Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (26/10)

ΕΠΕΙΔΗ είμαστε βέβαιοι ότι το 97% των ελλήνων που ασχολούνται με το ελληνικό χρηματιστήριο (και οι οποίοι αναμφίβολα μόνον επενδυτές δεν είναι) δεν τα γνωρίζουν, ας τα ξαναγράψουμε… ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ μη τυχόν και διορθώσει το… ελληνικό χρηματιστήριο (!!), επειδή φοβούνται ότι θα διορθώσει η Wall Street!! (το φοβούνται μάλιστα εδώ και 8 χρόνια οι αθεόφοβοι!)

ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΛΟΙΠΟΝ: S&P 500 προσέξτε πως ακριβώς λειτουργεί…

 • ΟΙ μετοχές των εταιρειών του εισέρχονται και εξέρχονται από τον δείκτη με βάση κυρίως το μέγεθος τους.

Όμως η τεράστια δεξαμενή εισηγμένων εταιρειών που κατοικοεδρεύει στη Wall Street δημιουργεί ένα απολύτως υγιή και σε βάθος χρόνου ανοδικό δείκτη, γιατί απλούστατα όταν οι εταιρείες τα πάνε καλά και αναπτύσσονται σε κεφαλαιοποίηση αυξάνουν στάθμιση ή εισέρχονται στον S&P 500 ενώ οι εταιρείες που δεν τα πάνε καλά πέφτουν σε μέγεθος και στο τέλος παίρνουν και το εξοδόχαρτο από το δείκτη.

 • Δηλαδή οι μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο που βρίσκονται σε ανοδική τάση τιμών λαμβάνουν τη μεγαλύτερη στάθμιση στον S&P 500 ενώ η στάθμιση πέφτει συνεχώς για τις λιγότερο απαστράπτουσες εταιρείες που έχουν τη μετοχή τους σε πτωτική τάση.

Ο S&P 500 έχει σχεδιαστεί ΕΤΣΙ ώστε να επιτρέπει στους νικητές να τρέχουν και τους ηττημένους να μένουν στον πάγκο. Επίσης ο δείκτης είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικός και έχει ως πρωταρχικό σκοπό να αντικατοπτρίζει την αμερικανική οικονομία.

 • Καμία σχέση δηλαδή με το δικό μας Γενικό Δείκτη όπου για παράδειγμα οι Τράπεζες θα έπρεπε από εκείνο το επώδυνο καλοκαίρι του 2015 να ήταν εκτός. ΑΥΤΑ τα ΛΙΓΑ…

NIKOΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Οι χθεσινές συναλλαγές στη δίωρη συνεδρίαση οδήγησαν τον ΓΔΧΑ σε μικρές απώλειες, ενώ μικτή ήταν η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Από την άλλη, σε νέο ρεκόρ έκλεισε ο S&P 500 στηριζόμενος και στα καλύτερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτελέσματα (για πάνω από το 80% των εισηγμένων του δείκτη μέχρι σήμερα). 
 
Στο εσωτερικό, πριν την έναρξη σήμερα, υπενθυμίζουμε ότι ανακοινώνει το Γ τρίμηνο ο Μυτιληναίος με τα εκτιμώμενα EBITDA της περιόδου να κινούνται στην περιοχή των 80εκ ευρώ, με αποτέλεσμα ο εν λόγω τίτλος να βρεθεί στο επίκεντρο των επενδυτών (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ νέα ιστορικά υψηλά κερδών)
 
Μετράμε την 3η συνεχόμενη ημέρα πάνω από την περιοχή των 900 μονάδων και οι επόμενες συνεδριάσεις ενδέχεται να είναι κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη πορεία του ΓΔΧΑ. 
 
Στα σημαντικότερα μάκρο της ημέρας η καταναλωτική εμπιστοσύνη Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, ενώ σημειώνουμε ότι μεταξύ των προς ανακοίνωση αποτελεσμάτων μετά το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς περιλαμβάνεται και η Microsoft.Inform Lycos:

INFORM ιδρύθηκε το 1897, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1994 και παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες ασφαλούς διαχείρισης εγγράφων και πληροφοριών, καινοτομώντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων και οργανισμών με την παροχή λύσεων υψηλής εξειδίκευσης. Απασχολεί 520 εργαζομένους με τέσσερις μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα, Ρουμανία και Αλβανία, ενώ κατέχει ηγετική θέση στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.

The production of its laminated cards is transferred from today (25/10) tο Greece by the company Ederned Greece in collaboration with Inform P. Lykos.

 • It is noted that from the second quarter of 2022, Edenred in Greece proceeds to the transition of its entire portfolio to recycled plastic cards. This is the first
  company in Greece that innovates and makes such a move for all its services.
 • The company that invented the Ticket Restaurant meal orders, works with more
  than 6,000 companies in the Greek market and more than 10,000 stores (of which 3,500 supermarkets / mini markets and the rest from the restaurant sector)
  serving daily more than 300,000 employees.
 • The value of the orders and cards issued by Edenred in the Greek market amounts to approximately 200 million euros, while the company’s strategy is to further
  expand its partnerships, targeting 2,000 stores per year. During the pandemic, it added 1,000 new stores to its network.
 • At the same time, the company is investing in the digitization of its solutions, placing Ticket Restaurant ZERO on the Greek market , the first intangible solution
  for mobile payments.
 • The new 100% digital solution, works in addition to the existing product proposals of the company and is part of a complete and long-term digital strategy, which comes to modernize the experience of its customers.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής -Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), συνεχίσθηκε η καλή πορεία της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021.

Από το δεύτερο τρίμηνο και μετά όλοι οι οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν ανοδική πορεία. Με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στη Ελλάδα και στις Ευρωπαϊκές αγορές παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη του κλάδου και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Ειδικότερα:

Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε άνοδο 16,8% στην ένδυση και 13,7% στην κλωστοϋφαντουργία.

Οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων σημείωσαν άνοδο 23% και σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών κατά 14,6% οδήγησαν σε αύξηση των πωλήσεων κατά 16,3%.

Σημαντική αύξηση κατά 22% κατέγραψαν οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το πρώτο οκτάμηνο του 2021 και ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ από 987 εκατ. ευρώ το 2020.

Πρωταγωνιστής σε αυτή τη θετική πορεία της αλυσίδας είναι οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, του βαμβακιού, οι οποίες κατέγραψαν άνοδο 50% και ανήλθαν σε 338 εκατ. ευρώ.

Επίσης σημαντική άνοδο σημείωσαν οι εξαγωγές ενδυμάτων με ποσοστό 14,6% και ανήλθαν σε 582 εκατ. ευρώ από 507 εκατ. ευρώ.

Στην κλωστοϋφαντουργία οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 11,9% και ανήλθαν σε 285 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, καταγράφηκε αύξηση 8,2%. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών 18%, ενώ οι εισαγωγές ενδυμάτων αυξήθηκαν κατά 4,9%.
 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.