Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (01/11)

ΙΝΛΟΤ: Οταν γράφαμε τα περί Nasdaq κλπ κλπ μας θεωρούσαν γραφικούς και…  επικίνδυνους. Τώρα, κάθε λίγο και λιγάκι τα διαβάζουμε παντού, με καθυστέρηση μίας ολόκληρης διετίας. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και τίποτα μπροστά στην αιωνιότητα.

 • CENER – EΛΧΑ: Δεν χρειάζονται καν συγκριτικά σχόλια για την πορεία τους στο ταμπλό. Ατυχώς για τους υποστηρικτές της 2ης και… αντιρρησίες για την θέση που έπαιρνε ο μ/μ η πραγματικότητα στάθηκε πολύ σκληρή απέναντι τους.

Greek Market Overview – ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Ακόμα μία εβδομάδα χωρίς σημαντικές αλλαγές στην συσσώρευση του τελευταίου διαστήματος. ΓΔ και FTSE έχασαν το 1% της αξίας τους με τον τραπεζικό να χάνει το 2%. Η εβδομάδα που έρχεται είναι σημαντική μιας και τελειώνει ο “βραχνάς” άλλη μία μεγάλης και σημαντική ΑΜΚ αυτή της ΔΕΗ.

 • Το ΔΣ ανακοίνωσε ότι η ΑΜΚ μπορεί να φτάσει και το 1,35 δις αφήνοντας σε όσους ιδιώτες παλαιούς Έλληνες μετόχους να συμμετάσχουν στην δημόσια πρόταση. Μπορεί η αγορά να μην δείχνει τις προθέσεις της με την συσσώρευση να συνεχίζεται για όγδοο μήνα παρόλα αυτά αν σκεφτεί κάποιος ότι μέχρι τέλος έτους θα έχουν εισρεύσει στην αγορά κοντά στα 5 δις σε ΑΜΚ και ομολογιακές εκδόσεις το λες και επιτυχία.

Τα ξένα κεφάλαια που μπαίνουν είναι δεδομένο ότι είναι μεσοπρόθεσμα και ποντάρουν σε σημαντικά κέρδη. Άλλωστε τόσο ο τραπεζικός όσο και η ΔΕΗ είναι για το μέλλον και σίγουρα το θεωρούν ευκαιρία. Οι προσθήκες και ΔΕΗ και Εθνικής στον MSCI Greece είναι λίγο έως πολύ δεδομένες.

 • Από την άλλη, η εκτίμηση της JP Morgan είναι ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει να φοβηθεί την πιθανή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Όλοι οι μεγάλοι οίκοι βλέπουν πλέον θετικά την Ελλάδα θεωρώντας την φθηνή και με καλές προοπτικές. Παράλληλα βλέπουν ότι οι μερισματικές αποδόσεις είναι υψηλότερες από πολλές άλλες αγορές.

Το 2022 όλοι περιμένουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με την αγορά ακόμα να μην έχει μπει σε ρυθμούς προεξόφλησης. Μην ξεχνάμε ότι στις 11 Νοεμβρίου έχουμε τις ανακοινώσεις για τον MSCI Greece με το rebalancing να πάρει χώρα τέλος του μήνα. Παράλληλα περιμένουμε και την Moody’s και την απόφαση της για την Ελληνική οικονομία μιας και υπολείπεται από τους άλλους οίκους.

 • Στο τεχνικό σκέλος ο ΓΔ δεν κατάφερε να κατοχυρώσει το 913 και να δώσει κίνηση στα υψηλά του προτιμώντας και πάλι να γυρίσει κάτω από τις 900 μονάδες. Ουσιαστικά αν η αγορά δεν μπορέσει τις επόμενες μέρες να μην χάσει τις 890 και να περάσει και πάλι πάνω από το 905 ή ακόμα καλύτερα από το 913 θα κάνει ακόμα μια φορά την πτωτική διαδρομή. Μπροστά μας έχουμε την ΑΜΚ της ΔΕΗ που θα ανακατέψει και πάλι την τράπουλα μετά την ολοκλήρωση της.

Όσο μεγαλύτερη είναι η συσσώρευση πάντως τόσο καλύτερη θα είναι η εκτόνωση όταν αυτή συμβεί. Στα στατιστικά μας ο ΓΔ τρέχει με κέρδη 11,01% για το 2021, με τον ftse25 στο +12,23%, τον τραπεζικό στο +12% και τον ftsem στο 31,95%. Οι επιλογές μας στο +25,77% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ με 14,76. Από τις επιλογές μας η ENTERSOFT και ΣΠΕΙΣ με κέρδη 98% και 89% αντίστοιχα , ο ΑΒΑΚΑΣ με κέρδη 56%, η ΕUROBANK με 57%, η ΚΟΥΕΣ με 65%.

 • Θυμίζουμε, ότι τέλος Νοεμβρίου κλείνουν βιβλία οι ξένοι με όλους να διψάνε για μεγάλα bonus με βάση τις αποδόσεις τους. Σπάνια αυτός ο μήνας δίνει αρνητικά κλεισίματα. Από την άλλη, το 2021 είναι η χρονιά με μία από τις μεγαλύτερες ανόδους για τον s&p με την έξαρση να εξελίσσεται σε όλο της το μεγαλείο. Το μόνο σίγουρο ακόμα δεν έχουμε δει έξαρση στο Ελληνικό χρηματιστήριο με τις εταιρίες κάθε τρίμηνο να τα πηγαίνουν καλύτερα. Είναι δεδομένο, ότι θα έρθει και αυτή η περίοδος και σίγουρα θα εισρεύσουν ακόμα περισσότερα κεφάλαια στην αγορά.
NIΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ- Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Πιέσεις δέχθηκε ο ΓΔΧΑ την Παρασκευή, καθώς καταγράφηκε άνοδο στην απόδοση του 10ετούς της χώρας κατά 25μ.β. περίπου (περιοχή 1,30%), ενώ περισσότερο σταθεροποιητικές ήταν οι διαθέσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.
.
Η παρατηρούμενη άνοδος στις αποδόσεις του 10ετούς κρατικού χρέους ήταν αρκετά εντονότερη στο Νότο και αναδεικνύει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και το χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, κάτι για το οποίο εκ του αποτελέσματος δεν έπεισε η κ. Λαγκαρντ την Πέμπτη. Για τον ΓΔΧΑ, σημαντική περαιτέρω άνοδο στην εν λόγω απόδοση θα επηρεάσει αρνητικά και ανακόπτοντας την ανοδική ορμή των τελευταίων ημερών.
.
Αν μη τι άλλο, προστίθεται ένας επιπλέον παράγοντας που συνωμοτεί στην αύξηση της μεταβλητότητας. Σήμερα, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την μεταποίηση Οκτωβρίου, όπως μετριέται από τον δείκτη PMI της Markit. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, αναμφισβήτητα, βαρύτητα θα δοθεί στην συνεδρίαση της FED την Τετάρτη.
Σημειώνουμε ότι την ίδια μέρα, πριν την συνεδρίαση, θα έχουμε μια εικόνα για τα αποτελέσματα Γ’ Τριμήνου της ΕΕΕ.ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ – ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ: ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι μπορούσε να βγει κερδοφόρος από το πρώτο εξάμηνο, άλλο άμα το έκρυψαν γιατι η δουλειά τους είναι να … εκβιάζουν το κράτος για να κονομάνε στην Ελβετία.

 • Για την ενέργεια που κλαίγεται ο Δοντάς δεν αναφέρουν, ούτε ότι θα εντάξουν στο ΕΣΠΑ επιδοτήσεις για τις βιομηχανίες που φτιάχνουν φωτοβολταϊκά για ίδια παραγωγή με επιδότηση 80%, δηλαδή τζάμπα με την υπερτιμολόγηση!! Και θα τους έρχεται το ρεύμα τζάμπα.

Επίσης δεν γράφουν για το ΥΠΑΝ που θα κάνει για την κλωστοϋφαντουργία σχέδιο σε στυλ Πορτογαλίας για να την ενισχύσει, ψάξτε την στην ambrosia Capital που το ετοιμάζει. Επίσης κουβέντα για την Ευρώπη που γυρίζει την μεταποίηση στα ρουχα πίσω.

 • Το πιο βασικό είναι όμως τα εκκοκκιστήρια στην Ελλάδα που συνέπεσε η παραγωγή του βαμβακιού, Σεπτ.- Νοέμβριος να πέσει με την υψηλή τιμή δεκαετίας πάνω από 100 στο βαμβάκι.

Αυτά θα γραφτούν στον Επίλεκτο και στους Πολύχρονους στο δεύτερο εξάμηνο αλλά γιατί δεν κάνουν κάποια μνεία; Ο Μάρκου λέει ότι η συγκυρία αυτή είναι τρομερά κερδοφόρα σαν το 1999 και έρχεται μαζί με άνοδο των ναύλων για την ναυτιλία.


ΣΙΔMA: Νέα σημαντική διόρθωση σήμερα για την μετοχή της που υποχωρεί με απώλειες 6,3% στα 2,6800 ευρώ. ΑΔΕΙΑΣΑΝ στα ΨΗΛΑ, θα μαζεύουν τώρα στα χαμηλά… Ερχεται και από τα πολύ χαμηλά, οπότε τους εξυπηρετεί το… όσο δυνατόν χαμηλότερα. Από την άλλη πλευρά δεν θα κοιμούνται για πολύ τον ύπνο του δικαίου οι διορατικοί της μετοχής.

****
PERFORMANCE: Με εξπρές διαδικασίες τρέχουν πλέον οι εξελίξεις υπό την μπαγκέτα της Eurobank Equities. Κομμένη στα τρία (3) αύριο και έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών την Παρασκευή. Ερχονται νέες μεγάλες στιγμές για την εταιρεία και την μετοχή της, αφού πλέον αγοράζουν και τα ισχυρά πορτοφόλια.
 • Τα 5 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ δεν μπορούν να επηρεάσουν την τιμή της.
 • Nα σημειώσουμε, ότι αυτή την φορά θα δημοσιεύσει την 9μηνιαία κατάσταση των χρηματοοικονομικών πεπραγμένων της και ότι το δυνατό της τρίμηνο είναι πάντοτε το τέταρτο, δηλ. αυτό που διανύουμε.

****

ΠΕΡΦ: Ο… μπούσουλας… ΕΠΣΙΛ 225 – 230 εκατ., ΕΝΤΕΡ 155 – 160 εκατ., και η αφεντιά της 62 – 65 εκατ. ευρώ. Αναλογικά και συγκριτικά έχει μεγάλα περιθώρια μπροστά της.

 • Οπως τα προ 10ετίας αλλά και προ 5 ετίας μεγέθη τους δεν έχουν καμμία σχέση με τα τωρινά, έτσι και τα τωρινά δεν θα έχουν καμμία σχέση με αυτά που θα δούμε στο μέλλον. Μα, καμμία…

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ αυτές δεν έχουν δανεισμό και μπορούν να αναπτύσσονται (εξ)αγοράζοντας όσες και όποιες μικρότερες του κλάδου τους θελήσουν να προσαρτήσουν στιο δυναμικό τους.

****

ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ: Τα μάτια σας 14 στην ΓΕΒΚΑ, λόγω πολύ θετικών εξελίξεων που την ευνοούν ιδιαίτερα σαν εταιρεία.

 • ΓΙΑ ΤΑ… ΜΙΚΡΟΥΛΙΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ: Και τα δικά τους στην ΦΙΕΡΑ για τον ίδιο λόγο. Η μτχ υποχώρησε στις τιμές του εισιτηρίου που σας δίναμε.

****

ΕΥΡΩΒ: ‘Αλλη κλάση…

ΜΟΗ: Με τόση υστέρηση από τα υψηλά της και με πτώση 33,6% στη διετία, είναι μονόδρομος η πορεία της… Στο -29% τα ΕΛΠΕ στην ίδια περίοδο, αλλά αν ήταν να διαλέξουμε θα καταλήγαμε στην 1η.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ- απάντηση: Οταν θα θελήσουν να κάνουν το placement τους, τότε θα δείτε ενδιαφέρον και… σπρώξιμο. Γνωστά πράγματα αυτά και να μην τα λέμε ξανά και ξανά. Τζάμπα η μτχ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Από αυτά που διαβάζουμε και διαισθανόμεθα οι μάσκες ήρθαν εδώ και θα παραμείνουν για πολύ ακόμα…ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.