Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα (15/11/2021)

Οι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών Τρίτη 2 Μαΐου 2017. Ανοδική είναι σήμερα η πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣΕδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, η οικονομική και χρηματιστηριακή περίοδος, στην Ελλάδα, έχει εξελιχθεί σε θετική. Όσοι το αντιλήφθηκαν, ή πείστηκαν, έγκαιρα, έχουν ήδη αποκομίσει σοβαρά επενδυτικά κέρδη -όχι μόνο στο Χρηματιστήριο, αλλά σε κάθε είδους οικονομική ή επενδυτική δραστηριότητα, που ανέλαβαν.

 • Ακόμη και σήμερα, δεν είναι καθόλου αργά. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην αρχική φάση, αυτού του μεγάλου, πολυετούς κύκλου, στον οποίον εισήλθαν, η ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο, μετά τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία τους. Στο τέλος του κύκλου αυτού, κερδισμένοι θα είναι όσοι τον αντιλήφθηκαν και έδρασαν έγκαιρα. Και τα μηνύματα είναι πλέον πολλά, για να τα αγνοήσουμε.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: 

ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ: ΠΩΛΗΣΕΙΣ: 6,5 δισ. ευρώ, ΚΕΡΔΗ 254,3 εκατ. ευρώ, ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 2 δισ. ευρώ, ΤΑΜΕΙΑ: 918 εκατ. ευρώ, ΔΑΝΕΙΑ: 3 δισ. ευρώ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 2,1 δισ. ευρώ, EBITDA 531 εκατ. ευρώ, Προσωπικό 2921 άτομα, ΚΕΡΔΗ ΑΝΑ ΜΤΧ: 0,8300 ευρώ, Κ/ΦΣΗ: 1,92 δισ. ευρώ, Εκτιμώμενη μερισματική απόδοση (λόγω πώλησης ΔΕΠΑ και διανομής του 50%) περί το 10%.

 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 6,2900 ευρώ
 • ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ: 6,5400 ευρώ…
 • ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ: Οπωσδήποτε αρκετά υψηλότερη
 • ΔΕΙΚΤΕΣ – ΚΛΕΙΔΙΑ με στοιχεία εννεαμήνου* και μόνον:

*P/BV: 0,96

*P/E: 7,58

*EV/EBITDA: 7,4

*ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 1,05

NETDEBT/EBITDA: 4


 1. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
 2. ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ
 3. ΒΙΟΧΑΛΚΟ

ΔΕΗ: Αύριο Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 ξεκινά η διαπραγμάτευση των 150 εκατ. τμχ νέων μετοχών της εταιρίας (ΑΜΚ).

ΟΤΕ: Χωρίς το έκτακτο μέρισμα σήμερα (0,24 ευρώ)


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΣΧΟΛΙΑ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΕΣ
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Ανακοινώνουν τα αποτελέσματα τους σήμερα πριν το άνοιγμα. Οποιοι πιστεύουν ότι είναι ακριβά στην κ/φση των 325 εκατ. και των 330 εκατ. κακό του κεφαλιού τους… Μαζί τους από τα 1,5000 ευρώ, αλλά και τώρα, και προηγουμένως…
ΛΑΜΔΑ: Οταν θα αρχίσει να ανεβαίνει η μετοχή, τότε μαζί της θα απογειωθούν κι αρκετές άλλες που για την ώρα κοιμούνται (και) αυτές.
 
LAVIPHARM: Αυτοί που ρευστοποιούσαν τόσα πολλά κομμάτια πριν δύο τρεις εβδομάδες, αλλά ακόμη και σήμερα ποιός ξέρει τι υποχρεώσεις ή ανάγκες είχαν. Οσοι φίλοι αναγνώστες μας ρώτησαν, πήραν τις απαντήσεις που έπρεπε. Το βλέπουν τώρα άλλωστε έμπρακτα στο ταμπλό. Η μετοχή υπό μία και μόνον προυπόθεση, θα βρεθεί αρκετά υψηλότερα από τα πριν ενάμισι χρόνου υψηλά της στα… 0,6100 ευρώ.
 
ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Να σας το ξαναγράψουμε… Η τιμή στο ταμπλό είναι ΤΖΑΜΠΑ κυριολεκτικά.
 • Σας το λέμε από τώρα ότι θα είναι μία των ΤΟΠ5 επιλογών μας από την μικρούλα κ/φση για το 2022
Και ενόσω παραμένει κάτω των 10 αλλά και 11 και 12 εκατ. ευρώ σε κ/φση στο ταμπλό θα είναι από ελκυστικότατη έως ελκυστική.
REALCONS: Μάλλον ξεκίνησε σήμερα η διανομή του… χάρτου, και μόνον αφελείς δεν είναι οι μεγαλομέτοχοι. Σιγά, μην μείνουν έξω από το πάρτι του κλάδου με τέτοιες τεράστιες πλάτες-βάσεις στήριξης. Εκτιμούμε ότι ήδη σκέπτονται τα επόμενα βήματα τους. Και σε εξαγορές και σε προαγωγή στο Χ.Α.
ΠΕΡΦ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βρε παιδιά , τι σας απασχολεί η ΑΜΚ και σε τι τιμή θα γίνει; Από πίτα που δεν τρως τι σε μέλλει κι αν καεί. Κ/φση 62 εκατ., με την REALCONS στα 50 εκατ. ευρώ, ήδη…

*

ΠΡΟΦ – απάντηση: Μας ρωτάτε να σας πούμε την άποψη μας για μία μετοχή που την αναδείξαμε στο ιστορικό χαμηλό της στα 0,1800 (με τα σχετικά μπούλινγκ και τις ειρωνείες να ακολουθούν). Κάθε χρόνο την είχαμε ΤΟΠ ΕΠΙΛΟΓΗ στα πολύ δύσκολα χρόνια (όχι σαν και τώρα που ο κάθε πικραμένος χαρακτηρίζεται ως το ερπόμενο… θαύμα στο ταμπλο) και πάντα μας υποχρέωνε να την χαρακηρίζουμε σαν ΤΟΠ ΕΠΙΛΟΓΗ και στον επόμενο χρόνο κοκ…

 • Οι φίλοι αναγνώστες μας τα θυμούνται από τότε που τα γράφαμε και στο ΒΝ στη προσωπική μας σελίδα επικοινωνίας στα 18 σεντς! Μετά, πολύ αργότερα, την ανακάλυψαν και μερικοί ακόμη, ελάχιστοι θα λέγαμε. Μετά, ήρθαν οι παντογνώστες…

Τώρα, τι να σας πούμε αν θα πάει από τα 6 στα 8 ή στα 10;; Οταν έχει πολλαπλασιαστεί τριάκοντα φορές(!!); Aν έχετε λοιπόν υπομονή και επιμονή φυσικά και θα πάει. Να περιμένετε εξελίξεις και ανακοινώσεις που θα εντυπωσιάζουν…

*****

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε υψηλά διμήνου η Profile (+1,33%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Ελγέκα (-1,86%), έξι για τον Άβακα (-0,94%), δεν είχαν πειστικούς αγοραστές οι Κυλ. Σαραντόπουλου (+10%), Καραμολέγκος (+3,23%), Γενική Εμπορίου (+0,41%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+2,96%), AVE (+2,13%), Mevaco (+4,67%) και Δομική Κρήτης (+2,40%), ενώ το σημερινό +12,68% της ΑΝΕΚ ίσως αφήνει παρακαταθήκη αυξημένου ενδιαφέροντος, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις Προοδευτική (+9,83%) και ΞΥΛΚ (+2,82%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για τον Τζιρακιάν (+2,99%), επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά η Medicon (+2,94%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές για την Unibios (+5,44%), οκτώ για την Intralot (+2,98% και νέα υψηλά 40 μηνών), ενώ η Realcons (+4,86%) διακίνησε σήμερα τον υψηλότερο όγκο, από τότε που εισήχθη στο Χ.Α.

Παρουσία πωλητή σε Νάκα (-15,20%), Sato (-13,75%), Logismo (-0,89%), Fieratex (-3,45%), Κέκροπα (-0,20%), Λύκο (-0,31%) και Ιντρακάτ (-3,42%), ενώ συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις στην Frigoglass (+9,18%) από όσους εκτιμούν ότι στις 18/11, μαζί με τα αποτελέσματα εννεαμήνου, η Εισηγμένη θα ανακοινώσει θετικές εκπλήξεις, όσον αφορά τις αποζημιώσεις στην Ρουμανία.

Αύξησε συναλλαγές το Ιατρικό (+4,73% και πονταρίσματα από όσους θεωρούν πιθανή μία νέα εξαγορά στον χώρο της Υγείας), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Πλ. Κρήτης (-4,23%), Quest (-2,02%), Entersoft (-3,30%), Epsilon Net (-1,29%) και Μοτοδυναμική (-1,30%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Performance (-1,55%, οι δοκιμαστικές “βουτιές” χαμηλότερα των 5,00 ευρώ και έως τα 4,92 ευρώ -4,65%, ενεργοποίησαν αντανακλαστικά).

****

COMMENT

MΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η επιτυχία της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ έφερε αμέσως αποτελέσματα καθώς η μετοχή συμπεριλήφθηκε αμέσως στην λίστα των μετοχών του βασικού δείκτη της Morgan Stanley. Το ελληνικό χρηματιστήριο απέκτησε έτσι την 6η
εισηγμένη εταιρία που περιλαμβάνεται σε δείκτες παγκόσμιου βεληνεκούς και είναι η 3η προσθήκη μετοχής στον εν λόγω δείκτη κατά την φετινή χρονιά.

 • Το άνοιγμα της αγοράς με επενδυτικές επιλογές στον διεθνή παράγοντα καταγράφεται στο θετικό ισοζύγιο της χρονιάς καθώς τα τελευταία χρόνια οι περιορισμένες επιλογές λόγω της φυγής των εταιριών από το ταμπλό του ΧΑ είχαν μειώσει αισθητά το ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Η τάση επιστροφής διαπιστώνεται και πέρα από τις εταιρίες του MSCI αφού στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις αποτελεσμάτων εννεμήνου δεικτοβαρών εταιριών (ΕΛΠΕ, Τιτάν) οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν προέλευση εκτός Ελλάδος.

 • Μιλώντας για αποτελέσματα η έως τώρα εικόνα μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική με την ανάκαμψη να γίνεται πιο έντονη σε εταιρίες με έκθεση στον τουρισμό αλλά και σε κλάδους που είχαν υστερήσει αισθητά στα προηγούμενα τρίμηνα όπως τα διυλιστήρια. Οι επιμέρους κίνδυνοι που αφορούν τις ελλείψεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και το υψηλό κόστος μεταφοράς φαίνεται να αντιμετωπίζονται με σταδιακή μετακύληση του κόστους στην κατανάλωση ενώ η γενική αίσθηση είναι ότι οι αρνητικοί παράγοντες θα εξομαλυνθούν κατά την διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2022.

Αντίθετα τα ανοδικά νούμερα των κρουσμάτων φαίνεται να προβληματίζουν περισσότερο την επενδυτική κοινότητα καθώς η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου κινείται σε ιστορικά υψηλά βάζοντας έστω και άτυπα ένα θέμα αυστηρότερων περιορισμών στο τραπέζι, σε μια περίοδο ιδιαίτερα σημαντική για το λιανεμπόριο. Αποτέλεσμα αυτής της διττής εικόνας των αντίρροπων αναγνώσεων από το εξωτερικό περιβάλλον είναι η αγορά να κινείται πρακτικά σε μια ευθεία έχοντας αυξήσει ωστόσο την συναλλακτική δυναμική της (+21%).

COMMENT

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Οι χρηματιστηριακές αγορές κινούνται με μία λογική, η οποία ίσως είναι περίεργη ή και πολύπλοκη, όμως ποτέ δεν είναι αντιφατική. Η παρακολούθησή τους, είναι συναρπαστική. Και για όσους μπορούν να την αντιληφθούν, μπορεί να είναι και εξαιρετικά κερδοφόρα.

 • Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις για την παρακολούθηση και την επιτυχία στις χρηματιστηριακές αγορές. Απαιτούνται λογική και πειθαρχία. Λογική για να αντιλαμβανόμαστε το είδος της κάθε περιόδου και τα “σήματα” της αρχής της, της φάσης που κάθε φορά βρίσκεται και του τερματισμού της. Και πειθαρχία για να υπακούμε στα “σήματα” αυτά.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ- ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ – ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ:Τη μεγαλύτερη άνοδο, από τις αρχές του έτους, καταγράφουν οι τιμές των μετοχών: Epsilon Net (+309,19%), Intracom (+142,24%), Entersoft (+103,08%), Πλαστικά Θράκης (+97,11%), Byte Computer (+94,90%), Space Hellas (+71,17%), Reds (+70,50%), Quest Συμμετοχών (+67,00%), Ιντρακάτ (+66,79%) και Cenergy (+65,03%).

 • ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 

****

Μη-Ορθολογικός Επενδυτής (Noise trader)

 • Noise trader (τo 85% -τουλάχιστον- των ενασχολουμένων με το Χ.Α)  είναι ο επενδυτής ο οποίος λαμβάνει αποφάσεις για αγορά ή πώληση μετοχών χωρίς τη χρήση των θεμελιωδών δεδομένων. Οι επενδυτές αυτοί ακολουθούν αγελαία συμπεριφορά και υπεραντιδρούν σε καλά ή άσχημα γεγονότα.

Η παρουσία των noise traders στις χρηματοπιστωτικές αγορές, μπορεί να προκαλέσει αποκλίσεις από τα αναμενόμενα επίπεδα τιμών, ακόμη κι αν όλοι οι υπόλοιποι traders είναι ορθολογικοί.

 • Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμη κι εάν ένας επαγγελματίας διαχειριστής κεφαλαίων έχει εντοπίσει μία περίπτωση μη ορθολογικής αποτίμησης, πριν αποφασίσει να την εκμεταλλευτεί θα πρέπει να λάβει υπόψη του και τους noise traders.

Η συμπεριφορική χρηματοοικονομική θεωρεί και την τεχνική ανάλυση κομμάτι του noise trading, διότι βασίζεται σε τεχνικές και δείκτες που δεν σχετίζονται με τα θεμελιώδη δεδομένα μιας εταιρίας.

****

****

 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε:Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν, ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.