Ο ΟΔΔΗΧ και το ροζ φύλλο
- Του Απόστολου Μάνθου
Μέσα σε όλον αυτό τον επερχόμενο αναπτυξιακό κυκεώνα το Ελληνικό Χρηματιστήριο επηρεασμένο ίσως ακόμα από το jet lag της δεκαετούς κρίσης μόλις τώρα αρχίζει να “ψυλλιάζεται” το τι θα επακολουθήσει. Ενδεικτικό της όλης ανοδικής κυματικής κίνησης που δύναται να ξεχυθεί στους επόμενους μήνες είναι το μηνιαίο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη. Σε αυτό, λοιπόν, το 12ετές τεχνικό πλάνο συλλαμβάνεται ο δείκτης να βρίσκεται στις τελευταίες συνεδριάσεις προ των πυλών της σημαντικότατης μακροπρόθεσμης καθοδικής γραμμής αντίστασης “Q” στις 870 με 860 μονάδες.
- Μιλάμε για την πλέον επιβλητική γραμμή τάσης που έχει αντισταθεί για πάνω από τέσσερις φορές στις ανοδικές επεκτατικές βλέψεις της αγοράς. Σε αυτήν όμως τη φάση της αγοράς υπάρχουν ορισμένοι αργοί αλλά καθοριστικοί τεχνικοί ταλαντωτές όπως τα Williams Fractal, που αναδύουν από τον περασμένο Δεκέμβρη ισχυρές ενδείξεις ανοδικής πίεσης τονίζοντας ότι αυτήν τη φορά το βέλος της ανόδου θα είναι τόσο αιχμηρό που θα καταφέρει μετά από σχεδόν 4.000 μέρες να διατρήσει την “Q” και να δραπετεύσει προς την επόμενη περιοχή αντίστασης των 1.050 μονάδων.
Το στοιχείο όμως που θα πρέπει να συμβάλει σε αυτή την ανοδική φυγή είναι ο τζίρος συναλλαγών ο οποίος από το 2016 φθίνει. Να υπενθυμίσω ότι η διαγραμματική ανάλυση γίνεται πάνω στα μηνιαία στοιχεία του Γενικού Δείκτη και δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τον καθημερινό θόρυβο και τα ημερήσια τερτίπια.
Προχωρώντας τώρα στον δεύτερο σημαντικό δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αυτόν της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ ASE Large Cap, εντοπίζουμε στο μηνιαίο διάγραμμά του ένα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο. Η τιμή του δείκτη πάει για δεύτερη φορά μετά από το καλοκαίρι του 2008 να διασπάσει ανοδικά τα παραμετροποιημένα Keltner Channels τάσης. Την πρώτη φορά ήταν τον Δεκέμβριο του 2019, όπου όμως η χαρά της απόδρασης δεν κράτησε και πολύ μιας που στην πορεία μάς βρήκε αναπάντεχα η παγκόσμια υγειονομική κρίση.
- Τώρα ίσως ήρθε η ώρα να επιβεβαιώσει ο δείκτης την πολυπόθητη ανοδική τμήση, που εάν όντως επιτευχθεί στη λήξη του Μαρτίου θα δώσει ως επόμενο αρχικό στόχο τις 2.370 μονάδες, που είχε καταγράψει πέρυσι τον Γενάρη ενώ ο αμέσως επόμενος στόχος στο υπό ανάλυση χρονικό πλαίσιο εντοπίζεται στα υψηλά του 2014 στις 4.400 μονάδες. Ισχυρές ανοδικές μακροπρόθεσμες ενδείξεις ανάτασης λαμβάνουμε και από αρκετούς τεχνικούς ταλαντωτές οι οποίοι μάλιστα δείχνουν να ξεκινάνε από χαμηλά δίνοντας αρκετό περιθώριο έως ότου περάσουν σε overbought περιοχές.
Γενικά, πάντως, ο συγκεκριμένος δείκτης υπό τη βαρύτητα κυρίως των τραπεζικών τίτλων έχει τραβήξει τα πάνδεινα στη τελευταία 12ετία, ίσως περισσότερα και από τον Γενικό Δείκτη, καθώς την ημέρα που πέρασε κάτω από τα Keltner Channels τον Ιούνιο του 2008 έγραφε τιμές στις 21.000 μονάδες ενώ έφτασε έως και τις 1.075 μονάδες τον Φλεβάρη του 2016.
Μήπως τώρα που αντίκρισε για τα καλά το πάτωμα ήρθε η κατάλληλη στιγμή να εγερθεί και να σταθεί στα πόδια του;
* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.
** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”