Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (31/8-Νο.1)

ΣΛΟΓΚΑΝ: (24 και 25/5/2021)- Χ.Α& Markets: SELL IN MAY AND GO AWAY? Στο καλό και να μας γράφετε!

 • ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ


ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ: Με τα αποτελέσματα των Eurobank, Fourli, Motor Oil και International Intercontinental σήμερα Τρίτη, συνεχίζεται η ροή των δημοσιεύσεων του εξαμήνου. Επίσης σήμερα λήγει η προαιρετική δημόσια πρόταση του ΟΛΘ.

 • Η τελευταία ημέρα του μήνα θα έχει και τις αλλαγές στάθμισης του MSCI, στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών, χωρίς νέες προσθήκες, ή διαγραφές στον βασικό δείκτη. Την Πέμπτη το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει τον προτιμητέο Επενδυτή για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

ΜΑΣ ΕΦΑΓΑΝ ΤΑ μυαλά με τον Ανασχηματισμό, λες και θα κάνουν κάτι τα νέα πρόσωπα αφού όλα υπηρετούν το ίδιο σύστημα. Εχουμε πάντως μία περιέργεια να δούμε στα πόσα μέλη θα φτάσει η κυβερνητική ομάδα. Θα λέγαμε, δεν τους κάνει όλους υπουργούς/υφυπουργούς να μην παραπονιέται κανείς τους;

 • Θα ησυχάζαμε και από τους πολιτικούς συντάκτες με τις περισπούδαστες αναλύσεις τους… Που θα μετακινηθεί ο τάδε ή ο δείνα κι όλα αυτά τα γραφικά. Δουλειά κι αυτή όμως, σκέτο μαρτύριο βρε παιδιά. Να κόβεις δηλαδή τις φλέβες σου από την ανία, αν είχες επίγνωση που έχεις μπλέξει και τι εξυπηρετείς. Εκτός εάν κλπ κλπ…

ΓΡΑΦΕΙ ο φίλος μου ο αιγινίτης (κι αυτός) Ηλίας Ζαχαράκης: Η Περιφέρεια έχει μπει σε ανοδικό μεσοπρόθεσμο κύκλο, μετά από αρκετά χρόνια, μιας και αρκετές Εταιρείες φαίνεται να έχουν σημαντικές θετικές αλλαγές στα αποτελέσματά τους. Παρόλα αυτά, μόνιμος πρωταθλητής τα τελευταία χρόνια είναι η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

 • Σωστό σε βρίσκω Λιάκο, αλλά οι περισσότερες είχαν ξεκινήσει από την Περιφέρεια. Δεκάδες τα σχετικά παραδείγματα και τι να λέμε τώρα… ΚΑι ξεκινώ από τις μεγάλες της Μεσαίας… ΚΟΥΕΣ, ΟΤΟΕΛ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΑΒΑΞ, ΙΝΤΚΑ, ΑΒΑΞ, ΕΝΤΕΡ, REDS, ΕΥΠΙΚ κλπ…

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Από εδώ και πέρα τα νέα στην Οικονομία θα είναι πολύ πιο πυκνά, μιας και αρκετά projects θα ξεκινήσουν από το Φθινόπωρο. Το άνοιγμα του ΕΣΠΑ με γοργότερα βήματα ήδη έκανε την εμφάνισή του με προδημοσιεύσεις, ενώ η Χρηματιστηριακή Αγορά, μέρα με την μέρα, αποκτά όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους.

 • Στην Αγορά δεν έχουμε δει κάποια υπερβολή, κάτι πολύ θετικό στατιστικά. Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι, κάτι που μας το δείχνει και τεχνικά η Αγορά, το τελευταίο αρκετά μεγάλο διάστημα. Η τουριστική σεζόν φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλύτερα του αναμενομένου, με τις προσδοκίες το 2022 να κινηθεί σε νέα υψηλά.

09:59

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Σταθεροποιητικά κινήθηκε την Παρασκευή ο ΓΔΧΑ, ενώ παρόμοια ήταν η εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στις ΗΠΑ οι βασικοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη και μάλιστα σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς ο Πάουελ δεν προσέφερε κάτι καινούριο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του ‘’tapering’’. 
 
Η εβδομάδα ξεκινά με τον ΓΔΧΑ να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου και κοντά στο άνω όριο του εκτιμώμενου εύρους τιμών της περιόδου (870-940 μονάδες), ενώ οι δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων Β΄τριμήνου συνεχίζονται με ΜΟΗ, Eurobank και Φουρλής να ανακοινώνουν αύριο μετά την συνεδρίαση. 
 
Συνεχίζουμε να παραμένουμε επιφυλακτικοί σχετικά με την δυνατότητα της αγοράς να διαφύγει άμεσα ανοδικά ανεπιστρεπτί και συστήνουμε προσοχή βραχυπρόθεσμα. Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τελική μέτρηση καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη. 
 
Σημειώνουμε ότι κλειστή θα παραμείνει σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου.
11:20
ΣXEΔΟΝ μία ώρα από την έναρξη της συνεδρίασης και η Coca Cola HBC βλέπει την μετοχή της να έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές ενός τεμαχίου!!!
11:30
ΣΕΝΤΡ: Αν διασπάσει την αντίσταση των 0,3400 ευρώ, τότε ανοίγει ο δρόμος προς τα 0,4500 ευρώ. Μία τιμή που δικαιολογεί την fair value της μετοχής λόγω των χρηματοτοοικονομικών μεγεθών και της αναπτυξιακής δυναμικής που διαθέτει σε κλάδους που είτε είναι “ΗΟΤ”, είτε πρόκειται να γίνουν.
11:40
ΣΕ ΑΝΥΠΟΠΤΟ χρόνο, όχι πάντως πιο πολύ από 3μηνο, είχαμε εκτιμήσει ότι ΠΕΤΡΟ και SPACE θα έπιαναν τα 10 ευρώ… Η δεύτερη ήδη το έγραψε, ο πρώτος βάζει μπρος κι αυτός. Και οι δύο – εξυπακούεται – δεν θα αρκεσθούν σε αυτά τα νούμερα, Το γνωρίζουν οι λίγοι φανατικοί φίλοι επενδυτές τους… Μαζί τους ο μ/μ από τα 1,5000 ευρώ.
 
11:55
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 
ΣΕΝΤΡ: Οι ερωτώντες που είναι αρκετοί, δεν χρειάζεται να … ανησυχούν ή μάλλον να αδημονούν. Η μετοχή προορίζεται για άλλα επίπεδα. Το βράδυ θα σας υπενθυμίσουμε και τους λόγους, αν και είναι ήδη γνωστοί στους περισσότερους.
ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν χρειάζεται να μας ρωτάτε κάθε λίγο και λιγάκι. (έχει δυο-τρείς φανατικούς το ξεχασμένο αυτό χαρτάκι, που ναι μεν έχει διπλασίασει την τιμή του με λίγες συναλλαγές αλλά η κ/φση της εταιρείας δεν ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ ενώ το καταστατικό της την κατατάσσει στην 1η θέση από πλευράς ΟΧΗΜΑΤΟΣ ή για είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Περισσότερα το βράδυ. (Από τα χαρτιά που βάζει κανείς 1000 ευρώ και τα ξεχνάει για κάποιο χρονικό διάστημα)
ΕΤΕ: Πρόσφατα γράψαμε, ότι είναι ικανή από μόνη της να φέρει τον Παρανοϊκό στις 1000 μονάδες.
ΕΛΠΕ: ‘Αλλο κάτω, δεν έχει… Κι αν έχει,. τότε μικρά πράγματα. Δεν έχει δηλ. downside risk. Κάτι είναι κι αυτό.
ΚΕΚΡΟΠΑΣ: Μην ανησυχείτε, θα σας ειδοποιήσουμε εγκαίρως., Είναι πολύ νωρίς πάντως. Ούτε καν δικάσιμος έχει προσδιοριστεί.
12:15

ΙΛΥΔΑ: Μπράβο της, αλλά άλλο πράγμα να την αγοράζεις στα 1,2000 με 1,7000 κι άλλο όταν την έγραφε ο μ/μ στα 0,2000 με 0,2500. Οταν τον… χλεύαζαν οι ανύπαρκτοι πουθενάδες, τα άσχετα τρολάκια του διαδικτύου.

 • ΠΡΟΣΟΧΗ χρειάζεται και η μτχ της ΙΝΛΙΦ γιατί η τιμή που άλλαξε το πακέτο σήμερα (210 χιλ.τμχ αξίας ) παραπέμπει σε διανομή και όχι σε… ξεφόρτωμα. Κάθε άλλο μάλιστα. Διαπραγματεύεται με σημαντικότατο discount.

EΠΙΤΕΛΟΥΣ, ξύπνημα σε ΦΡΛΚ και κάπως σε ΚΥΡΙΟ. Δύο μεγάλες πατάτες του μ/μ για το 2020 και 2021…

 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Στην 1η πεντάδα της κατάταξης σήμερα (από 3 έως 5) Ελλακτωρ, Αβαξ και Εκτέρ.
13:40

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΡΤΙ του FTSE25 αυτή την περίοδο

 • ΕΥΔΑΠ: Σύντομα μέλος του κλειστού club του 1 Bn, αλλά δεν θα σταματήσει εκεί. Η τιμή θα γράφει …9,4000 ευρώ, αλλά δεν θα σταματήσει τον ανήφορο αν δεν γράψει και τα 12,5000 ευρώ. Ακολουθεί σήμερα ή αργότερο αύριο αναλυτική (επ)εξήγηση.

ΕΥΔΑΠ(Ι): Δεν πρέπει να λείπει από κανένα Επενδυτικό Δυναμικό Χαρτοφυλάκιο. Πολύ προτιμότερα από τα διάφορα επενδυτικά προγράμματα των τραπεζών προς τους πελάτες τους.

14:45

ΕΥΔΑΠ – συνέχεια:  Το κράτος έχει to 61.33% και πουλάει το 11% και κάτι. Έχει για αυτό σύμβουλο τον καλύτερο έλληνα και παγκόσμιας εμβέλειας corporate Banker.  Ο Paulson έχει 10% και ο … Θρυλέων το 5%. Η 1η σελίδα του μετοχολογίου καλύπτει το 91% του ομίλου. Από φυσικά πρόσωπα έχει ο Σ.Λ 150.000 χιλιάδες και Γ.Π 130.000 τεμάχια.

15:05 

ΕΥΔΑΠ: Eπιστροφή κεφαλαίου 0,2300 ευρώ – ως γνωστόν – με ημέρα αποκοπής την Δευτέρα 13/9/2021. Σε αργότερο στάδιο θα ακολουθήσει κι άλλη συμπληρωματική και μάλιστα υψηλότερη.

 • Βάσει Συντάγματος το κράτος πρέπει να έχει τον πλειοψηφικό έλεγχο 50% συν μια μετοχή.  Δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει και την διοίκηση.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές αυτήν θα την δώσουν στην κοινοπραξία SUES, PAULSON… και ΣIA!

 • Στην Αμερική δημιούργησαν futures νερού για να μπουν τα hedge funds και να το πάνε στα ύψη. Θα μας λένε μην το σπαταλάτε για να μην πληρώνετε πολλά.
 • Έτοιμάζουν και στο ICE του Λονδίνου στο χρηματιστήριο Παράγωγα για την Ευρώπη. Σε λίγο και τον αέρα που αναπνέουμε θα μας το πουλάνε φίλοι μου.

ΤΙ… ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΑΠΕ και λοιπές δραστηριότητες!! ΤΑ ΝΕΡΑ είναι αυτά που θα χαλάσουν κόσμο στα χρόνια που έρχονται. Πόλεμοι θα γίνουν για το ΥΔΩΡ, δυστυχώς για την ανθρωπότητα.

 • ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ τα μοναδικά στην Ελλάδα ΝΕΡΑ και για τα οποία θα δοθούν μεγάλες μάχες προσεχώς.

ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ το βάρος σήμερα στην ΕΥΔΑΠ, …ξεχάσαμε το ποιοτικότερο και ελκυστικότερο χαρτί της ΜΕΣΑΙΑΣ Κ/φσης… Αλλά κοντά στο βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα… Οπότε… ΕΥΑΘΣ και αυτή στα χαρτοφυλάκια τα ποιοτικά που δεν την έχουν μέχρι στιγμής ή που την έχουν ρευστοποιήσει.

15:35

ΜΟΝΟΝ οι κακόπιστοι δεν είδαν την βελτίωση των ΕΛΠΕ στο πρώτο 6μηνο… Τους απαντά το ταμπλό…

 • ΦΡΛΚ: Λέτε, να αποκατασταθεί το τρωθέν γόητρο μου στη δική του περίπτωση; χαχαχα

ΚΥΡΙΟ: Εδώ πάντως δεν το βλέπω με τίποτα… Μόνον όσοι τοποθετήθηκαν στα χαμηλά μετρίασαν τις ζημιές τους…

 • ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μάχη χαρακωμάτων σε υψηλές στροφές, καθαρά τζογαδόρικες κινήσεις. Αλλά έχουν σκοπό που τις δικαιολογεί.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ)

 • Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Frigoglass (+4,60%), αύξησαν συναλλαγές Cenergy (+5,53% και με ευδιάκριτη κινητικότητα και στο Χ.Π.Α.), Logismos (+12,73%), Fourlis (+6,97%), Άβαξ (+4,87%), Centric (+9,63%, τεχνικά θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 0,35 ευρώ) και ΕΥΑΘ (+5,22%), ενώ πέριξ των 2,71 ευρώ έδειξε ότι έχει πάρει θέση εν δυνάμει πωλητής στον Τζιρακιάν (-0,38%).

Αύξησε κινητικότητα μετά το “πακέτο” των 210000 τεμ. στα 4,30 ευρώ η Interlife (+3,72%) τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 24/8 για τον Ικτίνο (+4,71%), βγήκε κάποιο “bid” σε Κυριακούλη (+4,41%), Σπύρου (+18,95%) και Sato (+19,30%), σε υψηλά 18 μηνών ο Πετρόπουλος (+2,38%) και σε νέα ιστορικά υψηλά οι Entersoft (+2,20%) και Profile (+0,70%).

 • Στάση για αναπνοές από την Performance (-2,17%), θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Βαρβαρέσος (+16,26%), Moda Bagno (+5,83%), Mediterra (+1,82%), CPI (+11,25%), Κεπενού (+2,24%), Δούρος (+0,40%), Πλ. Κρήτης (+2,27%), Νάκας (+8,49%), Σαραντόπουλου (+10%) και ΛΕΒΚ (+7,93%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Δρομέα (+3,06%),

Τρεις οι πτωτικές για Space (-0,80%) και Intralot (-2,51%), παρουσία πωλητή σε Επίλεκτο (-3,95%), BriQ (-0,90%), EX (-3,08%), Doppler (-2,46%), ΑΝΕΚ (-2,72%), ΕΣΥΜΒ (-2,59%) και Μινέρβα (-3,23%), ενώ θέλει αυξημένες συναλλαγές και κλείσιμο υψηλότερα των 0,856 ευρώ, για να επανασυγκεντρώσει τους θαυμαστές της η Δομική Κρήτης (+3,74%, στις 2/9 η γ.σ.).


Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας ο S&P 500 και ο Nasdaq, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones αν και βρέθηκε να κινείται με θετικό πρόσημο για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης έκλεισε τελικά με μικρές απώλειες.

Ο δείκτης S&P 500 με κέρδη άνω του 3% από την αρχή του μήνα κατέγραψε σήμερα το 12ο ρεκόρ του για τον Αύγουστο. Ο δείκτης οδεύει για τον έβδομο διαδοχικό μήνα κερδών – το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τον Ιανουάριο του 2018.

Τα νέα ρεκόρ έρχονται στο κλίμα αισιοδοξίας που ακολούθησε την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή, στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole, στην οποία ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας διαβεβαίωσε εκ νέου τις αγορές ότι η Fed θα προχωρήσει με πολύ προσεκτικά βήματα στην προσαρμογή της πολιτικής της τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Fed επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στη σταδιακή μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων από τα επίπεδα των 120 δισ. δολ. που βρίσκονται σήμερα.

Ο Πάουελ πάντως δεν έδωσε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πώς και πότε θα κινηθεί η Fed για τη μείωση των αγορών. Αυτό ερμηνεύτηκε από τους αναλυτές ως ένδειξή ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο, αλλά θα περιμένει λίγο ακόμα για να δει πώς θα κινηθεί η οικονομία με το άνοιγμα των σχολείων.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 55,96 μονάδες ή -0,16% και έκλεισε στις 35.399,84 μονάδες, Ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 19,42 μονάδες ή 0,43% στις 4.528,79 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 136,39 μονάδες ή 0,90% στις 15.265,89 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 15 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Apple με κέρδη 4,52 δολ. ή σε ποσοστό 3,04% και κλείσιμο σε νέο ιστορικό υψηλό στα 153,12 δολ. και ακολούθησαν Microsoft στα 303,59 δολ. με άνοδο 1,29% και Home Depot στα 327,10 δολ. με κέρδη 1,15%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι American Express (-2,60%), Boeing (-1,84%) και Travelers (-1,63%).

Στα μάκρο της ημέρας, τα συμβόλαια για την αγορά μεταχειρισμένης κατοικίας υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η National Association of Realtors (NAR).

Ειδικότερα, ο δείκτης για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα υποχώρησε κατά 1,8% μετά την αναθεωρημένη πτώση του Ιουνίου κατά 2,0%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για άνοδο 0,4%.

Στο μεταξύ, το πετρέλαιο βρεθηκε σήμερα στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής μετά το καταστροφικό πέρασμα τυφώνα Ida από τις ακτές της Λουιζιάνας που οδήγησε σε βουτιά της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού.Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τον αντίκτυπο του τυφώνα Ida στις υποδομές της πετρελαϊκής βιομηχανίας στον Κόλπο του Μεξικού και ενώ η προσοχή στρέφεται σταδιακά στην επερχόμενη συνεδρίαση του OPEC+.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου σκαρφάλωσε 47 cents ή 0,7% και έκλεισε στα 69,21 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent Οκτωβρίου, στο μεταξύ, πρόσθεσε 71 cents ή 1% στα 73,41 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

Η βενζίνη Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,7% στα 2,312 δολ. το γαλόνι. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο θα λήξει αύριο με την ολοκλήρωση των συναλλαγών. Το συμβόλαιο Οκτωβρίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο πρόσθεσε 3 cents ή 1,6% και έκλεισε στα 2,154 δολ. ανά γάλονι.

Ο τυφώνας Ida έπληξε τις ακτές της Λουιζιάνας προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς ηλεκτρικό.

Στον Κόλπο του Μεξικού, η παραγωγή μειώθηκε κατά περίπου 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ τα διυλιστήρια στη Λουιζιάνα αναγκάστηκαν να αναστείλουν σε μεγάλο βαθμό τις λειτουργίες τους. Σχεδόν το 12% της συνολικής ικανότητας διύλισης στις ΗΠΑ ή περίπου 2,11 εκατ. βαρέλια την ημέρα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ή υπολειτουργεί στα εργοστάσια κατά μήκος του ποταμού Μισισιπή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Ο τυφώνας Ida έπληξε της αμερικανικές ακτές σαν τυφώνας κατηγορίας 4, ενώ πλέον έχει υποβαθμιστεί στο επίπεδο της τροπικής καταιγίδας.

Η επενδυτική προσοχή θα στραφεί τις επόμενες ημέρες στη συνεδρίαση του OPEC+ η οποία αναμένεται να καταλήξει σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής εν μέσω εκτιμήσεων ότι η παγκόσμια ανάκαμψη θα συνεχιστεί παρά τους κλυδωνισμούς από τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε παγκόσμιο επίπεδο.


Υποχώρησαν οι τιμές του χρυσού τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να “αποκωδικοποιούν” τις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ στο ετήσιο συνέδριο νομισματικής πολιτικής στο Jackson Hole, την Παρασκευή.

Μιλώντας στο συνέδριο ο Πάουελ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να αρχίσει να μειώνει από φέτος τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων – από τα τρέχοντα επίπεδα των 120 δισ. δολ. – χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Μετά την ομιλία Πάουελ οι επενδυτές περιμένουν να ξεκινήσει από φέτος η συρρίκνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, χωρίς όμως η κεντρική τράπεζα να υιοθετεί κάποια ιδιαίτερα επιθετική πολιτική που θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς στις αγορές, εκτιμούν οι αναλυτές.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 7,30 δολ. ή 0,4% και έκλεισε στα 1.812,20 δολ. ανά ουγγιά.


 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.