Χ.Α+Markets: Το Σημειωματάριο του μ/μ- Σχόλια για Επενδυτές, Παίκτες, Traders και ΙΝ+Out

 • Χ.Α+Markets: Το σημειωματάριο του μ/μ – Σχόλια για Επενδυτές, Παίκτες, Traders και ΙΝ & Out

ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, εκτίθεστε χωρίς λόγο… Η αξία του χαρτοφυλακίου μίας εταιρείας Ακινήτων μπορεί να αυξάνεται αφού αγοράζει συνεχώς ό,τι πετάει, αλλά αντίστοιχα είτε ο δανεισμός της αυξάνεται ανάλογα ή τα ταμειακά της μειώνονται αντίστοιχα. Οπότε τι; Αφού η NAV παραμένει σχεδόν η ίδια.


Δημ. ΤΡΙΓΓΑΣ@ΒΕΤΑ Sec: Με σημαντική έκπτωση η τιμή του αδιύλιστου νερού στην ΕΥΔΑΠ***

Με την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Ελληνικού Δημοσίου καθορίζεται το εύλογο τίμημα συναλλαγής σε σχέση με το αδιύλιστο νερό που προμήθευσε η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ την ΕΥΔΑΠ κατά το χρονικό διάστημα 12/10/2013 – 31/12/2020, καθώς και η τιμή πώλησης του αδιύλιστου νερού από το Ελληνικό Δημόσιο προς την ΕΥΔΑΠ για τα επόμενα 20 έτη.

 • Η αλήθεια είναι ότι ο καθορισμός του τιμήματος του αδιύλιστου νερού για τα επόμενα 20 έτη παρέχει πλέον ένα σταθερό περιβάλλον που κάθε επενδυτής μπορεί να λάβει υπ’ όψιν στις εκτιμήσεις του. Να σημειωθεί ότι η τιμή της σύμβασης μέχρι το 2040 είναι σαφώς χαμηλότερη από το μεσοσταθμικό 0,117/κυβικό της προηγούμενης 7ετίας, αφού δεν ξεπερνά τα 0,081 ευρώ/κυβικό.

Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ δύναται να ανακτήσει το καταβλητέο ποσό των 157,2 εκατ. που αφορά το διάστημα 2013-2020 εντός της περιόδου ισχύος της σύμβασης του άρθρου 114 του Ν. 4812/2021, πράγμα το οποίο αποτελεί ακόμα μία θετική παράμετρο για τον ισολογισμό της εταιρείας.

 • Με την υπογραφή των δύο συμβάσεων, κλείνει οριστικά μια πολύχρονη εκκρεμότητα, γεγονός που επιτρέπει πλέον σε έναν μακροπρόθεσμο επενδυτή να δει μια εταιρεία κοινής ωφέλειας με άλλο μάτι, εστιάζοντας στη μερισματική απόδοση της εταιρείας χωρίς να υπάρχει η εκκρεμότητα για το αν και κατά πόσο τα μετρητά που υπάρχουν στο ταμείο της εταιρείας θα δοθούν για παλαιές εκκρεμότητες.

Μην ξεχνάμε ότι η ΕΥΔΑΠ διαθέτει μία από τις υψηλότερες και πιο σταθερές μερισματικές αποδόσεις ανάμεσα στις μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE Large Cap του Χ.Α. Υπενθυμίζεται ότι η μέση μερισματική απόδοση της δεκαετίας 2011-2020 προσέγγισε το 5,8%!

πιν
***Σ.Σ μ/μ: ΑΥΤΑ ήταν και έπρεπε να γινόντουσαν πολύ ενωρίτερα. Τότε που τα δημοσιοποιούσαμε προβλέποντας και την άνοδο στη τιμή της μετοχής. Ηταν και το κλίμα ξεκάθαρα ανοδικό… Αλλά είπαμε, ότι κακό συμβαίνει στο ΧΑ φταίει ο μ/μ. Είτε λέγεται ΕΥΔΑΠ, είτε ΚΕΚΡΟΠΑΣ, είτε ΙΝΛΟΤ, είτε ΙΝΤΡΑΚΟΜ κλπ κλπ…

 • Κι ας τα έχεις εξηγήσει όλα, με το νι και με το σίγμα. Και κέρδη να παίρνουν σταδιακά και ότι τα σχόλια σου αφορούν τους φίλους αναγνώστες σου και μόνον, που έχουν τοποθετηθεί στο ξεκίνημα ή κάπου εκεί γύρω της κίνησης μίας μετοχής, και τρέχουν την υπόλοιπη θέση τους από τα κέρδη τους (μέρος μάλιστα).
 • Οι ίδιοι οι αλητήριοι τύποι (εγκάθετα τρολάκια, γιατί ο μ/μ τους χάλασε την… μανέστρα με τις τράπεζες, τα χαρτάκια με τα οποία τάϊζαν σανό τα πελατάκια τους για να τα κονομάνε από τις προμήθειες) γιατί κάνουν μόκο για τις ΚΟΥΕΣ, ΟΤΟΕΛ, ΕΠΣΙΛΟΝ, ΕΝΤΕΡ, ΠΡΟΦ, ΠΠΑΚ, ΜΕΡΚΟ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΡΦ, ΚΡΙ, ΠΕΤΡΟ, ΣΠΕΙΣ, και δεκάδες , πλλές μάλιστα.
 • ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ, κάποιος από όλους τους σχολιαστές (οπουδήποτε) να είχε βγει και να έγραφε φαρδιά-πλατιά … ΠΡΟΣΕΞΤΕ τις τραπεζικές μετοχές… Δεν θα σας αφήσουν ΣΕΝΤ στο παντελόνι. Και όχι μία αλλά τρείς φορές σε κάθε ΑΜΚ που πραγματοποιούσαν… ΘΑ ΕΙΧΕ ΛΑΛΗΣΕΙ το άτομο…


EΠΙΛΟΓΕΣ 2022

 • ΧΡΥΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΟΥ*@crisismonitor
 1. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
 2. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 3. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
 4. ΕUROBANK

*Σπούδασε στο ΟΠΑ – ΑΣΟΕΕ (Οικον.Παν/μιο Αθηνών – Ανωτάτη Σχολή Οικ. και Εμπ. Επιστημών)-  Σπούδασε Μαθηματικό-τμήμα στατιστικής και επιχειρησιακής έρευνας στο University of Patras


 • ΓΡΗΓ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ* – οικονομολόγος
 1. EPSILON NET
 2. INTRACOM
 3. INTRALOT
 4. LAMDA DEVELOPMENT

*Πρώην στέλεχος τραπεζών, αποχωρήσας έγκαιρα…- Σπούδασε economia e comercio στο University of Bologna, Italy


 • Κ.Στ.* (από τους καλύτερους στο οικονομικό ρεπορτάζ και στην χρηματοοικονομική ανάλυση)
 1. ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
 2. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
 3. ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ
 4. ΟΛΘ

*Σπούδασε στο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.)


 • Η ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, της Υπενθύμισης, ω Υπενθύμιση: 

Καλόν είναι να επισημάνουμε στους πολύ καλόπιστους μικροεπενδυτές των αγορών ότι απέναντι τους έχουν μία ξεχωριστή κάστα ανθρώπων… Αυτήν δηλαδή των μεγαλομετόχων και ταυτόχρονα διοικούντων τις εταιρείες με τις μετοχές των οποίων οι μικροεπενδυτές κατατρίβονται για τον άλφα ή βήτα λόγο. Αυτοί είναι και οι αντίπαλοί τους…

 • Κι αυτό, γιατί κοιτάνε μόνον την πάρτη τους και πως θα εκμεταλλευτούν το ο,τιδήποτε θα τους φέρει κέρδος ανεξαρτήτως αν κάποιος άλλος χάνει ή καταστρέφεται. Αυτή είναι η μοναδική σκέψη, αυτή είναι η κινητήριος δύναμη κάθε σκέψης και κίνησης τους. Το πως θα τα αρπάξουν από παντού.

Βέβαια, το παρήγορο είναι ότι τουλάχιστον στο ελληνικό χρηματιστήριο (το πιο αθώο από όλα τα υπόλοιπα και μιλάμε πολύ σοβαρά) υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες (μειοψηφία φυσικά) που δεν κυριαρχούνται από ταπεινά ελατήρια και οι οποίοι αξίζουν για να ασχολείται κανείς μαζί τους.

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ: Μακρυά από τις μετοχές εκείνες που πολυδιαφημίζονται μέσω συνεχών υμνολογίων, ευφάνταστατων σεναρίων, φανταστικών εκθέσεων που σαγηνεύουν τους καλόπιστους, πλην όχι όμως ειδικά εκπαιδευμένους ιδιώτες επενδυτές. Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις, που θα… επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ(Ι): Προσέγγιση μετοχών που αν και αξίζουν την δεδομένη στιγμή καλής ή πολύ καλύτερης αντιμετώπισης από την αγορά, εν τούτοις παραμένουν στο περιθώριον. Το παρελθόν όμως – ακόμη και το πολύ πρόσφατον – μας έχει αποδείξει ότι κάποια στιγμή θα έρθει και η δική τους ώρα και μάλιστα δικαιωματικά. ΕΔΩ ΘΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ κυρίως το βάρος της προσοχής μας…

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ: Πάντοτε θα είσθε η top προτεραιότητα μας. Οι… λεφτάδες δεν περιμένουν από εμάς να δουν προκοπή. Άλλωστε, γέμισε από δαύτους όλο το ιντερνετικό χρηματιστηριακό enviroment. Ολα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν και πάντα το κονομάνε χοντρά. Τι δουλειά έχουμε εμείς ανάμεσα τους; Από μακρυά και ταπεινά.

***

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ- WALL STREET

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ- WALL STREET

Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν τη Δευτέρα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, με τους επενδυτές, εν μέσω εορταστικής ευφορίας, να “ζυγίζουν” αλλά τελικά να ξεπερνούν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 351,82 μονάδες ή 0,98%, στις 36.302,38 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 65,79 μονάδες ή 1,39%, στις 4.791,57, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 217,9 μονάδων ή 1,39%, στις 15.871,30 μονάδες.

Τα στελέχη στρατηγικής αγορών παρέμειναν θετικά σχετικά με τις προοπτικές των μετοχών, παρά την εκτίναξη των κρουσμάτων Covid-19. Τελευταίες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας λόγω της Όμικρόν είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές – μεταλλάξεις του κορονοϊού.

“Δεν αναμένουμε η Όμικρον να επηρεάσει τις προοπτικές ανάπτυξης κατά σημαντικό τρόπο, αντίθετα θεωρούμε ότι φέρνει ένα βήμα πιο κοντά το τέλος της πανδημίας”, σημειώνει, εκ μέρους της JP Morgan, ο Dubravko Lakos-Bujas, σε σημερινό σημείωμά του.

Οι επενδυτές ευελπιστούν και συμβάλλουν σε ένα “πρωτοχρονιάτικο ράλι” προκειμένου να κλείσει θετικά μία χρονιά στην οποία ο S&P 500 έχει παράσχει συνολική απόδοση περί το 27%.

Ιστορικά, ο γενικός δείκτης κινείται ανοδικά το τελευταίο πενθήμερο συναλλαγών του έτους και στις πρώτες δύο ημέρες της νέας χρονιάς.

Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας ηγήθηκαν των κερδών στο πλαίσιο του S&P 500, με εταιρείες του κλάδου των ημιαγωγών AMD και Nvidia να βρίσκονται μεταξύ εκείνων με τα μεγαλύτερα κέρδη, με 5,6% και 4,4% αντίστοιχα.

 • Δυναμικά ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας, με εκείνη της APA να προσθέτει 7,3%, ενώ η μετοχή της Devon Energy κέρδισε 6,1% και της Diamondback Energy 4,9%. Ο κλάδος αναμένεται να κλείσει το έτος ως εκείνος με τη μεγαλύτερη θετική απόδοση στο πλαίσιο του S&P 500.

Οι λιανικές πωλήσεις της περιόδου των εορτών στις ΗΠΑ υπερέβησαν κατά 8,5% τις αντίστοιχες του 2020, στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εδώ και 17 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Mastercard.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση υπερέβη τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, τις υψηλότερες τιμές, αλλά και την επίδραση της μετάλλαξης Όμικρόν στις τελευταίες εβδομάδες του αγοραστικού “πυρετού” των εορτών. Μετοχές του κλάδου λιανικών πωλήσεων, όπως εκείνες των Ralph Lauren και Ross Stores, σημείωσαν άνοδο.

Η μετοχή της GoDaddy σημείωσε άλμα 8,4%, μετά την δημοσιοποίηση της είδησης ότι η ακτιβιστική επενδυτική Starboard Value αγόρασε μερίδιο 6,5% στην εταιρεία.

Παρ’ όλα αυτά, οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου ταξιδίων και αναψυχής δέχθηκαν πλήγμα, κατέγραψαν πτώση, αν και μικρότερη σε σχέση με την έναρξη της συνεδρίασης, μετά από ένα χριστουγεννιάτικο σαββατοκύριακο κατά το οποίο χιλιάδες πτήσεις αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν λόγω υψηλού βαθμού διασποράς του κορονοϊού και ειδικότερα της μετάλλαξης Όμικρον μεταξύ των πληρωμάτων. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες του κλάδου της κρουαζιέρας είδαν τις μετοχές τους να κινούνται επίσης πτωτικά.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 28 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 2 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Microsoft, Apple, Chevron, ενώ πτωτικά κινήθηκαν εκείνες των Walt Disney και Boeing.

Αντιστροφή κλίματος στη σημερινή συνεδρίαση με τις τιμές του πετρελαίου να σβήνουν τις αρχικές απώλειες και να κλείνουν με κέρδη, αφού οι επενδυτές εμφανίστηκαν πρόθυμοι να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται “επικίνδυνα”, παρά τις ανησυχίες για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. Το αμερικανικό αργό δέχθηκε πιέσεις στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς οι διαταραχές στο πτητικό πρόγραμμα παγκοσμίως συνεχίστηκαν και σήμερα, δημιουργώντας ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση για ενέργεια.

 • Πάνω από 2.100 πτήσεις ακυρώθηκαν τη Δευτέρα από αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο, με την παραλλαγή Όμικρον να διαταράσσει τα ταξίδια κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς εργαζόμενοι των εταιριών -κυρίως πιλότοι- βρίσκονταν σε καραντίνα. Η Flightaware κατέγραψε σχεδόν 8.000 ακυρώσεις το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων και αναμένει άλλες 800 για την Τρίτη.

Ωστόσο, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν σε πιο αισιόδοξα νέα. Μεταξύ άλλων η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας υποσχέθηκε μεγαλύτερη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με την κεντρική τράπεζα να δηλώνει ότι θα στοχεύσει σε στοχευμένα μέτρα νομισματικής πολιτικής για την τόνωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

 • Ο Phil Flynn, αναλυτής της PRICE Futures Group, επισήμανε ότι οι αγορές υποστηρίζονται από τις αναφορές που υποδηλώνουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν είναι διατεθειμένος, προς το παρόν, να επιβάλει νέα περιοριστικά μέτρα.
 • Στο μεταξύ οι traders αναμένουν τη συνεδρίαση του OPEC+ στις 4 Ιανουαρίου.

“Ο Οργανισμός αναμένεται να επιμείνει στην απόφασή του για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά επιπλέον 400 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, αν και ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα κρατήσει πιο επιφυλακτική στάση με το βλέμμα στις εξελίξεις με την Όμικρον”, σημείωσε ο Fawad Razaqzada, αναλυτής της ThinkMarkets. “Εάν διατηρήσει την υπάρχουσα κατάσταση, νομίζω ότι οι τιμές πετρελαίου θα πιεστούν”, πρόσθεσε ο ίδιος.

 • Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 1,78 δολάρια ή 2,4%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 75,57 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου σκαρφάλωσε κατά 2,46 δολάρια ή 3,2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 78,60 δολάρια το βαρέλι.

Τέλος το συμβόλαιο παραδόσεως Ιανουαρίου για το φυσικό αέριο πρόσθεσε 32,9 σεντς ή 8,8% και έκλεισε στα 4,0600 δολάρια ανά 1 εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες. Το συμβόλαιο του Ιανουαρίου λήγει στο τέλος της συνεδρίασης της Τετάρτης.


 • CRYPTO MARKETS

Νέες δυναμικές και τάσεις αναδύονται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων καθώς εκπνέει το 2021. Το Bitcoin παραμένει ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, χάνει όμως σε δημοτικότητα καθώς νέα, πιο προσητά και με ευοίονες προοπτικές ψηφιακά cryptocurrencies τροχοδρομούν στις διεθνείς αγορές.

 • Πλέον, ολοένα και περισσότεροι επενδυτές ανακατανέμουν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια εντάσσοντας σε αυτά λιγότερο γνωστά κρυπτονομίσματα. Επίσης η είσοδος πολλών νέων μικροεπενδυτών συμβάλλει στην ισχυροποίηση της δυναμικής αυτής.Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ ΓΡΑΦΕΙ

Τρίτη, 28-Δεκ-2021 00:02
 • Πίσω από τις μάσκες

Τις τελικές τιμές ενέργειας τις είδαμε μόνο με τα τιμολόγια στο χέρι. Τις αρπαχτές στις μάσκες τις μάθαμε κατά τύχη. Μήπως κάτι δεν λειτουργεί καλά;

 • Δυστυχώς τίποτε δεν λειτουργεί, (όπως πρέπει να λειτουργεί) στον τόπο που δίνουμε (όσοι δίνουμε) φόρους, ως συνεπείς ιθαγενείς, χαράτσια τακτικά και έκτακτα (και για μπόνους ξάπλας σε κρατικούς υπαλλήλους, που λέει και ο arkudeas), για να δεχθούμε ότι έρχεται η ανάπτυξη το 2022, στο “άρμα” του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο δεν χάνουμε λεπτό, να μη το μνημονεύσουμε ως τον επόμενο σωτήρα…

Δεν ζητάμε από την κυβέρνηση να φέρει τους “Τρεις Μάγους” και τα μαγικά τους, για να κάνει το κράτος όπως πρέπει τη δουλειά του, ώστε να αποκτήσουμε ως τόπος το χάρισμα της σιγουριάς…

 • Ούτε από την αντιπολίτευση της αριστεράς και της προόδου… ή τη λοιπή (συν τα δεκανίκια τους), να κατεβάσουν τη γροθιά και να μην είναι ενάντια… στα πάντα αλλά να ασχοληθούν με την ουσία, στην οικονομία, φωτογραφίζοντας τις, διαχρονικές παγίδες του κράτους στην ανάκαμψη ή την ανάπτυξη που “παζαρεύεται” μεταξύ Στατιστικής, Οικονομικών υπουργείων, ΤτΕ, Τραπεζών και εκτός Ελλάδος φίλων μας στην Ε.Ε.

Ζητάμε να δοθούν πειστικές εξηγήσεις, για εκείνα που θεωρούνται ότι έχουν μεταβληθεί ώστε (πέρα από προθέσεις στα λόγια) να βεβαιωθούμε πως κάτι θα συμβεί και γιατί θα συμβεί το 2022…

 • Κάτι που να λειτουργεί ως εγγύηση για την ανατροπή της κρίσης, την οριστική απομάκρυνσή μας από τα μνημόνια και την πιθανή αναβάθμισή μας, από τη γνωστή βαλκανική μας κατάσταση, σε χώρα όντως πραγματικών επιχειρηματικών ευκαιριών.

Μόλις προχθές ανακαλύψαμε, μόνο πολιτικά και θα το δούμε υπηρεσιακά ή από πλευράς μηχανισμών στη δικαιοσύνη, αν φτάσουμε εκεί…, πως έφθασε η ώρα και σε εμάς να πατάξουμε την αισχροκέρδεια με πρόστιμα μαμούθ. Για τα οποία, σύμφωνα πάντα με πολιτικές δηλώσεις, θα είμαστε ανυποχώρητοι.

 • Πρόκειται για θέμα να ξαφνιάζει όταν γίνεται τόσο μεγάλος πολιτικός ντόρος για αυτονόητα πράγματα. Για αυτά που σε όλη την Ε.Ε. είναι και λυμένα και αυτοματοποιημένα. Μπορεί να έχουμε απλωμένη την αισχροκέρδεια. Μπορεί να λειτουργούν και μηχανισμοί για την πάταξή της… Ποιός όμως ο λόγος για την τόση έκπληξη, σε μια χώρα όπου το λαθρεμπόριο (ειδικά των καυσίμων) είναι τόσο ασύδοτο ώστε να αποτελεί πηγή και χορηγιών σε οικονομικές και πολιτικές εκδηλώσεις.

Μόλις προχθές ανακαλύψαμε επίσης πολιτικά και μόνο πολιτικά, (αναφέρθηκε και στο χθεσινό μας σημείωμα) ότι τα γνωστά μας δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδειών δίδονται μόνο στα χαρτιά και επιστρέφονται αυτομάτως με κατάθεσή τους στα ΑΤΜ αλλιώς ο εργαζόμενος ρισκάρει τη δουλειά του. Έγινε ξανά η γνωστή βαβούρα και επιστρέψαμε στην εργασιακή μας ειρήνη που περιέχει και άλλα θαύματα. Μεταξύ αυτών, πληρωμές βασικού μισθού μόνο στα χαρτιά… Και συνδυασμό μαύρου μηνιάτικου με τα ακατάπαυστα επιδόματα του κορβανά, πάντα από τις τσέπες όλων των φορολογούμενων.

 • Μόλις προχθές βεβαιωθήκαμε, από πολιτικές δηλώσεις και πάλι, ότι στα υπόψη των μεταρρυθμίσεων θα είναι και οι μηχανισμοί λειτουργίας της δικαιοσύνης. Ειδικά αυτοί που συνδέονται με την απόδοση δικαιοσύνης στο επιχειρείν και στους επενδυτές. Το σημειώνουμε και αυτό γιατί ανάμεσα στις 3.500 επενδύσεις που έχουμε σε εκκρεμότητα είναι και εκείνες προς τις οποίες αντιτίθεται το ΣτΕ που είναι πάντα κοντά στο δίκιο των 5-10 περιοίκων, με τις προσφυγές τους για “προστασία”, από την “καταστροφή” των επενδύσεων και των επενδυτών… Και ας απορροφήσουν μέρος από το 1.100.000 της ανεργίας. Ποιος σκάει γι’ αυτούς, όταν μοιράζουμε επιδόματα…

Να συμφωνήσουμε λοιπόν ότι πολιτικά τάχθηκαν ήδη οι πάντες (κυβέρνηση, αντιπολίτευση, πολίτες) υπέρ της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Και ότι οικονομικά βοηθάει το Ταμείο Ανάκαμψης με 37 δισ.

 • Το κράτος όμως, ως αδειοδότηση, ως πολεοδομία, οικολογία, περιβάλλον, αρχαιολογία, δασοπροστασία, Δήμος ή Κοινότητα και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του, θα συμπορευθεί με τις τόσες ανάγκες ενός ξεκάθαρου επιχειρείν, με τους κανόνες για τις επενδύσεις και με την πάταξη αισχρών φαινομένων-εμποδίων στις αναπτυξιακές ιδιωτικές πρωτοβουλίες (με λύσεις και στα τόσα εργασιακά μας) ή θα συνεχίζουμε με ό,τι ξέρουμε και έτσι όπως τα ξέρουμε, σε τούτη τη χώρα;

george.kraloglou@capital.gr


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ είμαστε
 • Δεν μας αναγκάζει κανείς να αγοράζουμε τις επιλογές του άλλου.
 • Διαβάζουμε
 • Αναλύουμε
 • Σκεφτόμαστε
 • Επιλέγουμε
 • Αποφασίζουμε
 • Κερδίζουμε ή χάνουμε μόνοι μας.
 • Χρειαζόμαστε να διαβάζουμε αναλύσεις.
 • Μην είμαστε καχύποπτοι.
 • Και αν πάλι είμαστε καχύποπτοι, καλύτερα να μη διαβάζουμε και να λήγει εκεί το θέμα.
 • Και να μην πηγαίνουμε αλλού και τα… χώνουμε γι αυτά που πιθανόν υποπτευόμαστε.
 • Μη διαβάζετε… αν υποπτεύεστε.
 • Οι αποφάσεις αγοράς και πωλήσεις είναι δικές σας.
 • Εσείς κρίνετε, εσείς εξετάζετε, εσείς και αποφασίζετε.
 • Και φυσικά εσείς αποφασίζετε και ποιούς να εμπιστεύεστε.
 • Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, μην ασχολείσθε με το Αντικείμενον.
 • Δεν έχετε καμία τύχη να βγείτε κερδισμένοι από αυτό.

***

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε:Related image

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

***

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.