Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (04/11)

ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΗΣ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Το σήριαλ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ φαίνεται ότι έχει ακόμη πολλά ακόμη επεισόδια και από ότι φαίνεται δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε. Η πολύπαθη άλλοτε κραταιά εταιρεία έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ διαφορετικών μετόχων.

 • Έτσι από τους αδελφούς Καλλιτσάνση, οδηγηθήκαμε στην Reggeborgh. Στα χρηματιστηριακά γραφεία μάζευαν εξουσιοδοτήσεις για τις γενικές συνελεύσεις και στην αγορά πάλευαν διάφορα λόμπι να μαζέψουν μετοχές.

Ο Μπόμπολας, ο ντον των ελληνικών κατασκευών για περισσότερα από 40 χρόνια, βρέθηκε να μην έχει ούτε μια μετοχή πουλώντας σε τίμημα αστείο σε σχέση με τα μεγέθη των έργων και τους τζίρους που έχει κάνει κατά καιρούς η ΑΚΤΩΡ και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενώ οι ολλανδική νέα πλειοψηφία θα κληθεί κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα της υπερχρεωμένης επιχείρησης.

 • Η πλειοψηφία των ολλανδών επιτεύχθηκε λόγω του τσακωμού των Καλιτσάνζηδων και της πλευράς Μπόμπολα. Χαρακτηριστικό του μένους των αδελφών Καλλιτσάνση προς τον Μπόμπολα είναι ότι μόλις ανέλαβαν την διοίκηση στέρησαν από τον ιδρυτή της ΑΚΤΩΡ Γιώργο Μπόμπολα το γραφείο του στην εταιρεία. Τελικά ούτε οι αδελφοί Καλλιτσάνση, παρά και την παρουσία του κου Προβόπουλου, κατάφεραν να κρατήσουν το μαγαζί καθώς εμφανίστηκαν νέοι μνηστήρες με αυτούς που επικράτησαν τελικά να είναι οι ολλανδοί, οι οποίοι είχαν και τα πιο πολλά λεφτά από τους προηγούμενους.

Η συμφωνία μεταξύ Μπόμπολα και ολλανδών αφορούσε την πώληση των μετοχών που είχαν απομείνει στην οικογένεια Μπόμπολα καθώς, από ότι φαίνεται, και της κοινής τους στάσης στις Γενικές Συνελεύσεις του ομίλου. Η συμφωνία αυτή ήταν στην πραγματικότητα ένα δικαίωμα αγοράς το οποίο έδωσε ο Μπόμπολας στους ολλανδούς και το οποίο ασκήθηκε τελικά και οι μετοχές του Μπόμπολα κατέληξαν στην ολλανδική πλευρά, όπως και η διοίκηση του ομίλου.

 • Στην συνέχεια ο Λεωνίδας Μπόμπολας τοποθετήθηκε σε διοικητική θέση σε θυγατρική του Ομίλου από την οποία όμως έφυγε σε χρόνο dt. Η προσυμφωνία για την αγορά των μετοχών του είχε και το στοιχείο της δέσμευσης των μετοχών αυτών για ένα χρονικό διάστημα. Ο Μπόμπολας δηλαδή δεν θα μπορούσε να πουλήσει σε κάποιους άλλους. Άρα είχε δεσμευτεί.

Προφανώς οι ολλανδοί θέλησαν να δουν τι άλλο μαζεύουν για να αποφασίσουν αν θα εξασκήσουν το δικαίωμα τους και να αγοράσουν όπως και έκαναν τις μετοχές του κου Μπόμπολα τελικά. Αφού λοιπόν είχαν δεσμεύσει στην ουσία τις μετοχές αυτές αγοράζοντας ένα δικαίωμα ιδιοκτησίας επί αυτών ζήτησαν να έχουν για το διάστημα αυτό και το δικαίωμα της ψήφου αυτών.

 • Αν αυτό ήταν παράνομο η όχι καλείται να αποφασίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην ηλεκτρική καρέκλα της οποίας κάθεται η κα Βασιλική Λαζαράκου. Η κα Λαζαράκου δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς η τάση που επικρατεί στις εισηγμένες είναι η απαξίωση των μικρών μετόχων και η αυθαιρεσία -γενικώς-των διοικούντων των εταιρειών.

Με την συμφωνία των μετόχων της ΕΛΑΚΤΩΡ όμως τι θα μπορούσε να κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Μια συμφωνία μεταξύ μετόχων οι οποίοι εκείνη την στιγμή δεν συμμετέχουν στην διοίκηση της εταιρείας γιατί είναι επιλήψιμη; Γιατί θα πρέπει να γίνει δημόσια; Τόσα πακέτα μετοχών έχουν μπει κατά καιρούς collateral για να ληφθούν δάνεια.

 • Δεν υπάρχουν αντίστοιχοι όροι για αυτά; Είχαν οι ολλανδοί κάποια εσωτερική πληροφόρηση; Είχε ο Μπόμπολας; Τον είχαν πετάξει έξω από τα κέντρα λήψης αποφάσεων οι αδελφοί Καλλιτσάντση. Οι ολλανδοί ήταν νεοεισερχόμενοι μέτοχοι. Δεν ήταν στην διοίκηση της εταιρείας. Έγινε κατάχρηση αγοράς; Από που προκύπτει αυτό; Παραβιάστηκαν οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης; Ποιας διακυβέρνησης αφού αυτή την είχαν άλλοι…

Η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και το Υπουργείο των Οικονομικών και ο κος Σταικούρας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τα θέματα αυτά καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο σύστημα είναι πολύ χαμηλή έως μηδενική, γενικώς. Οι υποθέσεις τύπου Follie-Follie και MLS έχουν τραυματίσει το κύρος της αγοράς μετοχών στην Ελλάδα.

 • Η Επιτροπή  όμως από την άλλη μεριά πρέπει να εφαρμόζει τον Νόμο. Παραβίαση του Νόμου όμως δεν φαίνεται να υπάρχει σε μια συμφωνία μεταξύ δυο βασικών μετόχων οι οποίοι στην ουσία προσπαθούν να πάρουν την διοίκηση της εισηγμένης από κάποιους άλλους. Μην φτάσουμε στο άλλο άκρο να βγάζουμε νόμους από μόνοι μας.

Στην αγορά αυτή υπάρχει υπερ-ρύθμιση καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές βομβαρδίζουν κάθε χρόνο το νομικό πλαίσιο με νέες οδηγίες κατευθύνσεις και αποφάσεις. Και η κα Λαζαράκου και το Υπουργείο έχει δείξει αποφασιστικότητα σε σχέση με το παρελθόν. Όπως στην περίπτωση της ψήφισης του νέου σχετικού νόμου, άλλαξε την διοίκηση της MLS του κου Καματάκη και της Follie Follie. Κινήθηκε γρήγορα … η Βασιλική.

Γιάννης Μαϊστράλης – Οικονομολόγος


HΛIAΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ- ΔΕΗ: Όλα τα φώτα έχουν πέσει πάνω στον πρωταγωνιστή της περιόδου μιας και σήμερα ολοκληρώνει την μεγαλύτερη Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την τελευταία 15ετία εκτός του τραπεζικού κλάδου. Πλέον από αύριο θα μιλάμε για μία άλλη εταιρία από αυτή που ξέραμε 3 χρόνια πριν.

 • Αν κάποιος σκεφτεί ότι είχε δανεισμό 4δις και κόστος 4,5% και μετά την πώληση του ΔΕΔΗΕ και την ΑΜΚ θα έχει δανεισμό κάτω από το δις καταλαβαίνει για ποιο λόγο σπεύδουν όλοι να συμμετάσχουν την αμκ. Είναι η εταιρία με το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα για την επόμενη 5ετία με τις πιθανότητες ολοκλήρωσης να είναι μεγάλες.

Είναι δεδομένο ότι πλέον θα μπορεί να δανειστεί με πολύ χαμηλά επιτόκια ενώ όλα δείχνουν ότι στο κοντινό μέλλον θα είναι ο νέος leader στον κλάδο. Τεχνικά σε ημερήσιο είμαστε Long από την διάσπαση του 820 με το στοπ μας πλέον να είναι στο 905. Το 9609-966 επίπεδο είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δώσει κίνηση στο 10. Στο intraday το stop είναι στο 940 σε κλείσιμο ώρας.

 • Ο τίτλος μπορεί να πιεστεί βραχυπρόθεσμα στην είσοδο των νέων τίτλων από τους γρήγορους παρόλα αυτά υπάρχουν σοβαροί αγοραστές που μπορούν να απορροφήσουν την ζήτηση ή και να συνεχίσουν ανοδικά μέχρι τέλος του μήνα που θα τελειώσει η αναδιάρθρωση του MSCI

 


Π. Πετρόπουλος- ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΟ 9MHNO:

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 42,6% και ανήλθαν σε €110,7εκ από €77,6εκ στις 30.9.2020.

 • Το EBIDTA του Ομίλου αυξήθηκε κατά 98% και ανήλθε σε €8,8εκ από €4,5εκ στις 30.9.2020.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €7,1εκ σημειώνοντας αύξηση 153%, έναντι €2,8εκ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

 • Τα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 138% και ανήλθαν σε €4,7εκ έναντι €2,0εκ στις 30.9.2020.

Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε κατά 43,3% στα €14,0εκ από €24,7εκ στις 31.12.2020 και ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε κατά 93,3% και ανήλθε σε €0,9εκ, από €13,7εκ στις 31.12.2020.

 • Τα μετρητά και ισοδύναμα αυξήθηκαν κατά 19% στα €13,1εκ στις 30.9.2021 από €11,0εκ στις 31.12.2020.

Ο δείκτης φερεγγυότητας του Ομίλου (καθαρή θέση ως % του συνόλου του ενεργητικού χωρίς τα διαθέσιμα και ισοδύναμα) στις 30.9.2021 ήταν 62,4%.


ΜΟΗ: Το καθαρό πληρωτέο ποσό προσωρινού μερίσματος χρήσης 2021 διαμορφώνεται σε Ευρώ 0,19065467 ανά μετοχή. Από την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα λήψης του προσωρινού μερίσματος της χρήσης 2021.

Alpha Trust Ανδρομέδα: Καθαρά κέρδη 2,48 εκατ. στο εννεάμηνο του 2021 έναντι ζημιών -1,71 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2020. Αποφάσισε  την διανομή 0,127 ευρώ ανά μετοχή, ως επιπλέον προμέρισμα για τη χρήση 2021.

 • Οι πέντε μεγαλύτερες μετοχικές συμμετοχές της Εταιρίας, κατά τη λήξη του εννεαμήνου, ήταν στις εταιρίες: QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ , ΕΛΒΕ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ , ΤΙΤΑΝ Α.Ε.,  και ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ Α.Ε..

Για την περίοδο από 01/01/2021 έως 30/09/2021 το χαρτοφυλάκιο της Εταιρίας σημείωσε άνοδο 19,56% με την εσωτερική αξία του χαρτοφυλακίου (Ν.Α.V.) να ανέρχεται σε €14,47 εκατ. ή €9,02 ανά μετοχή στις 30/09/2021.


NIKOΣ ΚΑΥΚΑΣ- Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε χθες ο ΓΔΧΑ και οι αγορές τις  Ευρώπης, ενώ κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στις ΗΠΑ μετά από μία αναμενόμενη απόφαση της FED για επιβράδυνση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων κατά 15δισ μηνιαίως. Αυτό τοποθετεί μια ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2022 και μετά. 
 • Αντιθέτως, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι είναι επιφυλακτική για αύξηση επιτοκίων εντός του επόμενου έτους καθώς παραμένει στην εκτίμηση ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι μεταβατική. 
Δεδομένου ότι δεν υπήρξαν εκπλήξεις και τα εισερχόμενα εταιρικά αποτελέσματα Γ΄τριμήνου στο εξωτερικό είναι καλύτερα των προβλέψεων, το επενδυτικό κλίμα ενδεχομένως να παραμείνει υποστηρικτικό για τον ΓΔΧΑ προσφέροντας την ευκαιρία για μια ανοδική προσπάθεια, τουλάχιστον ως την περιοχή των 940-950 μονάδων. 
 • Κλειδί στην προσπάθεια αυτή αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου, αλλά και χαμηλότερα κατά 7% περίπου από τα υψηλά του μετά την πανδημία. Επιπλέον, φαίνεται ότι ολοκληρώνεται με επιτυχία η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ.  
Η  σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εβδομαδιαία στοιχεία εργασίας στις ΗΠΑ και τον δείκτη PMI Markit υπηρεσιών Οκτωβρίου για Γαλλία, Γερμανία και  Ευρωζώνη.

 

 


ENTERSOFT: Ο τίτλος έχει 104% απόδοση για το 2021

 • Έχει το καλύτερο μετοχολόγιο στον κλάδο με σοβαρούς στρατηγικούς ξένους θεσμικούς αλλά και αρκετά Ελληνικά θεσμικά χαρτοφυλάκια. Οι ιδιώτες παράλληλα έχουν αγαπήσει την εταιρία. Είναι από τους τίτλους που οι περισσότεροι μέτοχοι βλέπουν σαν επένδυση και όχι σαν trading και αυτό είναι το μαγικό συστατικό.

Η εταιρία έχει την καλύτερη ρευστότητα στον κλάδο και εύκολα και χωρίς δανεισμό μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω σε γρήγορο χρόνο. Τέλος του μήνα κλείνουν βιβλία οι ξένοι και συνηθίζεται οι μεγάλες θέσεις τους και ειδικά οι τίτλοι που έχουν μεγάλη απόδοση να κάνουν και καλό κλείσιμο στα βιβλία τους.

 • Στο entersoft τεχνικά η μετοχή δοκιμάζει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά της στο 540. Μία κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης με επόμενο κοντινό στόχο το 578. Το 509 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 474. Στην παρούσα το στοπ μας είναι στο 460.
 • Legendary investor Jeremy Grantham says US stocks are in a ‘magnificent bubble’ even crazier than in 1929!ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.