Χ.Α: Ονειρα και Πραγματικότητες ενός… Μυστήριου (5 Απριλίου 2021)

ΞEΚΙΝΑΜΕ με 2 σχόλια για δύο πολύ… πετυχημένα deals που έγιναν στην αγορά το τελευταίο καιρό…

 • Πουλήθηκε τελικά η Εθνική Ασφαλιστική…
Επιτέλους η Εθνική Τράπεζα ,της οποίας μέτοχος είναι το ΤΧΣ κατά 40%, είδε στο ταμείο της όχι 800 εκατ. ευρώ της αρχικής προσφοράς στα χρόνια των capital controls, όχι 600 εκατ. της προηγούμενης προσφοράς ,αλλά κατόρθωσε το 2021 να βάλει στο ταμείο της  το εντυπωσιακό ποσό των 345 εκατ. Ευρώ.
 • Η Εθνική Ασφαλιστική με 85 εκατ. ευρώ κέρδη το 2020, με ίδια κεφάλαια πάνω από 1 δις ευρώ και τα καταστήματα της Τράπεζας να δουλεύουν για αυτήν νομίζουμε ότι ήταν μια μεγάλη επιτυχία για τον αγοραστή.
Φαντάζομαι ότι ενόψει και του σχεδίου ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας καλώς η Εθνική Τράπεζα έτρεξε την διαδικασία γρήγορα, καθώς ο αγοραστής ίσως μπορέσει να κάνει απόσβεση των χρημάτων του ακόμα και σε τρία χρόνια.
 • Άλλωστε η Εθνική Τράπεζα αν χρειαστεί κεφάλαια για βελτίωση του ισολογισμού της, μπορεί να κάνει μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να καλύψει τα κενά αυτά όπως γίνεται και με την Πειραιώς. Εύκολα, γρήγορα, όλα τακτοποιημένα.
 • Στις 30 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η πώληση της Vivartia στο CVC.
Στις 31 Μαρτίου παραιτήθηκε από την M.I.G. ο Δνων Σύμβουλος κ. Παπανικολάου ,ο οποίος ως Διευθύνων Σύμβουλος της MIG πούλησε την Vivartia στο CVC. Την 1η Απριλίου το CVC προσέλαβε τον κ. Παπανικολάου Διευθύνοντα Σύμβουλο στη Vivartia!!!
 • Κατά το πάνσοφο ρητό τα συζητήσαμε, τα βρήκαμε, την αγόρασες , με προσέλαβες. Και έτσι είναι όλοι ευχαριστημένοι.

*****

Και τώρα ας μιλήσουμε και τα δικά μας και να πούμε ότι…

Αν πάρουμε ως παραδοχή ότι Eurobank 11 Μαΐου θα μπει στο δείκτη MSCI, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μετοχή θα έχει τέτοιες εισροές που εύκολα θα πιάσει τα 0,90. Αυτό πρακτικά σημαίνει κεφαλαιοποίηση 3,3 με 3,4 δις η  Eurobank και άρα αυτό συνεπάγεται μία κεφαλαιοποίηση κοντά στα 3 δις για την Εθνική και κοντά στα 2.5 δις για την ΑΛΦΑ και εκεί να λέμε ότι πάλι είναι με discount. Κάντε τους υπολογισμούς σας και δείτε ποιες είναι οι τιμές των τραπεζών. Μετρημένα κουκιά
 • Για άλλη μία φορά ο αγαπημένος ΟΤΕ και η Jumbo θα το λέμε σε όλους ότι είναι all time weather και all time classic. Τίποτα άλλο.
Για την Ιntracom και την Ιntrakat τι να πούμε; Μάλλον κάτι μεγάλο ψήνεται εκεί, είναι πραγματικά πολύ φθηνές και έχουν πολύ μεγάλη αξία. Το είχαμε αναφέρει ότι το έγκλημα ξεκίνησε και θα το δούμε στο ταμπλό να τελειώνει. Νομίζουμε τα χαρτιά αυτά έχουνε δυνατότητες για πιο ψηλά και ακόμα πιο ψηλά…….
 • Η ΕΥΔΑΠ φάνηκε σαν να ξύπνησε μετά από μία βαθιά χειμερία νάρκη. Μία εταιρεία διαμάντι με μεγάλο ταμείο, με δυνατότητα να δώσει ένα πολύ καλό μέρισμα και ενδεχομένως να πραγματοποιήσει και επιστροφή κεφαλαίου. ΚΙ αυτό γιατί το ταμείο της είναι πολύ φορτωμένο. Νομίζουμε ότι το νερό έχει μπει στο Αυλάκι και θα πιούμε στην υγειά της.
Η Μotor Οil μετά από την από την τελευταία εξαγορά  Αιολικών πάρκων  συνολικής δυναμικότητας 240MW και επιπλέον αδειών 650MW το συνολικό χαρτοφυλάκιο της δυνητικά και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεπερνάει συνολικά τα 1000MW.  Η εταιρεία δείχνει πλέον μια μεγάλη δυναμική και το σημαντικότερο ότι έχει αποκτήσει environmental συνείδηση. Εχει αρχίσει να φτιάχνει χαρτοφυλάκιο για το μέλλον και πιστεύουμε πολύ σε αυτήν
 • Στο ΟΠΑΠ φέτος εκτός από τα πόμολα που είχανε πάρει πέρσι, φέτος είπαν να πάρουνε και τις γυψοσανίδες δίνοντας ένα μέρισμα 0,45 από κέρδη που δεν εχει αλλά γράφοντας λογιστικά 145 εκατομμύρια για να μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στο δ’τρίμηνο κάνοντας απλά δημιουργική λογιστική.
Τέλος να πούμε, ότι στην αγορά νιώθουμε ότι έχουνε μπει δυνατοί παίκτες… Εννοούμε ξένα funds με δυνατά χαρτοφυλάκια που επενδύουν στην Ελλάδα, γιατί πιστεύουν ότι σε δύο χρόνια τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα… Αρα, τον λόγο που ανεβαίνει η αγορά τώρα θα μας το πούνε σε 2 χρόνια στις 1.400. Προς το παρόν βολευτείτε με τις 1000.

Αυτά για την ώρα…

Ο φίλος σας ο…

Σ.Σ μ/μ: 

 • Οι Συνεργάτες του μ/μ καταθέτουν τις προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις τους.
 • Ο μ/μ δεν ασκεί καμμία λογοκρισία.
 • Ούτε όμως σημαίνει “σώνει ντε και καλά” ότι συμφωνεί με τις δικές τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.