Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (02/11)

ΟΛΟΙ οι έλληνες επενδυτές (sic) φοβούνται ότι το Χ.Α θα γκρεμοτσακιστεί εν όψει μίας διαρκώς πιθανολογούμενης πτώσης των ξένων αγορών (που ολοένα βαδίζουν προς το κραχ και ούτε κιχ δεν ακούγεται) που θα το συμπαρασύρει στο κενό.

 • Ούτε λόγος βέβαια, ότι το ΧΑ έχει ελπίδες να αντιδράσει δυναμικά, μόνον όταν διορθώσουν και μάλιστα δυνατά οι ξένες αγορές, οπότε – τότε και μόνον τότε – ένα μέρος των ξένων κεφαλαίων θα διοχετευτεί προς τα κάτω ράφια τους δηλαδή σε υποτιμημένες ημιανάπτυκτες, αναπτυσσόμενες κλπ αγορές…

***

(1)ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΛΥ ΨΑΓΜΕΝΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ: Βάλανε το ellikon να πουλήσει και όλο αυτό το ποσοστό το πήραν bankers της efg και άλλων δικών τους τραπεζών ubs , Julius Baer, pictet κτλ. Τα δώσανε σε πελάτες που αγόρασαν σπίτια διαμερίσματα στο Ελληνικό με τη διαβεβαίωση ότι σε τρία χρόνια που θα πάρουν τα σπίτια η υπεραξία της μετοχής θα τους έχει κάνει τζάμπα το κόστος του διαμερίσματος. Άρα αγοράζουν σπίτια χωρίς να τους κοστίζουν τίποτα.

 • Έχουν κρατήσει μετοχές για να τις δίνουν σε άλλους υποψήφιους αγοραστές. Άρα, αθάνατη οικογένεια που κάνεις δουλειές δις χωρίς ποτέ να βάζεις χρήματα. Μου το είπανε και ρώτησα φίλο banker και μου το επιβεβαίωσε.  Αυτός για έναν πελάτη του που αγορασε διαμέρισμα 2.5 εκατομυρια αγορασε μετοχές 3 εκατομυρίων. Ο λογιαριασμος του πελάτη στη τράπεζα είναι 25 εκατομμυρια δολάρια.  Επίσης στην μετοχή της Λαμδα οι Ελβετικές τραπεζες δίνουν μαρτζιν όσο και στον ΟΤΕ. Τόσο σίγουρη την θεωρούνε.

(2)ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΛΥ ΨΑΓΜΕΝΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ: Θα γίνει της π@@@ανας . Σου έγραψα τι κάνουν. Τώρα που πρέπει να μπουν τα χρήματα για τα διαμερίσματα, κάνανε διανομή τα κομμάτια του helicon. Όταν θα μπαίνουν μέσα στα διαμερίσματα οι ιδιοκτήτες θα πουλάνε τις μετοχές στα 20 ευρώ, θα έχουν μπει μέσα δωρεάν και θα έχουν βγάλει και κέρδος από την πώληση των μετοχών. Θα έχουν βγάλει ότι δώσανε για τα διαμερίσματα και θα παίρνουν και χρήματα. Έτσι κάνει ο όμιλος τις δουλειές του. Όλα τα private banking στην Ελβετία δουλεύουν γι αυτούς!!

 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 1,23 +1,38
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0,45 +0,61
ΙΣΠΑΝΙΑ 0,54 +0,69
ΙΤΑΛΙΑ 1,10 +1,25

***

ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ: Πριν το άνοιγμα της αγοράς αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά στοιχεία γ’ τριμήνου η Coca-Cola HBC ενώ η ενημέρωση των αναλυτών θα πραγματοποιηθεί στις 11:00. Η Epsilon Net έχει συγκαλέσει έκτακτη Γ.Σ. με κύριο θέμα το split των μετοχών (4 νέες για κάθε 1 παλαιά) ενώ αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου 2021 η ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ. Την Παρασκευή έχει συγκαλέσει έκτακτη Γ.Σ. με κύριο θέμα την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗ: Νέα ιστορικά υψηλά ενόψει για τον DAX κλπ, χάθηκε το μέτρημα στην Wall Street και εμείς αγκομαχούμε για να κρατήσουμε τις… 900 μονάδες. Τεράστια η συμμετοχή στην απαξίωση του Χ.Α, όλων ανεξαρτήτως των θεσμικών παραγόντων του…. Ολίγιστοι οι τύποι, ολιγιστότατοι. Και σωτηρία δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ακούν ΧΑ οι σοβαροί ξένοι επενδυτές και το βάζουν στα πόδια. Πόσες φορές δεν τους εξαπάτησαν – βλέπετε – τα δικά μας μεγαλολαμόγια…

CENTRIC – απάντηση: Το πρόβλημα είναι συστημικό και δεν υπάρχει κάτι αρνητικό για την συγκεκριμένη ΜΕΤΟΧΗ, όπως και για μερικές ακόμη. Η εταιρεία βαδίζει με σταθερά βήματα με στόχο την επίτευξη σταθερής οργανικής κερδοφορίας και  με τον βασικό μέτοχο να έχει πάντα την επιλογή να την χρησιμοποιήσει ως μέσο για την εισαγωγή και άλλων επιχειρηματικών του δραστηριοτητων.


 

JP MORGAN (ΧΘΕΣΙΝΟ): Δίνει τιμή-στόχο τα 1,5000 ευρώ για την Alpha με περιθώριο ανόδου 35%, τα 1,2000 ευρώ για την Eurobank με περιθώριο ανόδου 29%, τα 3,3000 ευρώ για την Εθνική με περιθώριο ανόδου 20% και τα 1,9000 ευρώ για την Πειραιώς (29%).ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣΘετικά πρόσημα επικράτησαν χθες στους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες, ενώ αντίστοιχα με κέρδη έκλεισε και ο ΓΔΧΑ εν μέσω μιας περισσότερο σταθεροποιητικής συνεδρίασης. 

 
Για 7η συνεχόμενη ημέρα ο εγχώριος δείκτης συσσωρεύει στην περιοχή των 900 μονάδων χωρίς να απομακρύνεται από αυτήν και ανοίγοντας την ψαλίδα αποδόσεων με τους κύριους ευρωπαϊκούς δείκτες κατά 2%-3% περίπου. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι όγκοι συναλλαγών κινούνται σταθερά σε χαμηλά επίπεδα αυτό το άνοιγμα δεν είναι αρκετό για συμπεράσματα. 
 
Παράλληλα, τα μέχρι τώρα εταιρικά αποτελέσματα κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη είναι κατά 75% περίπου ανώτερα των εκτιμήσεων και αυτό προσφέρει στήριξη στους μετοχικούς δείκτες.
 
Σε αυτό το  πλαίσιο, θα περιμέναμε άλλη μία σταθεροποιητική συνεδρίαση εν αναμονή και της αυριανής συνεδρίασης της FED, όπου είναι ιδιαίτερα πιθανό να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιβράδυνση των επαναγορών ομολόγων. 
 
Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει τους δείκτες μεταποίησης Οκτωβρίου της PMIMarkitγια Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ευρωζώνη.

****

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ – 6μηνο: Ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε από τα 13,89 στα 20,44 εκατ. ευρώ.

 • Τα καθαρά κέρδη πολλαπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν στο 1,33 εκατ. ευρώ (ξεπέρασαν εκείνου του συνόλου του 2020) έναντι 335 χιλ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
 • Οι θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές κατά 2,25 εκατ. ευρώ συνέβαλαν στη μείωση του καθαρού δανεισμού στα 2,168 εκατ. ευρώ.
 • Τα ίδια κεφάλαια στις 30 Ιουνίου αυξήθηκαν στα 24,25 εκατ. ευρώ.
 • ΑΨΟΓΟΙ οι χρηματοικονομικοί δείκτες της. Κάτω του 8 η εκτιμώμενη σχέση ev/ebitda, περί το 10 το p/e, μερισματική απόδοση περί το 3,5%, κάτω του 0,10(!), ο δείκτης δανειακής μόχλευσης και στο 0,5 η σχέση netdebt/ebitda(!).
 • ΤΩΡΑ που πιέζεται(!) γίνονται οι δυνητικές αγορές και όχι κυνηγώντας την αργότερα.
KI AYTO…
ME MHNYMA ANAΓΝΩΣΤΗ
 • Νέο χρηματοδοτικό προϊόν δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να υλοποιούν επενδύσεις σε συστήματα άρδευσης, δεξαμενές, γεωτρήσεις, σχετικό μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και σε τεχνολογίες αιχμής.
 • Η ΓΕΒΚΑ — πατώντας πάνω σε αυτό —- θα  δημιουργήσει  πρόγραμμα υλοποίησης… “Με το κλειδί στο χέρι”.

ΓΡΑΨΑΜΕ ΧΘΕΣ:- 
“ΠΕΡΦ: Ο… μπούσουλας… ΕΠΣΙΛ 225 – 230 εκατ., ΕΝΤΕΡ 155 – 160 εκατ., και η αφεντιά της 62 – 65 εκατ. ευρώ. Αναλογικά και συγκριτικά έχει μεγάλα περιθώρια μπροστά της.”
 • ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ: Τι σχέση έχει όμως το αντικείμενο δραστηριοποίησης των Epsilonnet και Entersoft με αυτό της Performance;
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ σε αυτό: Το…  Αναλογικά και συγκριτικά είναι ευνόητον ότι εμπεριέχει την συγκεκριμένη ειδοποιό διαφορά, γιατί αλλιώς θα γράφαμε ότι η ΠΕΡΦ θα έπρεπε να αποτιμάται στα μισά της ΕΠΣΙΛ… 


 


TO AΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

 • Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ ΓΡΑΦΕΙ
Τρίτη, 02-Νοε-2021 00:02
 • Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…, κύριοι Δήμαρχοι

“Εξορθολογισμό κόστους” αποκαλεί η κυβέρνηση την κάλυψη (από τους φόρους μας) της χασούρας των Δήμων και στην ενέργεια. Για αύξηση τελών, άκρα σιωπή…

Να πληρώσουμε και τις ζημιές και τα ανοίγματα των Δήμων στην κρίση και από την πανδημία.

Να καλύψουμε εκτός από τα δημοτικά τέλη (εκτάκτως από τους φόρους μας) και ζημιές των δήμων το 2020 και 2021 γιατί, κατά πώς λένε οι δήμοι (δεν τα αμφισβητούμε), έκαναν όλα εκείνα που είχαν υποχρέωση να κάνουν στους δημότες τους και ειδικά στους έχοντες ανάγκες, σε όλη την πανδημία ως τα σήμερα.
 • Όταν όμως μιλάμε για τις ζημιές στους Δήμους ακόμη και από την ακρίβεια στην ενέργεια, κάθε μορφής ενέργεια και ειδικά στο ηλεκτρικό ρεύμα το πράγμα θέλει συζήτηση.

Συζήτηση λόγω του ότι έχουμε πανευρωπαϊκά αυξημένο κόστος στη σχεδόν 100% εισαγόμενη ενέργεια στην Ελλάδα (ενεργειακές ύλες και απ’ ευθείας ηλεκτρικό ρεύμα -από τα Βαλκάνια-) πράγμα που φέρνει τα πάνω κάτω και στην οικονομία και στις τσέπες μας.

Θεωρούμε αναγκαίο λοιπόν να λύσουμε σημαντικές, κατά την άποψή μας, απορίες μας, ενόψει των πρωτοβουλιών του υπουργείου Εσωτερικών (σύμφωνα με δηλώσεις της ηγεσίας του) “…για εξορθολογισμό του κόστους ενέργειας στους Δήμους…”.

Απορίες αλλά και βασανιστικά ερωτήματα, που απασχολούν επενδυτές, επιχειρηματίες και ιδιώτες, καθώς άπαντες είναι και φορολογούμενοι και υπόχρεοι τελών προς τους δήμους τους.

 • Οι απορίες μας 

Γίνεται όσο πρέπει αντιληπτό ότι βαδίζουμε όχι σε πρόσκαιρο πρόβλημα ανατιμήσεων στην ενέργεια αλλά σε κάποιας μορφής ενεργειακή κρίση που θα κορυφωθεί εντός του 2022 με άγνωστες προεκτάσεις και χρονικά;

Συνειδητοποιούμε ότι στην Ελλάδα έτσι και αλλιώς το κόστος ενέργειας και υλών για παραγωγή ενέργειας είναι (για δικούς μας σοσιαλιστικούς… λόγους εξ ου και μέγα μέρος της αποβιομηχάνισης και της ασταμάτητης αποεπένδυσης) μέχρι και 60% υψηλότερο ακόμη και από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης;

Μιλάμε σοβαρά για το “λούκι” που πάμε να ανοίξουμε ίσως ως και το 2025 (κατ ορισμένες εκτιμήσεις) καθώς η Ελλάδα ουδέποτε ήξερε να παίξει σωστά με τους οποιοσδήποτε εξορθολισμούς στην ενέργεια του, για 10ετίες, απέραντου και απένταρου Κρατιστάν;

Και τώρα τα ερωτήματα, που δικαιολογούν τον τίτλο του σημερινού σημειώματος της στήλης, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…

Ερώτημα πρώτο: Λαμβάνοντας υπόψη τον ψευτοσοσιαλισμό της ελληνικής σοβιετίας και την πολιτική μιζέρια μας σε όλη τη μεταπολίτευση δεν θα τολμούσαμε να αναζητήσουμε το γιατί δεν αντέγραψαν οι δικοί μας δήμοι τακτικές των δήμων της Ε.Ε. να ζητάνε μονάδες παραγωγής ενέργειας, ειδικά πυρηνικής, εντός της δημοτικής τους περιοχής (στη Γαλλία -πυρηνικές μονάδες- σε ποσοστό 70% στην Φινλανδία, το Βέλγιο και τη Βουλγαρία στο 35%-40% και στην Ισπανία κοντά στο 25%).

Με τον τρόπο αυτό να διαπραγματεύονται από τη μια την απασχόληση και από την άλλη την παροχή ενέργειας σε ειδικές τιμές.

Ο τυχόν αντίλογος με τα γνωστά πελατειακά κομματικά συστήματα (όλων των κομμάτων), στις ελληνικές λιγνιτικές μονάδες και περιοχές, δεν είναι πειστικά.

Ερώτημα δεύτερο: Υπήρξε δήμος σε ολόκληρη την επικράτεια, ακόμη και εκεί που είχαμε πρόβλημα ηλεκτροδότησης που να καλοδέχθηκε τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη δημιουργία δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού. Πέρασε ποτέ η ΔΕΗ σε περιοχές, ακόμη και κρατικών εκτάσεων που να μη χαλάσουν τον κόσμο οι συντονισμένες ομάδες μικροκομματικών συμφερόντων δημοτών που κατέφευγαν στους Δήμους και εξασφάλιζαν συμπαράσταση (με τις γνωστές υποθήκες σε εκλογικές ψήφους…) στην ανατροπή των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και δικτύων της; Ρωτήστε τη ΔΕΗ και μια σειρά υπουργών Ενέργειας και πρώην Βιομηχανίας. Έχουν πολλά να σας πουν.

Ερώτημα τρίτο: Παρά την ανησυχητική ανεργία και τη μετανάστευση (με έξαρση στην ακριτική Βόρεια Ελλάδα) υπήρξε δήμος, στην επικράτεια, να καλοδεχτεί ιδιωτικές επενδύσεις (από την οποιαδήποτε μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας, ναυπηγείο, ξενοδοχείο ή επιπλάδικο…). Να την καλοδεχτεί και να κάτσει να κουβεντιάσει  δημοτικά ωφελήματα (εργασιακά και πολλά άλλα), αντί να κηρύξει διωγμό της επένδυσης (ακόμη και πριν αδειοδοτηθεί). Έχουμε έστω και μια ιδιωτική επένδυση να στήθηκε με βοήθεια του δήμου που επέλεξε ο ιδιώτης επενδυτής; Γιατί δεν έχουμε;

george.kraloglou@capital.gr


 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.