Χ.Α: Ονειρα και Πραγματικότητες ενός… Μυστήριου (17 Μαίου 2021)

Χ.Α: Ονειρα και Πραγματικότητες ενός… Μυστήριου

Τώρα που είναι καλό το κλίμα στο χρηματιστήριο, βλέπουμε όλες τις εταιρείες να ανακοινώνουν εντυπωσιακες προβλέψεις. Μέχρι και η Ξυλεμπορια έχει κάνει πρόβλεψη για 2 εκατομμύρια λειτουργικά κέρδη το 2021. Νομίζουμε ότι από το 2000 αθροιστικά δεν έχει βγάλει τόσα. Τα υπόλοιπα, σκεφτείτε τα μόνοι σας.

  • Σ/Σ μ/μ: Με τα ίδια κεφάλαια της να έχουν συρρικνωθεί κάτω και από τα 2,5 εκατ. ευρώ, από τα 9,9 εκατ. μόλις πριν ένα χρόνο. Ο δε δανεισμός της (καθαρός) ανήλθε στις 31.12.2020 σε 30 εκατ. ευρώ!! Με ζημίες χρήσης 7,7 εκατ. ευρώ και αρνητικά ebitda 4,2 εκατ. ευρώ!!!! Με την αποτίμηση στα 9 και πλέον εκατ. ευρώ… ΘΕΟΣ ΦΥΛΑΞΟΙ, δηλαδή!
Αλήθεια αυτή η συγχώνευση που ανακοίνωσε η Ιντεάλ ήταν προϊόν ξαφνικού έρωτα η προϋπήρχαν συζητήσεις εδώ και αρκετές  εβδομάδες; Είμαστε σίγουροι ότι κανένας έλεγχος δεν πρόκειται να γίνει στις συναλλαγές, καθότι οι εμπλεκόμενοι έχουν τις κατάλληλες επαφές στην αρμόδια  επιτροπή κεφαλαιαγοράς.
  • Αλήθεια έχουν βάση οι φήμες ότι κάποιοι μέτοχοι των μη εισηγμένων εταιρειών ήθελαν  να αποχωρήσουν ,αλλά οι συμμέτοχοι ούτε να ακούσουν για να αγοράσουν;
Πολύς ντόρος για την Ιντρακομ το τελευταίο διάστημα. Σαφώς η αξία υπάρχει μέσω της Ιντρασοφτ και της Defence, αλλά δεν αναδεικνύεται από την μητρική ώστε να γίνουν και οι κατάλληλες συγκρίσεις. Γιατί άραγε;
  • Για την Τράπεζα Αττικής τι να πούμε. Αποτελεί ντροπή για μια οργανωμένη αγορά να μην ξέρει κανείς πόσα λεφτά χρειάζεται, πως θα γίνει η αύξηση, με τι τιμή θα γίνει και τι dilution θα έχουν οι παλαιοί μέτοχοι. Στην αντίστοιχη περίπτωση της Πειραιώς όπου πάλι κανένας(;) δεν ήξερε, η μετοχή διαπραγματευόταν στο 1.00-1.30 και η αύξηση έγινε στο 0.06.
Όποιος δεν έμαθε με την πρώτη, θα μάθει με τη δεύτερη; Οι ζημιές όλες δικές σας.
Επιμένουμε ότι η ΕΥΑΠΣ είναι η φθηνότερη μετοχή στο ΧΑΑ σήμερα, αρκετά υποτιμημένη σε σχέση με άλλες και με σημαντικά περιθώρια ανόδου. Επειδή υπάρχουν αρκετοί δείκτες που χρησιμοποιούνται για να δείξουν αν μια μετοχή είναι φθηνή σε σχέση με άλλες όπως p/e, price/book value, price/sales κλπ, ξεκαθαρίζουμε ότι για τη στήλη ο πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης  είναι ο ev/ebidta και με αυτόν θα συγκρίνουμε τις μετοχές των εταιρειών.
Μας αρέσει πολύ ο ΟΤΕ, μας αρέσει πολύ το Jumbo, μας αρέσουν πολύ η Motor Οil και τα ΕΛΠΕ, μας αρέσει πολύ η Alphabank που έχει πολύ καλή συμπεριφορά το τελευταίο διάστημα όπως και η Πειραιώς. Τέλος, μας αρέσει πολύ και η ΕΥΔΑΠ.
  • Και από τις μικρές ένα χαρτάκι έκπληξη μπορεί να είναι το ΦΡΙΓΟ και βάζω μία άνω τελεία σε αυτό, καθότι θα επανέλθουμε.
Eνώ είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι η πτήση του ΓΔ για τις 1000 μονάδες είναι on Board.
Αυτά για σήμερα μέχρι την επόμενη φορά… Καλή εβδομάδα!
..

Ο φίλος σας ο…


Σ.Σ μ/μ: 

  • Οι Συνεργάτες του μ/μ καταθέτουν τις προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις τους.
  • Ο μ/μ δεν ασκεί καμμία λογοκρισία.
  • Ούτε όμως σημαίνει “σώνει ντε και καλά” ότι συμφωνεί με τις δικές τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.