Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (25/10)

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Το 2017 η Αγορά, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια πτώσης, μας έδειξε ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να ξεκινήσει μία μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία. Έκτοτε μπορεί ο Γενικός Δείκτης να μην έχει πετύχει κάτι σπουδαίο, μιας και βολοδέρνει χωρίς να καταφέρνει να περάσει το περίφημο ‘9’, παρόλα αυτά οι αποδόσεις σε πολλούς κλάδους, ή τίτλους είναι όχι απλά σημαντικές αλλά τεράστιες”, όπως τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

 • Ανέκαθεν η ψυχολογία έπαιζε βασικό ρόλο στην κίνηση μιας Αγοράς. Πάντα η μάζα αργεί να πάρει αποφάσεις αγοράς, ή πώλησης μετοχών και πάντα όταν έχει πάρει τις λάθος αποφάσεις, ψάχνει να βρει την αιτία που η Αγορά κινείται αντίθετα με το πιστεύω της.

Παράλληλα, όλοι προσπαθούν να εξηγήσουν τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις στο Χρηματιστήριο, ειδικά όταν αυτό πέφτει. Φυσικά ξεχνάνε να αναρωτηθούν, όταν βλέπουν μια ανοδική κίνηση, ή μπαίνουν ακόμα και στη διαδικασία να συγκρίνουν το τι κάνει η Ελληνική Αγορά, σε σχέση με τα Ξένα Χρηματιστήρια.

 • Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε δει πως η Αγορά έχει αλλάξει τη μακροπρόθεσμη πορεία της σε ανοδική. Από την άλλη είναι δεδομένο και πλέον με αποδείξεις, ότι η Οικονομία έχει ξεκινήσει ένα νέο ανοδικό κύκλο. Είναι δεδομένο ότι αυτό θα αντικατοπτριστεί και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Αν κάποιος δει τη μεγάλη εικόνα και σκεφτεί ότι μπροστά μας έχουμε θετικά νέα (αναβαθμίσεις, αποτελέσματα, νέα έργα, μειώσεις φορολογίας, χαμηλά επιτόκια κλπ), κάτι που είχαμε ξεχάσει την τελευταία 10ετια, θα καταλάβει ότι οι πιθανότητες είναι μαζί μας.

 • Με αυτό το δεδομένο θα πρέπει οι επενδυτές να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και όχι να προσπαθούν να πιάσουν τις μικρό κινήσεις που κάνει η Αγορά.

ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ

 1. ΓΕΚΤΕΡΝΑ (Μέσα σε όλα και ποιός να την… πειράξει;)
 2. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ανακοινώνει την Τρίτη πριν την έναρξη)
 3. ΙΝΤΕΑΛ (το επόμενο placement θα γίνει πολύ υψηλότερα)

ΓΙΑ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ (αντί για μετρητά στις τράπεζες)

 1. ΕΥΑΠΣ
 2. ΕΥΔΑΠ
 3. ΒΟΓIAΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS

ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ (ΡΙΣΚΑΔΟΡΟΥΣ)

 1. ΕΛΛΑΚΤΩΡ
 2. FRIGOGLASS (Μαζί της από τα 6 σεντς)
 3. INΤΡΑΛΟT (μαζί της από τα 8 σεντς)

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΦΙΛΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ μας (με τους γνωστούς περιορισμούς)

 1. ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ
 2. UNIBIOS
 3. FIERATEX

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Οι αγοραστικοί μπορούν να νιώθουν δικαιωμένοι από τον τρόπο με τον οποίο έχει κινηθεί ο Οκτώβριος, με τις 3 ‘πράσινες’ εβδομάδες στο Γενικό Δείκτη του Χ.Α. Το εύρος της ανόδου μπορεί να μην εντυπωσίασε, αλλά σίγουρα η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων έχει δημιουργήσει τουλάχιστον την αίσθηση (ελπίζουμε όχι την ψευδαίσθηση) ότι οι ‘bulls’ δε φοβούνται να διακρατήσουν τις θέσεις τους.

 • Όμως ‘νηστικό αρκούδι δε χορεύει’, όπως λέει ο θυμόσοφος Λαός. Αναφερόμαστε στο χαμηλό όγκο συναλλαγών που αποδυναμώνει την αξιοπιστία του ράλι και αποτρέπει την εισροή νέων κεφαλαίων στη Λεωφόρο Αθηνών, από εκείνους οι οποίοι θέλουν να δούνε ότι ικανοποιούνται βελτιωμένες προϋποθέσεις όγκου και εμπορευσιμότητας, προκειμένου να πατήσουν το κουμπί ‘buy’. Από διαγραμματική άποψη, το ‘χάσμα’ τιμών που υφίσταται μέχρι τις 913 μονάδες αποτελεί αντίσταση, έως ότου υπερκεραστεί και μετατραπεί σε στήριξη της Αγοράς”, τονίζει ο Πέτρος Στεριώτης

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Τι μπορείς και τι δεν μπορείς να ελέγξεις

Πράγματα που μπορείς να ελέγξεις ως επενδυτής:

 • Την έξοδο από μια θέση
 • Την επενδυτική σου νοοτροπία.
 • Το εργασιακό ήθος σε αυτό που κάνεις.
 • Την αυτοπεποίθηση στις επενδυτικές κινήσεις.
 • Το  χρόνο μπροστά από τα τερματικά και τις οθόνες.
 • Το χρονικό πλαίσιο της επενδυτικής κίνησης και απόφασης.
 • Το πλήκτρο ενεργοποίησης εισόδου (Buy – Short) σε μια αξία.
 • Το στρατηγικό σύστημα πραγματοποίησης των επενδυτικών συναλλαγών στα χρηματιστήρια.
 • Το μέγεθος της επενδυτικής θέσης που θέλεις να ανοίξεις σε μια αξία
 • Το πόσες φορές θα πέσεις στον ίδιο λάκκο με τη…φάβα
 • Την αντίδρασή σου στα νέα …καλά και κακά.
 • Τις συναισθηματικές σου εκρήξεις.
 • Στο ποιον ακούς
 • Να κομπάζεις

Τι ΔΕΝ μπορείς να  ελέγξεις:

Τη μάνα αγορά!


ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Όχι μόνο δεν μπόρεσαν να κάνουν το 4Χ4 οι αγοραστές για την η μετοχή της Viohalco (-0,67%), αλλά μέσω των τελικών δημοπρασιών, η μετοχή ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και στο χαμηλό ημέρας. Αν ο τίτλος πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 4,52 (ημερήσιο “stop short”) και υψηλότερα της ζώνης 4,65 – 4,70 ευρώ, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τα 4,87 και 5,00 – 5,04 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στη ζώνη 4,35 – 4,33 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η αμέσως επόμενη στα 4,15 ευρώ.

Έχει συμπληρώσει περισσότερο από τέσσερις μήνες, με κλεισίματα χαμηλότερα των 10,00 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,16%), ενώ να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 9,92 ευρώ, αφήνει περιθώρια αναμέτρησης με τον παραπάνω στόχο. Οι στηρίξεις στα 9,63, 9,50 και 8,90 ευρώ.

Δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος του Ελλάκτωρα (-1,39%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές και στο χαμηλό ημέρας, καθώς η συμπεριφορά του στο ταμπλώ, εξαρτάται και από το αν θα συνεχιστούν οι “αντιμαχίες” μεταξύ των βασικών μετοχών. Πρώτη σημαντική αντίσταση στα 1,59 – 1,615 και αμέσως επόμενη στα 1,70 ευρώ. Αντίθετα αν χαθεί η στήριξη στα 1,41 – 1,386 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 1,371 (ημερήσιο “stop long”) και 1,29 ευρώ (gap).


ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αύξησαν συναλλαγές οι ΒΙΟΚΑ (+10,56%, προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -8,39%), ΣΙΔΜΑ (+3,45%), Κρι Κρι (+2,47%), Byte (+2,12%),ΦΡΛΚ (-2,22%) και Ελγέκα(-0,41%) , θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Doppler (+5,74%), CPI (+2,56%), AVE (+1,02%),

 • Μπήτρος (+1,46%), Μουζάκης (+4,43%), ΞΥΛΚ (+2,05%) και Ευρωσύμβουλοι (+1,59%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΦΒΜΕΖΖ (-4,32%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Quest (+5,13% και επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και λόγω διανομής 1,25 ευρώ ανά μετοχή).

Παρουσία πωλητή σε Παϊρη (-2,40%), Q&R (-1,05%), Fieratex (-1,96%) και Lavipharm (-3,85%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Ίλυδα (-3,03%), Μοτοδυναμική (-3,29%), Ιντρακάτ (-2,36%), Τεχν. Ολυμπιακή (-2,19%), Δρομέα (-0,47%) και MIG (-2,02%), ενώ συνεχίζεται η επιβίβαση, θεωρούμενων, “διορατικών” χαρτοφυλακίων στην Performance (+3,82%).


ΝΕΑ εβδομαδιαία κέρδη, για τον Γενικό Δείκτη +1,15%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε κέρδη 3,5%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 11,87% και ο ΔΤΡ κέρδη 13,75%.


ΣΙΔΜΑ – Στο +50% στον ημερολογιακό μήνα!!

 • Μαζί της από τα 1,2000 ευρώ


ΚΟΥΕΣ: Μαζί της από τα 0,85 σεντς!!

 • +20% τον Οκτώβριο


ΠΕΡΦ: Στα 2,0000 ευρώ πριν ενάμισι χρόνο(!!!)

ΟΙ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣΕΣ έχουν κατ’επανάληψη επισημανθεί, αναλυθεί κλπ κλπ από τον μ/μ.


 • Φιλαράκια του και μάλιστα καλά αρκετοί τεχνικοί αναλυτές, αλλα δεν τους ενοχλεί στο έργο τους. Τους καμαρώνει να τραβάνε γραμμές και γραμμούλες, να ζωγραφίζουν κορφές, κορυφοκορφές, ποτάμια, ποταμάκια και ρυάκια, να χρησιμοποιούν σαμπουάν HEAD &Shoulders.
 • Αυτοί την δουλειά τους και εμείς την δική μας, δημοκρατία έχουμε.
 • Α, και κάτι ακόμα…
 • Πάντα ζητά την γνώμη τους προκειμένου περί μετοχών, εννοείται.
 • Γιατί αξίζουν να τις διαβάζουν και να τις λαμβάνουν υπόψη τους οι βραχυπρόθεμα κινούμενοι (με ορίζοντα το πολύ τριμήνου).

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με τον Dow Jones να σημειώνει μικρά κέρδη που αρκούσαν ωστόσο για να τον ωθήσουν σε νέο ιστορικό υψηλό. Ο S&P 500 υποχώρησε από τα υψηλά ημέρας και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος. Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε ο Nasdaq μετά τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου που ανακοίνωσαν οι Snap και Intel, τα οποία συμπαρέσυραν και άλλες μετοχές του κλάδου στο “κόκκινο”.

Οι επενδυτές αφομοίωσαν τα σχόλια του Τζερόμ Πάουελ για τον πληθωρισμό και το tapering, με τον επικεφαλής της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να επισημαίνει ότι η Fed βρίσκεται “σε καλό δρόμο” για να προχωρήσει στη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο τόνισε πως είναι “πρόωρη ακόμα η αύξηση των επιτοκίων”.

Στην τελευταία του ομιλία ενόψει της συνεδρίασης της Fed -στις 2 και 3 Νοεμβρίου- για τη νομισματική της πολιτική, ο Τζ. Πάουελ εκτίμησε πως οι αυξημένες τιμές του πληθωρισμού αναμένεται να διαρκέσουν περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν και συγκεκριμένα για σημαντικό διάστημα του 2022.

Ο Dow διατηρήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ και μετά τις δηλώσεις Πάουελ, με τον βιομηχανικό δείκτη να βρίσκει στήριξη στο μπαράζ ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες ημέρες, υποσκελίζοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τις επιπτώσεις της πανδημίας και την κινεζική οικονομία.

Την Παρασκευή ήταν η American Express που ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα για το γ’ τρίμηνο που ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθώς επωφελήθηκε από την επιτάχυνση των δαπανών και είχε περαιτέρω ανάκαμψη στις κατηγορίες ταξιδίων και ψυχαγωγίας, οι οποίες είχαν δεχθεί πλήγμα κατά την πανδημία. Τα κέρδη της αυξήθηκαν σε 1,8 δισ. δολάρια ή $2,27 ανά μετοχή από $1,1 δισ. ή $1,30 ανά μετοχή έναν χρόνο πριν. Η μετοχή της πρόσθεσε άνω του 5% και βρέθηκε στην κορυφή του Dow.

Αντιθέτως, πτωτικά κινήθηκαν σημαντικές μετοχές του τεχνολογικού κλάδου στον απόηχο των αποτελέσμάτων που ανακοίνωσαν χθες οι Snap και Intel. Συγκεκριμένα το Facebook έχασε 5,05%, το Twitter 4,83% και η Alphabet (μητρική της Google) υποχώρησε κατά 3,04%

Η Snap ανακοίνωσε την Πέμπτη πως τα έσοδα της για το γ’ τρίμηνο διέψευσαν τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street αφού η διαφημιστική της δραστηριότητα δέχθηκε πλήγμα από τις αλλαγές απορρήτου που εισήγαγε η Apple νωρίτερα φέτος. Η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 17 σεντς έναντι 8 που ανέμενε η Refinitiv, ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 1,07 δισ. δολάρια έναντι 1,10 δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές. Οι ενεργοί χρήστες παγκοσμίως έφτασαν τα 306 εκατ. έναντι 301,8 που αναμένονταν. Σήμερα, η μετοχή της Snap κατρακύλησε κατά 26,66%.

Ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών κέρδη ανακοίνωσε η Intel για το γ΄τρίμηνο, απογοητεύοντας ωστόσο σε σχέση με τις προσδοκίες για τα έσοδά της. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 1,71 δολ. επί εσόδων 18,09 δισ. δολ. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας στο τρίμηνο έφτασαν τα 6,82 δισ. δολ. Οι αναλυτές, σε έρευνα του ιστοτόπου Investing.com, ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή 1,11 δολ. επί εσόδων 18,24 δισ. δολ. Από τις αρχές του έτους, η μετοχή της Intel έχει κερδίσει 12%, ωστόσο βρίσκεται 18,14% κάτω από το υψηλό 52 εβδομάδων των 68,48 δολ., που πέτυχε στις 12 Απριλίου. Η μετοχή της Intel σημείωσε πτώση 11,68% την Παρασκευή.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν την Παρασκευή, με το 10ετές να χάνει 2 μονάδες βάσης στο 1,66%, ενώ το δολάριο διολίσθησε κατά 0,1%.

Κάποια ανακούφιση έφερε στην αμερικανική αγορά η είδηση πως η Evergrande, ο κινεζικός κολοσσός των ακινήτων που αγωνίζεται τις τελευταίες εβδομάδες να αποφύγει μια άτακτη πτώχευση με απρόβλεπτες συνέπειες στο κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετέφερε $83,5 εκατ. την Παρασκευή σε ειδικό λογαριασμό για την πληρωμή ξένων ομολογιούχων που έχει καθυστερήσει.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2,772 τρισ. δολάρια για τη χρήση του 2021, χαμηλότερα από το ρεκόρ ελλείμματος που σημειώθηκε το προηγούμενος έτος, αλλά εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τεράστιων δαπανών για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 0,21% στις 35.677,02 μονάδες, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Ο ευρύτερος S&P 500 απομακρύνθηκε από το ενδοσυνεδριακό ρεκόρ του και έκλεισε με μικρές απώλειες της τάξης του 0,11% στις 4.544,90 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,82% στις 15.090,20 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,2%, ο S&P 500 πρόσθεσε 1,7% και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,4%. Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν σε θετικό έδαφος για τρίτο σερί 5νθήμερο.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 15 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και ισάριθμες με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν η American Express και ακολούθησαν οι Goldman Sachs (+1,65%) και UnitedHealth (+1,56%). Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Intel και ακολούθησε η Honeywell International (-3,17%), η οποία ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη για το γ’ τρίμηνο, αλλά χειρότερα των εκτιμήσεων έσοδα, επικαλούμενη “δύσκολες προκλήσεις” στην εφοδιαστική αλυσίδα. .

Η Beyond Meat κατρακύλησε κατά 11,80%, αφού η εταιρεία τροφίμων φυτικής προέλευσης εξέδωσε προειδοποίηση για τα έσοδά της του γ’ τριμήνου, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Η 23andMe Holding Co. ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι συμφώνησε να καταβάλει 400 εκατ. δολάρια για να εξαγοράσει τη Lemonaid Health Inc., την on demand πλατφόρμα για υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης και φαρμακείων, σε μια προσπάθεια να προσθέσει υπηρεσίες τηλεϊατρικής και παράδοσης συνταγογραφούμενων φαρμάκων. H μετοχή της ενισχύθηκε κατά 5,23%.

Η Schlumberger διαπραγματεύτηκε κατά 1,14% χαμηλότερα την Παρασκευή, αφού η εταιρεία πετρελαϊκών υπηρεσιών ανακοίνωσε μεν κέρδη για το γ’ τρίμηνο που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, αλλά τα έσοδα της σημείωσαν μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Οκτώβριο, σημάδι ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε στις αρχές του δ’ τριμήνου, αν και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και πρώτων υλών έπληξαν τη μεταποίηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ειδικότερα, ο σύνθετος προκαταρτικός δείκτης PMI της IHS Markit -ο οποίος παρακολουθεί τους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών- αυξήθηκε στις 57,3 μονάδες τον Οκτώβριο, από τις 55 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι η ένδειξη πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα.

Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, επιβάρυνε τη ζήτηση για υπηρεσίες σε επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία και αεροπορικά ταξίδια. Μαζί με τις ελλείψεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους, η έξαρση των κρουσμάτων περιόρισε την οικονομική δραστηριότητα.

Οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο είναι ως επί το πλείστον κάτω από το ετήσιο ρυθμό 3%. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7% το β’ τρίμηνο. Η κυβέρνηση πρόκειται να δημοσιεύσει τις προκαταρτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου την ερχόμενη Πέμπτη.

Η ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας αυτόν τον μήνα οφείλεται στον κλάδο των υπηρεσιών. Ο προκαταρτικός δείκτης PMI του κλάδου υπηρεσιών της IHS Markit ανέβηκε στις 58,2 μονάδες από τις 54,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μέτρηση στις 55,1 μονάδες για τον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος αντιπροσωπεύει πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ.

Με κέρδη έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, με το αμερικανικό αργό να σημειώνει ένα σερί 9 εβδομάδων με άνοδο, εξαιτίας της χαλάρωσης των περιορισμών στα ταξίδια, της αργής ανάκαμψης της αμερικανικής παραγωγής και των προσδοκιών για μεγαλύτερη ζήτηση ενέργειας ενόψει της εορταστικής περίοδου των Χριστουγέννων.

“Το πετρέλαιο έχει κάνει ράλι σχεδόν 30% τους τελευταίους 3 μήνες”, δήλωσε στο MarketWatch ο Jay Hatfield, διευθύνων σύμβουλος της Infrastructure Capital Advisors. “Αναμένουμε ότι η ανοδική του πορεία θα συνεχιστεί, καθώς οδεύουμε προς τον Νοέμβριο και ο πιο ψυχρός καιρός προκαλεί μεγαλύτερη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης ενώ τα ταξίδια αναψυχής οδηγούν σε αυξημένη ζήτηση βενζίνης”.

Οι σύμβουλοι της Infrastructure Capital αναμένουν ότι το πετρέλαιο θα διαπραγματεύεται στην περιοχή των 80-100 δολαρίων το 2022, επικαλούμενοι “την αυξημένη ζήτηση που σχετίζεται με τα διεθνή ταξίδια αλλά και την αυξημένη ζήτηση λόγω απομάκρυνσης από το φυσικό αέριο αφού οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου διαπραγματεύονται στο ενεργειακό ισοδύναμο των 180 δολαρίων”, όπως τόνισε ο Hatfield.

Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου “παραμένουν σφιχτά, καθώς η αύξηση της ζήτησης παραμένει σταθερή, αλλά η αύξηση της παραγωγής υστερεί”, δήλωσε στο MarketWatch ο Marshall Steeves, αναλυτής στην IHS Markit. Ο OPEC+ “εμμένει στις προγραμματισμένες μηνιαίες αυξήσεις των 400.000 βαρελιών ημερησίως, ενώ η παραγωγή των ΗΠΑ στην πραγματικότητα μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και ανακάμπτει από την πανδημία με αργό ρυθμό”.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 1,26 δολάρια ή 1,5% την Παρασκευή, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 83,76 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Σε εβδομαδιαία βάση, το αμερικανικό αργό σημείωσε κέρδη της τάξης του 2,6%. Το σερί των 9 διαδοχικών κερδοφόρων εβδομάδων είναι το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί ιστορικά με βάση τα αρχεία που ξεκινούν από τον Απρίλιο του 1983, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 92 σεντς ή 1,1% την Παρασκευή, στα 85,53 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Σε εβδομαδιαία βάση το Brent κέρδισε 0,9%.

Το συμβόλαια παραδόσεως Νοεμβρίου για το φυσικό αέριο σημείωσε άνοδο της τάξης του 3,2% στα 5,28 δολάρια ανά 1 εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, υποχώρησε κατά 2,4%.

Με άνοδο ολοκλήρωσε την Παρασκευή και το σύνολο της εβδομάδας η τιμή του χρυσού, καθώς το πολύτιμο μέταλλο επωφελήθηκε από τις νέες δηλώσεις του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ.

Ο Αμερικανός τραπεζίτης «έδειξε» σε επιφυλακτική τάση της Fed για το χρονικό σημείο που θα αρχίσει να υποχωρεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ωθώντας τους επενδυτές μακριά από τις χρηματιστηριακές τοποθετήσεις και προς πιο «ασφαλείς» τοποθετήσεις, όπως ο χρυσός.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Δεκεμβρίου, κέρδισαν 0,8% ή 14,40 δολάρια στα 1.796 δολάρια ανά ουγγιά.

Σε επίπεδο εβδομάδας, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,6%, σημειώνοντας τη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα ανόδου.

Με άνοδο ολοκλήρωσαν, σε ημερήσιο και εβδομαδιαίο επίπεδο, οι δείκτες των περισσότερων μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Παρασκευή, με τους επενδυτές να «πατούν» πάνω στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο του 2021 και να αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τις ανησυχίες του για την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων παγκοσμίως.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο βασικός δείκτης της αγοράς για τις προσδοκίες πληθωρισμού της Ευρωζώνης αυξήθηκε την Παρασκευή στο 2%, που είναι και ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, ασκώντας πίεση στην κεντρική τράπεζα καθώς σταθμίζει πώς να προχωρήσει σε μέτρα οικονομικής ενίσχυσης όταν λήξει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP.

Σημειώνεται πως το θετικό κλίμα στην εβδομάδα δεν αντιστράφηκε ούτε και από τα πολύμηνα υψηλά κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, επαναφέροντας τις ανησυχίες για lockdown μέσα στη χειμερινή περίοδο από τις κυβερνήσεις των κρατών.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,46% στις 471,88 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη για 3η συνεχόμενη εβδομάδα και φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Ο Euro Stoxx 50 ανέβηκε 0,80% στις 4.188 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 0,21% στις 7.205 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 0,45% στις 15.542 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε άνοδο 0,71% στις 6.733 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,17% στις 26.571 μονάδες και o ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,42% στις 8.906 μονάδες.

****

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ

 • «Είναι καλύτερο να έχεις ένα σταθερό εισόδημα από το να είσαι υπέροχος» – Oscar Wilde, συγγραφέας

«Τα λεφτά είναι σαν την κοπριά. Αν τα σκορπίσεις τριγύρω, κάνουν καλό. Αν τα μαζέψεις σ’ ένα σωρό, βρωμάνε απαίσια» – Francis Bacon, Βρετανός φιλόσοφος

 • «Οι άνθρωποι ξεχνούν ευκολότερα το θάνατο του πατέρα τους παρά την απώλεια της περιουσίας τους» – Niccolò Machiavelli, πολιτικός φιλόσοφος

«Το να είσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο δεν έχει σημασία για μένα» – Steve Jobs, συνιδρυτής της Apple

 • «Πλούσιος εστί ουχ ο πολλά κεκτημένος, αλλ’ ο πολλά διδούς» – Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

«Στην πολιτική, δύο πράγματα έχουν σημασία: το πρώτο είναι τα λεφτά και δεν μπορώ να θυμηθώ ποιο είναι το δεύτερο» – Mark Hanna, Αμερικανός πολιτικός

 • «Οι κρίσεις γεννάνε Κροίσους» – Αριστοτέλης Ωνάσης, εφοπλιστής

«Η κλοπή και η κληρονομιά, αυτές είναι οι δυο πηγές του πλούτου» – Louis Scutenaire, Βέλγος σουρεαλιστής

 • «Το χρήμα δεν έχει καμιά σημασία, η έλλειψη χρήματος όμως έχει» – Jean-François Somain, Γαλλοκαναδός συγγραφέας

«Τα λεφτά χαλάνε τον άνθρωπο, αλλά δυστυχώς και η έλλειψή τους, επίσης» – Evgeni Kaseyev, Ρώσος γνωμικογράφος

 • «Αν το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία, δώστε το μου» – Jules Renard, Γάλλος συγγραφέας

«”Με τα λεφτά δεν αγοράζεις την ευτυχία”: Αυτό συνήθως το ακούς απ’ αυτούς που δεν έχουν ούτε το ένα ούτε το άλλο» – Robert Orben, Αμερικανός ταχυδακτυλουργός

 • «Αυτό που δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν οι άνθρωποι είναι ότι μπορείς να βγάλεις εξίσου πολλά λεφτά από την καταστροφή ενός πολιτισμού, όσα και από το χτίσιμό του» – Margaret Mitchell, Αμερικανίδα συγγραφέας

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.