Χ.Α – (Mέρος 2&3): Επιλογές για το 2020 από τον ΑΝ@λήτη

Χ.Α – (Mέρος 2&3): Επιλογές για το 2020 από τον ΑΝ@λήτη

 • ΠΟΛΥ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ, ΑΛΛΑ…

Ολοκληρώνεται και η φετινή χρονιά, η οποία χάρισε εξαιρετικές αποδόσεις για τους προνοητικούς. Μπορεί η νέα χρονιά να ξεκινάει με αισιοδοξία, ωστόσο θα πρέπει να κρατάμε μικρότερο καλάθι, καθώς η αγορά στερείται των κραυγαλέων ευκαιριών, οπότε δυσκολεύουν και περιορίζονται πολύ οι επιλογές μας.

 • Ασφαλώς και η μείωση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, μπορεί να βελτιώνουν τους αριθμοδείκτες, ωστόσο δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς ανάπτυξης, όσο δεν προχωρούν τα μεγάλα έργα.

Επιγραμματικά, επαναλαμβάνω την άποψή μου για τον τραπεζικό κλάδο,πως παρά το γεγονός ότι πρόσφερε το 2019 εξαιρετικές αποδόσεις, τα προβλήματα είναι μπροστά μας (σημαντική μείωση εσόδων και νέα γενιά κόκκινων δανείων, έστω και σε μικρότερο βαθμό). Οπότε επαναλαμβάνω την θέση μου ότι απαιτείται ανακεφαλαιοποίηση της τάξης των €10-15 δις (ήδη έγινε στην Eurobank, η οποία πιστεύω ότι δεν επαρκεί). Και για όσους πιστεύουν το αντίθετο, θέτω ένα πολύ απλό ερώτημα: Γιατί το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ θα έπρεπε να το εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο, αφού οι τράπεζες είναι τόσο εύρωστες;;;

Όπως και κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, θα σας δώσω συνοπτικά μιαλίστα μετοχών, οι οποίες υπόσχονται σημαντικές αποδόσεις, ανεξαρτήτως των όποιων εξελίξεων. Ευτυχώς που η πρόσφατη διόρθωση της αγοράς προσφέρει εκ νέου ευκαιρίες, ειδικά σε εταιρείες της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, οπότε υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα.

Οι επιλογές είναι οι κάτωθι:

 • ΜΕΡΟΣ 1 – ΜΕΤΟΧΕΣ BLUE CHIPS
 • ΜΕΡΟΣ 2 – ΜΕΤΟΧΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ
 • ΜΕΡΟΣ 3 – ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ
 • ΜΕΡΟΣ 4 – ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ ΜΕ ΡΙΣΚΟ

 • ΜΕΡΟΣ 2 – ΜΕΤΟΧΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

ΜΕΤΟΧΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ: Όλες προσφέρουν ικανοποιητικότατα μερίσματα, τα οποία τα διανέμουν σταθερά τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα η κερδοφορία τους δεν παρουσιάζει διακυμάνσεις.

1) INTERCONTINENTAL: Όσον αφορά στις εταιρείες της μικρότερης κεφαλαιοποίησης ξεκινώ την αναφορά μου από την εν λόγω ΑΕΑΠ, λόγω συντηρητικότητας κλάδου και καθώς είναι η μικρότερη πλέον εταιρεία του κλάδου και δεν σχεδιάζει τρελά ανοίγματα (όπως ετοιμάζονται άλλες εταιρείες), ενώ διαθέτει ένα ποιοτικό και ώριμο χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Ολόκληρος ο κλάδος αναμένεται να ευνοηθεί από την μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου επί του ενεργητικού.Λαμβάνοντας υπόψη και την ποιότητα των μεγαλύτερων μισθωτών (AlphaBank, Πλαίσιο, κλπ), εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον διατηρήσιμη η εξαιρετική μερισματική απόδοση του 5,5%. (P/BV:0,9)

2) ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Στο παρελθόν έχει χαρίσει δυνατές συγκινήσεις, με τις χρηματικές της διανομές. Η εταιρεία όχι μόνο επέζησε της κρίσης, αλλά σφύζει από υγεία και είναι έτοιμη για νέες προκλήσεις. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η θυγατρική Betawood (παραγωγή, επεξεργασία και επισκευή επαγγελματικού εξοπλισμού), η οποία αναμένεται να ενισχύσει τα μεγέθη του ομίλου από το 2020, καθώς το 2019 αναμένεται να είναι η πρώτη χρονιά, που δεν ζημιώνει τον όμιλο.

 • Με ενδιαφέρον ακόμα, αναμένονται τα αποτελέσματα από την μετεγκατάσταση της θυγατρικής στην Ρουμανία, σε σημαντικά μεγαλύτερες και εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις, σε συνδυασμό με την έναρξη λειτουργίας e-shop. Με την εταιρεία να έχει μπει σε σταθερά ανοδική τροχιά, να είναι σχεδόν αδάνειστη και με δεδομένη την ελκυστική της αποτίμηση, η μετοχή θα πρέπει να εντάσσεται υποχρεωτικά, σε χαρτοφυλάκια που αναζητούν και μερισματικές αποδόσεις άνω του 4-5%!!! (Ρ/Ε19: 11 , P/BV:0,9)

3) ΕΛΒΕ: Ελκυστικότερη και ασφαλέστερη ακόμα και από τα ομόλογα, καθώς μόλις πρόσφατα ξαναέδωσε την καθιερωμένη πλέον επιστροφή κεφαλαίου των €0,25, ενώ συνεχίζει να διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο άνω του €1/μετοχή και παρουσιάζει σταθερά αυξητική κερδοφορία. Η μετοχή έχει μαζευτεί σε υπερβολικό βαθμό από τον βασικό μέτοχο και ‘ισχυρά χέρια’ και απαιτείται εξαιρετική υπομονή για βρει κάποιος ακόμα και 1.000 μετοχές!!!! Όπως και να έχει το πολύ-πολύ να περιμένουμε τον επόμενο χρόνο για την επιστροφή των €0,25 που δίνει απόδοση λίγο κάτω από το 6%!!!!! Μετοχή ομόλογο!!! (Ρ/Ε19: 17, P/BV:0,9)

4) ΝΑΚΑΣ: Σχεδόν ευθεία γραμμή είναι τα μεγέθη της τα τελευταία χρόνια, καθώς φαίνεται ότι οι πελάτες της είναι απόλυτα πιστοί!!! Με την κερδοφορία να έχει σταθεροποιηθεί, τον δανεισμό να έχει ελαχιστοποιηθεί και την μετοχή να παραμένει λογικά αποτιμημένη, η μετοχή ομοιάζει πάρα πολύ με την παραπάνω εταιρεία, με την διαφορά της ελαφρώς καλύτερης εμπορευσιμότητας, αλλά και της σαφώς καλύτερης μερισματικής απόδοσης (περίπου 9%) (Ρ/Ε19: 17, P/BV:0,7)

 • ΜΕΡΟΣ 3 – ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ

ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ: Όλες προσφέρουν σημαντικά περιθώρια ανόδου, τα οποία συνδυάζονται με ισχυρή κερδοφορία και σε ορισμένες  περιπτώσεις και με ικανοποιητικά μερίσματα.

1) ΛΟΥΛΗΣ:Σταθερά, Nobet!!! Παρά το ράλι της μετοχής, με τις αποτιμήσεις που υπάρχουν στην αγορά, αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές χαμηλού ρίσκου. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο όμιλος τα επόμενα χρόνια δεν σχεδιάζει κάποιες σημαντικές επενδύσεις και μόνο η απομόχλευση του δανεισμού των €48,5 εκ. (καθαρός δανεισμός €36,4 εκ., με εκτιμώμενες καθαρές ροές €4-5 εκ./έτος), μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία του. Σημαντικές συνέργειες αναμένονται να προκύψουν και από το νέο κέντρο logisticsτου ομίλου.

 • Επιπλέον, ενισχύονται οι προοπτικές του ομίλου στην γειτονική Βουλγαρία, μετά και την απόκτηση ενός υπερσύγχρονου μύλου, ο οποίος θα εξυπηρετεί κατά βάση τους Άραβες της AlDahraGroup, οι οποίοι είχαν αγοράσει πριν από μερικά χρόνια το 20% της εταιρείας προς €4.
 • Να σημειωθεί ακόμα το γεγονός ότι παγκοσμίως γίνονται πολλές κινήσεις εξαγορών στον τομέα των τροφίμων από sovereignfunds, τα οποία ελέγχονται από κράτη, κυρίως της Μέσης και της Άπω Ανατολής!!!
 • Ποιος ξέρει, κάποτε και οι μαρμαράδες ήταν στο περιθώριο και τώρα… Τέλος, το μεγάλο στοίχημα του ομίλου είναι η θυγατρική Kenfood, η οποία μπορεί τα επόμενα χρόνια να κάνει την διαφορά στην κερδοφορία.Εάν είχε μία υποτυπώδη εμπορευσιμότητα θα συμπεριελάμβανα και τον Κεπενό!!! (Ρ/Ε19:19, P/BV: 0,6)

2) ΚΑΡΑΤΖΗΣ: Ότι και να πούμε είναι λίγο!!! Μπορεί ο όμιλος να είναι ο πλέον αντιδημοσιογραφικός και να αγνοεί επιδεικτικά τους μετόχους του, ωστόσο η διοίκηση έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι κάνει άκρως επιτυχημένα deals. Όταν πριν από περίπου δύο χρόνια εγκαινίασε την ΚΕΝ, η οποία αποτέλεσε βαρίδι για τον όμιλο, η διοίκηση δέχτηκε εντονότατη κριτική από την επενδυτική κοινότητα. Κατάφερε όμως να μας βάλει όλους τα γυαλιά, καθώς κατάφερε πρόσφατα όχι μόνο να την πουλήσει, αλλά να βγάλει και κέρδος €10 εκ. (για 2η φορά, καθώς την προηγούμενη είχε πουλήσει την έκταση στην Ιεράπετρα με ακριβώς την ίδια υπεραξία).

 • Με βάση τα νέα δεδομένα, με την δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων, θα έχουμε έναν όμιλο με αρνητικό καθαρό δανεισμό και δραματικά βελτιωμένους αριθμοδείκτες, καθώς η ΚΕΝ είχε χαλάσει τα νούμερα του ομίλου!!!Η διοίκηση δίνει πλέον βαρύτητα στην βιομηχανία και στην ενέργεια (σημαντικές επενδύσεις, κυρίως σε φωτοβολταϊκά και αιολικά), καθώς ολοκληρώνεται και η ανακαίνιση του NanaBeach, στις αρχές του έτους.

Ο όμιλος θα διαθέτει πλέον δύο εξαιρετικής ποιότητας ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τα οποία από μόνα τους καλύπτουν την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των €115-120 εκ.και μας έρχονται δωρεάν η βιομηχανία (καθαρά κέρδη €5,3 εκ. το 2018) και τα 15,5 MWΦ/Β, που με βάση τα πιο πρόσφατα deals,αποτιμώνται πάνω από €30 εκ., για έναν πολυεθνικό όμιλο με σχεδόν μηδενικό καθαρό δανεισμό. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση έχει δεσμευτεί για την υιοθέτηση μιας περισσότερο φιλικής μερισματικής πολιτικής, εκτός και εάν μας προλάβουν κάποιες άλλες εξελίξεις, μετά την ενίσχυση του μετοχικού ποσοστού από τον βασικό μέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο. (Ρ/Ε19: 11 , P/BV:0,7)

3) ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Επιχειρηματικά μπορεί να ‘ζωγραφίζει’, χρηματιστηριακά όμως δεν συγκινεί, καθώς δεν προσφέρεται για παιχνίδια, ενώ και η τιμή της μετοχής έχει ‘βαρύνει’. Από πλευράς αποτίμησης όμως η μετοχή είναι ελκυστικότατη, με την διοίκηση να ετοιμάζει την νέα μονάδα στην Κίνα, ενώ συνεχίζει σε μικρότερο βαθμό τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. Μηχανή παραγωγής ταμειακών ροών, με τον 6μηνο ισολογισμό να δείχνει ότι υπάρχει και €1,5/μετ. καθαρά μετρητά. Τουλάχιστον ας ελπίσουμε ότι η εν λόγω εταιρεία θα συνεχίζει να κοσμεί το ΧΑ, καθώς η διασπορά της παραείναι μικρή. (Ρ/Ε19:10, P/BV:1,4)

4) ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Πολύ φτηνή η μετοχή, αλλά θα πρέπει επιτέλους να αρχίσει ο όμιλος να παράγει και θετικές λειτουργικές ροές, όπως κάνει και ο παραπάνω όμιλος υπόδειγμα. Ασφαλώς το Brexit και ο περιορισμός στην χρήση πλαστικώνεπηρεάζουν αρνητικά τον όμιλο, θα πρέπει ωστόσο η διοίκηση να θέσει ως προτεραιότητα τον περιορισμό του επενδυτικού προγράμματος, την μείωση των απαιτήσεων και την απομόχλευση του ισολογισμού. (Ρ/Ε19:12, P/BV:0,6)

5) ΕΛΙΝΟΙΛ: Η εταιρεία έχει καθιερωθεί ως η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στην εγχώρια αγορά, μετά τους δύο γίγαντες του κλάδου, ενώ προσπαθεί να επεκταθεί και στον τομέα της ενέργειας. Με ελκυστική αποτίμηση και ικανοποιητική μερισματική απόδοση (3%), θα πρέπει να την έχουμε πάντα στα υπόψιν!!! (Ρ/Ε19: 13, P/BV:0,8)

6) REVOIL: Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα, καθώς εάν επιτευχθούν οι προβλέψεις της διοίκησης για τα επόμενα έτη (2019: καθαρά κέρδη €3 εκ.), η μετοχή είναι εξαιρετικά φτηνή. Η εταιρεία έχει επιστρέψει στην κερδοφορία και εφόσον καταφέρει να μειώσει και τον δανεισμό (προτεραιότητα της διοίκησης) τα επόμενα έτη, θα μπορέσει να προσφέρει σημαντικές υπεραξίες. Θα πρέπει ωστόσο να παρατηρούμε στενά την εξέλιξη του καιρού, καθώς ο χειμώνας μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα ήπιος, εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματά της.(Ρ/Ε19: 7, P/BV:1,5)

7) ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ: Αρχίζει να αποτελεί σταθερή αξία, απελευθερωμένος από τα βάρη του παρελθόντος και εφόσον το επιβεβαιώσει με τα αποτελέσματα του 2019, αναμένεται να μπει στο στόχαστρο και άλλων θεσμικών επενδυτών, καθώς έχει γίνει ήδη η αρχή από διορατικούς του κλάδου. Η μετοχή επιδεικνύει εξαιρετική  συμπεριφορά, παρουσιάζοντας παράλληλη αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα. Ο όμιλος διπλασίασε τις εγκαταστάσεις του στην Ρουμανία και μην εκπλαγούμε, εάν την επόμενη χρονιά δούμε σημαντικό άλμα στις επιδόσεις του.

 • Σημαντικά οφέλη αναμένονται και από την δραστηριοποίησή του στην Τουρκία, αγορά η οποία μπορεί να προσφέρει σημαντική ανάπτυξη, εφόσον σταθεροποιηθούν οι συνθήκες. Με τα μεγέθη του να τα ζηλεύουν εταιρείες ακόμα και της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι προσδοκίες είναι υψηλές για την μετοχή.

Η μετοχή συγκαταλέγεται σε αυτές που προσφέρουν ικανοποιητική μερισματική απόδοση, καθώς πέρσι διένειμε €0,06 (άνω του 3% καθαρή απόδοση). Τέλος, πάντα να έχουμε κατά νου και τις περιοδικές δηλώσεις του αφεντικού και μεγαλομετόχου, περί ενδιαφέροντος εξαγοράς από ξένους μεγάλους ομίλους, που ναι μεν μπορεί να απορρίπτονται, αλλά όλα τα πράγματα έχουν και μία τιμή!!!!(Ρ/Ε19: 12, P/BV:0,9)

8) FLEXOPACK: Εξαιρετική εταιρία με χαμηλών τόνων διοίκηση, η οποία επεκτείνεται σταθερά σε νέες αγορές του εξωτερικού, με την ίδρυση μάλιστα παραγωγικών μονάδων. Μοναδικός προβληματισμός αποτελεί η ανησυχία για την χρήση πλαστικών. Με αποτίμηση φτηνή και καθαρό δανεισμό σχεδόν μηδενικό, με την ολοκλήρωση των επενδύσεων, θα πρέπει να ξεκινήσουν να ανταμείβονται και μερισματικά οι πιστοί της μέτοχοι, πέρα από τις προσδοκώμενες κεφαλαιακές υπεραξίες. (Ρ/Ε19:11 , P/BV:1,1)

9) AS COMPANY: Και στην περίπτωσή της, τα μεγέθη της είναι εξαιρετικά και η αποτίμηση ελκυστικότατη. Η εταιρεία πηγαίνει πολύ καλά στην Κύπρο, η οποία είναι όμως μικρή αγορά, ενώ ξεκίνησε την δραστηριοποίησή της και στην αγορά της Ρουμανίας, με τα πρώτα μηνύματα να είναι θετικά. Και στην περίπτωσή της η διοίκηση έχει να παρουσιάσει ένα εξαιρετικό ιστορικό εξέλιξης μεγεθών, τα οποία συνδυάστηκαν με την διανομή μετρητών και με την δημιουργία ενός καθαρού ταμείου €1/μετ.(!!!) (Ρ/Ε19: 12 , P/BV:1,2)

10) ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι έχει γυρίσει οριστικά σελίδα, μετά από τόσα χρόνια που κινούνταν στην κόψη του ξυραφιού. Και στην περίπτωσή της τα μεγέθη της είναι εξαιρετικά και η αποτίμηση ελκυστική, ενώ έχουν ρυθμιστεί και οι υψηλές δανειακές της υποχρεώσεις. Η σταθερά αυξανόμενη κερδοφορία, σε συνδυασμό με την παραγωγή υψηλών ταμειακών ροών, δικαιολογούν υψηλότερα επίπεδα αποτίμησης, καθώς υπολείπεται σημαντικά και έναντι του leaderτου κλάδου. Η διοίκηση δουλεύει σκληρά, αλλά και έχει όραμα. (Ρ/Ε19: 14 , P/BV:1,2)

ΑΝ@λήτης

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου, είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.