Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα (10/11)

ΑΦΗΣΤΕ τους να ασχολούνται παθιασμένα με τον ΠΑΡΑΝΟΪΚΟ ΔΕΙΚΤΗ (ΓΔ), με τον ΔΕΙΚΤΗ ΤΗΣ ΞΕΦΤΥΛΑΣ (ΔΤΡ), τα σαμπουάν και τις κορυφές, τις στροφές και τις ανηφόρες. Εμείς την δουλειά μας κι αυτοί την δική τους. Ούτε αντιπαραθέσεις θέλουμε, ούτε κοντραρίσματα, δεν είμαστε και μικρά παιδάκια άλλωστε. Αλλά δεν θέλουμε και να μας δουλεύουν ή για να ακριβολογούμε να παίζουν με την νοημοσύνη μας βασιζόμενοι σε δύο δείκτες και αφήστε τα καλύτερα να μην αποδώσω (στους δείκτες δηλ.) τους προσδιορισμούς που τους αρμόζουν. Το καντράν το δικό σας να γράφει ΣΥΝ και τίποτα άλλο.

  1. ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ
  2. ΒΙΟΧΑΛΚΟ
  3. ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ

**

@16:00

PERF: Δεν έχει σταματημό η χαρτάρα – αυτό ομως δεν σημαίνει ότι δεν κλειδώνουμε ένα μέρος από την θέση που ενδεχομένως έχει κάποιος στο χαρτοφυλάκιο του. Σε νέα ιστορικά υψηλά, στα 17,3000 ευρώ. Πλησιάζει δηλ. στο “21” που σας έγραφε ο μ/μ και προκαλούσε την… θυμηδία μα το πομπάρισμα της μετοχής.  Τους πληροφορούμε, ότι προμηθευτήκαμε και αρκετές… τρόμπες για να τις φουσκώνουμε πιο εύκολα.(Το χιούμορ κάνει πάντα καλό).
ΣΕΝΤΡ: – Εχετε δίκηο, αλλά τι να πρωτοκοιτάξουμε; Αρκετοί εξ υμών μας έστειλαν ερωτήματα. Εν ολίγοις, η τιμή της απέχει πολύ από την πραγματική της αξία, ενώ υστερεί και αυτής της λογιστικής. Σε λίγο θα ανεβάσουμε σχετική αναφορά και πλήρη ανάλυση στον μ/μ. Stay Firm, ούτε κομμάτι εδώ κάτω και όποιος έχει την ταμειακή ευχέρεια ας εκμεταλλευτεί τις συνεχείς πωλήσεις του επίμονου πωλητή.

@16:05

AΔΜΗΕ: Το 267-270 θέλει την απαραίτητη προσοχή βραχυπρόθεσμα. Μία κατοχύρωση σε κλείσιμο και μόνο μπορεί να δώσει συνέχιση στον μεγάλο στόχο του 288-295. Το 256 έχει γίνει σημαντική στήριξη ενώ το στοπ στην παρούσα είναι το 253 σε κλείσιμο ημέρας (ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ)

@16:35

Η πλέον μαύρη εποχή της ελληνικής χρηματιστηριακής ιστορίας αποδείχθηκε στην πλέον χρυσή σελίδα δόξας της σε όσους εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες που τους δινόντουσαν αφειδώς και κινήθηκαν κόντρα στο κοπάδι των χρηματιστηριακά και κυρίως επενδυτικά αναφάλβητων και πανάσχετων. Του λοιπού όμως τέτοιες αποδόσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξαναδούμε. Σωρευτικά όμως τίποτα δεν αποκλείεται…

@16:40

ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ φίλους αναγνώστες του μ/μ

ΣΕΝΤΡ- Τιμή εισιτηρίου εισόδου: Κατά την κρίση και την αντοχή σας…
ΛΟΓΟΣ- Τιμή εισιτηρίου εισόδου: Από τα 1,0000 μέχρι τα 1,1000 ευρώ.
UNIBIOS: Τεράστιο στοίχημα για τα χρόνια που έρχονται… Οι κατέχοντες δεν χρειάζεται να επηρεάζονται από τα… ανεβοκατεβάσματα της τιμής της στο ταμπλό.

@16:50

KAIΡOMEZ: Σε νέα ιστορικά υψηλά βαδίζει στη τιμή που σας είχαμε αναφέρει -οπότε γλυτώσαμε και την… γκρίνια σας λες και υπογράφουμε τίποτα συμβόλαια με το ταμπλό…
CENTRIC: 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΗ (+2,35%), μιας και η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 86 μηνών, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 2,53 δισ. (!) Τεχνικά, οι επόμενες, απόλυτα θεωρητικές, αντιστάσεις στα 11,00 και 11,70 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ απασχόλησε κάτι λιγότερο από το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (!)

Η μετοχή της ΕΛΧΑ (+2,03%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 1,918 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 2,10 και 2,67 ευρώ. Αντίθετα, αρνητική έκπληξη με κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 1,76 – 1,73. Θα δώσει πίεση προς τα 1,50 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της Lamda Development (+0,67%), διπλώνοντας τις θετικές συνεδριάσεις, με την Εισηγμένη να παρουσιάζει σήμερα, διαδικτυακά, τα επόμενα έργα για την ανάπλαση του Ελληνικού. Αν οι αγοραστές κρατήσουν την ζώνη 7,50 – 7,40, ή έστω τα 7,38 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), έχουν δικαίωμα στην ελπίδα για κίνηση προς τα 7,60 (ημερήσιο “stop short”), 7,74 και 8,26 – 8,37 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 7,38 ευρώ, μπορεί να ανοίξει την “καταπακτή” για υποχώρηση προς τη ζώνη 7,20 – 6,98, όπου σπεύδει ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων.

ΤΕΝΕΡΓ (+3,69%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 7μηνου. Στα 11,60 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 13,08 η επόμενη αντίσταση.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, ξαφνικά συναλλαγές στον Δούρο (+7,50%), χωρίς πειστικούς αγοραστές οι Νάκας (+4,81%), Πλ. Κρήτης (+0,53%), ΒΙΟΚΑ (+4%), Moda Bagno (+1,82%), Foodlink (+3,45%), Mermeren (+0,43%), Κυριακούλης (+1,21%), Λανακάμ (+7,55%), Κεπενού (+6,11%) και ΕΛΒΕ (+2,88%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Epsilon Net (-2,93%) και Ιντεάλ (-1,58%), ενώ δείχνουν ότι προσπαθούν να απομακρυνθούν από τα πρόσφατα χαμηλά οι Lavipharm (+16,67%), Δομική Κρήτης (+3,20%), Τρ. Αττικής (+2,55%) και Ίλυδα (+3,68%).

Επιστροφή αγοραστών σε Κέκροπα (+4,34%) και Έλαστρον (+2,13%), σε νέα υψηλά 40 μηνών η Intralot (+2,01%), κάτι κινήθηκε στην ΑΝΕΚ (+3,52%, αλλά θέλει διάρκεια), βγήκε μικρό “bid” στον Επίλεκτο (+7,30%), ενώ σε νέα υψηλά 158 μηνών έκλεισε η Μοτοδυναμική (+4,32%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ικτίνο (+2,94%, είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) και Frigoglass (+2,60%), παρουσία πωλητή σε Ναύπακτο (-4,84%), Doppler (-3,33%), AS Company (-1,87%), Space (-0,84%), Reds (-4,42%), Καραμολέγκο (-3,59%), ΕΚΤΕΡ (-1,56%) και Άβακα (-0,37%), ενώ σε νέα υψηλά 14 ετών έκλεισε η Byte (+1,95%, που δείχνει να ευνοείται βάσει των συγκριτικών αποτιμήσεων στον κλάδο).

Αύξησαν συναλλαγές Ελλάδος (-1,16%) και Centric (+4,86%), αξιοπρόσεκτο “bid” στα 0,283 και προσφορά στα 0,29 ευρώ για την Q&R (+2,85%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Τεχν. Ολυμπιακή (+0,72%, είχαν προηγηθεί επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+5,62%), ΦΒΜΕΖΖ (+3,18%) και Performance (+4,74%).

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ στο liberal.gr

Όσοι στέκονται στην προσέγγιση της αξίας μιας εταιρείας με βάση την περυσινή καθαρή κερδοφορία της μπορούν να σταματήσουν εδώ την ανάγνωση του άρθρου και να ασχοληθούν με τις εισροές του MSCI. Η καθαρή κερδοφορία δεν είναι το παν σε μια αποτίμηση, ειδικά σε μια περίπτωση turnaround story όπως η ΔΕΗ. Ο ΟΤΕ, η εταιρεία με τις υψηλότερες ταμειακές ροές στο ΧΑ, στην χρήση του 2010 είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας 39,6 εκατ. ευρώ υλοποιώντας ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που αφορούσε πλήθος δράσεων μεταξύ των οποίων εθελούσιες και πωλήσεις θυγατρικών. Στο τέλος της ημέρας ο ΟΤΕ κατάφερε όχι μόνο να επιστρέψει σε κέρδη και μερίσματα αλλά να βρεθεί στη δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του ΧΑ.

Η ιστορία βέβαια δεν επαναλαμβάνεται πάντα με τον ίδιο τρόπο. Η υλοποίηση ενός πλάνου έχει ρίσκο και όσο πιο εκτεταμένες σε μέγεθος και χρόνο είναι οι δράσεις τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αστοχιών. Η κερδοφορία σε ένα τέτοιο πλάνο πρέπει να είναι το τέλος του έργου.

Η ΔΕΗ για να επιβιώσει έπρεπε να αλλάξει και για να γίνει αυτή η αλλαγή έπρεπε να περάσει μέσα από τις συμπληγάδες των απομειώσεων των λιγνιτικών μονάδων και την επιλογή της πώλησης παγίων.

Αν η αύξηση κεφαλαίου έβγαινε σε πρώτο χρόνο, πριν την αποτύπωση της σημαντικής αξίας του ΔΕΔΔΗΕ, η απομείωση των υφιστάμενων επενδυτών από την έκδοση των νέων μετοχών θα ήταν συντριπτική: Το Μάρτιο του 2019 στο 1,5 ευρώ, για να μαζέψει 1,35 δισ. ευρώ η ΔΕΗ θα έπρεπε να εκδώσει 900 εκατ. μετοχές στέλνοντας το ποσοστό των υφιστάμενων μετόχων στο 20% και την συμμετοχή του Δημοσίου στο 10%, το οποίο θα σήμαινε αυτομάτως την απώλεια ελέγχου της επιχείρησης. Αν βέβαια μπορούσε να πείσει και να προσελκύσει κεφάλαια.

Όλα δείχνουν ότι η ΔΕΗ φέτος θα εμφανίσει 900 εκατ. ευρώ λειτουργική κερδοφορία και οριακή εικόνα καθαρών κερδών στην τελική γραμμή.

Ξεκινώντας από τα λειτουργικά κέρδη μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι η επιχειρηματική αξία βρίσκεται (μαζί με τις νέες μετοχές) κοντά στις 6,2 φορές. Ακόμα και με την πιο συντηρητική προσέγγιση βρίσκεται αισθητά χαμηλότερα από την μέση χρηματιστηριακή αποτίμηση των εταιρειών παραγωγής ενέργειας με συμβατικά μέσα σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρακτικά η αποτίμηση της ΔΕΗ βρίσκεται κάπου μεταξύ 7,9 και 12,5 φορές την αξία των λειτουργικών κερδών προς την επιχειρηματική αξία. Σταδιακά αυτή η σχέση θα μετατοπίζεται προς την αποτίμηση που έχουν οι ΑΠΕ οι οποίες ξεκινούν από τις 15 φορές.

Μια άλλη χρήσιμη επισήμανση είναι γιατί η ΔΕΗ δεν παράγει -επί του παρόντος- κέρδη ή έχει αδύναμες ταμειακές ροές.

Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν χρυσές εφεδρείες. Οι υδροηλεκτρικές και θερμικές μονάδες, από τις οποίες κάποιες έχουν αποσβεστεί ολοσχερώς, μετά τον θεωρητικό κύκλο ζωής τους αποκτούν εκ νέου οικονομική αξία με αποτέλεσμα να «παράγουν» εκ νέου αποσβέσεις.

Τα υδροηλεκτρικά για παράδειγμα δεν είναι μια αμελητέα ποσότητα, αφορούν 3.200 εγκατεστημένα MW και εκτιμάται ότι οι αποσβέσεις επιβαρύνουν τον ισολογισμό με 50 εκατ. ευρώ ετησίως το οποίο όμως δεν αφορά χρηματική εκροή.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ΔΕΗ παράγει σταθερά μεγαλύτερες ελεύθερες ταμειακές ροές τα τελευταία χρόνια από την καθαρή της κερδοφορία. Επίσης, σε ότι αφορά τα χρηματοοικονομικά έξοδα τα 198 εκατ. ευρώ του 2020 είναι μάλλον απίθανο να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο μετά την εισροή των μετρητών της ΑΜΚ και της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και το λογικότερο θα ήταν να δούμε το μέγεθος αυτό να μειώνεται τουλάχιστον κατά 50% αφού το κόστος εξυπηρέτησης με τα τρέχοντα μεγέθη υπερβαίνει το 5,5%.

Το ίδιο ισχύει και με τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων για τα οποία η ΔΕΗ δαπάνησε το 2020 για την αγορά 15,47 εκατ. δικαιωμάτων 393 εκατ. ευρώ. Η υποχρέωση αγορών σε δικαιώματα ρύπων αναγκαστικά θα συρρικνωθεί, ωστόσο επειδή η τιμή δεν εξαρτάται από την ΔΕΗ ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη ως προς το ύψος της εξοικονόμησης που θα προκύψει.

Επομένως η καθαρή κερδοφορία έχει ακόμα πολλές «κρυφές τσέπες» που μπορεί να την ενισχύσουν και μάλιστα σε συστηματική βάση. Τα 665 εκατ. ευρώ που προβλέπει το επιχειρηματικό πλάνο για το 2026 με 20 φορές πολλαπλασιαστή κερδών βάζουν το πήχη σημαντικά ψηλότερα από την τρέχουσα αποτίμηση. Σύμφωνοι, το 2026 απέχει κάποια πολλά χρόνια από το σήμερα. Αν όμως αυτά τα κέρδη έρθουν νωρίτερα;


***

Θετικότατα δείγματα γραφής από την Επ. Κεφαλαιαγοράς

Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη μας προκαλεί το διαβιβασθέν αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως υποβάλουν τις λογιστικές καταστάσεις τους για το τρίτο τρίμηνο της χρήσης 2021 υποχρεωτικά και όχι εθελοντικά ως ίσχυε μέχρι τώρα.

ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ!!!

**

ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΧΙΛΙΟΓΡΑΜΜΕΝΑ, αλλά  πρέπει να επαναλαμβάνονται για να εμπεδώσουν και οι νεότεροι ότι οι Αγορές πουλάνε τρέλα και παραμύθι πολλές φορές.( Η ΤΕΣΛΑ αποτιμάται περισσότερον από τις κατωτέρω αυτοκινητοβιομαχανίες στο σύνολο τους )

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ: Δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας δεν εκπροσωπούνται στο Χ.Α., όπως π.χ. οι κλάδοι τροφίμων, ναυτιλίας, τουρισμού, supermarkets, μεσαίων βιομηχανικών μονάδων, αλυσίδων λιανικής και εξαγωγών. Το Χ.Α. κυριαρχείται για πολλά χρόνια από τις τράπεζες, τις εταιρίες ενέργειας, τον ΟΤΕ, τις εταιρίες μετάλλων και κατασκευών, το Jumbo, τον ΟΠΑΠ, κλπ, δηλαδή από 10-15 εταιρίες.

  • Άρα, οι επενδυτές δεν βλέπουν «επενδυτικά φρεσκάδα» και δεν έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν χρηματιστηριακά στις δυναμικές εταιρίες και κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να στοχεύσουμε στην προσέλκυση στο Χ.Α. των δυναμικά αναπτυσσόμενων κλάδων της οικονομίας.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

  • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.