Χ.Α- Μέρος3: Πολλά εν ολίγοις και εν ολίγοις πολλά… (14.9.2021)

Η φράση, “Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως” (Repetitio est mater studiorum είναι η αντίστοιχη φράση στα Λατινικά) δεν είναι απλά σχήμα λόγου αλλά η πραγματικότητα.

 • Η επανάληψη στα φιλολογικά μαθήματα είναι πολύ σημαντική, αφού έτσι εμπεδώνεις αυτά που πρέπει να μάθεις.

Θα πρέπει να τονίσουμε όμως ότι η επανάληψη θα πρέπει να γίνεται συγκεντρωμένα και όχι απλά ως μια αναγκαστική διαδικασία με την οποία νιώθουμε πως απλά μαθαίνουμε πράγματα που έχουμε μάθει ήδη.

ΒΑΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Υπάρχουν κι άλλες τακτικές για τη στάση που μπορεί να τηρήσει ή να ακολουθήσει ένας επενδυτής ακόμη και στην ρηχή και χειραγωγούμενη αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου, από το να ακολουθεί τις γραμμές και τους χάρακες…

Καλά και χρυσά αυτά τα εργαλεία προσέγγισης μίας μετοχής και κατ’ επέκταση της αγοράς, αλλά προϋποθέτουν πρωτίστως «ξεσαβούρωμα»…

 • Τουτέστιν, όλα τα σαπάκια στον καιάδα και ενασχόληση με τα υπόλοιπα… Κάτι που καταστρατηγείται στην ελληνική αγορά, στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν σε ποσοστό τουλάχιστον 50% τα σαπάκια της!!

Ο επενδυτής λοιπόν που θα ασχοληθεί με τις ποιοτικές, δυναμικές και με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης εταιρείες αποκλείεται να βγει χαμένος, ο κόσμος να χαλάσει.

 • Πρέπει φυσικά να παρακολουθεί σχεδόν σε καθημερινή βάση τα τεκταινόμενα της αγοράς και να μην τα περιμένει από τον… ουρανό, ή από τους… εκθεσιακούς αναλυτές της συμφοράς.

Πρέπει να επενδύει μέρος των διαθεσίμων κεφαλαίων του και να έχει διασπορά στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό του…

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖ.: Η κερδοφορία είναι το γκολ της λογιστικής.

Αν ένας ισολογισμός έχει αυξημένο τζίρο, καλή χρηματοοικονομική δομή, ρευστότητα και δεν μπορεί να βγάλει κέρδη έχει χάσει το 50% της προσπάθειας. Η κερδοφορία είναι η πεμπτουσία της επιχειρηματικότητας.

 • Όταν η τελική γραμμή είναι θετική υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία στους εμπλεκόμενους:
 • Στελέχη, δανειστές, επενδυτές, μικρομέτοχοι, πελάτες και προμηθευτές νιώθουν ένα είδος ικανοποίησης για την επιλογή τους.
 • Μπορεί ο κάθε ένας από τους προηγούμενους να πληρώνεται από διαφορετικές γραμμές του ισολογισμού.
 • Ίσως οι μόνοι που δεν αισθάνονται καλά να είναι ο ανταγωνιστές αλλά και αυτό είναι κάτι που ελέγχεται ως προς την δική τους βιώσιμη συνέχεια.

____________

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖ. – Ο δεύτερος στόχος είναι η ρευστότητα.

Να συνοδευτεί δηλαδή το γκολ με την πρόκριση ή με ένα θρίαμβο. Τουτέστιν να παραχθεί ρευστότητα ικανή να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά σχέδια της εταιρίας, να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές αγαθών ή υπηρεσιών στο κόστος πωληθέντων, να φθηνύνει το χρηματοοικονομικό κόστος και να πληρώσει μέρισμα.

 • Το μέρισμα έχει μια ηδονική σχέση με τους επενδυτές. Κατά αρχάς αποτελεί μια ανταμοιβή για τους υπομονετικούς, μακροχρόνιους πιστούς οπαδούς της μετοχής.
 • Δεύτερον αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης από την διοίκηση της εταιρίας, ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και του χρόνου σε συγκεκριμένες ανάγκες χρηματοδότησης.
 • Κατά τρίτον είναι το υπέρτατο άλλοθι για το κόστος ευκαιρίας διακράτησης μιας μετοχής σε περιόδους αρνητικών χρηματιστηριακών τάσεων.

Οι μετοχές που δίνουν πάντα μέρισμα είναι αυτές που τις προτιμούν οι επενδυτές και έχουν διαχρονικά την καλύτερη απόδοση.

 • Στο ΧΑ υπάρχουν τέτοιες εταιρίες: CocaCola, ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Καρέλιας, Μυτιληναίος (ως διάδοχος και της ΜΕΤΚΑ), JUMBO, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΛΒΕ, ΒΟΣΥΣ, ΠΠΑΚ, ΤΕΝΕΡΓ, ΚΕΠΕΝΟΥ δεν έχουν χάσει χρήση εδώ και αρκετά έως πολλά χρόνια, που να μην ανταμείψουν τους μετόχους τους.

****

18 ΣΕΠΤ 2020 – ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Γνωστή η τριάδα μας για τους φίλους μας αναγνώστες… ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (@8,9000 ευρώ) ΓΕΚΤΕΡΝΑ και PERFORMANCE TECHNOLOGIES(@5,1000) [κατά σειρά κ/φσης]. Η ΠΕΡΦ φυσικά η νο.1 εννοείται… Φυσικά, απευθυνόμαστε σε όσους κατέχουν τις μετοχές.

 • ΓΕΚΤΕΡΝΑ