Χ.Α- Μέρος2: Πολλά εν ολίγοις και εν ολίγοις πολλά… (14.9.2021)

NIKOΣ KAYKAΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Κλείσιμο σε θετικό έδαφος , αλλά και στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας καταγράφηκε χθες για τον ΓΔΧΑ, ενώ παρόμοια ήταν και η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για σήμερα, στο επίκεντρο θα βρεθούν εκ νέου τα μεγέθη του πληθωρισμού (Αυγούστου) στις ΗΠΑ με τις εκτιμήσεις να κινούνται για άλλον ένα μήνα με αύξηση τιμών πάνω από 5% σε ετήσια βάση.

 • Νούμερα υψηλότερα των εκτιμήσεων (εκτ. 5,3% YoY, εκτ. 0,4% MoM)) ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά το κλίμα τις διεθνείς αγορές. Στο εσωτερικό, θα συνεχιστούν οι διακυμάνσεις με σκοπό την μετακύλιση των θέσεων στα παράγωγα, ενώ το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε τίτλους με θετικούς καταλύτες.

ATZENTA: Αύριο Τετάρτη η Lamda Development θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2021,ενώ η Τράπεζα Αττικής έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. με κύριο θέμα τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και ταυτόχρονα το reverse split των μετοχών σε αναλογία 1 νέα για κάθε 60 παλαιές.

Μεθαύριο Πέμπτη, οι Jumbo (μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.) και Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2021,

 • Ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία δανείων υπό διαχείριση από τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) για το β’ τρίμηνο 2021. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα αποτελέσματα της έρευνας εργατικού δυναμικού (ανεργία) για το β’ τρίμηνο του 2021.

Και την Παρασκευή πριν από την έναρξη της συνεδρίασης η Aegean Airlines αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου / β’ τριμήνου 2021. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την εξέλιξη του κύκλου εργασιών επιχειρήσεων παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης για τον Ιούλιο.

ΓΡΑΦΑΜΕ ΠΕΡΥΣΙ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΗΛΗ, μεταξύ άλλων, 

 1. ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Με συνεχείς αναφορές κάθε φορά που γύριζε στα 2,2500 ευρώ.
 2. ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Με τους ομολογιούχους της θα τα βρει, με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο. Οι συζητήσεις τρέχουν εδώ. Αλλού όμως είναι το “μυστικό”.
 3. ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ: Rebalancing δεικτών σήμερα σε Stoxx και FTSE με ελληνικό ενδιαφέρον και φυσικά εμείς ουδόλως ασχολούμεθα. Ας βάλουν κι ας βγάλουν όποιες και όσες θέλουν. Σε λίγες ημέρες όλα θα έχουν ξεχαστεί, όπως πάντα.
 4. ΠΕΡΦ: Στα 4,8600 ευρώ τώρα με το p/e να φτάνει στο 10 και εν αναμονή του 6μηνου της… Μην ξεχνάμε και την παρελκυστική τακτική που ακολούθησαν στην δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2019 όταν την γνωστοποίησαν για την τελευταία ημέρα της προθεσμίας με τα αποτελέσματα ρεκόρ! Με αποτέλεσμα η μετοχή να καθίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στα απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα των 2,5000-2,7000 ευρώ και να βρεθεί λίγο μετά την δημοσίευση τους στα πρόθυρα των 5,0000 ευρώ(!).

 1. Η άποψη του Αντρέ Κοστολάνι για τα χρηματιστηριακά παιχνίδια έχει
  δυο διαφορετικές πλευρές:Aπό την μία είναι θετική, γιατί θεωρούσε ότι αυτά αναγκάζουν τους επενδυτές να εξετάζουν τα γεγονότα εξονυχιστικά. Να μετρούν καλά τα υπέρ και τα κατά. Από την άλλη όμως, ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι επενδυτές να μετατραπούν σε παίκτες.

  • Γιατί η διαφορά ανάμεσα σ’ έναν παίκτη και σ’ ένα κερδοσκόπο είναι μεγάλη: ο παίκτης θέλει να δρέψει γρήγορα καρπούς. Ακολουθεί διάφορες συμβουλές που ακούγονται σε διαδρόμους ή από δω κι από κεη αρκείται σε μικρά κέρδη και ενεργεί σαν να παίζει στο καζίνο,τρέχοντας από το ένα τραπέζι στο άλλο.
  • Αντίθετα, ο κερδοσκόπος είναι εντελώς διαφορετικός. Δεν τρελαίνεται για βραχυπρόθεσμα κέρδη, αλλά υπολογίζει στις μεγάλες διακυμάνσεις, μερικές φορές μάλιστα τις περιμένει χρόνια μέχρι να επαληθευτούν οι προσδοκίες του. Αναμφισβήτητα, οι κερδοσκόποι έχουν κάνει μεγαλύτερες επιτυχίες απ’ ότι οι παίκτες, οι οποίοι βεβαίως αποτελούν και το 90% των επενδυτών του χρηματιστηρίου.
  •  

   Ο Αντρέ Κοστολάνι, στην αρχή της καριέρας του είχε παίξει στο χρηματιστήριο σαν παίκτης· και εξαιτίας αυτής της εμπειρίας του υποστήριζε ακράδαντα ότι με βραχυπρόθεσμο παιχνίδι μπορεί κάποιος να κερδίσει από το χρηματιστήριο ένα μικρό χαρτζιλίκι και να μάθει πολλά, αλλά το πολύ χρήμα έρχεται χάρη στις σωστές ιδέες, στη φαντασία και την υπομονή.

  • Άλλωστε, το πιο σύνηθες για τον Αντρέ Κοστολάνι, ήταν να περιμένει χρόνια μέχρι να
   γίνουν πραγματικότητα οι προβλέψεις του. Όσον αφορά τους παίκτες και πολύ περισσότερο τους παίκτες της (μιας) ημέρας, η θέση του δεν ήταν αρνητική αλλά επικριτική.
  • Γνώριζε πολύ καλά ότι με την παρουσία τους και το παίξιμό τους δίνουν ρευστότητα στο χρηματιστήριο. Και ένα χρηματιστήριο με ρευστό είναι εγγύηση για τον κάθε ξεχωριστό επενδυτή, γιατί όταν έχει ανάγκη από λεφτά, μπορεί αμέσως να εκποιήσει τις μετοχές του.