Χ.Α + Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (19.7.2021)

ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ, αλλά κι αυτές που θα ακολουθήσουν. Ολοι το γνωρίζουμε, δεν χρειάζεται να σας παραθέσουμε τους λόγους.

  • Τα πάντα είναι θέμα ψυχολογίας στις αγορές και ο Ελλην ενθουσιάζεται με την μιζέρια, με την καταστροφολογία και με ο,τιδήποτε αρνητικό. Αρκεί να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.

Υπάρχει φυσικά και η μειοψηφία (ούτε καν ένας στους 10) που ενεργεί και σκέπτεται εντελώς διαφορετικά, έχοντας χαράξει το δικό της μοναχικό δρόμο. Και η οποία δεν ξεχνάει ότι η Αγορά είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας.

Το καθημερινό σαράκι – Απ.Μάνθος: Η εύθραυστη επενδυτική παιδεία, που καλλιεργήθηκε στα πέτρινα χρηματιστηριακά χρόνια της τελευταίας 5ετίας έχει αφήσει το στίγμα της τοξικά ευμετάβλητης επενδυτικής ψυχολογίας στο ελληνικό χρηματιστήριο.

  • Αιτίες πολλές, βασικές και δευτερεύουσες, δικαιολογία όμως καμία. Ίσως επειδή ακόμα και με τα τωρινά δεδομένα της οικονομίας υπάρχει το καθημερινό σαράκι της διαμάχης μεταξύ αυτών που βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και αυτών που το βλέπουν μισογεμάτο.

Lamda Development – Απ.Μάνθος: Είναι έτοιμη να ξεκινήσει την υλοποίηση του μεγαλύτερου επενδυτικού έργου της σύγχρονης Ελλάδας. Η επένδυση του Ελληνικού, ύψους 8 δισ. ευρώ, αναμένεται να συμβάλει -στον ορίζοντα ολοκλήρωσης της ανάπτυξης- κατά 2,4% στο ΑΕΠ της Ελλάδος, ενώ παράλληλα θα εισφέρει συνολικά πάνω από 14 δισ. ευρώ έσοδα σε φόρους.

  • Το έργο αναμένεται να προσελκύσει 1 εκατ. νέους τουρίστες μειώνοντας σημαντικά την εποχικότητα και αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά τη μέση διάρκεια παραμονής και τη δαπάνη των τουριστών στην Αθήνα. Διαγραμματικά η μετοχή κινείται με σταθερά ανηφορικά βήματα μέσα στο ανοδικό κανάλι που τη διέπει από το 2015. Ο μακροπρόθεσμος στόχος στην επόμενη διετία τείνει να είναι η περιοχή των 13.20 ευρώ.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ: Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τον τελευταίο μήνα στο ελληνικό χρηματιστήριο, φέρνει στο νου δύο γνωστές φράσεις που είχαν την τιμητική τους την ένδοξη εποχή του μακρινού 1999 και μετά, «πούλα και μετάνιωνε» ή «μας τα πήραν τα χαρτιά πατριώτες».

  • Η αλήθεια είναι ότι, το χέρι δεν πάει εύκολα στο κλείσιμο θέσης, καθώς όπως είναι γνωστό η αγορά ανεβαίνει με λεφτά και πέφτει με χαρτιά, και στην προκειμένη περίπτωση ο όγκος ομολογουμένως είναι περιορισμένος σε αρκετές μετοχές, καθώς και στο σύνολο της αγοράς.

Επομένως, η παρούσα χρονική περίοδος συνεχίζει να προσφέρεται για αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ή και είσοδο νέων χρημάτων σε μετοχές που έχουν ήδη δείξει σημάδια «κόπωσης» στην πτώση.


ΕΜΜΟΝΙΚΟ ΠΑΘΟΣ (το έχουν αρκετοί εξ εκείνων που (απ)ασχολούνται με το ταμπλό σε καθημερινή βάση): Το άτομο αισθάνεται εγκλωβισμένο από τη δραστηριότητά του, γύρω από την οποία στρέφεται η ζωή του. Το άτομο δεν είναι σε θέση να ελέγξει και να προσαρμόσει τα αποτελέσματα των ενεργειών του. Αναπτύσσονται ψυχαναγκαστικά αισθήματα.

  • Διαπιστώνονται αρνητικά συναισθήματα (ενοχή) τόσο κατά την άσκηση, όσο και όταν το άτομο εμποδίζεται να την πραγματοποιήσει. Η δραστηριότητα ελέγχει το άτομο και την προσωπικότητά του, οδηγώντας το στην απομόνωση από άλλες δραστηριότητες.

OPTIMA BANK – Calendar of Events

Macros

30/07/21 | Producer Price Index in Industry (PPI) JUN & Turnover Index in Retail Trade MAY

EGM / AGM

22/07/21 | Alpha Services and Holdings (AGM), Fourlis Holdings (EGM)

23/07/21 | Eurobank Holdings (AGM)

30/07/21 | NBG (AGM)

Ex-Dividend

20/07/21 | Jumbo (EUR 0.47)

06/09/21 | ADMIE Holding (EUR 0.103)

Results (2Q21/1H21)

26/07/21 | ATHEX Group

27/07/21 | Mytilineos Group

29/07/21 | Titan Cement International

05/08/21 | OTE

12/08/21 | Coca-Cola HBC AG

26/08/21 | Hellenic Petroleum

31/08/21 | Fourlis Holdings

08/09/21 | OPAP

15/09/21 | LAMDA Development

30/09/21 | EYDAP

Share Capital Increase

16/07/21 | Ellaktor – Ex-rights date

21/07/21-29/07/21 | Ellaktor – Trading period of rights

ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΣΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 17 και 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021


(19/7)- Χ.Α: «Μεταλλαγμένο χρηματιστήριο ανεμβολίαστων επενδυτών»

Viohalco S.A.: Αποτιμάται κάτι λιγότερο από 800 εκατ. ευρώ (!) αν αφαιρέσουμε την αξία της Noval Property

EXALCO / BIOKARPET: Εχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τα 2,10 με 2 ευρώ

Η καθαρά επενδυτική ενδεκάδα του ελληνικού χρηματιστηρίου

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Που μπορεί να οδηγηθεί η κερδοφορία της στη διετία 2021 -2022;  

Χ.Α + Markets (1): Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (17 – 19.7.2021)

Intracom Holdings: Mε κίνηση η οποία κλείνει ουσιαστικά το τεχνικό μάτι στην ανοδική τάση

  • ΑΣ το διαβάσουμε…

Πριν κάμποσα χρόνια  δύο καθηγητές της οικονομικής στατιστικής μελέτησαν ένα μεγάλο δείγμα εκατομμυριούχων στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μπορέσουν να βρουν και να κατανοήσουν το δρόμο που ακολούθησαν για να τους οδήγησει στο να αποκτήσουν κεφάλαιο ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ εκπληκτικά καθώς η πορεία και ο τρόπος ζωής τους ήταν πολύ απρόσμενα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς τους εκατομμυριούχους δεν κληρονόμησαν τον πλούτο τους αλλά τον κέρδισαν μόνοι τους.

Δεν ζούσαν σε τεράστια σπίτια ή οδηγούσαν πολυτελή αυτοκίνητα. Οι περισσότεροι ήταν αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι μέσω ενός συνδυασμού ιδιόκτητης επιχείρησης, επένδυσης με συνέπεια και διαβίωσης με τα ίδια οικονομικά τους μέσα.

Το βιβλίο που έβγαλαν οι δύο καθηγητές έδειξε για πρώτη φορά ότι οι περισσότεροι από τους υψηλόμισθους επαγγελματίες είχαν μεν υψηλό εισόδημα και ζούσαν έναν πλούσιο τρόπο ζωής, αλλά πολλές φορές στο τέλος του έτους έμεναν με λίγο κεφάλαιο. Οι περισσότεροι πραγματικοί εκατομμυριούχοι ζούσαν έναν τρόπο ζωής μεσαίας τάξης, γι ‘αυτό είχαν χρήματα, δεν τα ξόδευαν όλα στον τρόπο ζωής τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτό που δούλεψε για τα καλά στους νεοφυείς εκατομμυριούχους ήταν ότι το εισόδημα δεν είναι το ίδιο με τον πλούτο. Το εισόδημα που εξοικονομείτε και επενδύετε είναι αυτό που δημιουργεί πλούτο.

– Η πλειοψηφία των εκατομμυριούχων έχουν αυτοέλεγχο στις δαπάνες τους. Έχουν είτε γραπτούς προϋπολογισμούς είτε απλώς ξοδεύουν λιγότερα από όσα κερδίζουν.

– Οι εκατομμυριούχοι τείνουν να παρακολουθούν τις δαπάνες τους πολύ στενά και να παίζουν μεγάλη οικονομική άμυνα. Σκέτο κατενάτσιο.

– Οι εκατομμυριούχοι έτειναν να έχουν στόχους για την καριέρα, τις επιχειρήσεις και τα οικονομικά τους. Αποφάσιζαν τι ήθελαν να πετύχουν και ασκούσαν καθημερινά τις στρατηγικές τους για να φτάσουν στους στόχους τους.

– Οι εκατομμυριούχοι ξόδευαν κατά μέσο όρο περίπου δύο φορές περισσότερο χρόνο στον οικονομικό σχεδιασμό από ό,τι τα άτομα με χαμηλότερη περιουσία. Έβαζαν τον έχτρα χρόνο στις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τον προϋπολογισμό για να καλλιεργήσουν επιτυχία σε αυτούς τους τομείς.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

  • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.