Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (18.10.2021)

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ:

ΣΤΑΔΙΑΚΑ περνάμε σε περίοδο ευνοϊκή γι’αγοραστές.
H αγορά αρνείται να διορθώσει, με την αρνητική προπαγάνδα να κάνει την ζημιά της, αλλά όχι όση θα ήθελαν τα αρρωστημένα μυαλά των αιωνίως μιζεροκαταστροφικά τρεφόμενων εγκεφάλων που καθημερινά – εδώ και πολλά, πολλά χρόνια – δεν βλέπουν κάτι το θετικό να γίνεται στην χώρα μας.

Πριν 12-14 χρόνια γινόταν το εντελώς αντίθετον. Τότε, ήταν οι αιωνίως κινούμενοι αιθεροβάμονες, που αγνοούσαν προκλητικά τα ανησυχητικά μηνύματα που διαρκώς εξέπεμπε η ελληνική οικονομία. Για να ακολουθήσει μετά η τραγική αποκαθήλωση τους.


 

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ(1): Ειδικά στις Αγορές, μαύρος κύκνος που όλοι τον έχουν προβλέψει, παύει να είναι μαύρος και γίνεται λευκός.

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ (2): Όμως πίσω από την βιτρίνα, βρίσκονται εισηγμένοι τίτλοι – “διαμαντάκια” που αναζητούν τον επόμενο κάτοχό τους. Για έναν Ιδιώτη επενδυτή δεν τίθενται τα θέματα χαμηλής εμπορευσιμότητας (marketability), στο βαθμό που αυτά υπάρχουν για έναν Επαγγελματία Θεσμικό. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για όσους έχουν ικανότητες stock picking (δεν χρειάζεται να είναι στο επίπεδο ενός Warren Buffett) για να κτίσουν θέσεις σε επιλεγμένους τίτλους του Χ.Α.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: 

Μην ξεχνάμε ότι ο ΓΔ, τα τελευταία 3 χρόνια, το επίπεδο 900 – 950 δεν έχει καταφέρει να το κατοχυρώσει, μιας και σε μεγάλη εικόνα, είναι σε διαφορετική φάση από τους Ξένους που έχουν καταγράψει πολλαπλά ιστορικά υψηλά, με βασικό υπαίτιο τον Τραπεζικό κλάδο, που προσπαθεί να αναστηθεί, μετά από χρόνια προβλημάτων. Κλάδος που επηρεάζει σημαντικά τόσο το Χρηματιστήριο, όσο και την Οικονομία, γενικότερα.

 • Αξίζει να σημειωθεί, παρόλα αυτά, πως η Οικονομία έχει μπροστά της δεδομένο ένα σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, κάτι που δεν είναι δεδομένο για τις υπόλοιπες Οικονομίες. Με γνώμονα αυτό είναι λογικό να προσελκύουμε νέα Επενδυτικά Κεφάλαια τόσο στην πραγματική Οικονομία, όσο και στο Χρηματιστήριο.

Αν κάποιος σκεφτεί ότι τα τελευταία 10 χρόνια είμαστε με “σβηστές μηχανές” ουσιαστικά, δεν βλέπουμε τον λόγο να μην είμαστε αισιόδοξοι, έστω και αν ο φόβος για μία μεγάλη Παγκόσμια διόρθωση παίζει τον ρόλο του. Από την άλλη, η Εγχώρια Αγορά, σε αρκετές περιπτώσεις, έχει προεξοφλήσει πράγματα και καταστάσεις, παρόλα αυτά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε ότι μπροστά μας δεν έχουμε ένα νέο ανοδικό κύκλο στην Οικονομία.

 • Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι που το σκέφτονται τοποθετούνται συνήθως, όταν η κίνηση έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό, όμως έτσι λειτουργεί η Αγορά και η ψυχολογία

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η Αγορά δίνει την εντύπωση ενός τρένου εν αναμονή, που μεθοδικά επιβιβάζει νέους Παίκτες, πριν το σήμα της εκκίνησης. Η διεκπεραίωση αυξήσεων κεφαλαίου και η έκδοση ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων σε μια τόσο στενή ζώνη τιμών, δεν θα αργήσει να δώσει μια νέα κίνηση σε νέα επίπεδα τιμών, κάτι το οποίο φαίνεται από τον τριγωνικό τεχνικό σχηματισμό που οδεύει χρονικά προς την λύση του.

ΕΥΑΓΓ.ΔΗΜ: Πολλές καλές -ιδιαίτερα ποιοτικές και φτηνές μάλιστα – μετοχές δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι στο ταμπλό, γιατί μόλις πάνε να το σηκώσουν ακολουθεί ομοβροντία εντολών πώλησης!! Ελληνες θεσμικοί… Η πληγή του Χ.Α ανέκαθεν και η οποία δεν πρόκειται ποτέ να ιαθεί για ευνοήτους λόγους. Και έπειτα διερωτώμεθα, γιατί το έρμο δεν ακολουθεί… Με τέτοιες ύαινες ανάμεσα του και πάλι καλά να λέμε. Όσο για τους λόγους των εντολών… Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

KEKΡΟΠΑΣ: Στη δική του περίπτωση δεν χωράει Front Running και γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα εκδικαστεί στην προκαθορισμένη ημερομηνία, αλλά και γιατί (όπερ και σπουδαιότερο) η απόφαση δεν θα ανακοινωθεί πριν περάσουν ορισμένα τέρμινα. Αρειος Πάγος είναι αυτός…
ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Η μετοχή ήταν υπεραγορασμένη, η ανακοίνωση λογικό ήταν να δημιουργήσει περαιτέρω ενθουσιασμό με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί υπερπροσφορά χαρτιών μόλις φάνηκε ότι δεν είχε δυναμική για υψηλότερα επίπεδα. Μάλιστα είχε γίνει και χρήση μόχλευσης τέτοια, που δεν άντεχαν τα χαρτοφυλάκια απώλειες άνω του 10% ή κάπου εκεί γύρω.
ΙΝΤΡΑΚΟΜ(Ι): Γυρίσαμε τώρα και σε προπαγάνδα από την… άλλη πάντα. Ολα μαύρα κι άραχλα τα βλέπουν και δώστου ο Κόκκαλης ξεπουλάει και δώστου αυτό και δώστου τούτο, οπότε περάσαμε στην άλλη πλευρά του λόφου, την κατηφορική.
 • Να αποτιμάται τώρα σε 150 εκατ. ευρώ, αυτό είναι άλλη είδους, που για να εξηγηθεί προυποθέτει απαραίτητα PhD στην ψυχιατρική επιστήμη, την οποία δεν κατέχουμε. Αν και κανονικά αυτήν πρέπει κάποιος πάνω απ’όλα να κατέχει πριν ασχοληθεί στα σοβαρά με το ελληνικό χρηματιστήριο.

 1. ΕΥΑΠΣ: Η υπ.αρ.1 αυτή την περίοδο ποιοτικότερη, ελκυστικότερη και φθηνότερη μετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το τι κάνουν στο ταμπλό οι… διάφοροι θεσμικάριοι ουδόλως μας απασχολεί. Εκείνο που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η προστασία των κεφαλαίων των φίλων αναγνωστών μας.
 2. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμένει πάντα στις ΤΟΠ ποιοτικές επιλογές του μ/μ. Μαζί της, κυριολεκτικά από το ιστορικό χαμηλό της.
 3. ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ(στις 13/10): Τουλάχιστον έχουν ηρεμήσει και δεν δείχνουν τα αρνητικά σημάδια του πρόσφατου παρελθόντος τους. Η επόμενη έντονα ανοδική κίνηση στο Χ.Α, όταν με το καλό έρθει, θα ξεκινήσει από τις λεγάμενες.
 4. ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ Στις 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ): Αρχίζει και μαρσάρει ο κλάδος. Ω γέγονε, γέγονε… Με την παρελθοντολογία και με αναθέματα δεν βγάζεις νόημα, πόσο μάλλον αποτέλεσμα. Με σκορ 7-1 στις τελευταίες (8) συνεδριάσεις και από τις 543 στις 563 μονάδες. Θα μου πείτε… Και τι έγινε για 20 μοναδούλες;; Απλά, τρώγοντας ανοίγει η όρεξη.
  • ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ(Ι): Θα μας ήταν υπεραρκετό να κάλυπταν το ένα χιλιοστό(!!!) της απόστασης τους από το ιστορικό υψηλό του δείκτη τους!! Θα άλλαζε όλη η αγορά με αυτό το ένα τοις χιλίοις(!).
Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, με τον ΓΔ να καταγράφει εβδομαδιαία κέρδη 0,24%. Στο ίδιο διάστημα ο ΔΤΡ σημείωσε κέρδη 1,29%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 10,6% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 9,9%.

ΔΕΗ: Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 8,00 ευρώ (κλείσιμο 29/9) για την μετοχή της, καθώς ο τίτλος συμπλήρωσε 11 ανοδικές και μία πτωτική συνεδρίαση, στις τελευταίες 12 (!)

EΛΛΑΚΤΩΡ: Προσοχή, καθώς επιβεβαιωμένο κλείσιμο του τίτλου χαμηλότερα των 1,40 ευρώ (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και αν δεν υπάρξει επανάληψη των “αντιμαχιών” μεταξύ των βασικών Μετόχων, μπορεί να “ανοίξει την καταπακτή” προς τα 1,29 (gap) και 1,193 ευρώ.

ΟΤΕ: Χωρίς αλλαγές στα τεχνικά δεδομένα, όσο συνεχίζει να “ταλαιπωρείται” με κλεισίματα πέριξ των 16,00, η μετοχή. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 16,38 (ημερήσιο “stop short) και 17,00 ευρώ και η πλησιέστερη στήριξη τα 15,70 ευρώ.

ΜΠΕΛΑ: Δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από τις εκτιμήσεις της Société Générale, η μετοχή της Jumbo (-3,03%), για πιθανή έξοδο από τον δείκτη MSCI Greece Standard.  Εννοείται ότι μέχρι την ημερομηνία της επίσημης ανακοίνωσης, δημιουργούνται ειδικές συνθήκες για την μετοχή.

 • Σε κάθε περίπτωση, χάθηκαν εν σειρά οι στηρίξεις στα 13,80 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 13,78 (ημερήσιο “stop long”) και 13,57 ευρώ και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στα 13,38, 13,02 και 12,80 ευρώ.

ΔΕΗ: Η μετοχή έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 14,34 ευρώ και με ενδιάμεση αντίσταση στα 14,30 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η μετοχή έκλεισε το gap στα 8,93 ευρώ και η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 9,00 – 9,20 ευρώ.

 • Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 8,70 – 8,40 ευρώ, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, για να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 7,90 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Στις 19/10 η γ.σ. που θα δώσει μεγαλύτερη ορατότητα, όσον αφορά τους όρους της Α.Μ.Κ.

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ 

Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Νάκας (+1,96%), CPI (+6,04%), Moda Bagno (+5,45%), AVE (+1,61%), Λανακάμ (+9,62%), ΑΑΑΠ (+3,12%), Εβροφάρμα (+0,20%) και Προοδευτική (+11,95%), βγήκε “bid” στους Ευρωσυμβούλους (+4,10%), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 8/10 για την Δομική Κρήτης (-1,82%), μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η ΞΥΛΚ (+2,90%), ενώ σε ένα εύρος μόλις 0,5 ευρώ, εκτόνωσε την ημερήσια κίνησή της η Performance (+1,11%).

 • Παρουσία πωλητή σε Entersoft (-0,82%), Mermeren (-4,84%), Q&R (-0,35%),  Μινέρβα (-8,85%), Γενική Εμπορίου (-0,81%), Κορδέλλου (-0,74%), Μπήτρο (-2,07%), Τρ. Αττικής (-1,03%) και ΒΙΟΚΑ (-8,13%) και επιστροφή αγοραστών σε Epsilon Net (+3,77%), Byte (+1,48%), Πλαίσιο (+2,45%, στις 9 Νοεμβρίου η γ.σ. για επιστροφή κεφαλαίου €0,17/μετοχή) και Ιντρακάτ (+0,97%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Κέκροπα (-2,84%), αύξησαν συναλλαγές οι Δρομέας (+3,08%), Centric (+3,46%), ΕΥΑΘ (+2,89%), ΦΒΜΕΖΖ (+1,85%), ΚΑΪΡΟΜΕΖΖ (+2,72%) και Ιντρακόμ (-0,90%), πλαγιοκαθοδικά από τα 3,16 ευρώ (κλείσιμο 6/10) η ΣΙΔΜΑ (-0,75%), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 7/10 για τον Μουζάκη (-0,30%), ενώ συνεχίζει την αργή αναρρίχηση ο Τζιρακιάν (+0,97%).


Με κέρδη για τρίτη συναπτή συνδρίαση έκλεισε η Wall Street την Παρασκευή, με ώθηση τόσο από τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, όσο και από τα ισχυρά αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο που ανακοινώνουν μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα και εισηγμένες. Ο Dow ολοκλήρωσε την εβδομάδα με μινι ράλι 382 μονάδων, ενώ και οι τρεις δείκτες σημείωσαν σημαντικά κέρδη στο 5νθήμερο.

Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πτώση. Η αξία των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 0,7% τον προηγούμενο μήνα, μετά την ανοδικά αναθεωρημένη άνοδο του Αυγούστου κατά 0,9%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Χωρίς τα αυτοκίνητα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Σεπτέμβριο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν για πτώση των πωλήσεων κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο και άνοδο 0,5% χωρίς τα αυτοκίνητα.

Στον απόηχο των ανακοινώσεων για τις λιανικές πωλήσεις, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν την Παρασκευή, με το 10ετές να προσθέτει περίπου 5 μονάδες βάσης στο 1,574%. Στην εβδομάδα, ωστόσο, υποχώρησε κατά 3 μονάδες βάσης, ενώ και το αμερικανικό δολάριο είχε μικρές απώλειες της τάξης του 0,1%.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων “άλμα” σημείωσαν τα κέρδη της Goldman Sachs το γ’ τρίμηνο καθώς οι δραστηριότητες της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Wall Street άντλησαν ώθηση από το κύμα των συμφωνιών στις παγκόσμιες αγορές.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του τραπεζικού κολοσσού αυξήθηκαν στα 5,28 δισ. δολ. το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου από 3,23 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Η μετοχή της Goldman Sachs έχει ενισχυθεί κατά 48,3% μέχρι στιγμής για το 2021.

Χθες καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα ανακοίνωσαν οι Walgreens Boots Alliance, UnitedHealth και Bank of America.

Σε άλλα μάκρο της ημέρας, τον Οκτώβριο υποχώρησε η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα στην περιοχή της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, ο δείκτης Empire State της New York Fed για τις επιχειρηματικές συνθήκες υποχώρησε 14,5 μονάδες στις 19,8 μονάδες τον Οκτώβριο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 25 μονάδες σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Επίσης, το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ διολισθαίνει σε χαμηλά επίπεδα σχεδόν δεκαετίας, καθώς η εμπιστοσύνη στις πολιτικές Μπάιντεν μειώνεται σημαντικά.

Ειδικότερα, τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έδειξαν ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχωρεί τον Οκτώβριο στο 71,4 από 72,8 τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal και “έβλεπαν” μέτρηση στις 73 μονάδες.

Όσον αφορά τα σχέδια της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για μείωση των αγορών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ο πρόεδρος της Richmond Federal Reserve, Tom Barkin έδειξε σήμερα ότι είναι κοντά στο να υποστηρίξει μια απόφαση για να ξεκινήσει η περικοπή του προγράμματος από τον Νοέμβριο, αν και επισήμανε ότι δεν έχει πάρει την τελική του απόφαση.

“Θα έχουμε μια συζήτηση [στην επόμενη συνεδρίαση] για την ημερομηνία, είμαι σίγουρος”, δήλωσε ο Barkin σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι συμφώνησαν σε γενικές γραμμές ότι έχει φτάσει ο καιρός για να ξεκινήσουν να αποσύρουν τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή μείωση των αγορών των ομολόγων, με έναρξη από τα μέσα Νοεμβρίου ή τα μέσα Δεκεμβρίου.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, o Dow Jones πρόσθεσε 382,20 μονάδες ή 1,09% στις 35.294,76, με τον βιομηχανικό δείκτη να επιστρέφει πάνω από τις 35.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 8 Σεπτεμβρίου. O ευρύτερος S&P 500 σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,75% στις 4.471,37 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,5% στις 14.897,34 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow πρόσθεσε 1,6% και ο S&P 500 κέρδισε 1,8% στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 5νθήμερο που έληξε στις 23 Ιουλίου, σύμφωνα με τη FactSet. O Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,2% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από τον Αύγουστο.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 23 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 7 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν οι Goldman Sachs (+3,8), Visa Inc (+2,56) και American Express (+2,54). Tις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Wallgreens Boots Alliance (-3,64%) και McDonald’s (-1,03)..

Ράλι της τάξης του 15% πραγματοποίησε η μετοχή της Alcoa, αφού η εταιρεία παραγωγός αλουμινίου ανακοίνωσε αποτελέσματα ισχυρότερα των αναμενόμενων και ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει μέρισμα για πρώτη φορά από το 2016. Παράλληλα εξήγγειλε την επαναγορά μετοχών ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

Η μετοχή της Charles Schwab πρόσθεσε 3,57%, αφού ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα τρίτου τριμήνου καλύτερα του αναμενόμενου, ενώ και η Prologis ενισχύθηκε για 5η σερί συνδρίαση (+1%), αφού η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία που επικεντρώνεται στη μίσθωση εγκαταστάσεων logistics ανακοίνωσε κέρδη τρίτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και ενίσχυσε τις προοπτικές της για το σύνολο του έτους.

Στον αντίποδα η Virgin Galactic υποχώρησε κατά 16,83%, αφού καθυστέρησε την επόμενη δοκιμαστική της πτήση και την έναρξη της επιχείρησης διαστημικού τουρισμού.

Με απώλειες 2,31% έκλεισε η μετοχή της Moderna, μετά τη δημοσίευση ρεπορτάζ από την Wall Street Journal ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ θα καθυστερήσει την έγκριση του εμβολίου κατά της Covid-19 για εφήβους 12 έως 17 ετών, λόγω ανησυχιών για παρενέργειες σχετιζόμενες με καρδιακά ζητήματα.


Διεύρυναν το ανοδικό τους σερί οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, σημειώνοντας κέρδη άνω του 3% στην εβδομάδα. Το πετρέλαιο ενισχύθηκε από τις προσδοκίες ότι οι παγκόσμιοι παραγωγοί ενέργειας θα στραφούν στον “μαύρο χρυσό” εν μέσω έλλειψης φυσικού αερίου και άνθρακα. Ενδοσυνεδριακά το Brent ξεπέρασε τα 85 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2018.

“Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομία μπορεί ακόμη να διαχειριστεί την τρέχουσα άνοδο των τιμών της ενέργειας”, δήλωσε ο Edward Moya, αναλυτής της Oanda. “Το έλλειμμα της αγοράς πετρελαίου θα μεγαλώσει μόνο εφόσον τα παγκόσμια αποθέματα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Η απροσδόκητη ζήτηση οφείλεται στον ψυχρότερο καιρό μπαίνοντας στον χειμώνα και από την εκτίναξη της ζήτησης καυσίμων για τα αεροσκάφη καθώς οι ΗΠΑ ανοίγουν τα διεθνή ταξίδια”.

Η Velandera Energy Partners εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου τον επόμενο μήνα “θα δοκιμάσουν το επίπεδο των 90 δολαρίων ή και υψηλότερα”, δήλωσε στη Market Watch ο οικονομικός της εταιρείας Manish Raj . “Όσο συνεχίζεται η έλλειψη άνθρακα και φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία, οι τιμές του αργού δεν έχουν πού αλλού να πάνε παρά μόνο προς τα πάνω”.

Ακόμη και αν οι τιμές του πετρελαίου σκαρφαλώσουν πάνω από τα 100 δολάρια, “το αργό θα είναι πιο οικονομικό από το φυσικό αέριο, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου”, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Η μαζική έλλειψη άνθρακα και φυσικού αερίου στην Ασία και την Ευρώπη έχει οδηγήσει τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας να επιλέγουν το αργό έναντι του φυσικού αερίου – ένα μοτίβο που έχει να παρατηρηθεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία”, επισήμανε ο Manish Raj.

“Πρόκειται για αντιστροφή του συμπεράσματος ότι το φυσικό αέριο είναι το προτιμώμενο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως”, ανέφερε, για να προσθέσει πως “οι αναλυτές είχαν σταματήσει να μοντελοποιούν ακόμη και την πιθανότητα χρήσης αργού για την παραγωγή ενέργειας- ωστόσο, να ‘μαστε εδώ εν μέσω αυτής της ενεργειακής κρίσης”.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Νοεμβρίου πρόσθεσε 97 σεντς ή 1,2% την Παρασκευή για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 82,28 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε βάση 5νθήμερου, το WTI ενισχύθηκε κατά περίπου 3,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, καταγράφοντας κέρδη για όγδοη συναπτή εβδομάδα. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κερδοφόρο σερί από το 5νθήμερο που έληξε στις 20 Αυγούστου 2004.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 86 σεντς ή 1% στα 84,86 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση, κέρδισε 3%, στην εκτη σερί εβδομάδα με άνοδο. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί κερδών από το 5νθήμερο που έληξε στις 30 Απριλίου 1999, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Το φυσικό αέριο παραδόσεως Νοεμβρίου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 4,9% στα 5,41 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, καταγράφοντας πτώση 2,8% στην εβδομάδα. Οι τιμές κέρδισαν 1,7% την Πέμπτη.

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός την Παρασκευή, με το πολύτιμο μέταλλο να δέχεται πίεση από την άνοδο της απόδοσης των ομολόγων. Ωστόσο, σε εβδομαδιαία βάση συγκράτησε τα κέρδη του, στην ισχυρότερη άνοδο των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Ο χρυσός έχασε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του για την εβδομάδα την Παρασκευή, “με τους επενδυτές να επιλέγουν τις αγορές μετοχών και όχι του μετάλλου-καταφυγίου”, δήλωσε ο Fawad Razaqzada, αναλυτής της ThinkMarkets.

Ο χρυσός “παραμένει κολλημένος εντός των υφιστάμενων ορίων του, καθώς οι επενδυτές αναρωτιούνται αν οι αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά”, με την κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να εξετάζει τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα μέσα Νοεμβρίου ή στα μέσα Δεκεμβρίου”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως σημείωσε, “ορισμένοι επενδυτές θα θέλησουν να αγοράσουν στην πτώση του χρυσού, καθώς το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού”.

Την Παρασκευή ο χρυσός κινήθηκε σε “χαμηλές πτήσεις” μετά τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου που έδειξαν ότι τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πτώση, αλλά και τα στοιχεία που έδειξαν ότι τον Οκτώβριο υποχώρησε η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα στην περιοχή της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τον δείκτη Empire State της New York Fed.

Το πολύτιμο μέταλλο απομακρύνθηκε από τα χαμηλά ημέρας μετά τα προκαρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, σύμφωνα με τα οποία το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ διολισθαίνει σε χαμηλά επίπεδα σχεδόν δεκαετίας, καθώς η εμπιστοσύνη στις πολιτικές Μπάιντεν μειώνεται σημαντικά.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχωρεί τον Οκτώβριο στο 71,4 από 72,8 τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal και “έβλεπαν” μέτρηση στις 73 μονάδες.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ προσθέτει 4 μονάδες βάσης στο 1,56%, ενώ το δολάριο χάνει 0,1% σε εβδομαδιαία βάση.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 29,60 δολάρια ή σχεδόν 1,7% την Παρασκευή, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.768,30 δολάρια ανά ουγγιά. Σε εβδομαδιαία βάση, το πολύτιμο μέταλλο πρόσθεσε 0,6%, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 5νθήμερο που έληξε στις 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 2,1% την Παρασκευή στα 4,73 δολάρια ανά λίβρα, κλείνοντας με κέρδη σχεδόν 11% στην εβδομάδα.


Το ασήμι παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 13 σεντς, ή σχεδόν 0,6%, στα 23,349 δολάρια ανά ουγγιά, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση κέρδισε περίπου 2,8%. Η πλατίνα παραδόσεως Ιανουαρίου πρόσθεσε 0,6% στα 1.058,90 δολάρια ανά ουγγιά, με κέρδη περίπου 3% στο 5νθήμερο.

Τέλος, το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου για το παλλάδιο υποχώρησε κατά 3,5% στα 2.076,60 δολάρια ανά ουγγιά, ωστόσο συγκράτησε μικρά κέρδη της τάξης του 0,2% στην εβδομάδα.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.