Χ.Α: Με ανοδικούς σχηματισμούς διάσπασης που μπορούν να τις οδηγήσουν υψηλότερα 30/9

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ της 21ης Σεπτ. – επικαιροποιημένο 

Για αρκετές δεκαετίες οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές ήταν από τις αγαπημένες των επενδυτών, καθώς πρόσφεραν μερισματική «θαλπωρή» και μακροπρόθεσμη άνοδο σε όσους είχαν την πολυτέλεια της διακράτησης.

  • Χαρακτηριστικό ήταν και το γεγονός  ότι πολλές οικογένειες  αγόραζαν με ένα μέρος της αποταμίευσής τους  μετοχές κυρίως της Εθνικής Τράπεζας ως «κουμπαρά» για το μέλλον των παιδιών τους. Επίσης σχεδόν όλοι οι νέοι επενδυτές έπαιρναν  το χρηματιστηριακό βάπτισμα με αγορές τραπεζικών μετοχών.

Για παράδειγμα εγώ ο ίδιος μπήκα στο χρηματιστηριακό στερέωμα με αγορές μετοχών της Εθνικής και της Εμπορικής και πολύ αργότερα του Πετζετάκι. Αίφνης από το 2010 και έπειτα η κατάσταση άλλαξε άρδην λόγω των γνωστών τραγικών για τη χώρα οικονομικών αλλά και πολιτικών γεγονότων μετατρέποντάς τις σε αξίες προς αποφυγή.

  • Τώρα μετά και την πλήρη άρση των capital controls, τη τιτλοποίηση των προβληματικών δανείων, τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων, την αλλαγή της «άτακτης» χρηματιστηριακής συμπεριφοράς στο ταμπλό με τις αλλοπρόσαλλες διακυμάνσεις και την αναμενόμενη αποκατάσταση της αξιοπιστίας τους από τους οίκους αξιολόγησης έχει επαναφέρει αρκετούς από τους παλιούς ενεργούς επενδυτές στη πόρτα τους αναφωνώντας τη ρήση γνωστής διαφήμισης «Αγάπη…γύρισα».

Διαγραμματικά ο Τραπεζικός Δείκτης  φλερτάρει πλέον με τα βραχυχρόνια σημεία αντίστασης στις 840, 880, 930 και μετά στις 1000 μονάδες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιμέρους ανάλυση των 4 τραπεζών που απαρτίζουν το δείκτη, καθώς αποτυπώνουν ανοδικούς σχηματισμούς διάσπασης που μπορούν να οδηγήσουν ψηλότερα.

Ξεκινάμε τη τεχνική ανάλυση με την Alpha Bank, όπου στο ημερήσιο chart έχει προκληθεί ανοδική τμήση της βραχυχρόνιας καθοδικής γραμμής τάσης Q στα 1,6500 ευρώ ανοίγοντας το διάδρομο για μια επέλαση προς την πολύ ισχυρή αντίσταση των 1,8600 ευρώ. Από εκεί και πάνω θα αλλάξουν βίαια τα δεδομένα καθώς τα 2,0000 ευρώ λειτουργούν μόνο ως ψυχολογικό διαγραμματικό σκιάχτρο. Αλλαγή σεναρίου με τη καθοδική καταστρατήγηση της ζώνης των 1,5300 με 1,5000 ευρώ.

Η Εθνική φαίνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις να απειλεί το άνω μέρος της ζώνης αντίστασης των 2,8400 με 2,8000 ευρώ. Εδώ ο βασικός αντίπαλος των Buyers είναι η περιοχή των 3,0000 ευρώ. Η αύξηση στον όγκο συναλλαγών στις επόμενες μέρες θα ρίξει περισσότερο φως στη διάθεση ανοδικής δραπέτευσης.

Η μετοχή της Eurobank έχει διέλθει πάνω από το Keltner Channelαλλά και τα 0,8000 πλάθοντας έτσι διαγραμματικά τον επόμενο ανοδικό στόχο, που δεν είναι άλλος από τα 0,9900 ευρώ. Πάνω από εκεί η μετοχή θα πάει να συναντήσει τα υψηλά της στα 1,0350 με 1,1000 ευρώ. Ως βραχυχρόνια αρνητικό θα χαρακτηρίζαμε το σενάριο ενός pullback προς τα 0,7800 ευρώ.

Τέλος η μικρότερη σε κεφαλαιοποίηση Πειραιώς εμφανίζεται να έχει στυλώσει τα πόδια της μέσα στο εύρος διακύμανσης των 2,9000 με 3,1000 ευρώ αιτώντας με τη βοήθεια του στροφέα να πάει βόλτα προς το κατώφλι της αντίστασης των 3,2800 ευρώ. Εκεί εάν ανοίξει την πόρτα  θα βάλει στο μυαλό της  τα 3,7500 ευρώ.

Οι μετοχές των τραπεζών έχουν έρθει πλέον κοντά σε πολύ σημαντικά επίπεδα τιμών που εάν τμηθούν ανοδικά θα απελευθερώσουν ισχυρές δυνάμεις που μπορούν να επιφέρουν και την πολυπόθητη προώθηση του Γενικού Δείκτη πάνω από το ορόσημο των 900 μονάδων τονώνοντας έτσι το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Print Friendly, PDF & Email