Χ.Α: Ονειρα και Πραγματικότητες ενός… Μυστήριου (22 Ιουνίου 2021)

Χ.Α: Ονειρα και Πραγματικότητες ενός… Μυστήριου

Ακούσαμε με πολύ ενδιαφέρον το press conference του κυρίου Βακάκη για την πορεία της εταιρείας του και νομίζαμε έτσι όπως μας τα είπε ότι μάλλον ήρθε το τέλος της εταιρείας του και ότι μάλλον πάει για κλείσιμο.

 • Ακούσαμε επίσης ότι θα υπάρχουν άδεια ράφια στα καταστήματα, ότι δεν θα ανοίξει η Ρουμανία γιατί το κόστος μεταφοράς των προϊόντων έχει αυξηθεί πάρα πολύ, οι πρώτες ύλες πάρα πολύ και ένα λούτρινο αρκουδάκι που πουλιέται 50 ευρώ θα πρέπει να πουλιέται 200. Για αυτό το λόγο είπε ότι δεν θα αγοράζει stock, γιατί αλλιώς θα πρέπει να αλλάξει τις τιμές του τόσο πολύ που να γίνονται μη ανταγωνιστικές για το αγοραστικό κοινό του.
Όταν τον ρώτησαν λοιπόν τι θα κάνει και πόσο stock έχει στις αποθήκες του για να κρατήσει τα μαγαζιά του, απάντησε ότι δεν θα αποκαλύψω σε κανέναν και δεν θα χαρίσω σε κανέναν την στρατηγική μου.
 • Και φυσικά δεν θα αποκαλύψει τη στρατηγική του γιατί αφενός

Από τη μία πρέπει να έχει πάρα πολύ stock και άρα να έχει την άνεση να περιμένει όσο καιρό χρειαστεί για να πέσουν οι τιμές ξανά εκεί που πρέπει ώστε να μην επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εταιρείας και τα περιθώρια κέρδους

 • Και από την άλλη με πρόσχημα αυτό ενδεχομένως να δούμε μία άνοδο στις τιμές μικρή και ανεπαίσθητη πού όμως στα αποτελέσματα του θα είναι σημαντική διότι θα χρησιμοποιεί το ίδιο εμπορεύμα.
Με λίγα λόγια ο κύριος Βακάκης είναι πολύ έξυπνος επιχειρηματίας, το έχει αποδείξει και χρησιμοποιεί την αγορά και τις καταστάσεις για συμφέρον της εταιρείας του με κάθε τρόπο. Εδώ είμαστε και θα δούμε και πάλι όταν θα βγουν τα αποτελέσματα, θα έχει πάλι άνοδο πωλήσεων και τζίρου και φυσικά αύξηση κερδών.
 • Την Παρασκευή έβγαλε και αποτελέσματα και η γεκ τέρνα που δεν ήταν ικανοποιητικά. Είχε βεβαια την έκτακτη ζημιά 98 εκατομμύρια από την Τερνα Ενεργειακη αλλά και χωρίς τη ζημιά αυτή, πάλι πέντε εκατομμύρια ζημιές θα είχε.
Έβγαλε αποτελέσματα και η Μotor Οil, πολύ καλά και καλύτερα των αναμενόμενων. Το θέμα όμως εκεί είναι τα αποτελέσματα που περιμένουμε για να απογειωθεί η εταιρεία θα τα δούμε το επόμενο τρίμηνο και εκεί μπορεί να ακούσουμε και κάτι για προμέρισμα. Τα περιθώρια διύλισης έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ και το σημαντικότερο από όλα είναι ότι η ζήτηση πλησιάζει επίπεδα του 2019.
 • ΟΤΕ αργά σταθερά με σοβαρότητα και επίδειξη ισχύος έφτασε πάνω από τα 15 αθόρυβα. Έχει μπροστά του το μέρισμα και φυσικά τα πολύ καλά αποτελέσματα για άλλη μία φορά.
Ο Μυτιληναίος, το άλλο άκρο από τον κύριο Βακάκη, είπε ότι θα έχει διπλασιασμό κερδών και αυτή η υπεραισιοδοξία του οδήγησε τη μετοχή στα 16. Βέβαια όλα αυτά για να δικαιολογούνται θα πρέπει να επιβεβαιωθούν, αλλά για να τα λέει ο κ.Ευάγγελος έτσι θα είναι.
 • Και εδώ βλέπουμε δύο ακριβώς αντίθετες προσεγγίσεις από δύο επιχειρηματίες: Ο ένας είναι καταστροφολογος κσι ο άλλος -αν μη τι άλλο- αισιόδοξος.
Με βάση λοιπόν αυτά, θα πρέπει να αναλύουμε και να διαβάζουμε τα αποτελέσματα και τις προοπτικές των εταιρειών, να αξιολογούμε κατά πόσον η αισιοδοξία, η απαισιοδοξία του κάθε επιχειρηματία, του κάθε δημοσιογράφου ή του κάθε οικονομικου site έχει βάση αλήθειας και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
 • Η αγορά δεν κάνει λάθος, τα πράγματα τα ζυγίζει αλλιώς και στο τέλος πέφτουμε όλοι έξω…
Κλείνοντας να πούμε ότι…
 • Μας αρέσουν πολύ και οι 4  τράπεζες γιατί πιστεύουμε ότι θα είναι στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα
 • Μας αρέσουν πολύ από τις μεγάλες το Jumbo  ο ΟΤΕ και η Μotor Oil\
 • Μας αρέσoυν επίσης ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΠΣ
 • Από τις μικρές Ιντρακόμ, Ιντρακάτ και Ιντραλότ.
 • Και από τις Μυστήριες περιπτώσεις καλό στοίχημα είναι το Frigoglass και το ΚAIΡOMEZ

Ο φίλος σας ο…


Σ.Σ μ/μ:
 • Οι Συνεργάτες του μ/μ καταθέτουν τις προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις τους.
 • Ο μ/μ δεν ασκεί καμμία λογοκρισία.
 • Ούτε όμως σημαίνει “σώνει ντε και καλά” ότι συμφωνεί με τις δικές τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.