Χ.Α: Μικρά & μεγάλα ενδιαφέροντα(;) – 4 Ιουνίου 2021

ΣΧΟΛΙΟ(Ι): Θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ελληνική πατέντα το να περιμένουμε από τους μεγαλομετόχους να ρυθμίζουν τις τύχες των μετοχών τους στο ταμπλό. Και όχι μόνον αυτό, αλλά να τους ζητάμε και τα ρέστα!
 • Οι μεγαλομέτοχοι πρέπει αποκλειστικά να ασχολούνται με τα επιχειρηματικά της εταιρείας τους (διοίκηση, οργάνωση, επίτευξη στόχων, ανοίγματα κλπ κλπ) και οι μετοχές τους να κρίνονται από τους επενδυτές δηλαδή την Αγορά, βάσει των προσπαθειών, της δυναμικής που είναι σε θέση να αναπτύξουν και φυσικά των αποτελεσμάτων τους.
ΣΤΙΣ περισσότερες μάλιστα αγορές, η ανάμειξη των μεγαλομετόχων με τον άλφα ή βήτα τρόπο στην πορεία της μετοχής τους αποτελεί ποινικό αδίκημα και αν τους πιάσουν τους… καθαρίζουν με συνοπτικές διαδικασίες. Η δε μετοχή γκρεμοτσακίζεται…

ΣΧΟΛΙΟ(ΙΙ): Αυξάνονται συνεχώς οι επενδυτές που είτε επανέρχονται στην αρένα του Χ.Α είτε πρωτοεμφανίζονται κι αυτό είναι πολύ καλό για την αγορά με την προυπόθεση να μην τους απογοητεύσει.

 • Σε αυτό θα πρέπει να συμβάλουν και οι ίδιοι ακολουθώντας απλά μερικούς απλοικούς κανόνες που είναι εύκολοι στην εφαρμοφή τους, άσχετα αν στην πορεία πολλοί χάνονται από αυτούς παρασυρόμενοι από τις φήμες-φούμαρα και τους επηρεασμούς τρίτων. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ τι διαβάζουν και ποιόν ακούνε.

ΣΧΟΛΙΟ(ΙΙΙ): Εν τω μεταξύ σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση έχουν βρεθεί χρηματιστηριακές εταιρείες και τα αρμόδια στελέχη τους από πελάτες τους που διερωτώνται πως είναι δυνατόν να τους προτείνουν μία από τα ίδια και ποτέ, μα ποτέ τους να μην τους έχουν συστήσει όλες σχεδόν τις μετοχές των εταιρειών εκείνων που έχουν καταγράψει θριάμβους στα τερματικά του Χ.Α. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ τα παραδείγματα των ΚΟΥΕΣ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, ΕΝΤΕΡ, ΕΠΣΙΛ, ΠΡΟΦ , ΠΕΡΦ, ΒΥΤΕ, και τόσων δεκάδων τίτλων.

 • ΞΥΠΝΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ φίλοι μας και δεν μασάει εύκολα τον σανό πλέον που προσπαθούν να τους σερβίρουν. Υπάρχουν και ορισμένα forums πρόθυμα στο να εξηγούν στους πρωτάρηδες αρχικά τα βασικά, υπάρχουν και καλοί αναλυτές (έστω αυτοί οι λίγοι)

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Στην στήλη αυτή δεν θα ξαναδιαβάσετε πως πήγαν οι δείκτες στην εκάστοτε συνεδρίαση, ούτε οποιαδήποτε αναφορά για την τεχνική ανάλυση τους. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να χάνουμε την ώρα μας. Πολύ πιο ευχάριστοι…

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: 

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η Μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής οικονομίας δύσκολα θα αντιστραφεί. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε τους υποβόσκοντες κινδύνους που αναφέρθηκαν ανωτέρω, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη μας, το πρόσφατο rally των Α’ Υλών (πετρέλαιο ψηλό 3-τίας), των Βιομηχανικών μετάλλων, των Ναύλων & την συνεχή ενίσχυση του κινεζικού νομίσματος (renminbi) κυρίως έναντι του USD.

 • Η υποστήριξη της κεφαλαιαγοράς από καλά εταιρικά αποτελέσματα, βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών, πολιτική σταθερότητα (αποφυγή εκλογών), αλλά και άπλετη ρευστότητα μέσω των χαμηλών επιτοκίων & των προγραμμάτων ανάκαμψης, συντηρεί τις προσδοκίες. Παρά το αυξημένο volatility που εκτιμούμε ότι θα παραμείνει, είναι εφικτοί υψηλότεροι στόχοι για την συνέχεια, αν δεν προκύψουν σοβαρά αρνητικά γεγονότα.

@10:10πμ

NIKOΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Με κέρδη έκλεισε χθες ο ΓΔΧΑ,  με οδηγούς τις ΕΛΠΕ και ΜΟΗ εν μέσω ανοίγματος της οικονομίας. Σταθεροποιητικά κινήθηκαν εν πολλοίς και οι διεθνείς μετοχικοί δείκτες παρά τις νέες εξελίξεις στο μέτωπο της κόντρας Κίνας-ΗΠΑ σχετικά με τις επενδύσεις σε εταιρείες που συνδέονται με  τον κινεζικό στρατό.
 • Στο εσωτερικό, αναμένουμε σταδιακή αύξηση της μεταβλητότητας στο επόμενο διάστημα, για το σύνολο της αγοράς, λόγω και της επερχόμενης εκπνοής των παραγώγων συμβολαίων τριμηνιαίου κύκλου, καθώς βρισκόμαστε σε ένα κομβικό επίπεδο τιμών. Σήμερα ανακοινώνονται οι αντίστοιχες μετρήσεις των δεικτών PMI Markit για τις υπηρεσίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ υπενθυμίζουμε ότι αυξημένη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί και στα στοιχεία αγοράς εργασίας των ΗΠΑ.

@2:00μμ

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: H δική της αποτίμηση στο ταμπλό είναι – αν μη τι άλλο – σκέτο ανέκδοτο. Ειλικρινά απορούμε, αλλά δεν είναι δικιά μας δουλειά το να… απορούμε με τα όσα βλέπουμε να γίνονται καθημερινά στα χρηματιστήρια. Απλά, παρατηρούμε, επισημαίνουμε και σχολιάζουμε…

@3:20μμ

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ (υπαίτια για τα δεινά των μεγεθών της) αποτιμάται σε 65 εκατ. κι αυτή σε 115 εκατ. Αλλά η ΙΝΤΚΑ είναι και ΙΝΚΑΤ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ DEFENCE και το ένα τρίτο του ΚΕΚΡΟΠΑ και το 100% της INTRASOFT. Aν ασχοληθούν οι του ομίλου με την τελευταία στα σοβαρά θα αναγεννηθεί ολόκληρος ο όμιλος.
 • Γιατί η ΙΝΣΟΦΤ δεν έχει καμμία σχέση με τις υπόλοιπες του κλάδου της (τις έχει για… κολατσιό) και ειλικρινά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε  την τρομακτική υστέρηση της συγκριτικά με τις υπόλοιπες που αποτιμώνται σε 110, 70, 60 κοκ εκατ. ευρώ κι αυτή ουσιαστικά στο ΜΗΔΕΝ!!!
Ο τζίρος της άγγιξε τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως!!! Δείτε και των υπολοίπων του κλάδου και βγάλτε συμπέρασμα.
 • Το 2020 ήταν για τον Όμιλο INTRASOFT INTERNATIONAL ένα έτος σημαντικών επιδόσεων, με αύξηση σε πωλήσεις και κερδοφορία και υπογραφή σημαντικών νέων συμβάσεων. Οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε € 197,3 εκατ., αυξημένες κατά 10,8% σε σχέση με το 2019. Η λειτουργική κερδοφορία EBITDA διαμορφώθηκε στα € 18 εκατ. από 13,5 εκατ., ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε € 5,2 εκατ. έναντι € 3,2 εκατ. το 2019.
Η INTRASOFT από μόνη της απαιτεί και δικαιούται φυσικά αποτίμηση πολύ μεγαλύτερη της ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ (105 εκατ.) και φυσικά απείρως μεγαλύτερη των υπολοίπων. Και η ΙΝΤΚΑ κατέχει το 100%… Και αποτιμάται όλα μαζί στα 115 εκατ. ευρώ.

ΜΑΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ (και) η μικρούλα Ρaperpack την οποία είχαμε πρωτοπαρουσιάσει όταν αποτιμόταν κάτω και από το 1,5 εκατ. ευρώ. Με την πάροδο των χρόνων όλο και βελτιωνόταν όλο και αυξάνοταν η αποτίμηση της στο ταμπλό. Και αποχωρεί, έχοντας κ/φση 26,5 εκατ. ευρώ…

 • Παραμένουν όμως η ΠΡΟΦ την οποία είχαμε επισημάνει από τα 0,1800 και 0,2000 (έχει ανεβάσει την κ/φση Χ 25 φορές!!) η ΒΟΣΥΣ στην οποία υπάρχει μηδενικό κόστος για τους επενδυτές που την πίστεψαν και παραμένουν μαζί της, η ΕΛΒΕ ΕΝΔ όπου και εδώ υπάρχει μηδενικό κόστος για τους επενδυτές που την πίστεψαν και παραμένουν μαζί της, οι ΕΝΤΕΡ, ΕΠΣΙΛ, ΠΕΡΦ, όλες τους με κ/φση κάτω των 8 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΚΑΡΑΤΖΗΣ μας αποχαιρέτισε αφού 12πλασίασε την δική του.
 • Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ που όλοι οι σοβαροφανείς ειρωνεύονται με λαϊκισμούς και έωλα επιχειρήματα, χωρίς καν να αναλογίζονται τα επιτεύγματα της αναμασώντας κυρίως το επιχείρημα του εάν γυρίσει η αγορά και τα λοιπά ανέκδοτα.

Λες και ο μικροεπενδυτής ή έστω ο μεσαίος θα μπορούσε ποτέ του να δει τέτοιες και τόσες χαρές που του χάρισε η Περιφέρεια και η οποία θα εξακολουθεί να του χαρίζει στον αιώνα τον άπαντα… Υπάρχουν βέβαια και επικίνδυνες περιφερειακές δυνάμεις, αλλά όλοι οι συνειδητοποιημένοι τις προσέχουν και δεν τις ακουμπούν.

 • ΥΠΑΡΧΕΙ άλλωστε και ο μ/μ του οποίου ουδεμία… περιφερειακή επισήμανση ζημίωσε τους αναγνώστες του, ούτε και πρόκειται. Και δεν γράφουμε τι εκπληκτικές αποδόσεις έχουν αποφέρει οι περισσότερες ή μάλλον η συντριπτική πλειοψηφία τους. Δεν χρειάζεται, τις γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα όσοι τις πίστεψαν.

MIKΡOΥΛA ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ μέχρι 15 εκατ. ευρώ

ΑΦΟΡΑ αποκλειστικά και μόνον τους μικροεπενδυτές φίλους του μ/μ

 • Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ γίνεται με βάση την τρέχουσα αποτίμηση τους και τα περιθώρια ανόδου – πτώσης και το ρίσκο που αναλαμβάνει ο εν δυνάμει αγοραστής των μετοχών τους σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μας.

ΟΣΟΙ εκ των φίλων αναγνωστών του μ/μ ακολουθούν – έστω κατά προσέγγιση –  το σύστημα “ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ” να μην γράψουμε καλύτερα την λέξη τους τους χαρακτηρίζει… Την ξέρουν καλύτερα οι ίδιοι – Εκτός από την λέξη υπάρχει και έκφραση πολύ πιο παραστατική.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΛΗΣ 31 ΜΑΙΟΥ (Δευτέρα πριν το άνοιγμα)

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

MONTA BAGNO – πολύ υποτιμημένη: Και παραμένει… Πολύ μάλιστα… Στο +60% από την ημέρα που ξανα-παρουσιάστηκε (δεν πέρασαν δα και αρκετές), με τους βραχυχρόνιους να παίρνουν τα κέρδη τους και πολύ καλά να κάνουν. Η συνταγή εδώ είναι 50/50 αλλά να μην περιμένουν καμμία διόρθωση άξιας καν αναφοράς… Υπάρχει περίπτωση να διαμορφωθεί ev/ebitda κάτω του 6 (ίσως και 5) και μονοψήφιο p/e κάτω του 8 για το 2021.

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

ΛΑΝΑΚΑΜ: Επειδή δεν μπορεί να φανταστεί κανείς το που μπορεί να φτάσει με μία καλή συμφωνία – συνεργασία. Από τους τιμιότερους επιχειρηματίες του Χ.Α.

 • Στο +50% από την ημέρα που παρουσιάστηκε (δεν πέρασαν δα και αρκετές από τις 19.5.2021), με τους βραχυχρόνιους να παίρνουν τα κέρδη τους και πολύ καλά να κάνουν. Η συνταγή εδώ είναι 50/50 αλλά να μην περιμένουν καμμία διόρθωση άξιας καν αναφοράς…


ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

ΕΛΓΕΚΑ: Τώρα που δεν κουνιέται φύλλο, εν όψει και της ΑΜΚ που πραγματοποιεί ύψους 7 εκατ. ευρώ περίπου (9 στις 10 στα 0,2400 ευρώ ή κάπου εκεί γύρω)…

 • Στο +35% από την ημέρα που παρουσιάστηκε (δεν πέρασαν δα και αρκετές από τις 31.5.2021), με πολλές δεκάδες χιλιάδες φύλλα να αναφύονται και με τους βραχυχρόνιους να παίρνουν τα κέρδη τους και πολύ καλά να κάνουν. Η συνταγή εδώ είναι “ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, μπαίνουμε και στην ΑΜΚ”.
 • ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΜΕ στην μετοχή της, κοιμόταν μακάριο ύπνο…


 • ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Τώρα που δεν κουνιέται φύλλο, εν όψει και της ΑΜΚ που πραγματοποιεί ύψους περί τα 3,05 εκατ. ευρώ (1ν/1π @2,0000 ευρώ)- κόβει σήμερα το δικαίωμα συμμετοχής (31/5). Οι ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ απλά θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ πλήρως… Από σήμερα θα διαπραγματεύεται και το δικαίωμα…

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ – Τα έργα ανάπτυξης είναι σε θέση να τον βγάλουν για τα καλά από την αφάνεια και να τον φέρουν στην… επιφάνεια. Ζητήσαμε από τους υποστηρικτές του να μας ετοιμάσουν ένα ΜΕΜΟ που να επεξηγεί την επιμονή τους… Το υψηλό του στα 0,7000 ευρώ στις 18.2.2020 και στα 0,4500 τώρα.

 • Στο +33% από την ημέρα που παρουσιάστηκε (δεν πέρασαν δα και αρκετές από τις 28.5.2021), με τους βραχυχρόνιους να παίρνουν τα κέρδη τους και πολύ καλά να κάνουν. Η συνταγή εδώ είναι 50/50


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πολλές από τις προηγούμενες επισημάνσεις – αναφορές μας έχουν ανέβει τόσο πολύ που δεν μπορούμε να τις αναφέρουμε λόγω του τωρινού εν δυνάμει ανοδικού περιθωρίου τους. Αφήστε που ορισμένες έπαψαν να είναι… μικρούλες. (ΒΥΤΕ, ΙΛΥΔΑ, ΔΟΜΙΚΗ κλπ)

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (II)

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.