Χ.Α: Οι 10 TOP επενδυτικές επιλογές για το 2020 από τον Ειδικό Συνεργάτη μας (02/01)

Happy New Year 2020 on computer monitor illustration

02.01.2020@03:18

ΟΙ TOP 10 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020 ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ 

Φίλοι μικρομέτοχοι, το 2019 θα μείνει στην ιστορία σαν τη χρονιά που έγινε η αποκαθήλωση του λόμπυ του Λονδίνου. Και εξηγούμαστε. Το συγκεκριμένο λόμπυ υποστήριζε ακόμα και το 2019 φανατικά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα κάνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών τους να πρέπει να πέφτουν συνέχεια. Η πραγματικότητα όμως το 2019 ήταν οδυνηρή για αυτούς. Οι ζημιές που γράφουν είναι πολύ μεγάλες.

Το χειρότερο όμως είναι ότι σε μια χρονιά που το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν το Νο 1 σε απόδοση παγκοσμίως με +50% !!!!! η μετοχή που διάλεξε το λόμπυ για να είναι long, η MOTOR OIL, ήταν η πεμπτουσία του παλτού για το 2019. Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 είχε 21.00€. Στις 31 Δεκεμβρίου 2019 είχε κλείσιμο 20.62€.

Το λόμπυ του Λονδίνου κατάφερε το ακατόρθωτο. Και καταστράφηκε ολοσχερώς σορτάροντας τις τράπεζες και με το Γενικό Δείκτη +50% η MOTOR OIL έκλεισε με πτώση 1.81%. Φυσικά, για να ξέρετε όλη την ιστορία, το λόμπυ ήταν φανατικά υπέρ της μετοχής του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ από το 2016. Η μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ είχε τότε 1.25€ και η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ είχε 1.20€.

Τότε έβγαιναν σε όλη την επενδυτική κοινότητα, κυρίως την ξένη, και προμοτάρανε μόνο τον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ σνομπάροντας επιδεικτικά την ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Δυστυχώς και εδώ η αγορά τους έδωσε τεράστια σφαλιάρα. Ο ΕΛΛΑΚΤΩΡΑΣ έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 στα 1.7020€ και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ στα 7.57€.

Φίλοι μικρομέτοχοι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από ένα διαχειριστή από το να διαλέγει το λάθος άλογο στον ίδιο κλάδο. Δεν μπορεί με τίποτα να δικαιολογηθεί το λάθος του. Η αποτυχία είναι τεραστίων διαστάσεων !!!!! Το ράλι των τραπεζών το 2019, η πτώση της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και η υπεραπόδοση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ σε σχέση με τον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ έστειλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις διαχειριστικές ικανότητες του λόμπυ.

Αυτά τα κτυπήματα ήταν ολέθρια για το λόμπυ του Λονδίνου με αποτέλεσμα τώρα να το έχει ρίξει πουλώντας ομόλογα αντί συμβουλές για ποια μετοχή είναι φθηνή ή ακριβή. Φυσικά, φίλοι αναγνώστες για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, δεν είναι οι μόνοι που έβλεπαν καταστροφή στις ελληνικές τράπεζες. Οι περισσότεροι Έλληνες διαχειριστές και επενδυτές είχαν την ίδια άποψη.

Φίλοι μικρομέτοχοι πρέπει πάντα να θυμάστε ότι οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων παίζουν άλλων ανθρώπων τα λεφτά και όχι τα δικά τους. Απλοί υπάλληλοι είναι. Αν ήταν τόσο μάγκες ως ευαγγελίζονται ότι λένε ότι είναι, θα έπαιζαν τα δικά τους τα λεφτά. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αμοιβαία κεφάλαια χρεώνουν έξοδα διαχείρισης, έξοδα εξαγοράς και μερικά ποσοστά επί των κερδών αν υπεραποδόσουν σε κάποιο δείκτη αναφοράς.

Μετά την συγκλονιστική άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου έχουν βγει πια όλοι μα όλοι!!!!! να προτείνουν ελληνικές μετοχές. Η πλάκα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς πριν 3 χρόνια μας έλεγαν μακριά από το ελληνικό χρηματιστήριο, έχει πεθάνει και δεν έχει καμία προοπτική.

Φίλοι μικρομέτοχοι, η ουσία είναι να μπορείς να υπεραποδίδεις του Γενικού Δείκτη με μετοχές υψηλής εμπορευσιμότητας και όχι εικονικής πραγματικότητας, που κάποιο λόμπυ με κάποιους Έλληνες θεσμικούς ανεβάζουν μια μετοχή μικρής κεφαλαιοποίησης και όλοι χαίρονται.

Φίλοι μικρομέτοχοι, το πιο σημαντικό πράγμα είναι εκτός από την ελληνική θεσμική κοινότητα είναι να μπορέσει η εκάστοτε μετοχή να τραβήξει την ποιοτική ξένη θεσμική κοινότητα. Μόνο έτσι υπάρχει πραγματική αποτίμηση.

Ως γνωστό φίλοι μικρομέτοχοι, η στήλη είχε βροντοφωνάξει στο τέλος του 2018 ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ακόμα και πρόσφατα, στις 6 Οκτωβρίου, με το που εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα στον ορίζοντα η στήλη βγήκε με άρθρο της “ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ” (https://www.mikrometoxos.gr/chatop10-oidekametochespoyaxizoyntoratisprosochismas/), κόντρα στον φόβο και στη μαύρη προπαγάνδα.

Η μεγαλύτερή της επιτυχία από αυτό το άρθρο ήταν η μετοχή του ΟΠΑΠ που ενώ η στήλη δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με τη μετοχή βροντοφώναξε ότι τώρα είναι για αγορά στα 9.25€ και κάτω. Ο ΟΠΑΠ μέσα σε ένα μήνα έφυγε από τα 9.25€ και πήγε στα 12.00€, μία απόδοση της τάξης του 29.72% με τεράστιο όγκο συναλλαγών.

Ακόμα, το δέκα το καλό είχε πάει στη μετοχή της ALPHA BANK και με τιμή το 1.544€ ήταν εξαιρετική ευκαιρία εισόδου.  ALPHA έκλεισε την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου στα 1.923€. Μια απόδοση 24.54% από τις 6 Οκτωβρίου. 

Φέτος, κατά τη γνώμη μας, θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Θα θέλει ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου. Σήμερα, θα σας δώσουμε το top 10 για το 2020 αλλά θα σας δώσουμε και άλλες 10 μετοχές, σύνολο δηλαδή 20, που για παράδειγμα αν μια μετοχή του top 10 έχει δώσει απόδοση 30% θα μπορείτε να την πουλήσετε και να αγοράσετε μια μετοχή που έχει δώσει μια απόδοση 2%.

Φυσικά, δεν θα ξεχνάτε ποτέ μα ποτέ να κοιτάτε τα αποτελέσματα και να ξεκοκαλίζετε τους ισολογισμούς. Η στήλη πιστεύει ότι οι καλές εταιρείες με ανάπτυξη πρέπει στο μοντέλο DCF που χρησιμοποιείται για την αποτίμησή τους να έχουν WACC 7% και g (growth)=1%. Σήμερα θα κάνουμε απλή αναφορά των μετοχών και σε μεταγενέστερα άρθρα θα έχουμε αναλυτική επεξήγηση. 

   ΤΟ TOP 10 ΓΙΑ ΤΟ 2020

1.       AUTOHELLAS

2.       ALPHA BANK

3.       AEGEAN

4.       ΦΟΥΡΛΗΣ

5.       ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

6.       JUMBO

7.       ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

8.       ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

9.       ΕΛΛΑΚΤΩΡ

10.    ΙΚΤΙΝΟΣ 

Image result for ΤΟP10 STOCKS 2020

Η δεύτερη (αναπληρωματική) δεκάδα είναι η ακόλουθη: 

1.       EUROBANK

2.       ΒΙΟΧΑΛΚΟ

3.       CENERGY

4.       LAMDA DEVELOPMENT

5.       ΟΠΑΠ

6.       ΕΥΔΑΠ

7.       ΕΥΑΠΣ

8.       ΟΛΘ

9.       MOTOR OIL

10.   ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ 

Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

  • Από τον Ειδικό Συνεργάτη του μ/μ

    Απόψεις γνώμες και εκτιμήσεις που τυχόν εκφράζονται σε κείμενα συνεργατών, δεν απηχούν κατ’ανάγκη εκείνων της συντακτικής ομάδας του mikrometoxos.gr