Χ.Α@Μarkets- (TΕΤ 30/12): Πολλά μικρά & μεγάλα ενδιαφέροντα(;)

ΠΕΣΤΑ φίλε μου Θανάση (κουραστήκαμε να τα επαναλαμβάνουμε)

ΑΝ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΜΟΝΟΝ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΥΣΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ- ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ!!!

****

Το Χρηματιστήριο δεν είναι εγκληματική οργάνωση

Αυτό που λείπει από την ελληνική Οικονομία είναι το μέγεθος. Έρχονται εδώ τα μεγάλα funds του εξωτερικού για να αγοράσουν αξίες και φεύγουν άπραγα, επειδή η αγορά δεν μπορεί να τους ικανοποιήσει. Πέντε – δέκα μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν να προσφέρουν «βάθος». Δεν μπορούν όλοι να αγοράσουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΓΕΚ και Μυτιληναίο. Κι εδώ έρχεται ο ρόλος του Χρηματιστηρίου. Νέα προϊόντα, νέες εισαγωγές, νέα πνοή.

 • Το Χρηματιστήριο είναι εργαλείο  και όχι εγκληματική οργάνωση. Οι σημερινοί υπουργοί της φιλελεύθερης κυβέρνησης το αντιμετωπίζουν με καχυποψία, εμφανώς επηρεασμένοι από την εποχή Έβερτ, όταν αναζητούσαν τις ποινικές ευθύνες για την φούσκα του 99. Λογικό είναι και αυτοί εδώ να φοβούνται. Σου λέει, «να γίνει καμία γενναία άνοδος και να περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας στα δικαστήρια; Άσε καλύτερα»!

Η μοίρα των χρηματιστηρίων, πάντως, είναι να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν και των αρχών να μην αφήνουν φαινόμενα τύπου Κουτσολιούτσου να συμβαίνουν. Η δουλειά των πολιτικών δεν είναι να παίρνουν την μεζούρα και να ψάχνουν να βρουν ποια μετοχή έχει σκαρφαλώσει στο τείχος του φόβου.

 • Δουλειά των πολιτικών, επίσης, είναι να φροντίζουν ώστε ο πλούτος να διαχέεται στην Οικονομία. Αν τα funds έρχονται και φεύγουν άπραγα, δεν φταίνε τα funds. Φταίμε εμείς που δεν γεμίσαμε τις αποσκευές τους με ψώνια. Φταίει ο υπουργός Οικονομικών που δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα. Κι αν θέλει να δει τι θα μπορούσε να κάνει, ας μελετήσει τα μέτρα Καρατζά!

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το Χρηματιστήριο. Να ενισχύσει τις νέες εισαγωγές, να δημιουργήσει νέα προϊόντα, να επενδύσει στις εταιρείες χαρτοφυλακίου. Οι αγορές θέλουν να μας δώσουν λεφτά. Ας βρούμε προϊόντα για να τα πάρουμε.

 • Το Χρηματιστήριο το χρειάζεται η Οικονομία περισσότερο από κάθε άλλη φορά και με δεδομένη την αδυναμία των τραπεζών να παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτιζαν στο παρελθόν.

Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει την Ελλάδα να αρπάζει την ευκαιρία που της προσφέρεται, πρέπει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του εργαλείου «Χρηματιστήριο». Πρέπει η κυβέρνησή του να εκπονήσει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της χρηματιστηριακής αγοράς. Και μάλιστα σε πιο υγιείς βάσεις, έχοντας την γνώση του παρελθόντος.

Θανάσης Μαυρίδης  [email protected]

 • ΝΕΑ πιλοτική υπηρεσία άμεσης χρηματιστηριακής ενημέρωσης
  Οι φίλοι αναγνώστες μας ας φροντίσουν να αποκτήσουν πρόσβαση, αν επιθυμούν να παρακολουθούν τον ρυθμό της καθημερινής τερματικής εικόνας, με τις παρατηρήσεις, εκτιμήσεις και προσεγγίσεις του μ/μ…

ΧΘΕΣΙΝΗ ΡΟΗ 

ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ σχεδόν είναι – το ολιγότερον – υπερενθουσιασμένοι μετά της αγοράς, τότε είναι που πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Και ειδικότερα με τα πανάκριβα στην πλειοψηφία τους χαρτιά του Ftse25.
Γιατί σε μία μικρή ή μικρομεσαία εταιρεία τι κεφάλαια μπορούν να χαθούν; Ενα, δύο, άντε 5 εκατ. ευρώ… Σκεφτείτε όμως τι μπορεί να συμβεί στις μαρτζιναρισμένες πολυδιαφημιζόμενες πριμαντόνες. Kαι δεν αναφερόμαστε σε Τραπεζικές μετοχές…
ΓΙ ΑΥΤΟ προσεκτικές κινήσεις, τοις μετρητοίς και με κεφάλαια απολύτως ελέγξιμα. Οι καιροί είναι πονηροί και οι του Συστήματος σκέτοι σατανάδες… Προσέχουμε λοιπόν, για να έχουμε πάντα να πορευόμαστε.
****
@13:29
MΠETON AΡΜΕ από το καλύτερο σκυρόδεμα οι βάσεις και τα θεμέλια των ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ, ΠΡΟΦ και ΕΠΣΙΛ που παρά το γεγονός των αλλεπάλληλων ιστορικών ρεκόρ που καταγράφουν στα τερματικά του Χ.Α, εν τούτοις όχι μόνον δεν δείχνουν διαθέσεις διόρθωσης αλλά τουναντίον συνεχίζουν για κατάκτηση υψηλοτέρων κορυφών.
ΣΤΟ +3% στα 2,2800 ευρώ η 1η με κ/φση 68,4 εκατ. ευρώ, στο +6,7% στα 4,1600 ευρώ η 2η με κ/φση 55,7 εκατ. ευρώ και στα 4,8800 ευρώ η 3η με κ/φση 57 εκατ. στο +1%. Η ΕΠΣΙΛ έχει κάνει μέχρι στιγμής συναλλαγέες αξίας 350 χιλ. ευρώ και η ΕΝΤΕΡ 55 χιλ. ευρώ.
ΣΤΟ -2,4% στα 8,4000 ευρώ η 4η της παρέας – ΠΕΡΦ –  με κ/φση 32,8 εκατ. ευρώ και τζίρο 5,5 χιλ. τμχ. Ταπεινή και καταφρονεμένη συγκριτικά με τις άλλες, αλλά παρ’ολα αυτά έχει χαρίσει κι αυτή μεγάλες συγκινήσεις.
****
2:51μμ
ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Την είχαμε στοχεύσει και σαν κλείσιμο τέλος χρόνου. Οσο κλείνει πάνω από τα 7,5000 ευρώ η τάση της μετοχής παραμένει επιθετική. Η πλησιέστερη αντίσταση στα επίπεδα των 7,8400 – 8,0400 ευρώ (gap) και ο μεγάλος στόχος της τα 8,9300 ευρώ.
….
@4:29
 • Την ρύθμιση οφειλών της ΒΙΟΤΕΡ προς τις τράπεζες, ύψους 129 εκατ. ευρώ, προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης της τεχνικής εταιρείας, που επικυρώθηκε πρόσφατα από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Εκτός από το συγκεκριμένο ποσό, που αντιπροσωπεύει το 82,9% των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρείας, προβλέπεται η οριστική απόσβεση χρεών 17,1 εκατ. ευρώ, όπως και η υπό προϋποθέσεις και σε διάστημα επταετίας από την έκδοση της δικαστικής απόφασης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης, ποσού 14 εκατ. ευρώ.
Η ΡΥΘΜΙΣΗ θα πραγματοποιηθεί μέσω της μεταβίβασης προς αυτές 23 ακινήτων της εταιρείας, με τις πρώτες να εισέρχονται στο μετοχικό κεφάλαιο της κατασκευαστικής εταιρείας. Αυτό θα γίνει εφικτό μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 57,5 εκατ. ευρώ που θα καλυφθεί από τις τράπεζες με εκπρόσωπο την Alpha Bank. Οπως προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης της ΒΙΟΤΕΡ, ποσά 17,6 εκατ. ευρώ, 27,8 εκατ. ευρώ και 9,6 εκατ. ευρώ θα καλύψουν η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank, αντίστοιχα.
 • Το σκεπτικό του δικαστηρίου για την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης της ΒΙΟΤΕΡ στηρίζεται στο γεγονός ότι η τεχνική εταιρεία θα καταστεί βιώσιμη, ενώ παράλληλα θα αποτραπεί το ενδεχόμενο απώλειας της άυλης αξίας της επιχείρησης και απαξίωσης της σημαντικής αξίας ακίνητης περιουσίας της στο πλαίσιο διαδικασιών αναγκαστικής (ατομικής ή συλλογικής) εκποίησης. Λαμβάνεται ακόμη ως παραδοχή ότι τα αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 99 εκατ. ευρώ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, μεταβάλλονται σε 13,7 εκατ. ευρώ.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΟΜΩΣ, ότι η τρέχουσα αξία των ακινήτων της είναι αρκετά υψηλότερη της αναφερόμενης στα λογιστικά… βιβλία της. Πολύ θα λέγαμε…
ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ του τύπου… “Παρά την έγκριση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης η επανεκκίνηση της θα απαιτήσει μακρύ χρονικό διάστημα, ενώ μένει να φανεί εάν θα είναι σε θέση να διεκδικήσει, έστω υπό τη μορφή υπεργολαβιών, τμήμα του νέου έργων της τάξεως των 13,5 δισ. ευρώ που θα δημοπρατηθούν τα επόμενα χρόνια” έχουμε να αντιπαραθέσουμε…
 • Οι τράπεζες δεν θα συναινούσαν, αν δεν μύριζαν ψητό στην όλα υπόθεση.
 • Οι άλλες κατασκευαστικές είναι άραγε σε καλύτερη κατάσταση από την δική της; Μία ερώτηση κάνουμε…
 • ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ θα χρωστάει συγκριτικά κάτι… ψιχουλάκια.
 • Το μετοχολόγιο της το κοίταξε κανείς πριν σχολιάσει;
 • Τις απαιτήσεις που έχει από το Δημόσιο περί τα 30 εκατ. ευρώ, γιατί τις παραβλέπουν;
 • Τις συμμετοχές της τις γνωρίζουν;;

@4:40μμ

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ – απάντηση: Σωστά, αυτό το παιχνιδάκι της γάτας με τον ποντικό θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει. Η τιμή της είναι κολλημένη στα στενά πλαίσια των 0,3200 με 0,3400 αλλά κάποια στιγμή θα ξεσπάσει. Αποτιμάται σε… 5,2 εκατ. ευρώ για γέλια κυριολεκτικά όταν αποτιμώνται διπλά και πενταπλά μερικά από τα ζόμπι του Χ.Α ή αλλες καταχρεωμένες ζημιογόνες εταιρείες. Ακολουθεί ανάλυση – υπενθύμιση αύριο το πρωί… Στα 0,5000 ευρώ η λογιστική της αξία, αλλά η πραγματική της λόγω προοπτικών είναι αρκετά μεγαλύτερη…

@4:44μμ

ΡΕΒΟΙΛ: Οταν τους τα έλεγαν κάποιοι διαβασμένοι ή και η στήλη στα πέριξ των 0,7000 δεν την καταδεχόντουσαν, πριν μόλις 2-3 εβδομάδες τους ξύνιζε. Τώρα όμως την κυνηγούν 30% υψηλότερα και πάνω από τα 0,9000 ευρώ. Από τις μικρές που προσεχώς θα βγάζουν μάτια στο ταμπλό… Στο +7% και με 38 χιλ.τμχ στα 0,9200 ευρώ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ – Συμπεράσματα

Η γενικότερη πτωτική τάση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με εξαίρεση τον τομέα των τραπεζών, έχει ολοκληρωθεί από το έτος 2016. Αυτό δεν είναι απόλυτα εμφανές από την εξέταση της πορείας του Γενικού Δείκτη. Όμως, στο Γενικό Δείκτη, αφενός εν εξακολουθεί να επιδρά σημαντικά ο τραπεζικός κλάδος και αφετέρου, οι αλλοιώσεις που σημειώνονται στον δείκτη με βάση τους κανόνες σύνθεσής του και στάθμισής του, δεν επιτρέπουν την εξαγωγή αντικειμενικών συμπερασμάτων σε μακροχρόνια βάση, ιδίως σε μία αγορά που υπέστη τεράστιες διακυμάνσεις και ανακατατάξεις.
 • Από την εξέταση της εξέλιξης της κεφαλαιοποίησης και της τιμής των μετοχών (τόσο του συνόλου, όσο -σε ξεχωριστή βάση- αυτών που διαπραγματεύονται συνέχεια από το 2009 έως σήμερα) προκύπτει ότι, από το 2016 έχει ξεκινήσει μία διαδικασία ανατίμησης των τιμών των μετοχών.
 • Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι περισσότερο ορατό στις μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες άλλωστε, κατά τη φάση της κρίσης, είχαν -άλλες δικαιολογημένα και άλλες αδικαιολόγητα- υποχωρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Η ανατιμητική αυτή κίνηση συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια του 2019 και σταδιακά καθίσταται εμφανής.
Άποψή μας είναι ότι, η συνέχιση της πορείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η εξεύρεση μίας αποτελεσματικής λύσης στο ζήτημα των “κόκκινων” δανείων των τραπεζών και η εκλογική διαδικασία που θα γίνει σε μία ή σε δύο φάσεις εντός του έτους, θα επιτρέψουν τη διατήρηση αυτής της ανατιμητικής διαδικασίας και κατά το 2019 και ότι, η κίνηση αυτή, ενδεχομένως να αποτελέσει τη βάση για την ομαλοποίηση της λειτουργίας της αγοράς και τη σταδιακή αύξηση του αριθμού των επενδυτών, δημιουργώντας παράλληλα τις βάσεις για μία περισσότερο υγιή χρηματιστηριακή αγορά, η οποία θα μπορέσει να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές και εταιρίες.
Το περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, ήδη από το πρώτο τεύχος μετά την επανακυκλοφορία του, είχε υποστηρίξει ότι, η εξέταση της ιστορικής πορείας της χρηματιστηριακής αγοράς, δείχνει ότι, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ως αντανάκλαση των εξελίξεων και της πορείας της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας, από το έτος 2016 εισήλθε σε ένα νέο μακροχρόνιο κύκλο της ιστορίας του, έναν κύκλο που, όπως και οι προηγούμενοι ανάλογοι, θα διαρκέσει μερικές δεκαετίες.

ΣΧΟΛΙΟ ΑΓΟΡΑΣ – Δημ.Τζάνας (ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ):

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το σχέδιο για νέες εγγυήσεις για την προώθηση των τιτλοποιήσεων από κοινού με το σχέδιο της ΤτΕ για Εθνική bad bank, συμπληρώνεται από επιλεκτικές παρεμβάσεις για θωράκιση των ιδίων κεφαλαίων των Τραπεζών.

Τέτοια ήταν η κίνηση που αφορούσε το swap ομολόγων που έκανε η Eurobank, που αντικατέστησε ομόλογα 7 – 21 ετών με άλλα διάρκειας 30 ετών επιτυγχάνονταςκεφαλαιακά κέρδη €155 εκατ., που θα ενισχύσουν την καθαρή θέση της Τράπεζας, ώστε να μπορεί το 2021 να δρομολογήσει πολιτική αυξημένων δανειοδοτήσεων.

Έτσι, ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να κρατάει τα “ηνία” της ανοδικής κίνησης στο Χ.Α., από κοινού με άλλους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης που εναλλάσσονται στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διάχυση και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Σαν αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε αποφασιστικά τις 800 μονάδες και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις να κινηθεί προς την περιοχή των 835 – 845 μονάδων στο εγγύς μέλλον, που συνιστά την εγγύτερη περιοχή αντίστασης, όπως επισημαίνει η τεχνική ανάλυση.

Στις Διεθνείς Αγορές, το αισιόδοξο σενάριο επανεκκίνησης της Οικονομίας, σε συνέχεια της σταδιακής αποκλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης, συνεχίζει να καθοδηγεί την Επενδυτική Κοινότητα.

Είναι ωστόσο βέβαιο, ότι η διατήρηση της εύθραυστης επενδυτικής ψυχολογίας θα συνεχίσει να διαμορφώνει προϋποθέσεις για αυξημένη μεταβλητότητα και το 2021, ενώ σύντομα οι Επενδυτές θα αξιολογήσουν μια σημαντική θεσμική αλλαγή που συντελέστηκε στις 22/12 στη Wall Street, σύμφωνα με την οποία οι Εταιρείες θα μπορούν να διαθέτουν απ’ ευθείας νέες μετοχές στο Επενδυτικό Κοινό, χωρίς τη μεσολάβηση Αναδόχων.

Επί του παρόντος, η εορταστική ατμόσφαιρα συμβάλλει στην ήρεμη ολοκλήρωση της πολύπαθης φετινής χρονιάς.

ΚΟΙΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΦΡΙΛΑ – Η ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΟΙ ΚΑΦΡΟΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το άρθρο του εξαιρετικού δημοσιογράφου που δικαιολογεί τον ως άνω τίτλο

“Η Ελλάδα επενδυτικός προορισμός για κολοσσούς…”. Μην ορκίζεστε…

 • Του Γιώργου Κράλογλου

Οραματιστήκαν πάρκο logistics στο Θριάσιο πριν 17 χρόνια. Το συμφώνησαν μετά από 13 χρόνια. Kαι το μπλοκάρανε… Είμαστε χώρα επενδυτικών κολοσσών;

Οραματίστηκαν ενεργειακές βάσεις διανομής πετρελαίων και φυσικού αερίου (μέχρι και αγωγούς…) σε Αλεξανδρούπολη-Καβάλα πριν 14 χρόνια. Τα ξανασχεδίασαν, μετά από 10 χρόνια… Και έχουμε δρόμο μπροστά μας. Είμαστε χώρα επενδυτικών κολοσσών;

Οραματίσθηκαν πριν 45 χρόνια να χαλάσουμε τον κόσμο να βρούμε τα ελληνικά πετρέλαια και αέρια. Φώναξαν ειδικούς ερευνών να κάνουν συμφωνίες. Να μη μείνει τίποτε κάτω από την ελληνική γη και την ελληνική θάλασσα. Να πιάσουμε όλα τα αντίκλινα με τα αποθέματα πετρελαίου-φυσικού αερίου και να τα ξετινάξουμε.

 • Μετά από 5 χρόνια το ξανασκέφτηκαν. Δεν τους θέλουμε τους ξένους μονάχους τους, είπαν. Θα κάνουμε εμείς τις επενδύσεις. Έφτιαξαν και κρατικό φορέα. Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίων ( ΔΕΠ) την ονόμασαν.
 • Διόρισαν και αξιολογότατους επιστήμονες, είναι η αλήθεια. Την έφτιαξαν αλλά την συρρίκνωσαν… Την έκαναν μικρό γραφείο. Την επανόρθωσαν στη συνέχεια. Τους ιδιώτες επενδυτές τους χρησιμοποιούν κατά περίπτωση… Τα πολλά ψαξίματα σταμάτησαν. Είμαστε χώρα επενδυτικών κολοσσών;

Οραματίστηκαν πριν 15 χρόνια να κάνουν τον Πειραιά Σιγκαπούρη. Και τον Ασπρόπυργο-Ελευσίνα διεθνές ναυπηγοεπισκευαστικό κέντρο, να το ζηλεύουν η Γερμανία, η Μ. Βρετανία και μερικώς…, η Ιαπωνία. Μετά από 10 χρόνια έδωσαν και άδειες. Στα επόμενα 5 χρόνια μπερδεύτηκαν. Δεν ήξεραν τι θέλουν. Ναυπηγεία θέλουν, ή καρνάγια του λαού. Μήπως θέλουν πάρκα με παιδικές χαρές; Μπήκαν στη μέση και τα αρχαιολογικά. Είμαστε χώρα επενδυτικών κολοσσών;

 • Οραματίστηκαν την Αττική κάτι σαν το Μονακό, πριν 12 χρόνια. Με συγκροτήματα, με Καζίνο, με πάρκα και ειδικές εγκαταστάσεις για επιφανείς στο Ελληνικό, στη Βούλα και σε άλλες διακεκριμένες περιοχές. Τους πήραν στα σοβαρά (όσοι τους πήραν) και ξεκίνησαν σχέδια για επενδύσεις μέχρι και κάποια δισ.
 • Οι επενδυτές λογάριασαν χωρίς εκείνους που θεωρούν ιδιοκτησία τους και την Αττική. Τους οικοπεδοφάγους, τους πονεμένους Δημάρχους. Και τους άλλους, που θεωρούν την προκοπή κατάρα και βρισιά…, αλλά κουβαλάνε και ψήφους…Και όταν λέμε ψήφους εννοούμε ποσοστά που σε βάζουν στη Βουλή…
 • Τι δηλαδή; Θα κοιτάμε επενδύσεις και σχέδια και θα χάσουμε τους πελάτες των κομμάτων, είπαν; Και έμειναν με αυτούς που δεν θέλουν προκοπή. Κλείνουμε 10 χρόνια. Και σήμερα, αύριο…, περιμένουμε μπας και δούμε τις μπουλντόζες… Είμαστε χώρα επενδυτικών κολοσσών;

Οραματίστηκαν πάλι πριν 10-12 χρόνια να αλλάξουν τουριστικό πρόσωπο και στην Κέρκυρα και στη Μύκονο με επενδύσεις γίγαντες από επενδυτικούς κολοσσούς. Σχεδίασαν χωρίς τον ξενοδόχο. Έκαναν τις συμφωνίες. Έδωσαν και τις εγκρίσεις. Γιατί όμως; Ίσως υπολόγιζαν πως έτσι και οι επενδυτές φάνε 1-2 προσφυγές στο ΣτΕ, δεν ξεμπλέκεις, στην Ελλάδα, που να έχεις τον Θεό μπάρμπα… Και το πέτυχαν. Για ψάξτε κάπου στη Μύκονο και στον Ερημίτη στην Κέρκυρα να δείτε τι έγινε με τις επενδύσεις και τα οράματα; Είμαστε χώρα επενδυτικών κολοσσών;

 • Οραματίστηκαν, από την πρώτη ημέρα της μεταπολίτευσης, Ιούλιο του 1974, μια βιομηχανική Ελλάδα δυναμική που να μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά στην ΕΟΚ. Βρήκαν βιομηχανία, (τσιμέντα, χαλυβουργία, ναυπηγεία, χημικά, διύλιση, ξύλο, χαρτί, μεταλλευτικά, ορυκτά, μεταλλουργικά, ελαστικά, συναρμολογήσεις), αλλά σε κρίση (λόγω τιμών πετρελαίου και κατ’ επέκταση και ενέργειας). Σε κρίση αλλά βιώσιμη.
 • Με εντονότατο στρατηγικό επενδυτικό ενδιαφέρον από πολυεθνικές. Φώναξαν επενδυτές (Αμερικάνους κυρίως, Γερμανούς, Γάλλους και Άραβες) αλλά την ίδια στιγμή έβαζαν και τα κόμματα να διώχνουν από την Ελλάδα ό,τι προλάβαιναν (ελαστικά, τρόφιμα, χημικά, οικοδομικά).
 • Ταυτόχρονα αποβιομηχάνιζαν την Πάτρα, τον Βόλο, τη Λαμία, τη Στυλίδα, την Θεσσαλονίκη και την Πελοπόννησο. Ίσως με τη σκέψη…, ότι η Αλβανία, η Ρουμανία και η Τουρκία ήταν δίπλα μας. Ας πήγαιναν εκεί. Είμαστε χώρα επενδυτικών κολοσσών;

Και επειδή ο Μανώλης με τα λόγια, χτίζει ανώγια και κατώγια… καλό θα ήταν για την κυβέρνηση να σταματήσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του τύπου “η Ελλάδα είναι επενδυτικός προορισμός για κολοσσούς…” και άλλα παρόμοια. Και ας μην παρασύρονται από τις (αρχικές) προτάσεις (όντως σοβαρών) πολυεθνικών.

 • Γιατί όσο μένουν στον αέρα μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται να αποβάλλει η οικονομία τα χαρακτηριστικά κρατισμού και όσο κυριαρχεί ο επενδυτικός αρνητισμός, από την τοπική αυτοδιοίκηση, τα κόμματα και τους κρατικοδίαιτους, ίσως συνεχίσουμε να βλέπουμε επενδυτές να πηγαινοέρχονται, αλλά επενδύσεις ούτε από το Αστεροσκοπείο…

[email protected]

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Logismos (+9,70%, αλλά χωρίς πειστικό “bid”), αύξησαν συναλλαγές Παπουτσάνης (+1,22%) και ΑΑΑΠ (-9,92%), νέα υψηλά 159 μηνών για την Ιντεάλ (+4,24%, αλλά οι αγοραστές στημένοι χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Σπύρου (+2,93%), όλο και χαμηλότερα η Doppler (-2,42%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 21/12 για το Κτήμα Λαζαρίδη (+1,21%, αλλά οι αγοραστές δεν έπεισαν για την δυναμική τους), νέα υψηλά 13 μηνών για την Pasal (+0,63%), ενώ όσοι ενδιαφέρονται για την Sato (+17,86%) κατάλαβαν ότι πρέπει να κάνει υψηλότερες συναλλαγές για να αλλάξει επίπεδο.

 • “Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων με αυξημένες συναλλαγές για τον Άβακα (+4,32%), σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Entersoft (+6,31%), Epsilon Net (+8,72% και πληροφορίες για τοποθετήσεις από Ξένο Fund) και Profile (+1,24%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Κέκροπα (+3,01%), Μουζάκη (+0,80%), Ιντρακάτ (+3,53%) και Κορδέλλου (+3,65%), δεύτερη μέρα διόρθωσης για την Βιοτέρ (-10,34%), παρουσία πωλητή στην Foodlink (-5,85%), ενώ τα Πλ. Κρήτης (+2,34%) θέλουν κλείσιμο υψηλότερα των 15,80 ευρώ για να αλλάξουν, τεχνικά, επίπεδο.

Προσπαθούν πλαγιοανοδικά Ευρ. Πίστη (+0,43%) και Revoil (+6,98%), έκανε συναλλαγές ο Δούρος (+19,3%), συνεχίστηκε το “profit taking” σε Performance (-1,74%) και σήμερα προστέθηκαν Ίλυδα (-2,86%) και Λύκος (-3,85%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η ΚΛΜ (+6,11%, αλλά έχει μπροστά της την ισχυρή ζώνη αντίστασης στα 0,74 – 0,81 ευρώ).

ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στις 749 μονάδες (ημερήσιο “stop long”) όπου συγκλίνουν και οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων. Το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 795 – 805, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 824 – 828 και 846 μονάδες. Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 846 μονάδων, βάζει σαν στόχο τις 900 – 908 μονάδες.

Για τον FTSE25 το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 1870 – 1933 και υψηλότερα των 1903 μονάδων από όπου διέρχεται ο απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων, βάζει σαν επόμενο στόχο των αγοραστών τις 1959 – 1967 και 2000 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1870, αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τις 1814 και 1784 μονάδες (ημερήσιο “stop long” και εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, ΔΤΡ, κινούμενος μεταξύ 538,88 (+2,33%) και 521,02 μονάδων (-1,06%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 524,79 (-0,34%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές κοντά στα χαμηλά ημέρας και στις 521,52 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,96%.

 • Υπενθυμίζεται ότι όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 448 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων), οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τις 535 (ημερήσιο “stop short”) – 539, 560 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) και 573 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 494 – 489 και 456 μονάδες.

Η μοναδική μετοχή του μη Τραπεζικού 25αρη που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο ήταν αυτή της Jumbo (+0,42%), συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας απαιτούνται διαδοχικές υπερβάσεις των 14,55 (ημερήσιο “stop short”), 14,81 και 15,07 ευρώ (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Για την ραγδαία επιδείνωση, αρκεί κλείσιμο χαμηλότερα των 13,57 ευρώ.

 • Συνεχίζει με χαμηλές συναλλαγές ο τίτλος του ΟΛΠ (-0,51%), ενώ ήταν η μοναδική μετοχή υψηλής κεφαλαιοποίησης που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Στα 20,35 ευρώ η πρώτη ισχυρή αντίσταση και στα 19,12 η πρώτη στήριξη και ημερήσιο “stop long”. Κλείσιμο χαμηλότερα των 19,12, αφήνει περιθώρια υποχώρησης μέχρι τα 17,22 ευρώ.

Αύξησε αισθητά τις συναλλαγές ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+0,38%). Θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 2,64 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για αναρρίχηση προς την ισχυρή ζώνη αντίστασης των 2,73 – 2,77 ευρώ. Αν χαθεί η στήριξη στα 2,51 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 2,37 και 2,315 ευρώ.

 • ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Επεξήγηση Συμβόλων: OP: OutPerform, UP: UnderPerform, OW: OverWeight, EW: EqualWeight, N: Neutral, ACC: Accumulate, H: Hold, R: Reduce, S: Sell

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ 2020 – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ / ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Ημερομηνία
Αλλαγής
Οίκος Μετοχή Νέα Τιμή Νέα
Σύσταση
Προηγ. Τιμή
Στόχος
Προηγ.
Σύσταση
18/12/2020 EFG ΠΕΙΡ 1,24 Ν 1,47 Ν
18/12/2020 EFG ΕΤΕ 2,73 Β 1,92 Β
18/12/2020 EFG ΑΛΦΑ 1,25 Β 0,88 Β
17/12/2020 EFG ΔΕΗ 10,00 Β Έναρξη
14/12/2020 ALPHA ΠΕΙΡ 1,60 Η 1,95 Η
14/12/2020 ALPHA ΕΤΕ 2,70 Β 2,24 Β
14/12/2020 ALPHA ΕΥΡΩΒ 0,77 Β 0,65 Β
10/12/2020 ALPHA ΔΕΗ 8,60 Β 6,00 Β
07/12/2020 EFG ΕΧΑΕ 5,00 B 4,60 B
02/12/2020 AXIA ΤΕΝΕΡΓ 15,40 Β 12,10 Β
02/12/2020 ALPHA ΜΥΤΙΛ 15,23 Β ΕΚ ΝΕΟΥ
02/12/2020 NBG ΕΧΑΕ 4,30 OP 4,65 OP
01/12/2020 NBG ΕΧΑΕ 4,70 OP 6,70 OP
30/11/2020 NBG ΟΠΑΠ 13,50 OP 10,90 OP
25/11/2020 EFG TITC 16,80 B 14,80 H
17/11/2020 ΕΕΕ 25,50 Η 23,90 Η
16/11/2020 PIRAEUS ΑΔΜΗΕ 3,30 OP Έναρξη
13/11/2020 GS ΠΕΙΡ 0,95 N 1,10 N
13/11/2020 GS ΕΤΕ 1,53 N 1,94 N
13/11/2020 GS ΕΥΡΩΒ 0,53 N 0,63 N
13/11/2020 GS ΑΛΦΑ 0,95 B 1,34 B
09/11/2020 EFG ΜΥΤΙΛ 13,00 Β
04/11/2020 EFG ΟΠΑΠ 10,10 B 9,80 B

 


RECENTLY VIEWED

Symbol Last Price Change % Change
MRNA

Moderna, Inc.

114.39 +2.99 +2.68%
BTC-USD

Bitcoin USD

27,971.15 +101.08 +0.36%
BABA

Alibaba Group Holding Limited

236.26 +13.90 +6.25%
LTC-USD

Litecoin USD

129.28 -3.15 -2.38%
GREK

Global X MSCI Greece ETF

26.27 -0.25 -0.94%
TSLA

Tesla, Inc.

665.99 +2.30 +0.35%
DB

Deutsche Bank Aktiengesellschaft

10.94 -0.25 -2.23%
OR

Osisko Gold Royalties Ltd

12.08 -0.26 -2.11%
ABNB

Airbnb, Inc.

150.00 +1.00 +0.67%
DASH

DoorDash, Inc.

141.27 -6.62 -4.48%
JD

JD.com, Inc.

86.14 +4.53 +5.55%
NIO

NIO Limited

46.14 +2.08 +4.72%
^GDAXI

DAX PERFORMANCE-INDEX

13,761.38 -28.91 -0.21%
KCAC

Kensington Capital Acquisition Corp.

23.50 0.00 0.00%
RMG

RMG Acquisition Corp.

27.00 -4.94 -15.47%
Cryptocurrencies
Symbol Last Price Change % Change
BTC-USD

Bitcoin USD

27,971.15 +101.08 +0.36%
ETH-USD

Ethereum USD

731.42 -6.38 -0.87%
USDT-USD

Tether USD

0.9995 +0.0003 +0.03%
XRP-USD

XRP USD

0.1989 +0.0001 +0.05%
LTC-USD

Litecoin USD

129.28 -3.15 -2.38%
Trending Tickers
Symbol Last Price Change % Change
BNGO

Bionano Genomics, Inc.

1.3300 +0.4458 +50.42%
INTC

Intel Corporation

49.39 +2.32 +4.93%
SQ

Square, Inc.

214.00 -9.34 -4.18%
PDD

Pinduoduo Inc.

166.19 +22.39 +15.57%
SNAP

Snap Inc.

51.23 +2.97 +6.15%
Stocks: Most Actives
Symbol Last Price Change % Change
NIO

NIO Limited

46.14 +2.08 +4.72%
AAPL

Apple Inc.

134.87 -1.82 -1.33%
INTC

Intel Corporation

49.39 +2.32 +4.93%
BABA

Alibaba Group Holding Limited

236.26 +13.90 +6.25%
GE

General Electric Company

10.56 -0.08 -0.75%
Stocks: Gainers
Symbol Last Price Change % Change
LKNCY

Luckin Coffee Inc.

8.38 +1.17 +16.23%
PDD

Pinduoduo Inc.

166.19 +22.39 +15.57%
IVBXF

Innovent Biologics, Inc.

9.65 +0.95 +10.92%
MLSPF

Melrose Industries PLC

2.4900 +0.2373 +10.53%
LMND

Lemonade, Inc.

118.34 +10.67 +9.91%
Stocks: Losers
Symbol Last Price Change % Change
KYMR

Kymera Therapeutics, Inc.

74.00 -13.83 -15.75%
SEER

Seer, Inc.

55.23 -9.17 -14.24%
JOE

The St. Joe Company

42.48 -6.47 -13.22%
TWST

Twist Bioscience Corporation

138.56 -21.17 -13.25%
RARE

Ultragenyx Pharmaceutical Inc.

147.44 -22.45 -13.21%
Top Mutual Funds

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.