Χ.Α@Μarkets-(TΡΙ 29/12): Πολλά μικρά & μεγάλα ενδιαφέροντα(;)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Μία μεγάλη ανοδική αγορά ξεκινάει με αμφισβητήσεις και καχυποψίες. Και τελειώνει με οργή και κατάρες προς το κράτος το οποίο “αδυνατεί να προστατέψει τους επενδυτές”. Ξεκινάει με μικρό κοινό. Κορυφώνεται με ένα τεράστιο -αλλόκοτο- πλήθος και τελειώνει με μικρότερο κοινό απ’ ότι είχε ξεκινήσει. Ξεκινάει μέσα από τη μιζέρια της κούρασης και των οικονομικών ζημιών, κορυφώνεται με δυσθεώρητα μεγέθη και αίσθηση πλούτου και κλείνει με δυστυχία, καταστροφή και κατάρες. • Όλες οι μετοχές ανεβαίνουν. Στην αρχή οι καλές, στη συνέχεια οι λιγότερο καλές, λίγο πιο μετά, οι κακές και καθ’ οδόν προς την κορύφωση, οι πολύ κακές -τα μεγάλα κέρδη σ’ αυτή τη φάση, συχνά τα δίνουν οι “κακές” και οι “πολύ κακές”. Στο τέλος, οι τιμές των μετοχών καταλήγουν κάπου γύρω από τα επίπεδα που ξεκίνησαν -όχι όλων, αλλά της πλειοψηφίας, οι καλές έχουν μια καλύτερη εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια μιας ανοδικής αγοράς αυξάνεται ο αριθμός των εισηγμένων εταιριών. Στην αρχή αργά και με πολλές προσπάθειες, από τις χρηματιστηριακές και κρατικές αρχές που προσπαθούν να στηρίξουν την κεφαλαιαγορά που, στην προηγούμενη -πτωτική- φάση, είχε δεχτεί μεγάλο χτύπημα.

 • Στη συνέχεια εισέρχονται χωρίς “βοήθειες” με φυσιολογικούς ρυθμούς. Και στη φάση της “κορύφωσης” διαγκωνίζονται για να μπουν. Μελετώντας τη χρηματιστηριακή ιστορία κατέληξα να πιστεύω ότι, ο αριθμός των εταιριών σε μία χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και ο ρυθμός εισόδου τους και εξόδου τους (διαγραφές) μπορεί εύκολα να προσδιορίσει τη φάση που βρίσκεται κάθε φορά η αγορά.

Και τελικά, κερδίζουν οι επενδυτές; Οι επενδυτές κερδίζουν. Σε κάποια στιγμή, στην κορύφωση, όλοι κερδίζουν. Όμως, τα κέρδη αυτά είναι χάρτινα (paper money), ή υποθετικά (illusionary wealth). Στο τέλος, όταν κλείνει ο κύκλος και γίνεται “ταμείο”, δεν είναι όλοι κερδισμένοι.

 • Βέβαια, συχνά -ανάλογα και με το ρίσκο που αναλαμβάνουν και τα κεφάλαια που διαθέτουν- μπορούν να κερδίσουν κεφάλαια ικανά να θρέψουν και τις επόμενες δυο γενιές. Όμως, οι περισσότεροι θα χάσουν. Και θα χάσουν επειδή, δε θα γνωρίζουν ούτε το γιατί ασχολήθηκαν και αγόρασαν μετοχές και κυρίως, θα χάσουν επειδή δε θα ξέρουν πότε να πουλήσουν -η καταστροφή σε ένα χρηματιστήριο συμβαίνει, όχι τόσο λόγω κακών αγορών, αλλά λόγω των κακών πωλήσεων ή των καθόλου πωλήσεων.

ΝΕΑ πιλοτική υπηρεσία άμεσης χρηματιστηριακής ενημέρωσης

Οι φίλοι αναγνώστες μας ας φροντίσουν να αποκτήσουν πρόσβαση, αν επιθυμούν να παρακολουθούν τον ρυθμό της καθημερινής τερματικής εικόνας, με τις παρατηρήσεις, εκτιμήσεις και προσεγγίσεις του μ/μ…

ΧΘΕΣΙΝΗ ΡΟΗ 

@11:37

ΔΩΣΤΕ μας χίλια μάτια να την καμαρώνουμε…
 • ΚΑΙ το 2021 θα είναι καλύτερη, πλην εξαιρετικού απροόπτου. Χορτάσαμε από γκαντεμιές. 
 • ΑLPHA BANK: Θα ηγηθεί της (αντ)επίθεσης.
 • ΑΠO κοντά της και η ΕΘΝΙΚ-άρα…
 • ΜΗΝ σνομπάρετε την ΠΕΙΡΑΙΩΣ…
 • ΔΥΝΑΜΗ η Eurobank που έχει μέσα της και μία ολόκληρη GRIVALIA
@13:27

 

 

 

 

 

Μία Άποψη  – από τον φίλο μου ΟΑΚ:  

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν αρκετών θεμελιωδών αναλυτών μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι κοινό γνώρισμα των περισσότερων είναι μια περιφρόνηση προς δυο πολυσυζητημένα προϊόντα που η μόνη μεταξύ τους σχέση είναι ότι κάνανε πλούσιους τους κατόχους τους.

 • Το πρώτο αφορά μια βαριά βιομηχανική και τεχνολογική μονάδα, την αυτοκινητοβιομηχανία TESLA και το δεύτερο αφορά το Bitcoin ένα ψηφιακό νόμισμα. Και τα δύο από θεμελιώδη άποψη καμία αξία έχουν. Αφενός, το πρώτο απευθύνεται σε ένα εξαιρετικά μικρό κύκλο χρηστών μιας και η εταιρία το τρίτο τρίμηνο κατασκεύασε μόλις 145.000 αυτοκίνητα, αφετέρου το δεύτερο ως νόμισμα  δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν πουθενά στην καθημερινότητα του πολίτη.

Και ενώ η χρησιμότητα και των δύο είναι τουλάχιστον σήμερα μάλλον περιορισμένη, η αγορά αποτιμά την πρώτη με 620 Δις ευρώ και το δεύτερο με 500 Δισεκατομμύρια. Και επειδή τα 500 ή 600 Δισεκατομμύρια φαντάζουν άγνωστα νούμερα να θυμίσω ότι η κεφαλαιοποίηση αυτών των δύο αξιών είναι όση το σύνολο των εταιριών του Γερμανικού DAX, και αν δεν σας φτάνει η σύγκριση αυτή κάλλιστα με 500 ΔΙΣ αγοράζεις  τις 5 μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες του πλανήτη δηλαδή σχεδόν όλη την πετρελαϊκή αγορά του κόσμου. 

 • Το ερώτημα είναι πως φτάσαμε 2 μάλλον αδύναμα επενδυτικά στοιχεία να υποκαθιστούν με τόση ευκολία αξίες για τις οποίες πολεμούν, σφάζονται και αγωνίζονται ολόκληρα έθνη. Να θυμίσω τον πόλεμο της Αγγλία στα Facklands, της Αμερικής στο Ιράκ, τον πρόσφατο εμφύλιο στην Λιβύη, μάχες επι μαχών με πολύ επίκαιρο τον αγώνα Αιγύπτου, Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Τουρκίας για το ποιος θα πάρει τα κοιτάσματα στην μεσόγειο. Και μιλάμε για κοιτάσματα που το μισό θα λάβουν οι χώρες και τα άλλο μισό θα λάβουν προφανώς οι 5 μεγάλες εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου όταν όλες μαζί κοστίζουν όσο το Bitcoin.  

Μήπως τελικά αντί για φρεγάτες και αεροπλάνα έπρεπε το 2018/9 η Κύπρος και η Ελλάδα να αγοράζουν Bitcoin ή μετοχές της Tesla ? Γεωστρατηγικά ίσως όχι, αλλά επενδυτικά σiγουρα γιατί το σίγουρο είναι ότι θα είχαν βγάλει περισσότερα χρήματα από όλο το φυσικό αέριο και πετρέλαιο που θα εξορύξουν από την περιοχή. 

 • Τελικά τι ακριβώς αποτιμά η αγορά;

Για την μετοχή της Tesla μάλλον αποτιμά ένα μέλλον μετάβασης σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθώς και ένα νέο τρόπο εμπορικής λειτουργίας. Η Τesla δεν επενδύει μόνο σε τεχνολογία αλλά προωθεί ένα μοντέλο το οποίο ουσιαστικά εξαφανίζει κάθε μεσάζοντα. Ο τελικός πελάτης θα παραγγέλνει το αυτοκίνητο του από το internet. Και θα το παραλαμβάνει χωρίς κάποιος τοπικός έμπορος να εισπράττει μερικές χιλιάδες ευρώ προμήθεια.

 • Θα μπορέσει όμως η Tesla να δικαιολογήσει την ήδη απαιτητική της αποτίμηση;  Μάλλον όχι. Και οι λόγοι απλοί. Ποτέ στην ιστορία των αυτοκινητοβιομηχανιών δεν κατάφερε κάποια εταιρία να βγάλει κέρδη μαμούθ από την ιδιά την παραγωγή. Η πολυπλοκότητα των αυτοκινήτων και τα υψηλά έξοδα παραγωγής και ερευνάς ροκάνιζαν πάντα τα κέρδη τους.

Κατά καιρούς αστοχίες με ανακλήσεις και προβλήματα αποτελούσαν πάντα παράγοντα υψηλού ρίσκου. Όσο και να θέλει η αγορά να παρουσιάζει την Tesla ως τεχνολογική εταιρία, η πραγματικότητα είναι ότι το βασικό προϊόν αποτελεί ένα κλασικό αυτοκίνητο. Και αυτό σημαίνει ότι αργά η γρήγορα και η Τesla θα φέρει την σφραγίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας  που επενδυτικά δεν αποτελούσε ποτέ επιλογή των γρήγορών χαρτοφυλακίων. Με απλά ελληνικά κεφαλαιοποίηση 600 ΔΙΣ στα επόμενα 10 χρονιά θα απαιτεί θεμελιώδη κερδοφορία που είναι μαθηματικά αδύνατον να την πετύχει μια αυτοκινητοβιομηχανία ακόμα και αν σταλινικά αναγκαζόταν να αγοράζει όλος ο πλανήτης τα αυτοκίνητα της.

 • Αντιθέτως τα βαριά πυροβολικά της αυτοκινητοβιομηχανίας μόλις αντιλήφθηκαν τις δυνατότητες ρίξανε όλο το βάρος τους στην νέα μόδα και πολύ σύντομα οι ανταγωνιστές της Tesla θα έχουν αυτοκίνητα που τεχνολογικά στο κομμάτι της αυτοκίνησης θα υπερτερούν σίγουρα κάθε νέας εταιρίας. Ακόμα και αν η Tesla καταφέρει να βελτιώσει τις μπαταρίες της, ήδη ο ανταγωνισμός λανσάρει αυτοκίνητα με 300-400 Klm αυτονομία και πολύ σύντομα οι δυνατότητες θα έχουν ξεπεράσει τις ανάγκες των περισσότερων.

Στην αντίπερα όχθη το Bitcoin πρεσβεύει κάτι που μάλλον ακόμα δεν έχει καν αποτιμηθεί.  Ένα αποθεματικό νόμισμα με ευκολία διακρατικής μεταφοράς. Με τον τρόπο που τα κράτη τυπώνουν χρήματα κάθε είδος αξίας που παρακολουθεί τον πληθωρισμό θα ανατιμάτε αν μη τι άλλο ισόποσα. Ακίνητα, μετοχές, χρυσός και ψηφιακά νομίσματα είναι καταδικασμένα να ανατιμώνται.

 • Μόνο χτες στην Αμερική εξέδωσαν ακόμα 2.6 τρισ. δολ. κεφαλαίων. Η Ευρώπη παρόλο τον πόλεμο των Γερμανών δεν σταματάει να τυπώνει νέο χρήμα και να αγοράζει κάθε είδος ομολόγου ή δανείου κυκλοφορεί στην αγορά. Δυστυχώς όμως οι παραδοσιακές αξίες όπως ο χρυσός δεν φτάνουν να καλύψουν κανέναν αποθεματικό ρόλο. Κοινώς οι 3.500 τόνοι χρυσού της Γερμανίας ενώ φαντάζουν μυθικό απόθεμα που θα ζήλευε μέχρι και ο Hitler, στην ουσία αποτελούν μια αξία  περί των 150 Δισεκατομμυρίων ή αλλιώς μια AirBNB εταιρία του Nasdaq.  

Στην νέα αυτή πραγματικότητα το Bitcoin αν καταφέρει να πείσει παραδοσιακούς παίχτες θα ανατιμηθεί σε μυθικά νούμερα γιατί πολύ απλά δεν φτάνουν 500 ΔΙΣ για να αποτιμήσεις αξίες 360 τρισεκατομμυρίων όπως υπολογίζετε ο παγκόσμιος πλούτος. Και ενώ θα έπρεπε να χτυπάμε το κεφάλι μας που δεν αγοράσαμε Bitcoin στα 400 USD θα πρέπει να τονίσουμε ότι το BTC στα 400 USD ήταν ακριβό γιατί απλά δεν αποτελούσε πραγματικό αποθεματικό νόμισμα. Ούτε καν σήμερα δεν αποτελεί. Ετοιμάζετε να γίνει αλλά απέχουμε λίγο βήματα ακόμα.

 • Το Bitcoin θα είναι φτηνό την ημέρα που ο πλανήτης αποφασίσει να κάνει την μετάβαση. Την ημέρα εκείνη είτε αξίζει 20.000 είτε αξίζει 100.000 USD θα είναι η ημέρα που όσα και να δώσεις σε δολάρια, θα δώσεις για να σωθείς από τον πληθωρισμό του νομίσματος που πουλάς. Και προφανώς αν κάποιος μπορεί να δει το μέλλον και αγοράσει στα 400 ή στα 28.000 που είναι σήμερα θα ξέρει αν πήρε φτηνά ή όχι. Πάντος οι ενδείξεις είναι ότι το BTC συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που του δίνουν έναν ρολό στο μέλλον.

Σε αντίθεση με την TESLA που έχει ήδη προεξοφλήσει ένα μέλλον που ίσως να μην της ανήκει, το BTC ίσως ακόμα και σήμερα δεν έχει καν αντιληφθεί τι μέλλον το περιμένει και μαζί με αυτό και όσους έχουν στα χέρια τους τέτοια νομίσματα.  Αρκεί φυσικά ο πλανήτης ή αλλιώς οι αγορές  να του επιτρέψει να λάβει τον ρόλο αυτό. 

 • Κλείνοντας, να θυμίσω ότι ο πόλεμος εξαγοράς αξιών στον πλανήτη μόλις άρχισε. Φροντίστε να μην βρεθείτε με άχρηστα ευρώπουλα και χωρίς χαρτιά…

Γιατί, αν πέσει κάποιο μάτι κάποιου αετονύχη στο διάλειμμά του φαγητού του και πάρει χαμπάρι ότι ενώ στον πλανήτη των αρνητικών αποδόσεων στην χώρα μας υπάρχουν εταιρίες με μερισματικές αποδόσεις εικοσαπλάσιες σχεδόν όλων των ομολόγων του δυτικού κόσμου, δεν θα προλάβουμε να πάρουμε ανάσα.  

 • Κοινώς, καλό και το καλαμπούρι με τις αναλύσεις και τα διαγράμματα αλλά κάποια μέρα θα μπει και η Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη και θα ευθυγραμμιστούμε με τον υπόλοιπό κόσμο. Φροντίστε, να είσαστε εκεί.

ΔEH – HΛ.ZAX: Είναι η εταιρία που θα… έκλεινε και ξαφνικά την αναβάθμισε και ο Fitch…Όσο κλείνει πάνω από τα 7,3500 η τάση είναι επιθετική με τα 7,8900 τον επόμενο στόχο. Το ημερήσιο stop στην παρούσα στα 6,8200 ευρώ. Μόνο αν δούμε έναν ημερήσιο δυσανάλογο όγκο, μπορούμε να φοβηθούμε για διόρθωση.

 • ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Οι 535 μονάδες αποτελούν το make or break στον τραπεζικό μας δείκτη, μιας και η κατοχύρωση ανοίγει τον δρόμο για τις 566. Οι 498 είναι η κοντινή στήριξη με τις 488 κύρια και stop στο intraday γράφημα σε κλείσιμο ώρας.

 • ΓΕΝ.ΔΕΙΚΤΗΣ – ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Ουσιαστικά η κατοχύρωση του παλαιού υψηλού στις 805 ανοίγει τον δρόμο για τις 845 μονάδες. Οι 793 είναι η κοντινή στήριξη στην παρούσα.


ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από χθες οι μετοχές της Μύλοι Κεπενού (+10%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,138 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,1311 ανά μετοχή).

 • Από εκεί και πέρα, ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή στην Doppler (-3,69%), διόρθωσε η Βιοτέρ (-17,61%), νέα υψηλά 13 μηνών για την Pasal (+15,11%), χωρίς πειστικό “bid” οι Unibios (+3,26%), Ελγέκα (+2,14%), Χαϊδεμένος (+4,35%) και Μινέρβα (+15,91%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά οι αγοραστές πρέπει να ανέβουν ψηλότερα σε ΣΙΔΜΑ (+12%), Κορδέλλου (+5,79%), Μουζάκη (+2,17%) και AS Company (+2,31%), ενώ σε υψηλά 67 μηνών έκλεισε η Ίλυδα (+19,66%) με το momentum να δείχνει κραταιό.

Νέα υψηλά 159 μηνών για την Ιντεάλ (+12,38%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από “πενταρέ” πτώσης στην Fieratex (+15,22%), ξαφνική παρουσία αγοραστών στον Logismo (+9,84%), τριολέ ανόδου με αυξημένες συναλλαγές, αλλά όχι πειστικό “bid”, στην Mermeren (+1,89%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η ΚΛΜ (+13,92%), ενώ για να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά θέλει περισσότερες συναλλαγές η Sato (0%).

 • Επιστροφή αγοραστών σε Autohellas (+7,09%), Cairo Mezz (+7,87%), Ικτίνο (+4,83%),  Ιντρακόμ (+3,56%), Μαθιό (+5,62%), Πλαίσιο (+4,19%), ΕΛΧΑ (+2,16%), ΑΛΜΥ (+9,96%) και Ελλάδος (+0,25%), προσπαθούν πλαγιοανοδικά οι Εβροφάρμα (+0,87%), Τρ. Αττικής (+3,26%) και AVE (+1,75%), θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 6,85 ευρώ για να διεκδικήσει υψηλότερη αποτίμηση η ΕΛΒΕ (+4,76%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και νέα υψηλά 6μηνου, αναφέρουν τα στατιστικά για την Space (+3,13%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Reds (+1,11%), Άβακα (+2,73%) και Ιντρακάτ (+2,41%), νέα ιστορικά υψηλά για Profile (+3,43%), Entersoft (+4,72%), Quest (+2,50%), “profit taking” μετά τα νέα ιστορικά υψηλά στην Performance (-2,27%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε και η Byte (+2,94%) που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 17 μηνών.

ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στις 749 μονάδες (ημερήσιο “stop long”) όπου συγκλίνουν και οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων. Το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 795 – 805, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 824 – 828 και 846 μονάδες. Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 846 μονάδων, βάζει σαν στόχο τις 900 – 908 μονάδες.

 • Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 1870 – 1933 και υψηλότερα των 1903 μονάδων από όπου διέρχεται ο απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων, βάζει σαν επόμενο στόχο των αγοραστών τις 1959 – 1967 και 2000 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1870, αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τις 1814 και 1784 μονάδες (ημερήσιο “stop long” και εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

Για την μετοχή της Alpha Bank (+7,18%), το κλείσιμο υψηλότερα των 0,945 ευρώ αναίρεσε το ημερήσιο σήμα πώλησης, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,00 ευρώ, όπου και αναμένεται “νηοπομπή” από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 0,893 και η αμέσως επόμενη στα 0,83 ευρώ.

 • Για τον τίτλο της Εθνικής (+6,03%), η πρώτη αντίσταση στα 2,27 και η αμέσως επόμενη στα 2,37 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 2,00 – 1,98 και 1,872 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Για την Eurobank (+4,66%), το κλείσιμο υψηλότερα των 0,6054 έδωσε ημερήσιο σήμα επανεπιβίβασης, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 0,633 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 0,55 και 0,51 ευρώ.

 • Τέλος για την Πειραιώς (+15,06%), η πρώτη αντίσταση στα 1,324 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Οι στηρίξεις στα 1,04 και 0,98 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, ΔΤΡ , αναρριχόμενοςμέχρι τις 526,31 μονάδες (+6,49%), όπου και βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες, για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση σε νέα υψηλά και στις 526,59 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 6,55%.

 • Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 448 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων), οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τις 535 (ημερήσιο “stop short”), 560 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) και 573 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 494 – 489 και 456 μονάδες.

Επιστροφή αγοραστών, κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο και κλείσιμο σε υψηλά 74 μηνών για τον τίτλο της ΔΕΗ (+4,90%), στον απόηχο της ετυμηγορίας της Fitch. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματαυψηλότερα των 6,82 (ημερήσιο “stop long”) – 6,92 ευρώ, το αισιόδοξο σενάριο για κίνηση προς τα 8,20 – 8,30 ευρώ, παραμένει σε ισχύ.

 • Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 6,60 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), θα απαιτήσει δραστικό κλείσιμο “αισιόδοξων” θέσεων. Όσο κλείνει πάνω από τα 7,35 ευρώ η τάση είναι επιθετική, με τα 7,89 ευρώ επόμενο στόχο.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Αεροπορία Αιγαίου (+9,60%), ο τίτλος της οποίας σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, επαναπροσεγγίζοντας τα υψηλά 8μηνου, μετά την έγκριση της κρατικής ενίσχυσης από την ΕΕ.

 • Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 4,50 ευρώ (ημερήσιο “stop long”, ενώ συγκλίνουν ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών και οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 5,50 – 6,00 ευρώ.

 • ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Επεξήγηση Συμβόλων: OP: OutPerform, UP: UnderPerform, OW: OverWeight, EW: EqualWeight, N: Neutral, ACC: Accumulate, H: Hold, R: Reduce, S: Sell

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ 2020 – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ / ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Ημερομηνία
Αλλαγής
Οίκος Μετοχή Νέα Τιμή Νέα
Σύσταση
Προηγ. Τιμή
Στόχος
Προηγ.
Σύσταση
18/12/2020 EFG ΠΕΙΡ 1,24 Ν 1,47 Ν
18/12/2020 EFG ΕΤΕ 2,73 Β 1,92 Β
18/12/2020 EFG ΑΛΦΑ 1,25 Β 0,88 Β
17/12/2020 EFG ΔΕΗ 10,00 Β Έναρξη
14/12/2020 ALPHA ΠΕΙΡ 1,60 Η 1,95 Η
14/12/2020 ALPHA ΕΤΕ 2,70 Β 2,24 Β
14/12/2020 ALPHA ΕΥΡΩΒ 0,77 Β 0,65 Β
10/12/2020 ALPHA ΔΕΗ 8,60 Β 6,00 Β
07/12/2020 EFG ΕΧΑΕ 5,00 B 4,60 B
02/12/2020 AXIA ΤΕΝΕΡΓ 15,40 Β 12,10 Β
02/12/2020 ALPHA ΜΥΤΙΛ 15,23 Β ΕΚ ΝΕΟΥ
02/12/2020 NBG ΕΧΑΕ 4,30 OP 4,65 OP
01/12/2020 NBG ΕΧΑΕ 4,70 OP 6,70 OP
30/11/2020 NBG ΟΠΑΠ 13,50 OP 10,90 OP
25/11/2020 EFG TITC 16,80 B 14,80 H
17/11/2020 ΕΕΕ 25,50 Η 23,90 Η
16/11/2020 PIRAEUS ΑΔΜΗΕ 3,30 OP Έναρξη
13/11/2020 GS ΠΕΙΡ 0,95 N 1,10 N
13/11/2020 GS ΕΤΕ 1,53 N 1,94 N
13/11/2020 GS ΕΥΡΩΒ 0,53 N 0,63 N
13/11/2020 GS ΑΛΦΑ 0,95 B 1,34 B
09/11/2020 EFG ΜΥΤΙΛ 13,00 Β
04/11/2020 EFG ΟΠΑΠ 10,10 B 9,80 B

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.