Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (22.10.2021)

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα

 1. ΑΔΜΗΕ
 2. ΕΥΔΑΠ
 3. ΕΥΑΠΣ
 4. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ+ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

 1. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 2. ΓΕΚΤΕΡΝΑ
 3. ΒΙΟΧΑΛΚΟ

ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΡΙΣΚΟΥ

 1. ALPHA BANK
 2. ETE BANK
 3. PIRAEUS BANK

****

ΣΙΔΜΑ: Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου στο πρώτο εξάμηνο του έτους, διαμορφώθηκε στα 106,5 εκατ. ευρώ ή 73,8% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 130,3 εκατ. ευρώ από 75,9 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 71,7% σε σχέση με πέρυσι.

 • Οι παραπάνω αυξήσεις οφείλονται κυρίως στη μέση τιμή πώλησης, καθώς αυτή παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το περυσινό εξάμηνο κατά 47,1%, αυξάνοντας αντίστοιχα και τον κύκλο εργασιών. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ευρώ 19.068 χιλ. από ευρώ 1.841 χιλ. πέρυσι, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε ευρώ 28.290 χιλ. από ζημιές ευρώ 1.768 χιλ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΠΧΑ 9, oι νέες δανειακές υποχρεώσεις απεικονίστηκαν στην εύλογη αξία τους με αποτέλεσμα την μείωση τους κατά ποσό ευρώ 14,3 εκατ. Με την αντίστοιχη βελτίωση των αποτελεσμάτων του Ομίλου.

ΣΙΔΜΑ(Ι): Η αγορά προεξοφλεί και εδώ έχει ξεκινήσει. Αλλά αργεί για να ολοκληρώσει την προεξόφληση. Ενας όμιλος που για πλάκα μπορεί να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ πωλήσεις προσεχώς και ποιός ξέρει πόσα αργότερα…


Όμιλος Ideal: Αύξηση των pro forma EBITDA κατά 54%


ΑΝΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΑΚΡΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ- Γίνεται;

 • Μέχρι την δημοπρασία του κλεισίματος μία μετοχή είχε κινηθεί όλη την ημέρα στο ΣΥΝ (μέχρι και +9%) και με μέσο όρο +3,5% για τα 37600 τμχ της. Και όμως, με ελάχιστα κομμάτια στη δημοπρασία την έκλεισαν στο -1,3%!! Τι καπνό φουμάρουν; Θα σας γελάσουμε.


AΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
@3:45
.
ΙΑΤΡΙΚΟ, ΕΛΤΟΝ και ΕΥΑΠΣ: Στην… δίνη θεσμικών ρευστοποιήσεων και πότε θα τελειώσουν(;)
 • ΦΟΥΡΛΗΣ: Κι όμως ο ξένος θεσμικός επενδυτής που ρευστοποιεί εδώ και ένα χρόνο, ίσως και ενάμισι, τις θέσεις του στη μετοχή δεν κοντεύει να τις ολοκληρώσει(!).
Βάρδα, μη τυχόν τον μιμηθεί και έτερος. Ενώ η μτχ πλην της κας Δάφνης Φουρλή (17,37%) δεν έχει άλλο μεγαλομέτοχο για να ενδιαφερθεί για την τύχη της μετοχής.
@4:05
.
ΕΣΥΜΒ – απάντηση: Δεν φτιάχνετε καλύτερα ένα σύλλογο Φίλων των Euroconsultants? Τόσον ενδιαφέρον πιά;  Τριπλασίασε την τιμή του (από 0,2100 στα 0,6300) από τα χαμηλά ο τίτλος… Δεν χορτάσατε;
 • Εκτός κι αν είστε πολύ χαμένοι, έχοντας αγοράσει πριν 5- 6 χρόνια στα υψηλά των 2,00 ευρώ ή ακόμη χειρότερα προ 8ετίας στα 3,00 ευρώ. Οπότε δικαιολογείστε. Πιστεύουμε να έχετε διαβάσει το άρθρο του φίλου Στέφανο Κοτζαμάνη σήμερα το πρωϊ στο euro2day (Ευρωσύμβουλοι: Συζητούν με ξένους παίκτες για επενδύσεις στην Ελλάδα)

Δ.Π: Μετά το κλείσιμο και της υπόθεσης Ναυπηγεία Ελευσίνας ο Α. Γεωργιάδης θα ασχοληθεί με τον κλάδο της κλωστουφαντουργίας. Συνεργάτες του, έχουν μελετήσει ήδη το επιχειρησιακό σχέδιο της Πορτογαλίας για τον κλάδο. Να υπενθυμίσω εδώ: Εξαγωγές 2,5 δις και δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας.

Γ.ΚΑΤΙΚΑΣ:

QUEST: Νέα ιστορικά υψηλά. Λογικά στο τέλος της χρήσης θα δούμε και τη μεγάλη ρευστότητα που θα έχει από την πρόσφατη πώληση συμμετοχής και υπολογίζουμε κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

PERFORMANCE: Έχουμε την εντύπωση πως κάποιοι χτίζουν θέσεις σε αυτά τα επίπεδα. Λογικά την επόμενη βδομάδα θα μπορέσει να ξεκινήσει και η διαδικασία του split για να γίνει μετά και η αύξηση κεφαλαίου. Πολλά τα έργα στον κλάδο συνολικά. Στα 14,40 ευρώ και στο +1,41%.

ΣΙΔΜΑ: Χωρίς μεγάλους όγκους η μετοχή καταφέρνει και αναρριχάται υψηλότερα. Πήρε πίσω σήμερα μεγάλο μέρος της προηγούμενης διορθωτικής κίνησης. Εκπληκτικό και ασύλληπτο το ράλι που έχει καταγράψει ο τίτλος. Στα 2,90 ευρώ και στο +11,54% με όγκο 25 χιλ. τεμάχια.

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Το Χρηματιστήριο είναι προεξοφλητικός μηχανισμός που πρέπει να κοιτά αρκετούς μήνες μπροστά.

 • Στο Χ.Α. έχουμε δει πολλά στο παρελθόν. Μετοχές με δυνατά θεμελιώδη να μη δίνουν την άνοδο που θα έπρεπε. Άλλες φορές, μετοχές Εταιρειών που βαδίζουν προς το γκρεμό να υπεραποδίδουν.

Σε ό,τι αφορά την παρούσα συγκυρία, εκτιμούμε ότι αξιόλογοι τίτλοι που έμειναν πίσω θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος από το χαμένο έδαφος, αν και το να αγοράζει κάποιος τους νικητές, χωρίς να προτρέχει για την αντιστροφή των πραγμάτων, δεν αποτελεί απαραίτητα κακή στρατηγική.

 • ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Μαθιός (+2%), Reds (+2,90%), Optronics (+5,61%),  Moda Bagno (+6,25%), Lavipharm (+1,46%), Πετρόπουλος (+0,53%), Ελγέκα (+0,41%), ΑΛΜΥ  (+0,26%), Ιατρικό (+2,82%), Τρ. Αττικής (+2,50%) και ΕΛΒΕ (+2,10%), επιστροφή αγοραστών στην ΣΙΔΜΑ (+11,54%)

 • Προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τα υψηλά της η Realcons (+4,49%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (+1,52%), τέσσερις για την Ίλυδα (+2,77%), τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη για την ΕΚΤΕΡ (+2,43%, με αυξημένες συναλλαγές, λόγω αγοράς ιδίων μετοχών και ανάληψης νέων έργων), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Quest (+3,45%, με έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις).

Παρουσία πωλητή σε Δούρο (-6,25%), Ιντερτέκ (-7,16%), AS Company (-3,60%), AVE (-1,01%),  Q&R (-0,69%), Επίλεκτο (-6,25%) και ΚΛΜ (-2,83%), πλαγιοκαθοδικά από τα 0,728 ευρώ (κλείσιμο 7/10) ο Μουζάκης (-2,77%), βγήκε “bid” στον Ικτίνο (+3,54%), κάτι κινήθηκε στους Ευρωσυμβούλους (+2,44%), μαζεύεται η προσφορά στην ΑΝΕΚ (0%), ενώ συνεχίζονται οι τοποθετήσεις στην Performance (+1,41%) από χαρτοφυλάκια που εκτιμούν ότι η Εισηγμένη έχει κι άλλες ενδιαφέρουσες ειδήσεις, πλην του αναμενόμενου split (3ν/1π).

 • ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Θετική ένδειξη όσο ο τίτλος της ΔΕΗ (-1,05%) δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 9,02 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 9,14 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών). Μπορεί να ελπίζει σε κίνηση, αν δεν μεσολαβήσει κάποια αρνητική έκπληξη, προς τα 9,46 και 10,14 – 10,24 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση και κλεισίματος χαμηλότερα των 9,02 ευρώ, οι επόμενες στηρίξεις στα 8,86 και 8,62 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Συνεχίζει να δείχνει διστακτική η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (-0,39%), η οποία κινήθηκε σήμερα χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Πρώτη σημαντική αντίσταση στη ζώνη 2,56 – 2,58 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, ενώ στα 2,58 ευρώ είναι και το ημερήσιο “stop short”) και αμέσως επόμενες στα 2,64 (gap), 2,67, 2,70 και 2,74 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 2,45 και 2,39 ευρώ.

Δεν μπόρεσαν να κάνουν το 3Χ3 οι αγοραστές στην Αεροπορία Αιγαίου (0%), ενώ κατέβασε σημαντικά τον όγκο συναλλαγών. Πρώτο μέλημα των αγοραστών η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 5,20 ευρώ (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και αμέσως επόμενος στόχος η κίνηση προς τα 5,80 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 5,04 – 5,00, 4,995 (ημερήσιο “stop long”) και 4,21 ευρώ.

 • ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 

Του Leonid Bershidsky

www.capital.gr/bloomberg-view

Οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί βρίσκονται σε φάση υποχώρησης. Όπως επεσήμανε πρόσφατα το Politico, η δυτικότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όπου εξακολουθούν να κατέχουν την εξουσία είναι η Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας και οι εκλογικές τους προοπτικές είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνες στα μεγαλύτερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, Xavier Bertrand, τα πηγαίνει στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους ακόμη χειρότερα απ’ ό,τι ο Francois Fillon στο αντίστοιχο χρονικό σημείο πριν από πέντε χρόνια.

 • Πρότυπο
  Ιδιαίτερα επώδυνη ως προς την παρακολούθησή της, ωστόσο, είναι η πολιτική καταστροφή που βρήκε τον Sebastian Kurz στη σχετικά μικροσκοπική Αυστρία. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο Kurz, μόλις 35 ετών, ήταν η μεγάλη ελπίδα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ο Manfred Weber, επικεφαλής της κεντροδεξιάς παράταξης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (το ΕΛΚ είναι η οργάνωση-ομπρέλα των μετριοπαθών Ευρωπαίων συντηρητικών) καλούσε τους ομοϊδεάτες του πολιτικούς να “ακολουθήσουν τον δρόμο του Sebastian παντού στην Ευρώπη” προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τα κόμματά τους. Στις αρχές αυτού του μήνα, ο Tilman Kuban, επικεφαλής της νεολαίας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), έλεγε ότι το κόμμα του χρειάζεται τον δικό του Sebastian Kurz.

 • Σκάνδαλο
  Κι όμως, ο Kurz αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την καγκελαρία της Αυστρίας, αφού ο εταίρος του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι οικολόγοι Πράσινοι, αρνήθηκε να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί του, μετά από ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Οι στενοί του συνεργάτες κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν κρατικά χρήματα για να εκπονηθούν κάλπικες δημοσκοπήσεις, οι οποίες ενίσχυαν τη δημοτικότητα του Kurz και στη συνέχεια έβαλαν ένα ταμπλόιντ να τις δημοσιεύει. Οι κατηγορίες βασίζονται σε μια σειρά από μηνύματα κειμένου από τον στενό κύκλο του πρώην καγκελαρίου.

Ενώ δεν αποδεικνύουν την προσωπική συμμετοχή του Κουρτς στο σχέδιο, περιέχουν επιβλαβές γι’ αυτόν υλικό. Ο Kurz, για παράδειγμα, αποκαλύπτεται ως ένας ξεδιάντροπος καριερίστας, ο οποίος προσπάθησε να υπονομεύσει τον προκάτοχό του ως αρχηγό του κόμματος, Reinhold Mitterlehner, κάνοντας κρυφή εκστρατεία στους ηγέτες των ομόσπονδων κρατιδίων της Αυστρίας ενάντια στο σχέδιό του να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τα νηπιαγωγεία – ενώ τόσο εκείνος όσο και ο Mitterlehner υπηρετούσαν στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο. “Ένας άνδρας χωρίς ήθος”, ήταν ο τίτλος για το σκάνδαλο του Κουρτς στη γερμανική Süddeutsche Ζeitung.

Πολλοί Αυστριακοί ψηφοφόροι φαίνεται επίσης να έχουν αηδιάσει. Ενώ το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα εξακολουθεί να είναι το πλέον δημοφιλές κόμμα, η υποστήριξή του είναι η χαμηλότερη από τις αρχές Μαΐου 2017 – δηλαδή, από το σημείο στο οποίο ο Kurz ανέλαβε την ηγεσία του και πέτυχε ένα εκλογικό θαύμα.

Ένας λόγος για αυτή την εξασθενημένη απόδοση είναι ότι ο Kurz, ο οποίος συνεχίζει να ηγείται της κεντροδεξιάς παράταξης στο αυστριακό κοινοβούλιο, εξακολουθεί να θεωρείται ως ο σκιώδης ηγέτης της χώρας, παρά το γεγονός ότι έχει παραχωρήσει την κορυφαία κυβερνητική θέση στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Alexander Schallenberg.

 • Χαιρεκακία
  Η χαιρεκακία είναι φυσική όταν ένας πολιτικός “χωρίς ήθος” υφίσταται μια ταπεινωτική ήττα. Και πρέπει να ειπωθεί ότι υπό τον καγκελάριο Κουρτς, η Αυστρία δεν διακρίθηκε όσον αφορά τον χειρισμό της πανδημίας της Covid-19.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Αυστρίας “βυθίστηκε” κατά 6,2% το 2020, ενώ οι προηγμένες οικονομίες στο σύνολό τους συρρικνώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 4,5%. Προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 3,9% φέτος, σε σύγκριση με το μεσοσταθμικό 5,2% όλων των προηγμένων οικονομιών. Η επιτυχία στη διοργάνωση μαζικών τεστ αντισταθμίστηκε από ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού της τάξης του 62,5% – χαμηλότερο από το 65,9% της Γερμανίας, πόσο μάλλον από το 76,5% της Γαλλίας.

Τα χαοτικά ανοίγματα και lockdown καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δημιουργούσαν την εντύπωση ότι η πολιτική της κυβέρνησης καθοδηγείτο περισσότερο από τις δημοσκοπήσεις παρά από συμβουλές ειδικών.

 • Θάρρος
  Και όμως είναι κρίμα που ο Kurz κατέληξε να αμαυρωθεί και να τραυματιστεί, μολονότι δεν έχει ακόμη οριστικά ηττηθεί. Έκανε, τελικά, πολλά για τα οποία τον επαίνεσαν ανοικτά πολλοί άλλοι συντηρητικοί – δείχνοντας κυρίως το είδος τόλμης και ικανότητας ανάληψης κινδύνου που οδηγεί στην πρόοδο, τόσο στην πολιτική όσο και σε άλλα πεδία.

Από τη μία πλευρά, ο Kurz δεν απέφυγε την αντι-μεταναστευτική ρητορική που είναι το “φόρτε” των ακροδεξιών κομμάτων. Στα τέλη του περασμένου έτους, κατηγόρησε ακόμη και μετανάστες που “πέρασαν το καλοκαίρι στις χώρες προέλευσής τους” για τη διάδοση της Covid-19. Αυτή η αμφιλεγόμενη στάση οδήγησε σε κυβέρνηση συνασπισμού, το 2017, με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας – αλλά πάνω απ’ όλα, βοήθησε το κυρίαρχο, σε μεγάλο βαθμό φιλελεύθερο κόμμα του να κερδίσει ψηφοφόρους που επιθυμούσαν επιβράδυνση της μετανάστευσης, όχι όμως με τίμημα να υποστηρίξουν την ακροδεξιά, τέχνασμα το οποίο ζηλεύουν αλλά δεν μιμούνται οι πιο πολιτικά “δειλοί” Γερμανοί συντηρητικοί.

Ταυτόχρονα, υπό τον Kurz, η Αυστρία πρόσθετε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους ετησίως στον μεταναστευτικό της πληθυσμό – λιγότερους απ’ ό,τι κατά τη μεταναστευτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, σημαντικά όμως περισσότερους απ’ ό,τι κατά τη δεκαετία του 2000. Το γάβγισμα του Kurz ήταν χειρότερο από το δάγκωμά του – και σε αυτήν την περίπτωση, αυτό είναι αναμφισβήτητα καλό.

Το υπουργικό συμβούλιο το οποίο άφησε στο Schallenberg περιλαμβάνει εννέα άνδρες και οκτώ γυναίκες υπουργούς, σπάνιο ποσοστό για μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των συντηρητικών. Η συμμαχία τους με τους Πράσινους δεν είναι πολιτικά “φυσική” και είναι ένα ακόμη τολμηρό στοίχημα – ωστόσο οι επιδόσεις της Αυστρίας έναντι της κλιματικής αλλαγής βελτιώνονται υπό το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, αν και ομολογουμένως εκκινώντας από χαμηλά επίπεδα.

Ο Kurz συχνά κατηγορείται ότι περιβάλλει τον εαυτό του με πιο αδύναμες από τον ίδιο προσωπικότητες – από αυτή την άποψη, έχει παρομοιαστεί ακόμη και με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, η εδραίωση της εξουσίας του μέσα στο κόμμα και στις κυβερνήσεις τις οποίες διοίκησε επέτρεψε τολμηρούς πειραματισμούς. Μπορούν οι μετριοπαθείς κεντροδεξιοί να συνεργαστούν με την ακροδεξιά χωρίς να παραιτηθούν από εμβληματικές φιλελεύθερες αρχές; Μπορούν να συνεργαστούν με περιβαλλοντιστές για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα;

Και τα δύο στοιχήματα του Kurz, φυσικά, στο τέλος απέτυχαν. Ο συνασπισμός με το Κόμμα Ελευθερίας διαλύθηκε αφότου ο ακροδεξιός ηγέτης του, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, έπεσε θύμα παγίδας μέσω της οποίας αποκαλύφθηκε ότι ήταν πρόθυμος να λάβει τα χρήματα Ρώσου ολιγάρχη, σε αντάλλαγμα για πολιτικές χάρες.

Οι Πράσινοι μόλις που ανέχονταν τον Kurz και με χαρά χρησιμοποίησαν την ευκαιρία να τον ανατρέψουν, όταν αυτή προέκυψε. Τουλάχιστον όμως προσπάθησε, εξερευνώντας και τις δύο κατευθύνσεις που φαίνονταν τότε να είναι οι εναλλακτικές για το συντηρητικό κίνημα στο σύνολό του. Ενώ η πιο πρόσφατη αποτυχία του τον αφήνει με το στίγμα του ανθρώπου που δίνει πισώπλατες μαχαιριές, οι προσπάθειές του για συμβιβασμό ήταν ιδιαίτερα δημόσιες και ανοικτές. Όποιος ενδιαφέται, μπορεί να δοκιμάσει και να κατανοήσει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και το τι μπορούσε να επιτευχθεί εάν αυτές ξεπερνιούνταν.

 • Αξέχαστοι
  Ο Kurz, με άλλα λόγια, ανέλαβε σπάνια ρίσκα, τα οποία έχουν δημιουργήσει άφθονη χρήσιμη εμπειρία για όσους ενδιαφέρονται να ξαναχτίσουν τη μετριοπαθή δεξιά ως μια σύγχρονη δύναμη με πολιτικό μέλλον. Οι αποτυχίες του είναι επίσης σημαντικές: δείχνουν ότι σε έναν κόσμο μετά τον Covid που κλίνει όλο και περισσότερο προς τα αριστερά, οι συντηρητικοί έχουν περιορισμένη ελευθερία ελιγμών.

Μπορεί να μην μπορούν πλέον να ποντάρουν σε μια ικανότητα ενοποιητικών συμβιβασμών και πιθανόν να χρειάζονται ενδελεχή αναθεώρηση των ιδεών και των στόχων τους.

Όσο για τα φαινομενικά ελαττώματα χαρακτήρα του Κουρτς, τουλάχιστον για μένα, φαντάζουν λιγότερο σημαντικά από τη θαρραλέα δέσμευσή του σε φαινομενικά καταδικασμένα να αποτύχουν projects. Τις τελευταίες δεκαετίες, η κεντροδεξιά έδωσε στον κόσμο ένα καστ από αξέχαστες προσωπικότητες – από τη Μάργκαρετ Θάτσερ στην Άνγκελα Μέρκελ, από τον Τζορτζ Μπους στον Μπόρις Τζόνσον, από τον Νικολά Σαρκοζί στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από τον Μαριάνο Ραχόι στον Kurz.

Η ηγεσία τους έχει υπάρξει ιδιότυπη και χαρακτηρίστηκε από πολλές αποτυχίες. Επέδειξαν ωστόσο ένα ορισμένο ταλέντο, συχνά τραχύ, το οποίο δονούσε το λαϊκό φαντασιακό. Μπορεί να μην τους θυμούνται όλοι με αγάπη, ωστόσο η ηγεσία τους μας θυμίζει τον υπερμεγέθη ρόλο που, καλώς και κακώς, ένας άνδρας ή μια γυναίκα μπορεί ακόμη να παίξει στη δημιουργία της ανθρώπινης ιστορίας.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.