Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (29/10)

 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 1,30 +1,39
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0,53 +0,62
ΙΣΠΑΝΙΑ 0,61 +0,70
ΙΤΑΛΙΑ 1,15 +1,24

Η πτώση της μετοχής της Apple στις προσυνεδριακές συναλλαγές την Παρασκευή θέτει την Microsoft σε τροχιά να γίνει η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία στον κόσμο.

Η μετοχή της Apple υποχωρούσε νωρίτερα κατά 3,5%, στα 147,20 δολ. στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά την ανακοίνωση εσόδων τριμήνου που απογοήτευσαν σε σχέση με τις προσδοκίες των αναλυτών.

“Εάν αναζητείς ασφάλεια στον τεχνολογικό κλάδο, η Microsoft μοιάζει πιθανότατα πιο ασφαλές στοίχημα σε σχέση με την Apple”, ανέφερε ο Michael Matousek, επικεφαλής trader στην U.S. Global Investors, στο πρακτορείο Bloomberg. “Εάν συνέβαινε μια αρνητική στροφή στην οικονομία, θα περίμενα η Microsoft να σταθεί καλύτερα, καθώς τα προϊόντα της είναι πιο διαφοροποιημένα ανά διάφορους κλάδους”.

@11:45

ΤΗΝ καλύτερη συμπεριφορά από τις Συστημικές έχει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.
Εντυπωσιακή η ανοδική διαφυγή του Κέκροπα, κοιμάται η ΙΝΤΡΑΚΟΜ…
Να σας τονίσω εδώ, ότι ούτε θα την βγάλει από το ταμπλό ο Κόκκαλης, ούτε θα την έχει σαν… αποπαίδι του.
ΙΣΑ ΙΣΑ μάλιστα, θα είναι η υπ.αρ.1 δύναμη πυρός του. Οταν η ΙΝΤΡΑΚΑΤ λύσει τα προβλήματα της (δεν τραβάει ο κλάδος της, όλοι μας το ξέρουμε και το βλέπουμε), τότε η ΙΝΤΚΑ θα απογειωθεί…
Για την ΙΝΛΟΤ, να μην τα ξαναλέμε… Θα κάψει καρδιές. Βάζουν δήθεν τα φραγματάκια τους στα 0,6000 για να μαζεύουν οι διαχειριστές της χαμηλότερα χωρίς να βιάζονται, εκμεταλλευόμενοι τις περιστάσεις.

@12:00

ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ (λογικά) ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ, γιατί είχαν την… ατυχία να τις έχουν θεσμικά χαρτοφυλάκια που θέλουν ρευστό λόγω ΔΕΗ.
ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ
ΕΚΤΕΡ (όπου να είναι θα ξαναρχίσουν…)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ
ΕΛΒΕ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ (όπου και όταν τους δίνεται η ευκαιρία)
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (θα ήταν ήδη στα 10 και βάλε)
ΘΑ ΑΔΕΙΑΖΑΝ και ΙΝΤΕΚ, αλλά πρέπει να υπάρχει όρος διακράτησης.
ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ εννοείται…
@12:20
 1. ΠΡΟΣΟΧΗ στον ΚΕΚΡΟΠΑ με τους market makers της μετοχής του.
 2. Δημοσίευσε η CPI τον ετήσιο ισολογισμό της (λήξη 30.6). Τίποτα το σπουδαίο, με τα ίδια κεφάλαια στα 2,66 εκατ. ευρώ και τα μεικτά κέρδη των 3,2 εκατ. ευρώ να πηγαίνουν σε έξοδα λειτουργίας και έξοδα διάθεσης. Κέρδη περί τα 100 χιλ. ευρώ και κ/φση… 7,9 εκατ. ευρώ. Κρίμα δηλ. οι υψηλές πωλήσεις της (άνω των 15 εκατ. ευρώ)… Στις 360.000 ευρώ οι αμοιβές μελών ΔΣ και ελίτ.
 3. ANAMENONTAI οι ισολογισμοί χρήσης 2020/2021 και για τις Φ.ΝΑΚΑΣ, ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ
@12:40
ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ (λογικά) ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ, γιατί είχαν την… ατυχία να τις έχουν θεσμικά χαρτοφυλάκια που θέλουν ρευστό λόγω ΔΕΗ:
ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ και τις ΕΥΑΠΣ, ΛΥΚΟΣ, ΕΥΔΑΠ
KAΠΟΙΟΣ ΧΑΡΙΣΕ πριν από λίγο 10 χιλ. τμχ στην ΜΟΤΟ, που φυσικά έγιναν ανάρπαστα, ζητούν κι άλλα τόσα. Βρε παιδιά, σκεφτείτε λίγο και αναλογιστείτε που θα φτάσει η συγκεκριμένη σε ένα, δύο, τρία κλπ χρονάκια; Θα σας ετοιμάσει και σχετική ανάλυση ο ΟΑΚ. Με την κ/φση της στα… 47 εκατ. ευρώ;;(!!)…
ΠΟΙΑ ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ποιά ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ποιός ΚΕΚΡΟΠΑΣ;; Αλλού είναι το πραγματικό χρυσάφι… Κρα κάνει από μακρυά, γιατί από κοντά θα ζαλίζει.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ – 6μηνο: Ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε από τα 13,89 στα 20,44 εκατ. ευρώ.

 • Τα καθαρά κέρδη πολλαπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν στο 1,33 εκατ. ευρώ (ξεπέρασαν εκείνου του συνόλου του 2020) έναντι 335 χιλ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
 • Οι θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές κατά 2,25 εκατ. ευρώ συνέβαλαν στη μείωση του καθαρού δανεισμού στα 2,168 εκατ. ευρώ.
 • Τα ίδια κεφάλαια στις 30 Ιουνίου αυξήθηκαν στα 24,25 εκατ. ευρώ.
 • ΑΨΟΓΟΙ οι χρηματοικονομικοί δείκτες της. Κάτω του 8 η εκτιμώμενη σχέση ev/ebitda, περί το 10 το p/e, μερισματική απόδοση περί το 3,5%, κάτω του 0,10(!), ο δείκτης δανειακής μόχλευσης και στο 0,5 η σχέση netdebt/ebitda(!).
 • ΤΩΡΑ που πιέζεται(!) γίνονται οι δυνητικές αγορές και όχι κυνηγώντας την αργότερα.


 

Calendar of Events

Macros

29/10/21 | Producer Price Index in Industry (PPI) SEP & Turnover Index in Retail Trade AUG

10/11/21 | CPI OCT & Industrial Production SEP

EGM / AGM

03/11/21 | Epsilon Net (EGM)

05/11/21 | ElvalHalcor (EGM)

09/11/21 | Plaisio Computers (EGM)

Ex-Dividend

15/11/21 | OTE (extraordinary div. EUR 0.248/share from the sale of Telecom Romania)

22/11/21 | Jumbo (extraordinary cash distribution EUR 0.30/share)

01/12/21 | Thrace Plastics (FY21 interim dividend EUR 0.1086/share)

Results (3Q21/9M21)

03/11/21 | Coca-Cola HBC AG (trading update)

11/11/21 | Hellenic Petroleum, Titan Cement

12/11/21 | OTE

23/11/21 | OPAP, Fourlis Holdings, LAMDA Development

24/11/21 | Aegean Airlines (trading update)

29/11/21 | ATHEX Group


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ
 • Όταν απαιτείς φόρους προκαταβολικά, γδέρνεις με ΕΝΦΙΑ και ηλεκτρικό και συντηρείς κρατική σαβούρα (για ψήφους) δεν λες όχι στο κουμάντο της Ε.Ε.

Το λες μόνο για να δείξεις “πολιτική παλληκαριά” στους ιθαγενείς σου. Και ίσως να κάνουν κουράγιο τώρα που θα αρχίσουν τα ναι μεν αλλά…, στους φόρους αλληλεγγύης, στις μειώσεις των εισφορών, του ΕΝΦΙΑ και άλλες ελαφρύνσεις…

Τώρα που (οι συνεπείς μόνο) θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τους φόρους του 2022. Γιατί οι άλλοι, της μόνιμης φοροδιαφυγής, που μειώνει τα ποσοστά της, όσο βολεύει και η προκαταβολή φόρου από κάθε επαγγελματία, (έστω και του 55%) περιμένοντας τα κέρδη… της χιλιοειπωμένης μεταρρύθμισης.

Λέμε συνεπώς στους φορολογικά συνεπείς και ευαίσθητους ιθαγενείς (με τα γνωστά πλάγια λόγια). Κάντε κουράγιο… Έχουμε φέρει την οικονομία στα καλύτερά της.

Προβλέψαμε στον προϋπολογισμό αύξηση ΑΕΠ πάνω από το 6% το 2021. Στα χαρτιά βλέπουμε ανάπτυξη κοντά στο 5%, το 2022, επενδύσεις κάπου 24%. Και εξαγωγές στα ύψη… Δεν είναι λίγοι στην κυβέρνηση που τα λένε και τα γράφουν… τα στοιχεία αυτά.

Κουβέντα βέβαια για την αλήθεια, ότι όλα αυτά τα “ευχάριστα” θα τα δούμε αφού περάσουν την “κρησάρα” των νέων τιμολογίων της ενέργειας και των πρώτων υλών (εισαγόμενων στο σύνολό τους), που έρχονται μετά την πρωτοχρονιά…

Γιατί όπως και να έχει, το 2022 πάντως θα το υποδεχθούμε έτσι και αλλιώς με κόστος παραγωγής μεγαλύτερο κατά 40% λόγων αυξήσεων στα τιμολόγια ενέργειας.

Ο αντίλογος είναι πως έτσι θα συμβεί παντού εντός και εκτός Ε.Ε. Στην Ελλάδα όμως, έτσι όπως τα κάναμε, έχουμε ήδη “από χέρι” μια διαφορά πάνω από 60% στο κόστος παραγωγής.

Και ρωτάμε; Υπάρχει κάποια ενεργειακή μεταρρύθμιση που να μας βεβαιώνει ότι η παραγωγή (ή όποια παραγωγή στον τόπο μιας και κρεμόμαστε από τις εισαγωγές-άρα και από την εισαγόμενη ακρίβεια- όλο και περισσότερο) θα απορροφήσει το κόστος της ακρίβειας του 2022. Καμία απολύτως.

Το μόνο που ακούγεται είναι ότι θα τρέξει πάλι το κράτος-πατερούλης να επιδοτήσει να νοικοκυριά… Είναι μεταρρύθμιση αυτό ή γνωστές γραφές των παλαιοημερολογιτών…

 • Και έτσι όπως είναι τα πράγματα έχουμε τα “κότσια” να πάμε, στις αρχές του 2022 στις Βρυξέλλες, να αποδείξουμε ότι ανταποκριθήκαμε και θα ανταποκριθούμε (σε ό,τι απομένει) στις υποχρεώσεις μας, σε προαπαιτούμενα, ώστε να ζητήσουμε αναστολή της σκληρής εποπτεία που επέβαλαν οι δανειστές και εφαρμόζει η Κομισιόν;

Ο λόγος για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που υπέγραψαν το 2018 οι δυνάμεις της αριστεράς και της προόδου…, ως κυβέρνηση, όταν συμφωνούσαν τη σκληρή εποπτεία των Βρυξελλών στην οικονομία μέχρι να δείξουμε, σε πειστικές μεταρρυθμίσεις, ότι η οικονομία στην Ελλάδα άλλαξε πρόσωπο.

Πάμε λίγο παρακάτω, μόνο σαν επιχείρημα στήριξης της άποψή μας, να ξανασκεφτούμε γενικά τη σκληρή εποπτεία από τους δανειστές…

Στα προαπαιτούμενα που πρέπει να αποδείξουμε στην Κομισιόν (η οποία και θα κάνει την εισήγηση στο αίτημα μας για τερματισμό της σκληρής εποπτείας του 2018 και κανείς δεν ξέρει ως πότε…) είναι και λίστα με 30 τουλάχιστον ιδιωτικοποιήσεις κρατικής σαβούρας (γνωστής και ως βιομηχανίας…) και κρατικής περιουσίας με τη μορφή υποδομών.

Να μη μιλήσουμε για τη σαβούρα που την πηγαινοφέρνουμε με δήθεν διαγωνισμούς και δήθεν εγγυήσεις (ΛΑΡΚΟ και άλλες), γιατί η τοπική ψηφοθηρία δεν μας επιτρέπει απολύσεις και πώληση, αλλά να σταθούμε στις υποδομές και στα εύκολα. Λιμάνια, μαρίνες παραλίες, ναυπηγεία, ναυπηγοεπισκευαστικές βάσεις, και κρατικά κτίρια που συνδέονται με όλα αυτά.

Στα λόγια και στα χαρτιά λέμε ότι θα επισπεύσουμε την αποκρατικοποίησή τους και την πώληση μιας και υπάρχει και αγοραστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον (έντονα πολυεθνικό μάλιστα) για άμεσες συμφωνίες.

Στην πράξη όμως έχει αλλάξει κάτι που να πείθει πως βαδίζουμε σε αποκρατικοποίηση με διαδικασίες βασισμένες σε κάποια αλλαγή της γνωστής πολιτικής μας; Σε κάποια μεταρρύθμιση;

Πού καταλήγουμε. Εάν δεν βεβαιωθούν οι φορολογούμενοι (με αποφάσεις που θα ισχύσουν τουλάχιστον μια 15ετία) ότι δεν θα πληρώνουν φόρους για δήθεν αλληλεγγύη…, ΕΝΦΙΑ για δήθεν ανταποδοτικά έργα…, προκαταβολές φόρων για δήθεν πάταξη της φοροδιαφυγής…, φόρους επιτηδεύματος επειδή τόλμησαν και άνοιξαν μαγαζί ή γραφείο…, στο Κρατιστάν, να μην ισχυριζόμαστε τα περί μεταρρύθμισης στην οικονομία. Και μιας και δεν έχουμε μεταρρύθμιση, τι μας κόφτει και η σκληρή εποπτεία των δανειστών;. Κάτι καλύτερο μπορεί να βγει… Λέμε τώρα…

george.kraloglou@capital.gr


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.