΔΕΝ ΕΧΕΙ MARKET MAKER(S)!

Τα Κέρδη μετά από Φόρους στο 9μηνο ανήλθαν στα 10,31 εκατ. ευρώ έναντι 4,48 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αυξημένα κατά 130,33%.

  • Το Επενδυτικό Χαρτοφυλάκιο ανήλθε στα 247,83 εκατ. ευρώ έναντι 228,01 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2020 (αύξηση 8,7%). Τα Αποθέματα ανήλθαν στα 138,04 εκατ. ευρώ έναντι 125,58 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2020 (αύξηση 9,9%). Το σύνολο του Ενεργητικού, ανήλθε στα 270,89 εκατ. ευρώ έναντι 249,27 εκατ. ευρώ την 31/12/2020 (αύξηση 8,66%).

Η Εταιρεία διένειμε Μέρισμα 2,22 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,12 € ανά μετοχή. Κατόπιν τούτου, μετά τη διανομή Μερίσματος, τα Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 117,63 εκατ. ευρώ από 109,54 εκατ. ευρώ την 31/12/2020 (αύξηση 7,4%). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εταιρεία έχει μηδενικό Δανεισμό από την ίδρυσή της έως σήμερα.

  • Το Προσωπικό της Εταιρείας ανερχόταν την 30/09/21 σε 140 άτομα. Σε επίπεδο συνδεδεμένων Εταιρειών με την INTERLIFE απασχολούνται επιπλέον 42 άτομα.Μυωπική Αποστροφή Ζημίας (Myopic loss aversion)

Αποστροφή της ζημιάς για έναν επενδυτή είναι η συμπεριφορά κατά την οποία η λύπη που θα προκύψει από την ζημία ενός ποσού Χ, είναι μεγαλύτερη από την χαρά που θα προκύψει από το κέρδος ενός αντίστοιχου ποσού Χ. Αυτό εξηγείται από την θεωρία προοπτικής.

Η επιστημονική έρευνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο συντελεστής αποστροφής της ζημίας (loss aversion coefficient) είναι περίπου 2, δηλαδή η ζημία ενός ποσού Χ είναι περίπου δύο φορές πιο οδυνηρή από την ευχαρίστηση του να κερδίσει κάποιος ένα ποσό Χ.

Ευρετήριο Οικονομικών ΌρωνΟικονομικο λεξικο με ορισμους | Εάν συνδυαστεί η αποστροφή της ζημίας με την τάση που έχουν τα άτομα να αποτιμούν τις επενδυτικές τους στρατηγικές σποραδικά και να αγνοούν γεγονότα που μπορεί να συμβούν μετά την λήξη του επενδυτικού ορίζοντα του επενδυτή, παρουσιάζεται το φαινόμενο που αποκαλείται μυωπική αποστροφή της ζημίας. Δηλαδή το άτομο εξετάζει μία σειρά από προοπτικές μία μία μέσα σε μία συγκεκριμένη περίοδο και όχι συνολικά και αθροιστικά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι εάν οι επενδυτές παρουσιάζουν αυτήν την συμπεριφορά τότε θα εξετάζουν κάθε επένδυση μυωπικά και μοναδικά αντί σαν ταυτόχρονες επενδυτικές στρατηγικές, δηλαδή θα παραγνωρίζουν τα οφέλη της διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου, και θα απαιτούν μεγαλύτερες αποδόσεις για κάθε μοναδική επένδυση (αφού θα την θεωρούν και πιο επικίνδυνη).

***

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

  • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

  • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.