Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (19.10.2021)

 1. ΔΕΗ
 2. ALPHA BANK
 3. PERFPORMANCE TECHNOLOGIES
 4. INTRACOM
 5. ΕΥΑΠΣ

ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ (με maximum τοποθέτηση 1500 με 2000 ευρώ ανά περίπτωση)

 1. ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ
 2. ΦΙΕΡΑΤΕΞ
 3. UNIBIOS

ΟΧΙ ΓΙΑ… ΧΗΡΕΣ και ΟΡΦΑΝΑ

 1. FRIGOGLASS
 2. INTRALOT

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ- Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Ως σταθεροποιητική θα χαρακτηρίζαμε την χθεσινή συνεδρίαση στο ΧΑ, ενώ μικτή ήταν η εικόνα των βασικών διεθνών μετοχικών δεικτών.  Για τις επόμενες ημέρες είναι πιθανή η συνέχιση της συσσώρευσης για τον ΓΔΧΑ, εν αναμονή των εγχώριων αποτελεσμάτων Γ΄τριμήνου.

 • Επίσης, ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης έχει προσεγγίσει κρίσιμα επίπεδα (περιοχή 580-600 μονάδων), από τα οποία η άμεση ανοδική διαφυγή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Από την άλλη, σε εξέλιξη βρίσκονται αντιστοίχως τα εταιρικά αποτελέσματα στο εξωτερικό (σήμερα π.χ. ανακοινώνουν μεταξύ άλλων Johnson & Johnson και Procter & Gamble) και ενδεχομένως εκεί είναι που θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση.  

Τα σημαντικότερα μάκρο της  ημέρας είναι τα στοιχεία Σεπτεμβρίου από την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα είναι και η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

***

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ:

ΣΤΑΔΙΑΚΑ περνάμε σε περίοδο ευνοϊκή γι’αγοραστές.
H αγορά αρνείται να διορθώσει, με την αρνητική προπαγάνδα να κάνει την ζημιά της, αλλά όχι όση θα ήθελαν τα αρρωστημένα μυαλά των αιωνίως μιζεροκαταστροφικά τρεφόμενων εγκεφάλων που καθημερινά – εδώ και πολλά, πολλά χρόνια – δεν βλέπουν κάτι το θετικό να γίνεται στην χώρα μας.
 • Πριν 12-14 χρόνια γινόταν το εντελώς αντίθετον. Τότε, ήταν οι αιωνίως κινούμενοι αιθεροβάμονες, που αγνοούσαν προκλητικά τα ανησυχητικά μηνύματα που διαρκώς εξέπεμπε η ελληνική οικονομία. Για να ακολουθήσει μετά η τραγική αποκαθήλωση τους.


 • ΒΕΤΑ ΑΕΠΕΥΕΥΚΟΛΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ από τους γνώστες-φίλους του κλάδου τα σχετικά συμπεράσματα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Οσοι αγοράζετε ΠΕΡΦ να εκμεταλλεύεστε την τεχνική πίεση που καθημερινά ασκούν οι διαχειριστές της λίγο πριν τις 4:30μμ για να την κλείνουν στο χαμηλό της ημέρας.ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ


AΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Η άλλη πλευρά

Υπάρχουν δύο δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου που παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που δείχνει ο Γενικός Δείκτης και ο μπατζανάκης του Ftse 25.

Έναν άλλο κόσμο, ένα άλλο χρηματιστήριο δίχως τραπεζικούς οίκους. Μιλάμε για το δείκτη FTSE/Athex Mid & Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών (FTSEMSFW) και τον δείκτη FTSE/XA Διεθνούς Δραστηριοποίησης Plus (FTSEGTI).

Ο μεν πρώτος περιλαμβάνει 20 από τις καλύτερες εισηγμένες εταιρείες σε όρους θεμελιωδών αριθμοδεικτών όπως τα Πλαστικά Κρήτης, την Epsilon Net, την Entersoft, τον Πετρόπουλο κ.α. ενώ ο δεύτερος απαρτίζεται από  30 εισηγμένες που παρουσιάζουν έντονη διεθνή δραστηριότητα είτε μέσω εξαγωγών είτε μέσω της παραγωγής από το εξωτερικό, όπως ο Μυτιληναίος, η Profile, τα Jumbo, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, η Elvalhalcor, η Intracomo Σαράντης, τα Πλαστικά Θράκης κ.α.


Οι Δείκτες του “συστήματος” και τα σκλαβοπάζαρα

 • Μια αγορά που κάθε μέρα που περνάει  φυλλορροεί πάνω στα τερματικά πραγματοποιώντας  ένα τζίρο, που με τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εκπροσωπεί ένα ζωντανό χρηματιστηριακό οργανισμό και δεν δύναται  να καθορίσει με διαγραμματική διαύγεια την όποια βραχυχρόνια  πορεία της.

Μια αγορά με συνολική κεφαλαιοποίηση 63,6 δισ.ευρώ που ολοκληρώνει εδώ και μέρες την συνεδρίαση με ένα συνολικό τζίρο συναλλαγών κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ ή το 0.078% (!) της συνολικής, εκτός από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καν μέτρο σύγκρισης με ένα αξιοπρεπές ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, είναι και τεχνικά αδύνατο μέσα σε αυτά τα ισχνά  συναλλακτικά πλαίσια να τραβήξει μια καθοριστική ρότα τάσης είτε αυτή  είναι ανοδική είτε είναι καθοδική.

 • Άλλωστε η εμφανής ανυπαρξία της μεταβλητής  του όγκου των συναλλαγών από την εξίσωση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στη σωστή χρήση της τεχνικής ανάλυσης στον «αντιπροσωπευτικό» δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου.

KAΘΗΜΕΡINH – ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ: Μια πολυεθνική δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη ένα κέντρο καινοτομίας. Καλές δουλειές, με υψηλές αμοιβές, βασισμένες στη γνώση. Δουλειές ελκυστικές για το ταλέντο που έχει μεταναστεύσει. Αυτό θα έπρεπε να είναι το αντικείμενο της δημόσιας συζήτησης:

 • Πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις, που θα ανοίγουν δημιουργικές διεξόδους στους νέους, πέρα από τη «μονοκαλλιέργεια» της τουριστικής ανάπτυξης. Γι’ αυτό αγωνιά η πλειονότητα σήμερα. Και όχι για τα γκάλοπ και τις εξεταστικές για τα media.

Νέα, υψηλότερη τιμή – στόχο για την μετοχή της Motor Oil στα 17,0000 από 15,7000 ευρώ έδωσαν οι αναλυτές της Eurobank Equities σε έκθεση τους στην οποία διατηρούν την σύσταση ΑΓΟΡΑ για τη μετοχή.

 • ” Η Εισηγμένη εμφάνισε σημάδια ανθεκτικότητας την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζοντας να υπεραποδίδει έναντι των Ομοειδών Εταιρειών. Έχουν τεθεί οι βάσεις για ανάκαμψη των περιθωρίων Διύλισης, μια τάση που παρατηρήθηκε ήδη το τρίτο τρίμηνο, αλλά και στο εν εξελίξει τέταρτο τρίμηνο.

Η τρέχουσα αποτίμηση δεν συμπεριλαμβάνει αξία από την Κοινοπραξία της Motοr Oil σε νέα συνδυαστική Μονάδα Αερίου, η οποία αναμένεται να είναι λειτουργική το 2024. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει την τιμή – στόχο κατά 6,7% “.


 • ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ για να το εμπεδώνουμε

Warren Buffett «Πλούσιος γίνεσαι όταν επενδύεις σε εταιρίες που κοστίζουν λιγότερο από την αξία τους»…

 • ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ να είναι μεγάλη διάνοια για να μην το έχει μετουσιώσει σε πράξη. Ομως τα απλά πράγματα, η απλή λογική απωθούν το ανθρώπινο είδος που αρέσκεται στα δύσκολα, δυσεπίλυτα, περιπετειώδη και συμπληρώστε όποιες άλλες λέξεις-έννοιες θέλετε.

Ειδικά στο στερούμενο παντελούς επενδυτικής παιδείας ελληνικό χρηματιστήριο καθημερινά παρατηρούμε τρελές, παλαβές, παρανοϊκές καταστάσεις με καθαρά αυτοκαταστροφικές τάσεις από την πλειοψηφία των ενεργά ενασχολούμενων με αυτό.

 • Την ίδια σιγμή που η σιωπηλή μειοψηφία (ούτε καν το 10% του συνόλου) απολαμβάνει κάθε χρόνο αποδόσεις που καμμία άλλη επενδυτική τακτική δεν είναι σε θέση καν να την προσεγγίσει και πόσο μάλλον να την συναγωνιστεί… Στου κουφού την πόρτα την ξέρετε την συνέχεια…

ΓΡΑΦΤΗΚΕ στις 10.9.2020

 • ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ με… όχι ήξεις – αφήξεις, ούτε αν δεν πάει πάνω, θα πάει κάτω…

<<Με την πλειοψηφία των ενασχολούμενων να συνεχίζει να τραβάει γραμμούλες και να επηρεάζεται από τα Head&Shoulders(!!).

ΣΧΟΛΙΟ μ/μ: Τώρα φτιάχνονται οι επόμενες περιουσίες. Αρκεί να ξέρει κανείς και τι του γίνεται στον κόσμο των εισηγμένων και να το εκμεταλλεύεται κατάλληλα.

 • Να μην παίζει με τις γραμμούλες και τα χαρακάκια, ούτε να ακούει δεξιά και αριστερά τι λέγεται ή τι γράφεται. Δόξα τω ταμπλώ, υπάρχουν μερικές δεκάδες εταιρειών που θα χαρίσουν προσεχώς αξιοζήλευτα έως τρελά κέρδη.
 • Στην τράπεζα τι παίρνει κανείς;
 • Στην χώρα των… Τούβλων, τι αποδόσεις τους χάρισαν τα τούβλα; Θα τους τα πάρουν όλα πίσω, θα βγουν και καταχρεωμένοι στο τέλος.
 • Στο ταμπλό του Χ.Α γιατί σώνει ντε και καλά πρέπει να πλουτίζει κανείς σε χρόνο dt, αλλιώς δεν αξίζει να ασχολείται μαζί του;
 • Στην ζωή τίποτα δεν σου χαρίζεται, πόσο μάλλον δύο δράμια μυαλό

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ**: ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΓΕΚΤΕΡΝΑ – PERFORMANCE TECHNOLOGIES

**Χωρίς να κοιτάζουμε κάθε 3μηνο, 6μηνο πως πήγαν τα μεγέθη τους (πως κάποτε τοποθετούσαμε τα κεφάλαια μας “κλειστά” για 1,2 και 3 χρόνια;;)
ΤΙΜΕΣ 10.9.2020 
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ@9,6500 και +55%
ΓΕΚΤΕΡΝΑ@6,3500 και +53%
PERFORMANCE TECHNOLOGIES@5,5000 ευρώ και +148% >>


ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΛΦΑ, αν ο τίτλος αφήσει πίσω του την ζώνη 1,128 – 1,141 (ημερήσιο “stop short”), μπορεί να κινηθεί προς τα 1,152 και 1,21 – 1,24 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναζητήσει στήριξη στα 1,05 – 1,038 και 1,011 – 0,992 ευρώ.

Όσο η μετοχή της ΕΤΕ δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2,49 ευρώ, συντρέχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για να διεκδικήσει κίνηση προς τα 2,582 (ημερήσιο “stop short”) 2,65 και 2,74 ευρώ. Αρνητική έκπληξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 2,49, δεν αποκλείεται να πιέσει τον τίτλο προς τα 2,37, 2,298 (gap) και 2,26 ευρώ.

Ιδιαίτερα θετική ένδειξη, όσο ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 0,8696 – 0,867 ευρώ. Πρώτος στόχος τα 0,90 και δεύτερος τα 1,00 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 0,83 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 0,75 και 0,718 ευρώ. Η μετοχή κινείται σε υψηλά 21 μηνών.

Για την περίπτωση της ΠΕΙΡ, πρώτος μεγάλος στόχος των αγοραστών τα 1,50 ευρώ και οι στηρίξεις στα 1,417, 1,397 (ημερήσιο “stop long”), 1,341 και 1,30 ευρώ.

ΜΠΕΛΑ: Οι μέχρι πρότινοςστηρίξεις στα 13,80 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 13,57 ευρώ, έχουν μετατραπεί σε πρώτες αντιστάσεις, με τις επόμενες να εντοπίζονται στα 14,16 (ημερήσιο “stop short”) και 14,30 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Αν συνεχιστεί η “υπεροπλία” των πωλητών, οι επόμενες στηρίξεις στα 12,90 και 12,18 ευρώ.

ΕΕΕ: Ο επόμενος και τελευταίος τίτλος του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της CCHBC (-1,45%). Οι στηρίξεις στα 29,23 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 28,58 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 27,75 (ημερήσιο “stop long”) και 27,63 ευρώ. Επόμενο, τεχνικά, ζητούμενο από τους αγοραστές, η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 30,45 – 30,95 ευρώ, προκειμένου να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 32,90 ευρώ.ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (Ι) 

 • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ είμαστε
 • Δεν μας αναγκάζει κανείς να αγοράζουμε τις επιλογές του άλλου.
 • Διαβάζουμε
 • Αναλύουμε
 • Σκεφτόμαστε
 • Επιλέγουμε
 • Αποφασίζουμε
 • Κερδίζουμε ή χάνουμε μόνοι μας.
 • Χρειαζόμαστε να διαβάζουμε αναλύσεις.
 • Μην είμαστε καχύποπτοι.
 • Και αν πάλι είμαστε καχύποπτοι, καλύτερα να μη διαβάζουμε και να λήγει εκεί το θέμα.
 • Και να μην πηγαίνουμε αλλού και τα… χώνουμε γι αυτά που πιθανόν υποπτευόμαστε.
 • Μη διαβάζετε… αν υποπτεύεστε.
 • Οι αποφάσεις αγοράς και πωλήσεις είναι δικές σας.
 • Εσείς κρίνετε, εσείς εξετάζετε, εσείς και αποφασίζετε.
 • Και φυσικά εσείς αποφασίζετε και ποιούς να εμπιστεύεστε.
 • Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, μην ασχολείσθε με το Αντικείμενον.
 • Δεν έχετε καμία τύχη να βγείτε κερδισμένοι από αυτό.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: Related image

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (ΙΙ)

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.