Χ.Α+Markets: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ: Αν η πολιτική σκηνή δεν μεταβάλει τη σημερινή της κακομοιριά, δεν θα συντηρήσει παρουσία στο ελληνικό επιχειρείν.

  • Τα καταστροφικά αριστερίστικα συνθήματα, περί των ολίγων, των συμφερόντων, της ολιγαρχίας,  των κυκλωμάτων…, σε μια οικονομία που καταρρέει ασταμάτητα εδώ και 35 χρόνια δεν θα αντέξουν άλλο. Η οικονομία που θα σχηματοποιηθεί, τελικά, θα αποβάλλει λύσεις που προκύπτουν μόνο από τον, γνωστό μας, κρατικοδιαιτισμό.

Και καλά θα κάνει η πολιτική σκηνή, (κυβέρνηση – αντιπολίτευση) να σταθεί δίπλα στην όποια επιχειρηματική προσπάθεια να καλύψει κενά που θα προκύψουν από τις εξελίξεις. Εξελίξεις που δεν θα αργήσουν.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΣ (ο γνωστός βάζελος)- REDS: Τι REDS και …κόκκινα άλογα, GREENS έπρεπε να λέγεται η μετοχή. Με σκορ 8-2 (τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει) με το πράσινο να κυριαρχεί η απόλυτη σταρ εν μέσω πτωτικών (σύμφωνα με τον ΓΔ) συνεδριάσεων και όχι μόνο…

ΜΕΝΤΙ: Πριν καλά -καλά μ/μ λαλήσαι, το πιάσατε το κουιζάκι και την ανεβάσατε στα 2,50 € (+7,30%)

ΒΙΟ: Κάτι μας γράφει ο boss για τον όμιλο τελευταία και τα σήματά του. ΒΙΟ και CENER με αξιόλογη άνοδο. Το διαμάντι του ομίλου όμως ερωτευμένο με την τιμή του placement, δεν λέει να ξεκολλήσει.

*****

ΜΕΝΤΙ: Αργότερα θα σας δώσουμε την ανάλυση του ομίλου και θα καταλάβετε πόσο την αδικεί η τρέχουσα αποτίμηση της παρά το χθεσινό +7,30%.

ΕΛΒΑΛ + ΝΑΚΑΣ (απάντηση): Θα επανέλθουμε το συντομότερον…

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Η Eurobank Equities περιμένει έσοδα 386,9 εκατ. ευρώ το 2021 από 339,7 εκατ. ευρώ το 2020 και καθαρά κέρδη 59,5 εκατ. ευρώ από 40,7 εκατ. ευρώ. Το 2022 περιμένει πως τα κέρδη θα υποχωρήσουν στα 23,7 εκατ. ευρώ και το 2023 πως θα ανέλθουν 28,4 εκατ. ευρώ.

@10:40

Δυστυχώς ασχολούμαστε με μία από τις πιο ανώριμες αγορές παγκοσμίως, αλλά συγνώμη που θα προσθέσουμε ότι είναι και μια αγορά που σίγουρα συμμετέχουν και ηλίθιοι.

  • Και εξηγούμεθα:
Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα έψαχναν το τελευταίο ευρώ στο σεντούκι τους να γραφτούν για αδιάθετα στη Αlpha Βank με 1€ αλλά το 1,03 τους φαίνεται τώρα ακριβό, πουλούσαν τον Μυτιλ εχτές στο -2,5% ο οποίος αν διαπραγματευόταν στο εξωτερικό θα είχε διπλή τιμή
  • Πουλούσαν Motor Οil στο -2% μετά από τέτοια αποτελέσματα και τις πετρελαϊκές να κάνουν πάρτυ στις διεθνείς αγορές, πουλούσαν Cenergy στα 2,37 ευρώ όταν πριν λίγους μήνες η Nexans προσέφερε 2,40€ μόνο για τον κλάδο καλωδίων, πουλούσαν Μπέλα, Τιτάν, ΟΠΑΠ, κλπ γιατί τελικά το Delta της βλακείας είναι μεγαλύτερο από το Δέλτα της μετάλλαξης του ιού.

@10:50

Την ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια σας την θεωρούμε δεδομένη… Δεν ήταν μία ή δύο φορές που σας τονίσαμε να την αυξήσετε τουλάχιστον μέχρι το 50%.
  • Με αυτό ως δεδομένο, εκτιμούμε ότι πρέπει κανείς να αρχίζει να τοποθετείται σταδιακά με την γνωστή μέθοδο, στα πάμπολλα, υποσχόμενα (διορθωμένα πλέον) χαρτιά και χαρτάκια.
Γιατί όταν υπάρχουν αυτή την στιγμή στο ταμπλό τουλάχιστον (50) μετοχές που προσφέρονται για καλές έως εξαιρετικές αποδόσεις, δεν μπορεί μετά κανείς να επικαλείται έλλειψη ευκαιριών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

@11:20

EGM / AGM

14/07/21 | ADMIE Holding (AGM)

15/07/21 | Aegean Airlines (AGM)

16/07/21 | Sarantis (EGM)

22/07/21 | Alpha Services and Holdings (AGM), Fourlis Holdings (EGM)

23/07/21 | Eurobank Holdings (AGM)

Ex-Dividend

08/07/21 | Coca-Cola HBC (EUR 0.64)

13/07/21 | OPAP (EUR 0.55)

20/07/21 | Jumbo (EUR 0.47)

23/08/21 | ADMIE Holding (EUR 0.103)

Share Capital Increase – Alpha Services and Holdings

13/07/21 | Commencement of trading of the new shares

Results (2Q21)

26/07/21 | ATHEX Group

27/07/21 | Mytilineos Group

29/07/21 | Titan Cement International

05/08/21 | OTE

12/08/21 | Coca-Cola HBC AG

26/08/21 | Hellenic Petroleum

31/08/21 | Fourlis Holdings

08/09/21 | OPAP

15/09/21 | LAMDA Development

30/09/21 | EYDAP

@11:35

Kαι πάλι το χαντάκωσαν οι Συστημικές, εξαιρουμένης της Eurobank αυτή την φορά. Με ποσοστό συμμετοχής σε πολλά χαρτοφυλάκια ακόμη και 50%, με χρήση ανακυκλούμενης πίστωσης ή και με margin (το συνηθέστερον) κάθε φορά που δεν εκπληρώνεται η… προφητεία συνεπάγεται ρευστοποιήσεις κι άλλων μετοχών.

@11:55

ΕΥΔΑΠ: 5η ημέρα πτώσης στις τελευταίες (6) με την τιμή να υποχωρεί στα 8,00 ευρώ.
ΕΛΠΕ:  6η ημέρα πτώσης στις τελευταίες (7) με την τιμή τους να υποχωρεί κάτω των 6,00 ευρώ ύστερα από πολύ καιρό.
ΕΧΑΕ: 12η ημέρα πτώσης στις τελευταίες (13) με την τιμή να υποχωρεί στα 4,00 ευρώ.

@12:00

AΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΣΙΔΜΑ το κακό δεν είναι ότι δεν κάνει τεμάχια, αλλά το ό,τι δεν βγάζουν κομμάτια προς πώληση.
ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ από την ΒΙΟΤΕΡ βρε παιδιά; Σε όποιον δεν αρέσει, ας βγει να την πουλήσει…

@12:20

  • ΠΡΟΣΕΞΤΕ τις κινήσεις σε ΒΙΟΧΑΛΚΟ, CENER, ΕΛΧΑ – Αυτές είναι ουσιαστικά οι σηματωροί της τάσης στο Χ.Α. Γιατί οι διαχειριστές τους ξέρουν τις αγορές καλύτερα από τον καθένα…
  • KOYIZ: Παραδόξως πως, δεν την έχουν πάρει χαμπάρι το πόσο ελκυστικά αποτιμημένη είναι μία μικρούλα και μοναδική στο είδος της στο Χ.Α εταιρεία. Η οποία όχι μόνον δεν επηρεάζεται από δέλτα, λάμδα και ωμέγα μεταλλάξεις, αλλά τουναντίον ευνοείται τα μάλλα. Βλέπετε, δεν έχει ασχοληθεί μαζί της εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο ο μ/μ (να λέμε και καμία κρυάδα, με τέτοιο καύσωνα)…

@12:25

ΕΛΓΕΚΑ: Όταν επιμένει σε κάτι ο μ/μ, να μην του πηγαίνετε κόντρα… Γιατί απλούστατα θα εκτεθείτε.
ΑVE: Οταν μιλάει η θέληση του χρήματος, τίποτα δεν την σταματά. Πρέπει να είσαι μεγάλος μάγκας για να έχεις την κ/φση της στα 65 εκατ. ευρώ(!!)…
ΓΙΑ ΝΑ αντιληφτείτε το μέγεθος, είναι σαν να έχει ο Πρόεδρος την ΙΝΤΡΑΚΟΜ στα 10 ευρώ τουλάχιστον…

@12:35

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΙΝΛΟΤ: Όταν με το καλό μπεί η θυγατρική στην Wall Street, η εκεί κεφαλαιοποίηση της δεν θα μετριέται σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Αλλά παραπάνω, δις εννοούμε…  Και δεν τρελάθηκα, απλά να μπει…
  • Με 75 εκατ. ebitda στο κοντέρ, όταν αποτιμώνται εκεί σε 4 και 5 και βάλε δισ. ευρώ εταιριούλες που προσμετρώνται με βάση τις πωλήσεις του… 2025(!!)… Αρκεί φυσικά, το τρελάδικο να διατηρεί την τρέλα του.

@13:00

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (απ): Μα δεν έγραψε το… διψήφιο νούμερο, για να επανέλθουμε.
ΜΕΒΑΚΟ (απ): Οταν βγαίνουν πωλήσεις, να τσιμπάτε μερικά τεμάχια…
ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ (απ): Θα ζητήσουμε από τον ΟΑΚ να γράψει τις αντικειμενικές εκτιμήσεις του, γιατί εμείς -ως γνωστόν – βγάζουμε σπυράκια, ειδικά αυτή την περίοδο.
ΔΕΗ (απ): ΟΙ χθεσινές αναφορές του ΟΑΚ μας επηρέασαν, πολύ θα λέγαμε… Οπότε 50/50

@13:30

KOYIZ: Μερικοί το βρήκαν, το δείχνει και το ταμπλό…
ΛΑΝΑΚΑΜ (απ): Από πηγές 100% αξιόπιστες σας μεταφέρουμε ότι στα χέρια της διοίκησης είναι να αποδεχτεί πρόταση που θα τις αλλάξει τον ρου της ιστορίας της.
ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ (απ): Αντε να σας κάνω το χατήρι… Αν ήταν να αγοράσω μία μετοχή από τις 4 αυτή θα ήταν η μετοχή της Αlpha Bank…

@16:30

ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Οι κατέχοντες δεν χρειάζονται να ρευστοποιούν τα χαρτιά τους. Μόνον αγορές εδώ… Το Βαμβάκι αξίζει χρυσάφι και όχι μόνον. Τα αποτελέσματα του 6μηνου θα είναι τέτοια… που θα πηδάνε από τα παράθυρα και θα απογειώνονται τα νούμερα που θα αναγράφονται στην λογιστική κατάσταση τους.
  • Και μην ξεχνάμε πόσα τους έδιναν οι βρετανοί για την μετοχή τους και δεν καταδέχτηκαν καν να απαντήσουν. Το νούμερο δεν το γράφω, γιατί θα σας φανεί απίστευτο.
ΝΑΚΑΣ (απ): Θα σας απαντήσουμε το βράδυ. Πάντως, λόγω μερισμάτων δεν πρέπει να είναι και λίγοι οι επενδυτές μέτοχοι της εταιρείας που θα την έχουν με αρνητικό κόστος χρήσης(!)

@16:40

Η EUROBANK συνεχίζει και είναι πρωταθλήτρια σε απόδοση με 45,87% από αρχές έτους και 100% κέρδη τις τελευταίες 52 εβδομάδες.

Η Εθνική ακολουθεί με 4,25% για το 2021 και 77,15% τις τελευταίες 52 εβδομάδες.

Η ΑΛΦΑ με 6,06% για το 2021 και 47,74% κέρδη τις τελευταίες 52 εβδομάδες.

Η Πειραιώς έχει απώλειες 94% περίπου τόσο από αρχές έτους όσο και τις τελευταίες 52 εβδομάδες.

Η Ελλάδος σταθερή και συντηρητική επιλογή με 6,2% απώλειες για το 2021 και 15,78 κέρδη τις τελευταίες 52 εβδομάδες. Το σημαντικό είναι ότι κάθε χρόνο δίνει σημαντικό μέρισμα και δεν μπορεί να συγκριθεί με τον υπόλοιπο τραπεζικό.

Η Εurobank έχει γίνει οδηγός στον κλάδο με τις υπόλοιπες να ακολουθούν

Ο κλάδος μετά και τις πρόσφατες αυξήσεις δείχνει να πατάει σε πιο στέρεο έδαφος ενώ συνεχίζει να είναι ο ρυθμιστής του τζίρου στην αγορά κάτι που χαλάει σημαντικά την εικόνα της
ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – FAST FINANCE 

@16:50

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν απαντούμε ξανά σε ερωτήματα σχετιζόμενα με τα… ευαγή ιδρύματα. Συγγνώμη, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά.
NAYΠAKTOY:… Μαύρου χρυσού εννοούσαμε και όχι… χρυφάφι. Γνωστή άλλωστε η απέχθεια μας για το χρυσό σαπάκι.
ΠΑΡΑΝΟΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Στο -0,09% αλλά χωρίς την 4άδα θα έγραφε +0,25%. Οχι βέβαια άξιο σχολιασμού, αλλά έτσι για το θεαθήναι. Σιγά μην κοιτάγαμε ποτέ τους Δείκτες… Την έχουμε κόψει αυτή την συνήθεια, εδώ και πολλά, πάρα πολλά χρόνια άλλωστε.

*****

Λεφτά ανάκαμψης δεν παίρνεις αν δεν βάλεις δικά σου…

Του Γιώργου Κράλογλου 

  • Λεφτά ανάκαμψης δεν παίρνεις αν δεν βάλεις δικά σου. Ούτε κρατικά λεφτά θα υπάρχουν το 2022. Ήρθε η ώρα να μάθουμε τι οικονομία έχουμε. Επιτέλους. Τα νέα που περιμένουμε από το 2022 και μετά δεν είναι, ούτε θα γίνουν ευχάριστα. Ακόμη και αυτά για την εκρηκτική ανάπτυξη με τους ρυθμούς ως και 5%.

Όσοι βαστάξουν στο 2021 και 2022,  που θα ζούμε (στην καλύτερη περίπτωση…),  στα απόνερα της πανδημίας, θα έχουν σοβαρά και δίκαια αιτήματα. Αιτήματα και προτάσεις που θα κρατήσουν όρθιο και το εργασιακό.

Δεν ξέρουμε με ακρίβεια τα μηνύματα που θα περάσει η οικονομία. Αυτό όμως που δεν κρύβεται (από τις συζητήσεις σε κάθε οικονομική εκδήλωση) είναι ότι αν η πολιτική σκηνή δεν μεταβάλει τη σημερινή της κακομοιριά,  δεν θα συντηρήσει παρουσία στο ελληνικό επιχειρείν.

Τα καταστροφικά αριστερίστικα συνθήματα, περί των ολίγων, των συμφερόντων, της ολιγαρχίας,  των κυκλωμάτων…, σε μια οικονομία που καταρρέει ασταμάτητα εδώ και 35 χρόνια δεν θα αντέξουν άλλο. Η οικονομία που θα σχηματοποιηθεί, τελικά, θα αποβάλλει λύσεις που προκύπτουν μόνο από τον, γνωστό μας, κρατικοδιαιτισμό.

Και καλά θα κάνει η πολιτική σκηνή, (κυβέρνηση – αντιπολίτευση) να σταθεί δίπλα στην όποια επιχειρηματική προσπάθεια να καλύψει κενά που θα προκύψουν από τις εξελίξεις. Εξελίξεις που δεν θα αργήσουν.

Τα 70 δισ. των πόρων του ελληνικού προγράμματος ανάκαμψης (Ελλάδα 2.0) είναι μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε την εικόνα μας στην Ε.Ε. με εκείνη που μας αρμόζει, στην Ευρώπη αλλά και στα Βαλκάνια, που ήδη παίρνουν κεφάλι στον δρόμο προς την Ένωση, τη δεκαετία μέχρι το 2030.

Δεν είναι ώρα λοιπόν για πολιτικές λαϊκιστικές ανοησίες (ειδικά αντιπολιτευτικές) με τα 70 δισ. του εγχειρήματος,  όταν επιχειρήσεις μας, του τουρισμού, της εστίασης, του εμπορίου και της μικρής βιοτεχνικής παραγωγής, που δεν μπόρεσαν να σηκώσουν το βάρος της χρεοκοπίας και τον αριστερό εμπαιγμό των μικρομεσαίων, μετά το 2015 και κρατήθηκαν από κρατικά “δεκανίκια”,  να γίνουν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Το σημειώνουμε αυτό γιατί το περιμένουμε…

Πρόκειται για τις 150.000 και όχι απαραιτήτως μικρές ή ατομικές επιχειρήσεις (ορισμένοι τις ανεβάζουν και πάνω από τις 180.000) για τις οποίες κυβέρνηση,  Τράπεζες,  αγορά και εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, δεν εκπλήσσονται ούτε θα εκπλαγούν, με το κλείσιμό τους.

Η εξέλιξη δεν μπορεί να ανακοπεί. Γιατί, από εδώ και πέρα, η κάθε μορφής οικονομική ζωή στον τόπο θα απαιτεί και ιδιωτικά κεφάλαια. Τα γνωστά, ίδια κεφάλαια, των, προ 10ετιών, καλών ημερών της οικονομίας. Των ημερών που όμως ξεχάσθηκαν…, όταν μπήκε πολύ γερό χέρι, στα λεφτά των Ελλήνων και των άλλων ευρωπαίων φορολογούμενων.

Των Ελλήνων με ασυγκράτητο χώσιμο από το κράτος, σε όλες τις τσέπες κάθε ιδιώτη φορολογούμενου. Και των Ευρωπαίων φορολογούμενων με σκόρπισμα πόρων των ταμείων της Ε.Ε. (ΜΟΠ πακέτα Ντελόρ και άλλα) σε δικές μας χρηματοδοτήσεις για συντήρηση πελατειακών σχέσεων, κυβερνήσεων και κομμάτων, μέσα από συστήματα κρατικοδίαιτης οικονομίας.

Το βιολί αυτό τερματίζεται στο 2022. Όχι γιατί θα δούμε μεταβολές ουσίας στις παλαιομοδίτικες κρατικίστικες αντιλήψεις και στη βλακώδη συνθηματολογία περί των ολίγων και των κυκλωμάτων…, αλλά γιατί η κοινωνία δεν αντέχει πλέον αυτού του είδους την πολιτική μιζέρια.

Και η μικρή, μεσαία αλλά και σχετικά μεγάλη επιχειρηματική κοινότητα, που έχει συνειδητοποιήσει τις γελοιότητες του είδους “…οι ολίγοι και οι πολλοί της οικονομίας…”, ή “…οι ολιγάρχες και τα συμφέροντα…”, δεν εκτιμά πλέον ότι ο λαός πείθεται με τέτοιες ανοησίες ή ότι η ακόμη κρατούσα κρατικοδίαιτη πολιτική της μεταπολίτευσης θα έχει βάθος χρόνου…

Όσοι αντιλαμβάνονται πως θα τους απορρίψει ο ίδιος ο κοινωνικός ιστός τους,  αν συνεχίσουν να αναζητούν μόνο κρατικίστικες λύσεις στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα, ομολογούν πως είναι θέμα χρόνου το πότε θα περάσουν σε φάση για όσο-όσο πώλησή τους ή σε λουκέτο.

Και αυτό είναι το αύριο που καλείται να χειριστεί η κυβέρνηση υποχρεωμένη να σεβαστεί τα λεφτά των φορολογούμενων και να σταματήσει πιθανές “οικονομικές ενέσεις” ανακούφισης από τον πόνο και τίποτε άλλο. Και η αντιπολίτευση καθώς οφείλει να βοηθήσει στην αποσαφήνιση της τελικής εικόνας της οικονομίας μας και των δυνατοτήτων της. Δυνατοτήτων στον φυσικό της χώρο, που είναι η Ευρώπη και όχι με αντιγραφές και αναφορές σε συστήματα και σχήματα όπως αυτά των κινηματογραφικών ταινιών που είναι μόνο για χάχανα…

george.kraloglou@capital.gr


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.