Χ.Α – (Mέρος 4): Επιλογές για το 2020 από τον ΑΝ@λήτη (16/12)

Χ.Α – (Mέρος 4): Επιλογές για το 2020 από τον ΑΝ@λήτη
  • ΠΟΛΥ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ, ΑΛΛΑ…

Ολοκληρώνεται και η φετινή χρονιά, η οποία χάρισε εξαιρετικές αποδόσεις για τους προνοητικούς. Μπορεί η νέα χρονιά να ξεκινάει με αισιοδοξία, ωστόσο θα πρέπει να κρατάμε μικρότερο καλάθι, καθώς η αγορά στερείται των κραυγαλέων ευκαιριών, οπότε δυσκολεύουν και περιορίζονται πολύ οι επιλογές μας.

  • Ασφαλώς και η μείωση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, μπορεί να βελτιώνουν τους αριθμοδείκτες, ωστόσο δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς ανάπτυξης, όσο δεν προχωρούν τα μεγάλα έργα.

Επιγραμματικά, επαναλαμβάνω την άποψή μου για τον τραπεζικό κλάδο,πως παρά το γεγονός ότι πρόσφερε το 2019 εξαιρετικές αποδόσεις, τα προβλήματα είναι μπροστά μας (σημαντική μείωση εσόδων και νέα γενιά κόκκινων δανείων, έστω και σε μικρότερο βαθμό). Οπότε επαναλαμβάνω την θέση μου ότι απαιτείται ανακεφαλαιοποίηση της τάξης των €10-15 δις (ήδη έγινε στην Eurobank, η οποία πιστεύω ότι δεν επαρκεί). Και για όσους πιστεύουν το αντίθετο, θέτω ένα πολύ απλό ερώτημα: Γιατί το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ θα έπρεπε να το εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο, αφού οι τράπεζες είναι τόσο εύρωστες;

Όπως και κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, θα σας δώσω συνοπτικά μιαλίστα μετοχών, οι οποίες υπόσχονται σημαντικές αποδόσεις, ανεξαρτήτως των όποιων εξελίξεων. Ευτυχώς που η πρόσφατη διόρθωση της αγοράς προσφέρει εκ νέου ευκαιρίες, ειδικά σε εταιρείες της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, οπότε υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα.

Οι επιλογές είναι οι κάτωθι:

  • ΜΕΡΟΣ 1 – ΜΕΤΟΧΕΣ BLUE CHIPS
  • ΜΕΡΟΣ 2 – ΜΕΤΟΧΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ
  • ΜΕΡΟΣ 3 – ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ
  • ΜΕΡΟΣ 4 – ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ ΜΕ ΡΙΣΚΟ

Χ.Α – (Mέρος1): Επιλογές για το 2020 από τον ΑΝ@λήτη

Χ.Α – (Mέρος 2): Επιλογές για το 2020 από τον ΑΝ@λήτη

  • ΜΕΡΟΣ 4 – ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ ΜΕ ΡΙΣΚΟ

ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ ΜΕ ΡΙΣΚΟ: Όλες προσφέρουν σημαντικότατα έως εξαιρετικά περιθώρια ανόδου, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις, είτε στερούνται σημαντικής κερδοφορίας, είτε παρουσιάζουν ελεγχόμενες ζημίες.

1) ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Με την καθαρή ταμειακή θέση να βρίσκεταιστα €5,52/μτχ και τις προοπτικές που διανοίγονται από την επέκταση στα κόκκινα δάνεια, ασφαλώς και αποτελεί μία χαμηλού ρίσκου επιλογή με προοπτικές.

  • Η τακτοποίηση της εκκρεμότητας του ακινήτου στην Βουλγαρία, η οποία παραμένει τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο την αποτίμηση της μετοχής. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή, για όσους θέλουν να έχουν έκθεση στα ακίνητα, προσεγγίζοντας συντηρητικά τον κλάδο. Ερωτηματικό παραμένει, τι εξυπηρετεί την μητρική, η παραμονή της μετοχής στο ταμπλό!!! (Ρ/Ε19: 47, P/BV:0,7)

2) ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Ότι και να γίνει θα πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους!!! Με τους φημολογούμενους όρους του δανείου να είναι δυσβάστακτοι, η παράταση της πώλησης ασφαλώς και δεν αποτελεί θετική εξέλιξη. Ωστόσο, οι επιθετικοί παίκτες θα πρέπει να την έχουν υποχρεωτικά στα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς εφόσον κλείσει το dealκαι ισχύουν τα φημολογούμενα τιμήματα, είναι πολύ σημαντικά τα περιθώρια κέρδους, προκειμένου να τα αγνοήσει κάποιος. Η πραγματική της αξία γνωστή και χιλιοαναλυμένη!!! Μοναδικός αντίπαλός μας ο χρόνος και φαίνεται το νέο ορόσημο να έχει τεθεί στις αρχές Ιανουαρίου.!!! (P/BV: 0,33)

3) ΕΚΤΕΡ: Έντονες συγκινήσεις πρόσφερε μέσα στο έτος η μετοχή, καθώς κατάφερε να διπλώσει, ωστόσο στην συνέχεια έχασε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της. Η ύπαρξη ζημιών στο 6μηνο αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα, καθώς διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για την επαναφορά της εταιρείας στην κερδοφορία. Χωρίς βιασύνες, θα μπορούσαμε να την δούμε εκ νέου στην περιοχή του €1, εκτός και εάν υπάρξουν νέα από το μέτωπο της Πάρου (παραθαλάσσια 320 στρ.). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επέκταση στην οικοδομή στην Ρουμανία, φτάνει να είναι θετικά τα αποτελέσματα και όχι όπως στην Ελλάδα, όπου η εταιρεία ζημιώθηκε..(P/BV:0,7)

4) ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Εάν και ότι και να κάνει δύσκολα μπορεί να βγάλει κέρδη, οι προσδοκίες για την έναρξη των μεγάλων έργων, μπορούν να δώσουν ώθηση στην μετοχή. Παραμένει η φτηνότερη και υγιέστερη του κλάδου, αλλά θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να καίει λίπος, παρά το γεγονός ότι το διαθέτει σε αφθονία. (P/BV:0,37)

5) ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ: Η κινητικότητα που παρατηρήθηκε στην μετοχή, λόγω των προσδοκιών για απόσχιση και αυτόνομη εισαγωγή του κλάδου των ακινήτων, ατόνησε μετά την απόρριψη του αιτήματος εισαγωγής της θυγατρικής. Η μετοχή διέσπασε προσωρινά το €1, ωστόσο επανήλθε στα €0,75. Οι μη ικανοποιητικές επιδόσεις στον τομέα των καταστημάτων mothercare(φαίνεται να παίρνει ανάσα η εγγλέζικη εταιρεία, που βρέθηκε στα πρόθυρα της πτώχευσης) και η άσχημη χρονιά για τον υδροηλεκτρικό σταθμό, αντισταθμίζονται με το παραπάνω από την πολύ σημαντική ακίνητη περιουσία. (P/BV:0,6)

6) ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Δείχνει πλέον ότι έχει αρχίσει να αποδίδει η αξιοποίηση των ακινήτων, με την εταιρεία να περνά πλέον σταθερά σε κερδοφορία. Εξαιρετικό real estate play, ωστόσο πλησιάζει το αγκάθι της διευθέτησης υποχρεώσεων ύψους €20,7 εκ., προς τους βασικούς μετόχους στα τέλη του 2021.(Ρ/Ε19:24, P/BV:0,4)

7) CENTRIC: Πέρσι αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες μου επιλογές και ήταν μία από τις ευχάριστες χρηματιστηριακές εκπλήξεις προσφέροντας αποδόσεις άνω του 100%, για μία μετοχή που ήταν στην μαύρη λίστα των επενδυτών. Έχοντας όμως αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα σελίδα, μόνο καλύτερες μέρες θα πρέπει να αναμένουν οι μέτοχοί της. Με την διοίκηση να κάθεται πάνω στην ρευστότητα των €23 εκ., όση και η κεφαλαιοποίησή της, ασφαλώς και έχει πολλές επιλογές, τις οποίες θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσει.

  • Ας εξεταστεί επιτέλους και το ενδεχόμενο της διανομής κάποιου ποσού στους μετόχους ή εναλλακτικά και η αγορά ιδίων μετοχών.

Στην δεύτερη περίπτωση, ουσιαστικά θα αγοράζουν δωρεάν, εκτός κάποιων μικρών επενδύσεων σε ακίνητα και φωτοβολταϊκά, το ξενοδοχείο μπουτίκ στον Ορνό της Μυκόνου (αποτίμηση άνω των €4 εκ., το οποίο φέτος θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία για πρώτη φορά από την αρχή της σαιζόν), αλλά το σημαντικότερο, την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στην οργάνωση τυχερών παιχνιδιών σε κρουαζιερόπλοια, η οποία μετά βίας αποτιμάται στις €850 χιλ. Στο ταμπλό δεν υπάρχει πλέον καμία εταιρεία που να παίζει στα μετρητά της!!! (P/BV:0,7)

8) NEWSPHONE: Η εταιρεία έχει €0,05/μετ. καθαρό ταμείο και €11 εκ. παλιές απαιτήσειςαπό το ελληνικό δημόσιο, οι οποίες σε περίπτωση που εισπραχθούν ακόμα και κουρεμένες, μπορούν να κάνουν την διαφορά όταν η κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται στα €12 εκ. Το αντικείμενό της είναι σε φθίνουσα πορεία, ωστόσο δεν φαίνεται η εισηγμένη να προβαίνει σε επενδύσεις, καθώς ακυρώθηκε η πρόσφατη κίνηση αγοράς πλοίου εκ μέρους της εισηγμένης. Οπότε ερωτηματικό αποτελεί το τιμέλλει γενέσθαι επιχειρηματικά, ειδικά εάν εισπραχθούν και τα υπόλοιπα χρήματα από το δημόσιο. (Ρ/Ε19: 18,P/BV:0,6)

9) ΛΑΝΑΚΑΜ: Προκειμένου να κλείσουμε τις επιλογές μας, δεν θα μπορούσα να μην κάνω και μία αναφορά στο ΑΠΟΛΥΤΟ ΟΧΗΜΑ του ΧΑ!!! Με την νέα κυβέρνηση και την διοίκηση του ΧΑ να έχουν θέσει ως βασική προτεραιότητα την τόνωση του θεσμού, μην αποκλείεται να επανέλθει στο προσκήνιο η οχηματολογία, με την εν λόγω μετοχή να αποτελεί την απόλυτη επιλογή!!!

  • Με €5,5 εκ. κεφαλαιοποίηση, όταν τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα €9,5 εκ., με σχεδόν ανύπαρκτο δανεισμό και όλα τα κονδύλια (απαιτήσεις, εμπορεύματα, υποχρεώσεις) να είναι σχεδόν μηδενισμένα, ουσιαστικά αγοράζουμε μια μικρή ΑΕΑΠ, η οποία εντός του 2020 θα αρχίσει να έχει έσοδα από την αξιοποίηση των ακινήτων της, ενώ ένα σημαντικό ακίνητό της είναι προς ένταξη στο σχέδιο πόλης, που μπορεί να προσφέρει σημαντική ενίσχυση στα ίδια κεφάλαια. Ένα μικρό ποντάρισμα το δικαιούται και με το παραπάνω!!! (P/BV:0,6)

Υ.Γ. Υπάρχουν και κάποιες άλλες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στην μικρή κεφαλαιοποίηση, που δεν τις αναφέρω, οι οποίες είτε θα πρέπει να αποσυμπιεστούν, είτε θα πρέπει να παρουσιάσουν κάποια υποτυπώδη συναλλακτική δραστηριότητα, προκειμένου να ασχοληθούμε.

ΑΝ@λήτης

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου, είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email