Χ.Α: Ο ΟΔΔΗΧ και το ροζ φύλλο (από τον Απόστολο Μάνθο)

Ο ΟΔΔΗΧ και το ροζ φύλλο

  • Του Απόστολου Μάνθου 
Μπορεί, δυστυχώς για την αγορά, να πέρασε επικοινωνιακά λίγο πάνω από το όριο της πλημμελούς αδιαφορίας, αλλά κανονικά η περασμένη Τετάρτη θα πρέπει να οριστεί ως ημέρα γιορτής για την ελληνική οικονομία μετά και την τεράστια επιτυχία που γνώρισε η έκδοση του 30ετούς ομολόγου που δημοπράτησε ο ΟΔΔΗΧ.
  • Για πρώτη φορά μετά τον Γενάρη του 2007 η χώρα βγήκε στις διεθνείς αγορές με ένα τόσης μεγάλης διάρκειας ομόλογο και άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με κουπόνι 1,875% (!). Το γιγάντιο αυτό επίτευγμα για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας έχει και συνέχεια, καθώς 250 επενδυτές ζήτησαν διακαώς να συμμετάσχουν στη δημοπρασία του 30ετούς προσφέροντας συνολικά 27,5 δισ. ευρώ για 2,5 δισ. ευρώ.
Δηλαδή 10 φορές (!) πάνω από το ποσό που ζήτησε το ελληνικό Δημόσιο. Βέβαια κάποιοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν “μόχλευε” τα ελληνικά ομόλογα και δεν “σκούπιζε” τις αγορές μέσω του δραστικού προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημικής κρίσης (PEPP) για να εξασφαλιστεί έτσι η ροή πιστώσεων προς κάθε τομέα της οικονομίας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
  • Το θέμα είναι, όπως θυμάμαι να μας τόνιζε σε κάθε ευκαιρία ο “Βούδας” του ελληνικού μπάσκετ ο Μάκης Δενδρινός στα μέσα περίπου του 1983, όταν και έπαιζα στο εφηβικό της ομάδας μπάσκετ του Σπόρτιγκ, το ποιος είναι αυτός που θα φύγει με το ροζ φύλλο του αγώνα. Αυτό είναι που μετράει πραγματικά όλα τα υπόλοιπα είναι τρίχες. Επανερχόμενος η επισφράγιση της κίνησης αυτής σύμφωνα με επιφανείς οικονομικούς αναλυτές δηλώνει με κεφαλαία γράμματα την επιστροφή της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές. Οι ίδιοι μάλιστα αναφέρουν ότι η ανάπτυξη της χώρας θα πάρει σημαντική ώθηση ξεπερνώντας το 5% για το 2021 και 2022 έχοντας ως άσο στο μανίκι τους ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα έρχεται ένας ενάρετος κύκλος αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Μέσα σε όλον αυτό τον επερχόμενο αναπτυξιακό κυκεώνα το Ελληνικό Χρηματιστήριο επηρεασμένο ίσως ακόμα από το jet lag της δεκαετούς κρίσης μόλις τώρα αρχίζει να “ψυλλιάζεται” το τι θα επακολουθήσει. Ενδεικτικό της όλης ανοδικής κυματικής κίνησης που δύναται να ξεχυθεί στους επόμενους μήνες είναι το μηνιαίο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη. Σε αυτό, λοιπόν, το 12ετές τεχνικό πλάνο συλλαμβάνεται ο δείκτης να βρίσκεται στις τελευταίες συνεδριάσεις προ των πυλών της σημαντικότατης μακροπρόθεσμης καθοδικής γραμμής αντίστασης “Q” στις 870 με 860 μονάδες.

  • Μιλάμε για την πλέον επιβλητική γραμμή τάσης που έχει αντισταθεί για πάνω από τέσσερις φορές στις ανοδικές επεκτατικές βλέψεις της αγοράς. Σε αυτήν όμως τη φάση της αγοράς υπάρχουν ορισμένοι αργοί αλλά καθοριστικοί τεχνικοί ταλαντωτές όπως τα Williams Fractal, που αναδύουν από τον περασμένο Δεκέμβρη ισχυρές ενδείξεις ανοδικής πίεσης τονίζοντας ότι αυτήν τη φορά το βέλος της ανόδου θα είναι τόσο αιχμηρό που θα καταφέρει μετά από σχεδόν 4.000 μέρες να διατρήσει την “Q” και να δραπετεύσει προς την επόμενη περιοχή αντίστασης των 1.050 μονάδων.

Το στοιχείο όμως που θα πρέπει να συμβάλει σε αυτή την ανοδική φυγή είναι ο τζίρος συναλλαγών ο οποίος από το 2016 φθίνει. Να υπενθυμίσω ότι η διαγραμματική ανάλυση γίνεται πάνω στα μηνιαία στοιχεία του Γενικού Δείκτη και δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τον καθημερινό θόρυβο και τα ημερήσια τερτίπια.

πιν

Προχωρώντας τώρα στον δεύτερο σημαντικό δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αυτόν της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ ASE Large Cap, εντοπίζουμε στο μηνιαίο διάγραμμά του ένα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο. Η τιμή του δείκτη πάει για δεύτερη φορά μετά από το καλοκαίρι του 2008 να διασπάσει ανοδικά τα παραμετροποιημένα Keltner Channels τάσης. Την πρώτη φορά ήταν τον Δεκέμβριο του 2019, όπου όμως η χαρά της απόδρασης δεν κράτησε και πολύ μιας που στην πορεία μάς βρήκε αναπάντεχα η παγκόσμια υγειονομική κρίση.

  • Τώρα ίσως ήρθε η ώρα να επιβεβαιώσει ο δείκτης την πολυπόθητη ανοδική τμήση, που εάν όντως επιτευχθεί στη λήξη του Μαρτίου θα δώσει ως επόμενο αρχικό στόχο τις 2.370 μονάδες, που είχε καταγράψει πέρυσι τον Γενάρη ενώ ο αμέσως επόμενος στόχος στο υπό ανάλυση χρονικό πλαίσιο εντοπίζεται στα υψηλά του 2014 στις 4.400 μονάδες. Ισχυρές ανοδικές μακροπρόθεσμες ενδείξεις ανάτασης λαμβάνουμε και από αρκετούς τεχνικούς ταλαντωτές οι οποίοι μάλιστα δείχνουν να ξεκινάνε από χαμηλά δίνοντας αρκετό περιθώριο έως ότου περάσουν σε overbought περιοχές.

Γενικά, πάντως, ο συγκεκριμένος δείκτης υπό τη βαρύτητα κυρίως των τραπεζικών τίτλων έχει τραβήξει τα πάνδεινα στη τελευταία 12ετία, ίσως περισσότερα και από τον Γενικό Δείκτη, καθώς την ημέρα που πέρασε κάτω από τα Keltner Channels τον Ιούνιο του 2008 έγραφε τιμές στις 21.000 μονάδες ενώ έφτασε έως και τις 1.075 μονάδες τον Φλεβάρη του 2016.

πιν

Μήπως τώρα που αντίκρισε για τα καλά το πάτωμα ήρθε η κατάλληλη στιγμή να εγερθεί και να σταθεί στα πόδια του;

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”