Χ.Α – (Mέρος1): Επιλογές για το 2020 από τον ΑΝ@λήτη

  • ΠΟΛΥ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ, ΑΛΛΑ…

Ολοκληρώνεται και η φετινή χρονιά, η οποία χάρισε εξαιρετικές αποδόσεις για τους προνοητικούς. Μπορεί η νέα χρονιά να ξεκινάει με αισιοδοξία, ωστόσο θα πρέπει να κρατάμε μικρότερο καλάθι, καθώς η αγορά στερείται των κραυγαλέων ευκαιριών, οπότε δυσκολεύουν και περιορίζονται πολύ οι επιλογές μας.

  • Ασφαλώς και η μείωση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, μπορεί να βελτιώνουν τους αριθμοδείκτες, ωστόσο δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς ανάπτυξης, όσο δεν προχωρούν τα μεγάλα έργα.

Επιγραμματικά, επαναλαμβάνω την άποψή μου για τον τραπεζικό κλάδο,πως παρά το γεγονός ότι πρόσφερε το 2019 εξαιρετικές αποδόσεις, τα προβλήματα είναι μπροστά μας (σημαντική μείωση εσόδων και νέα γενιά κόκκινων δανείων, έστω και σε μικρότερο βαθμό). Οπότε επαναλαμβάνω την θέση μου ότι απαιτείται ανακεφαλαιοποίηση της τάξης των €10-15 δις (ήδη έγινε στην Eurobank, η οποία πιστεύω ότι δεν επαρκεί). Και για όσους πιστεύουν το αντίθετο, θέτω ένα πολύ απλό ερώτημα: Γιατί το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ θα έπρεπε να το εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο, αφού οι τράπεζες είναι τόσο εύρωστες;;;

Όπως και κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, θα σας δώσω συνοπτικά μιαλίστα μετοχών, οι οποίες υπόσχονται σημαντικές αποδόσεις, ανεξαρτήτως των όποιων εξελίξεων. Ευτυχώς που η πρόσφατη διόρθωση της αγοράς προσφέρει εκ νέου ευκαιρίες, ειδικά σε εταιρείες της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, οπότε υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα.

Οι επιλογές είναι οι κάτωθι:

  • ΜΕΡΟΣ 1 – ΜΕΤΟΧΕΣ BLUE CHIPS
  • ΜΕΡΟΣ 2 – ΜΕΤΟΧΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ
  • ΜΕΡΟΣ 3 – ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ
  • ΜΕΡΟΣ 4 – ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ ΜΕ ΡΙΣΚΟ

ΜΕΡΟΣ 1 – ΜΕΤΟΧΕΣ BLUE CHIPS:

Όλες προσφέρουν ικανοποιητικότατα μερίσματα, αυτές που εκτιμώ όμως ότι έχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια κεφαλαιακών υπεραξιών είναι οι: Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ.

1) ΕΛΠΕ: Πουληθεί δεν πουληθεί ο όμιλος, η υψηλότατη λειτουργική κερδοφορία, σε συνδυασμό με τις ισχυρότατες πλέον ταμειακές ροές, τον καθιστούν φτηνό, ενώ φαίνεται ότι πλέον μπορεί κάλλιστα να συμπεριληφθεί στην λίστα με τις μετοχές υψηλής μερισματικής απόδοσης.

  • Μοναδικό αρνητικό σημείο είναι ότι η μεγάλη υποχώρηση του πετρελαίου στο 4ο 3μηνο (περίπου 10%), αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία, ωστόσο σε λειτουργικό επίπεδο, τα νούμερα είναι εξαιρετικά!!!
  • Ερωτηματικό αποτελούν οι επιπτώσεις από την έναρξη λειτουργίας μεγάλου διυλιστηρίου στην Τουρκία, η οποία είναι και σημαντικός πελάτης.
  • Αυτός είναι και ο λόγος που τα προτιμούμε, σε σχέση με την MotorOil, καθώς η αποτίμησή της δεύτερης βασίζεται περισσότερο στην κερδοφορία. Επιπλέον, τα ΕΛΠΕ έχουν και την προσδοκία από τις γεωτρήσεις, εάν και εφόσον προχωρήσουν κάποτε.(Ρ/Ε19: 16, P/BV: 1,1)

2) ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, όσον αφορά στα μεγέθη του και φαίνεται ότι έχει αλλάξει σελίδα μετά και τον πρόσφατο εταιρικό μετασχηματισμό. Ο όμιλος παραμένει σταθερά στο προσκήνιο των εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα και αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου. Σημαντικές είναι οι κινήσεις της διοίκησης στον τομέα ανακύκλωσης αλουμινίου. Χρηματιστηριακά όμως, η μετοχή δεν έχει ενθουσιάσει τους ένθερμους υποστηρικτές της, καθώς συνεχίζονται τα σκαμπανεβάσματα. Να σημειώσουμε ότι η διοίκηση δεσμεύτηκε για θετικά cashflows, αλλά και για την υιοθέτηση γενναιόδωρης μερισματικής πολιτικής (μέρισμα €0,36 για το 2018)(Ρ/Ε19: 9, P/BV:0,9)

3) ΕΥΔΑΠ & 4) ΕΥΑΠΣ: Φτηνές και οι δύο μετοχές, που πέρα από την υψηλή μερισματική τους απόδοση, δεν αποκλείεται να εμπλακούν στην διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων. Όπως και να έχει και οι δύο μετοχές αποτελούν απαραίτητα συστατικά, κάθε ορθολογικά δομημένου χαρτοφυλακίου. Με καθαρά μετρητά €3,78/μετ. και €2,16/μετ.αντίστοιχα, να μην αποκλείουμε κάποια έκπληξη, παρά τις σημαντικές επενδύσεις, που αναμένεται να υλοποιηθούν τα επόμενα έτη. Όσον αφορά στο θέμα της τιμολόγησης του νερού από το Δημόσιο, δεν νομίζω ότι συμφέρει κανένα, να αλλάξουν δραματικά τα τωρινά δεδομένα.(ΕΥΔΑΠ Ρ/Ε19: 13, P/BV:0,8) (ΕΥΑΠΣ Ρ/Ε19: 14, P/BV:1)

5) JUMBO: Όσο και να θέλω κάθε χρόνο να αποφύγω να ασχοληθώ μαζί της, η εξέλιξη των μεγεθών της εταιρείας με υποχρεώνει να την συμπεριλάβω στις επιλογές μου. Παρά την μετοχική γκρίνια εκ μέρους κάποιων νεόκοπων αμούστακων διαχειριστών, η διοίκηση συνεχίζει να εφαρμόζει απαρέγκλιτα την στρατηγική της, με την αγορά της Ρουμανίας να πηγαίνει εξαιρετικά καλά, καθώς η ελληνική και η κυπριακή αγορά είναι πλέον κορεσμένες. Δύσκολα μπορεί να συγκριθεί κάποια εταιρεία του 25άρη μαζί της, καθώς παρουσιάζει ανελλιπώς ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, παράγοντας ταυτόχρονα κολοσσιαίες ταμειακές ροές, με τα καθαρά μετρητά να ανέρχονται στα €2,26/μετ.(Ρ/Ε19: 15, P/BV:2)

6) ΑΔΜΗΕ: Ένα από τα πλέον χαμηλού ρίσκου πονταρίσματα, όπου έχουμε εξασφαλισμένη την μερισματική απόδοση του 4-5%, ενώ υπάρχουν παράλληλα προσδοκίες για σημαντικές υπεραξίες, όταν προχωρήσει επιτέλους η διασύνδεση των νησιών και ειδικά της Κρήτης. Επιπλέον, έχει εκφραστεί επίσημα η πρόθεση για περαιτέρω αποκρατικοποίηση της εταιρείας, με τους Κινέζους να έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή τους για αύξηση του ποσοστού τους.(Ρ/Ε19: 12, P/BV:0,8)

7) QUEST: Παρά την αδιάκοπη ανοδική της πορεία, η μετοχή παραμένει φτηνή. Η δραστηριοποίηση του ομίλου σε 4 διαφορετικούς κλάδους αιχμής του παρέχει σημαντικά περιθώρια ελιγμών:

1) Οι ταχυμεταφορές, με την ACS να καταγράφει σταθερά εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών, μετά την απελευθέρωση της αγοράς και τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΕΛΤΑ, αναμένεται να βοηθηθούν ακόμα περισσότερο με την επικείμενη λειτουργία του νέου κέντρου διανομών, ενώ παρατηρείται σταθερή αύξηση του e-commerce.

2) Ο τομέας των καρτών φαίνεται να σταθεροποιείται, καθώς η αγορά μπαίνει σε φάση ωρίμανσης, με την συνεισφορά του στην κερδοφορία να παραμένει σημαντική.

3) Σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζει ο κλάδος της πληροφορικής, λόγω της εκτέλεσης μεγάλων έργων, με την εταιρεία να έχει αυξήσει σημαντικά το ανεκτέλεστο υπόλοιπό της και να ‘χτυπά’ έργα στην ΕΕ.

4) Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος αναμένεται να αυξήσει την συνεισφορά του στα ενοποιημένα μεγέθη, με την απόκτηση νέων φωτοβολταϊκών πάρκων, μετά την αποεπένδυση που είχε πραγματοποιήσει ο όμιλος πριν από μία τριετία. (Ρ/Ε19: 12 , P/BV: 1,7)

ΑΝ@λήτης

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου, είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email