Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (25/10)- Μέρος2

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Greek Market Overview

Όταν η εβδομάδα κλείνει με τριπλάσια κέρδη στον τραπεζικό κλάδο (3,5%) από ΓΔ και
FTSE25 τότε κάτι έχει αλλάξει. Από την άλλη, ο κλάδος περνάει μπροστά σε απόδοση για
το 2021 τον Γενικό δείκτη κάτι που παρατηρείται μόνο σε επικείμενο ράλι του κλάδου
μέχρι τώρα.

 • Ο τζίρος αυξάνεται σταδιακά πάνω από τις 900 μονάδες όπως ήταν και φυσικό με τα
  θετικά νέα να είναι σε καθημερινή βάση τροφοδότης της κίνησης. Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ πλέον
  έχει τον πλήρη έλεγχο του project του καζίνο μετά την απόφαση της επιτροπής εποπτείας και ελέγχου.

ΟΙ οίκοι συνεχίζουν να ποντάρουν στην Ελλάδα, καλύπτοντας ότι ευκαιρία ή ΑΜΚ βγαίνει στην πορεία. Σήμερα έχουμε την εισαγωγή του ομολόγου της CPLP ενώ αύριο περιμένουμε
αποτελέσματα από τον Μυτιληναίο. Jumbo(0,30) και Quest (1,25) ανακοίνωσαν σημαντικό μέρισμα.

 • Όλα δείχνουν ότι πλέον τα ναυπηγεία Ελευσίνας θα εξυγιανθούν και θα μπορέσουν και πάλι να κερδίσουν την χαμένη τους αίγλη. Φυσικά ανοίγει ο δρόμος στο να παίξουν θετικό ρόλο και στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

Οι ξένες αγορές βοηθάνε και το Ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο δεν έχει δείξει ακόμα
τις πραγματικές τους προθέσεις. Θυμίζουμε ότι οι μετοχές με τις καλύτερες αποδόσεις
στο έτος έχουν και το καλύτερο κλείσιμο έτους μετά από φθινοπωρινή διόρθωση.

 • Καλώς ή κακώς ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας και θα πρέπει να ρίξουμε
  μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτόν μιας και μετά και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου όλα
  δείχνουν ότι μπορούμε πολύ καλύτερα.

Οι υποδομές σε χειμερινό τουρισμό μπορούν να κάνουν την διαφορά μιας και η χώρα έχει σημαντικούς προορισμούς και για την χειμερινή περίοδο.

 • Στο τεχνικό σκέλος τώρα Ο ΓΔ έχει σχηματίσει κοντινή στήριξη και επιθετική τάση τις
  898 μονάδες όπου μόνο κατοχύρωση μπορεί να δώσει μεγαλύτερη διόρθωση στις 890.
  Αντίστοιχα μία κατοχύρωση των 913 μονάδων μπορεί να δώσει ώθηση στις 930 μονάδες.
  Σε μεγάλη εικόνα το 960 η το 1010 είναι επόμενοι στόχοι μας.

Στα στατιστικά μας ο ΓΔ τρέχει με κέρδη 11,87% για το 2021, με τον ftse25 στο +13,32%, τον τραπεζικό στο +13,75% και τον ftsem στο 32,12%. Οι επιλογές μας στο +26,59% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ με 14,71. Από τις επιλογές μας η ENTERSOFT και ΣΠΕΙΣ με κέρδη 88% και 91% αντίστοιχα, ο ΑΒΑΚΑΣ με κέρδη 63%, η ΕUROBANK με 58% , η ΚΟΥΕΣ με 57%.

 • Μπορεί να μην ήρθαν νέα από τον s&p, παρόλα αυτά μπροστά μας είναι δεδομένο ότι οι
  αναβαθμίσεις και τα καλά αποτελέσματα θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμα. Μένει
  να τελειώσει η ΑΜΚ της ΔΕΗ που σίγουρα επηρεάζει την αγορά μιας και τραβάει σημαντική ρευστότητα.

Να θυμίσουμε ότι το 2021 είναι χρονιά ρεκόρ σε άντληση κεφαλαίων για μετοχές και  ομόλογα μιας και μετά την ΑΜΚ της ΔΕΗ ο λογαριασμός θα ανέβει στα 7 δις χωρίς να υπολογίσουμε κάποια νέα έκπληξη που μπορεί να παρουσιαστεί. Μιλάμε για μία αγορά που κάνει τζίρο κοντά στα 50 εκατομμύρια την μέρα για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος της μεγέθυνσης.


ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ- Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Η εβδομάδα που ξεκίνησε πιθανολογούμε ότι θα έχει μεγαλύτερες διακυμάνσεις εντός και εκτός χώρας, καθώς περιέχει πληθώρα αποτελεσμάτων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου και των μεγάλων της τεχνολογίας.

Παράλληλα, αύριο το πρωί (πριν τη συνεδρίαση) δημοσιεύει το Γ τρίμηνο ο Μυτιληναίος προσφέροντας μια ενδεικτική εικόνα για τον κλάδο.

Επίσης, σημειώνουμε ότι την Πέμπτη (δική μας αργία) συνεδριάζει και η ΕΚΤ.  Δεδομένου ότι ο ΓΔΧΑ εισέρχεται σε περίοδο αποτελεσμάτων (κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης) αναμένουμε ανάλογες κινήσεις κατά περίπτωση. Παραμένουμε, ωστόσο, επιφυλακτικοί για την βραχυπρόθεσμη πορεία του δείκτη και υπενθυμίζουμε ότι σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας οι ψευδείς διαγραμματικές διασπάσεις είναι συχνότερες.


ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Mytilineos (9M:21 trading update): Mytilineos will announce 9M trading update tomorrow before the opening of the session. We expect a satisfactory quarter in line with company’s FY:21 guidance. Specifically, we expect turnover of €1.72bn (+28% y-o-y) EBITDA of 239m (1.9%) and net earnings of €112m (+10% y-o-y).


ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ για τα καλά οι Δώδεκα και δεν έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση. Δεν πήγε καλά η αναβάθμιση που επιχειρούσε το πρωϊ η CISCO. Συμβαίνουν αυτά, μηχανήματα είναι. Αλλά βρε παιδιά αυτές οι εργασίες γίνονται το Σαββατοκύριακο. Οχι πριν την έναρξη, γιατί κάτι μπορεί να στραβώσει. 

NAYTEMΠOΡIKHIKTINOΣ: Η μετοχή αντιδρά θετικά κάθε φορά που υποχωρεί προς τα 0,77-0,78 ευρώ. Έτσι και τώρα…


O κύκλος εργασιών του ομίλου για το 1o εξάμηνο του 2021 ανήλθε σε 19,48 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 22,05%. Τα EBITDA σε 6,57 εκατ. ευρώ και +83%. Τα κέρδη πφ του ομίλου ανήλθαν σε 3,2 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 310,25%. Οι καθαρές δανειακές υποχρεώσεις στα 38,0 εκατ. μειωμένα κατά 4,6 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 2,92 εκατ. ευρώ από 113 χιλ. ευρώ.

 • ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ αποτελεί η αναίρεση της οριζόντιας απαγόρευσης εκμετάλλευσης λατομείων στην περιοχή του Βώλακα. Μια εξέλιξη που προωθεί την υπόγεια εξόρυξη χωρίς καμία παρέμβαση στο περιβάλλον.

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ότι το μεταφορικό κόστος το αναλαμβάνει ο αγοραστής στις πλείστες περιπτώσεων και ότι στον ΟΛΠ πάντα υπάρχουν άδεια κοντέϊνερς, ενώ δεν υφίσταται θέμα και με τον ΟΛΘ.

 • Η Διοίκηση είναι αισιόδοξη για την επιστροφή στα προ πανδημίας μεγέθη. Ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 37,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στα 50,5 εκατ. ευρώ. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν στα 4,7 εκατ. ευρώ καλύπτοντας τις επενδυτικές και τις χρηματοδοτικές, εξέλιξη που μείωσε τον καθαρό δανεισμό.

Περισσότερο από το 96% των πωλήσεων κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού, ενώ σχεδόν το 60% της παραγωγής κατευθύνεται στην Κίνα. H Κίνα που στις αρχές του 2020 ήταν το επίκεντρο της πανδημίας ανέκαμψε σύντομα βρίσκοντας τους ρυθμούς της προς το τέλος του προηγούμενου έτους. Όμως, σημαντικό μερίδιο στις πωλήσεις κατέχουν οι ΗΠΑ , οι χώρες του Αραβικού Κόλπου, η Νότια Αμερική και η Ευρώπη.

 • Τώρα πια διαφαίνεται ότι θα υπάρξει άμεση βελτίωση παγκοσμίως καθώς τα μεγάλα έργα του εξωτερικού που τηρούσαν στάση αναμονής λόγω της πανδημίας φαίνονται να επανέρχονται στο προσκήνιο και να υπάρχει μια κινητικότητα. Η Διοίκηση του Ομίλου είναι αισιόδοξη ως προς την εξέλιξη των πωλήσεων καθώς τα μηνύματα από τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται και από αυτές που ήδη έχουν κλείσει και βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Η τιμή της μετοχής βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο του πρώτου εξαμήνου του 2020 που δεν έχει καμία σχέση με το τωρινό, ούτε με το εκτιμώμενο του δεύτερου εξάμηνου 2021. Από δε το 2022 αναμένεται και η παγκόσμια ανάταση στα οικοδομικά έργα.Calendar of Events

Macros

29/10/21 | Producer Price Index in Industry (PPI) SEP & Turnover Index in Retail Trade AUG

10/11/21 | CPI OCT & Industrial Production SEP

EGM / AGM

03/11/21 | Epsilon Net (EGM)

05/11/21 | ElvalHalcor (EGM)

09/11/21 | Plaisio Computers (EGM)

Ex-Dividend

15/11/21 | OTE (extraordinary div. EUR 0.248/share from the sale of Telecom Romania)

22/11/21 | Jumbo (extraordinary cash distribution EUR 0.15/share – 1st installment)

01/12/21 | Thrace Plastics (FY21 interim dividend EUR 0.1086/share)

13/12/21 | Jumbo (extraordinary cash distribution EUR 0.15/share – 2nd installment)

Results (3Q21/9M21)

26/10/21 | Mytilineos (trading update)

03/11/21 | Coca-Cola HBC AG (trading update)

11/11/21 | Hellenic Petroleum, Titan Cement

12/11/21 | OTE

23/11/21 | OPAP, Fourlis Holdings, LAMDA Development

24/11/21 | Aegean Airlines (trading update)

29/11/21 | ATHEX Group

Corporate Bond Issuance

25/10/21 | CPLP Shipping Holdings – Start of trading of new bonds
 • Η… σφαλιάρα και η επενδυτική ψυχολογία

chartswar.com

Το πρώτο και καλύτερο σκαλοπάτι για κερδοφόρες συναλλαγές είναι η σωστή νοοτροπία και ψυχολογία. Η σωστή στάση και ψυχική πειθαρχία δεν εγγυώνται ότι θα είστε κερδοφόρος και επιτυχημένος επενδυτής, αλλά σίγουρα το να έχεις την αντίθετη στάση και λάθος ψυχολογία σχεδόν εγγυάται βέβαιη… σφαλιάρα.

Να λοιπόν κάποια βήματα που θα σας οδηγήσουν προς τη σωστή ψυχολογία που πρέπει να έχει ένας επενδυτής για να αυξήσετε σημαντικά  τις πιθανότητες επιτυχίας σας.

 1. Πρέπει να μπορείτε να φιλτράρετε όλες τις πληροφορίες που έχετε στη διάθεσή σας και να εστιάσετε στη δημιουργία του δικού σας συστήματος που να ταιριάζει γάντι με τους δικούς σας στόχους ανοχής κινδύνου και απόδοσης.
 2. Πρέπει να ξεκινήσετε τις συναλλαγές με μια ρεαλιστική προσδοκία για το πώς θα μοιάζει η γραμμή καμπύλης των  μετοχών σας. Οι περισσότεροι  συναλλασσόμενοι έχουν χαμένες ή κατακερματισμένες γραμμές δίχως καν μια σκέψη, μια έγχαρτη προσδοκία κέρδους και όταν η δυναμική της αγοράς  αλλάζει απότομα από τασική  σε εύρος διακύμανσης με σφιχτές περιοχές συναλλαγών χάνουν τη μπάλα.
 3. Πρέπει να αποδεχτείτε ότι η δράση των τιμών μπορεί μερικές φορές να είναι απολύτως  “τυχαία”, επομένως πρέπει να δημιουργήσετε  ένα μηχανισμό που να  μπορεί να φιλτράρει τη μεταβλητότητα και τις ψευδείς κινήσεις και να σας δίνει στο πιάτο  τη μεγάλη εικόνα.
 4. Σταματήστε να ψάχνετε για συμβουλές και επενδυτικές κινήσεις άλλων γιατί απλούστατα  δεν γνωρίζετε τη σκέψη, το stop loss, το μέγεθος θέσης και το χρονικό πλαίσιο των άλλων, επομένως είναι δύσκολο να ακολουθήσετε τις συναλλαγές τους. Αναπτύξτε λοιπόν το δικό σας σύστημα.
 5. Πρέπει να αποδεχτείτε τον κίνδυνο απώλειας που μπορεί να έχετε σε κάθε είσοδο επενδυτικής κίνησης αλλά την ίδια ώρα  να είστε  βέβαιοι ότι η πιθανή ανταμοιβή που θα εισπράξετε αξίζει αυτόν τον κίνδυνο απώλειας. Έτσι κι αλλιώς ΔΕΝ υπάρχει τρόπος να αποφύγετε τον κίνδυνο. Ακόμη και το να μην κάνετε  τίποτα μπορεί να είναι επικίνδυνο.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ

6. Πρέπει να καλλιεργήσετε την ικανότητά σας να αφήνετε τους νικητές σας να τρέχουν για ακόμα μεγαλύτερες  νίκες αλλά στο παρασκήνιο  να έχετε πάντα  έτοιμη μια στρατηγική εξόδου για να κλειδώσετε τα κέρδη όσο είναι ακόμα εκεί.

7. Πρέπει να παραμείνετε ευέλικτοι με κάθε συναλλαγή που ανοίγετε και  έτοιμοι να βγείτε αν αποδειχθεί λάθος, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρή είναι η γνώμη σας ή πόσο προσκυνάτε  τη δική σας πρόβλεψη.

8. Εάν έχετε ένα έγκυρο σήμα εισόδου στο σύστημα συναλλαγών σας, πρέπει να το πάρετε. Δεν έχετε την πολυτέλεια να χάσετε μια μεγάλη νίκη, αλλά όμως  μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να πάρετε μια μικρή ήττα.  Και τα δυο τελειωτικά βήματα…

9. Ποτέ μην μιλάς αρνητικά για τον εαυτό σου, αν ΕΣΥ δεν πιστεύεις στον εαυτό σου, ούτε και κανένας άλλος θα το κάνει.

10. Το παρελθόν είναι πίσω σου τώρα… Πες πως οδηγείς αυτοκίνητο, πρέπει να συνεχίσεις  να κοιτάς μπροστά, να θυμάσαι το παρελθόν και να ζεις στο παρόν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.