Χ.Α+Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (15.10.2021)

ΣΤΑΔΙΑΚΑ περνάμε σε περίοδο ευνοϊκή γι’αγοραστές.
H αγορά αρνείται να διορθώσει, με την αρνητική προπαγάνδα να κάνει την ζημιά της, αλλά όχι όση θα ήθελαν τα αρρωστημένα μυαλά των αιωνίως μιζεροκαταστροφικά τρεφόμενων εγκεφάλων που καθημερινά – εδώ και πολλά, πολλά χρόνια – δεν βλέπουν κάτι το θετικό να γίνεται στην χώρα μας.
Πριν 12-14 χρόνια γινόταν το εντελώς αντίθετον. Τότε, ήταν οι αιωνίως κινούμενοι αιθεροβάμονες, που αγνοούσαν προκλητικά τα ανησυχητικά μηνύματα που διαρκώς εξέπεμπε η ελληνική οικονομία. Για να ακολουθήσει μετά η τραγική αποκαθήλωση τους.

Ειδικά στις Αγορές, μαύρος κύκνος που όλοι τον έχουν προβλέψει, παύει να είναι μαύρος και γίνεται λευκός.



ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Όταν πλακώνονται «οι ελέφαντες” (μεγαλομέτοχοι) μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν «τα μυρμήγκια» (μικρομέτοχοι)… Τους τελευταίους αρκετούς μήνες βλέπουμε μία τεράστια διαμάχη στο ποιος θα καταφέρει να πάρει τον έλεγχο του Ελλάκτωρα. Στην προχτεσινή συνεδρίαση είδαμε της πλευρά Μπάκου-Καυμενάκη να αγοράζει ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της εταιρίας στο +16% πιάνοντας πλέον σε ποσοστό την πλευρά της Reggeborgh.

  • Στο ταμπλό και πριν την ανακοίνωση όλοι σκέφτηκαν ότι μπορεί αν είναι μία λάθος πληκτρολόγηση μιας και η μετοχή όλη την συνεδρίαση διαπραγματευόταν κοντά στο 0. Παρόλα αυτά η πράξη ήταν πραγματική και πληρώθηκε αδρά για ακόμα μία φορά από την πλευρά των εφοπλιστών. Αυτό μας δείχνει το πόσο διακαώς αναζητάνε μία συναίνεση με τους Ολλανδούς για την επόμενη μέρα της εταιρίας.

Μπορεί η εταιρία ακόμα και μετά την ΑΜΚ να φαίνεται ότι χρειάζεται και νέα κεφάλαια παρόλα αυτά πλέον το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει μετόχους που ενδιαφέρονται για το αύριο. Από μόνο του σαν δεδομένο δίνει αέρα και στους μικρομετόχους μιας και πιθανότατα να δούμε και άλλες μετοχικές επιθέσεις στο μέλλον. Έτσι λοιπόν το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει μία αίσθηση ασφάλειας για το μέλλον της εταιρίας που μπορεί να ωφελήσει σημαντικά και την απόδοση της μετοχής.

  • Τεχνικά σε μεγάλη εικόνα το 160 είναι το μεγάλο εβδομαδιαίο make or break επίπεδο ενώ σε ημερήσιο ο τίτλος είναι Lon με το stop στο 12870. Το 134 και 129 είναι σημαντικές στηρίξεις ενώ σε μεγάλη εικόνα το 123 είναι κύρια στήριξη. Κοντός ψαλμός για το τι μέλλει γενέσθαι..

Πέτρος Στεριώτης: Στο Γενικό Δείκτη του Χ.Α., η πτώση της Δευτέρας με κλείσιμο στα χαμηλά της, το άνοιγμα της Τρίτης με πτωτικό χάσμα και το κλείσιμό της σε υψηλό 2 εβδομάδων, απέδειξαν ότι αυτή η Αγορά μοιάζει πολύ σκληρή για να πεθάνει. Η συνεδρίαση της Τετάρτης έκανε νέο τοπικό υψηλό με βλέμμα στις 900 μονάδες, αλλά οι πωλητές είχαν τον τελευταίο λόγο, κοκκινίζοντας με πυγμή το ημερήσιο κηροπήγιο τιμών.

Οι ολιγόωρες ευκαιρίες των dip buyers στις τελευταίες συνεδριάσεις να κτίσουν θέσεις και των σορτάκηδων να καλύψουν τις αντίστοιχες δικές τους, εκτιμούμε ότι θα κάνει και τις δύο αυτές παρατάξεις να αναθεωρήσουν τη βραχυπρόθεσμη επενδυτική συμπεριφορά τους.

Με απλούστερα λόγια, το εν λόγω συναλλακτικό διήμερο, πιθανότατα, έθεσε τον τόνο μίας συνέχειας που δε θα αποτελείται από μακρά σερί αλλεπάλληλων και αδιάλειπτων τασικών κινήσεων προς τη μία, ή την άλλη κατεύθυνση, όπως αυτά που είδαμε από την αρχή του έτους.

Ίσως, λοιπόν, ο ΓΔ μπαίνει σε μια πιο νευρική φάση, που απαιτεί γρηγορότερα αντανακλαστικά και συντομότερη διακράτηση θέσεων.

Σε πρώτη ανάγνωση,η ζώνη τιμών 880 – 896 μπορεί να δώσει σήμα εισόδου σε διάσπαση στο κλείσιμο και εφαρμόζοντας κοντινό stop loss.

Σε θεμελιώδες επίπεδο, η τιμή του Αργού Πετρελαίου σε υψηλά 7 ετών αποτελεί, κατά την άποψή μας, περισσότερο αποτέλεσμα της πολιτικής αρνητικών αποπληθωρισμένων παρεμβατικών επιτοκίων από πλευράς των Κεντρικών Τραπεζών και λιγότερο αποτέλεσμα ιδιαίτερα ενισχυμένης ζήτησης και μίας Παγκόσμιας Οικονομίας που βρίσκεται στα καλύτερά της.

Εκτιμούμε ότι άπαξ και η διαγραμματική αντίσταση των $75 δε μπόρεσε να αναχαιτίσει το κερδοσκοπικό και μάλλον κοντόφθαλμο αγοραστικό ενδιαφέρον, ο δρόμος για υψηλότερες τιμές ήταν θέμα χρόνου, καθώς οι ανοικτοί πωλητές (short sellers) αναγκάστηκαν να πάρουν τις ζημιές τους, φοβούμενοι ίσως μία, με τις ευλογίες φυσικά των Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, επανάληψη του 2008 και της τιμής $100+ ανά βαρέλι.

Από αυτό το βήμα δε θα επαναλάβουμε τα περί επικείμενου πληθωριστικού σοκ, αλλά θα αρκεστούμε στη θεωρούμενη ως ρήση του Καρλ Μαρξ η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σα φάρσα.

Ειδικά στις Αγορές, μαύρος κύκνος που όλοι τον έχουν προβλέψει, παύει να είναι μαύρος και γίνεται λευκός.

  • ΒοΕ: Τα κρυπτονομίσματα μπορεί να προκαλέσουν οικονομική κρίση ανάλογη αυτής του 2008

Τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση εάν δεν θεσπιστεί ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο προειδοποίησε ο Jon Cunliffe, υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας αρμόδιος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

  • Σε ομιλία του την Τετάρτη, ο Cunliffe παρομοίασε τον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς κρυπτονομισμάτων, από κεφαλαιοποίηση 16 δισ. δολαρίων πριν από πέντε μόλις χρόνια στα 2,3 τρισ. δολάρια σήμερα, με την αγορά των 1,2 τρισ. δολαρίων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου του 2008.

“Όταν κάτι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αναπτύσσεται ταχύτατα, και δη ελλείψει σε μεγάλο βαθμό ρυθμιστικού πλαισίου, οι αρχές που είναι αρμόδιες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα πρέπει να δώσουν προσοχή”, σημείωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ο Cunliffe παραδέχθηκε ωστόσο ότι οι κυβερνήσεις και οι αρχές θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην αντιδράσουν υπερβολικά, ούτε να χαρακτηρίζουν νέες τάσεις ως “επικίνδυνες” απλώς και μόνο διότι είναι διαφορετικές, ενώ σημείωσε επίσης ότι οι τεχνολογίες των κρυπτονομισμάτων προσφέρουν μια προοπτική για “ριζοσπαστικές βελτιώσεις” του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι αν και οι κίνδυνοι προς το παρόν είναι περιορισμένοι, οι τρέχουσες εφαρμογές των περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων εγείρουν ανησυχίες για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς στην πλειονότητά τους “δεν έχουν εγγενή αξία και είναι ευάλωτα σε σημαντικές διορθώσεις τιμών”.

Το bitcoin και το ethereum, τα δύο μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, έχασαν περισσότερο από το 30% της αξίας τους το τρέχον έτος πριν ανακάμψουν, ενώ έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασταθή από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας τους. Οι τιμές είναι ευαίσθητες σε πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, από τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla Elon Musk έως τους ρυθμιστικούς κανόνες που επέβαλε η κυβέρνηση της Κίνας.

“Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων αρχίζει να συνδέεται με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα και βλέπουμε την ανάδυση μοχλευμένων παικτών. Και το κυριότερο, αυτό συμβαίνει σε έναν χώρο που είναι κατά κύριο λόγο αρρύθμιστος”, πρόσθεσε ο Cunliffe.

Τα σχόλιά του απηχούν την άποψη που εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, τον Μάιο, όταν προειδοποίησε όσους επενδύουν σε κρυπτονομίσματα να προετοιμαστούν να χάσουν όλα τα χρήματά τους λόγω της έλλειψης “εγγενούς αξίας” αυτής της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων.

Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε επίσης για το ρίσκο που ενέχουν οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα λόγω της φύσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

@11:00

NIKOΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Σε αρνητικό έδαφος και στο  χαμηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο έκλεισε χθες o ΓΔΧΑ, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα δεν είναι αξιόλογη. 
 
Στο εξωτερικό επικράτησαν οι θετικές διαθέσεις κυρίως στο κλάδο τεχνολογίας, παρόλο που τα πρακτικά της FED τοποθέτησαν την αρχή απόσυρσης των αγορών ομολόγων στα μέσα Νοεμβρίου με μέσα Δεκεμβρίου.
 
Από την άλλη, ο πληθωρισμός παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού Σεπτεμβρίου (ετήσια βάση) χθες στην Κίνα ανακοινώθηκε στο 10,7%, την υψηλότερη μέτρηση των τελευταίων 25 ετών. 
 
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιθανές οι ανοδικές εκτονώσεις της αγοράς αλλά είναι δύσκολο να εδραιωθεί μια ανοδική τάση βραχυπρόθεσμα, γεγονός που δεν θα αφήσει και τον ΓΔΧΑ ανεπηρέαστο. 
 
Επιπλέον, έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι τα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου, όπου το ενεργειακό κόστος και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα βρεθούν στο επίκεντρο για επενδυτές και αναλυτές. 
 
Σήμερα, οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων για Bank of AmericaMorgan Stanley και Citigroup. Στα σημαντικότερα μάκρο της ημέρας περιλαμβάνονται τα εβδομαδιαία στοιχεία εργασίας και ο δείκτης τιμών παραγωγού Σεπτεμβρίου των ΗΠΑ. 

@11:00

@11:00

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: 

Ο ftse συνεχίζει να ανθίσταται στο πολύ σημαντικό επίπεδο του 2175 μιας και στην χτεσινή συνεδρίαση έδωσε και πάλι διόρθωση στην στήριξη που συμπτωματικά είναι και 200αρης σε ωριαίο.

Όσο δεν καταφέρνει να περάσει το επίπεδο δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση τζίρου ενώ μία κατοχύρωση της στήριξης μπορεί να μας φέρει και πάλι στο κύριο 2100.

Εν κατακλείδι το 2100 με το 2175 είναι τα δύο βασικά μας επίπεδα στην παρούσα φάση και μέχρι να κατοχυρωθεί ένα εκ των δύο για να δοθεί μία λύση στον σχηματισμό

@16:35

ΣΤΑΔΙΑΚΑ περνάμε σε περίοδο ευνοϊκή γι’αγοραστές.
H αγορά αρνείται να διορθώσει, με την αρνητική προπαγάνδα να κάνει την ζημιά της, αλλά όχι όση θα ήθελαν τα αρρωστημένα μυαλά των αιωνίως μιζεροκαταστροφικά τρεφόμενων εγκεφάλων που καθημερινά – εδώ και πολλά, πολλά χρόνια – δεν βλέπουν κάτι το θετικό να γίνεται στην χώρα μας.
Πριν 12-14 χρόνια γινόταν το εντελώς αντίθετον. Τότε, ήταν οι αιωνίως κινούμενοι αιθεροβάμονες, που αγνοούσαν προκλητικά τα ανησυχητικά μηνύματα που διαρκώς εξέπεμπε η ελληνική οικονομία. Για να ακολουθήσει μετά η τραγική αποκαθήλωση τους.


Μέχρι να αναβαθμίσουμε τα δίκτυα θα “καίμε” βιοτεχνίες

  • Του Γιώργου Κράλογλου

Η κυβέρνηση του 2021 μας λέει ότι το 2025 τα νοικοκυριά θα πληρώνουν 1,1 δισ. λιγότερα για τέλη δικτύων ηλεκτρισμού. Η κυβέρνηση του 2023 συμφωνεί;

Μια χαρά νομίζει πως τα υπολογίζει η κυβέρνηση με τα δίκτυα ηλεκτρισμού και τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για να πληρώσουν τα νοικοκυριά λιγότερα κατά 1,1 δισ., το 2025.

Πού είναι το πρόβλημα, λέει η κυβέρνηση. Θα κάνουμε επενδύσεις για να αναβαθμίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος που θα φέρουν στα νοικοκυριά μειώσεις στους λογαριασμούς κατά 138 εκατ. ευρώ το 2022, κατά 238 εκατ. το 2023, κατά 348 εκατ. το 2024 και 385 εκατ. το 2025. Να λοιπόν τα κέρδη στην τσέπη των νοικοκυριών και τα δικά μας κέρδη, από ψήφους που “ψήνουμε” τώρα…

Να σας πούμε εμείς πού είναι το πρόβλημα αν δεν θέλετε να το δείτε και να μας το παρουσιάσετε έστω και με αστερίσκους…

Να ξεκινήσουμε από την αστεία πλευρά του. Αυτή που κρύβουμε με κάθε τρόπο από τους ιθαγενείς της χώρας μας. Ότι μόλις το 2020 λόγω της πανδημίας, ανακαλύψαμε ότι τα δίκτυα ηλεκτρισμού είναι σε κακό χάλι…

Και μιας και τα ανακαλύψαμε οφείλουμε να τα αναβαθμίσουμε. Με τόσο αποτελεσματικό τρόπο μάλιστα που να αποδώσουν κέρδη στον καταναλωτή 1,1 δισ. από τα τέλη που πλήρωνε για ένα σχεδόν άχρηστο δίκτυο!!

Ο αντίλογος είναι γνωστός. Το ξέραμε ότι είχαμε δίκτυα της συμφοράς αλλά δεν θέλαμε να επιβαρύνουμε τα νοικοκυριά και την παραγωγή. Δεν θέλαμε να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε με την θηλιά στον λαιμό και στους νοικοκυραίους αλλά και στις βιοτεχνίες να πουλάμε το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 30-40% ακριβότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη συμπεριλαμβανομένων και των άλλων Βαλκανίων. Η σημερινή κυβέρνηση νομίζει πως θα τα καταφέρει αλλά μέχρι στιγμής έχει “κάψει” τη βιομηχανία και τώρα “καίει” τη βιοτεχνία.

Ο αντίλογος είναι ανάμικτος. Και από την αντιπολίτευση και από τους παραγωγικούς κλάδους οι οποίοι ούτε επενδύσεις στο δίκτυο έβλεπαν ούτε χαμηλές τιμές στο ρεύμα για να πεις ότι θα έκαναν ανταγωνιστική την παραγωγή τους.

Πάμε τώρα σε μια άλλη, σκοτεινή πλευρά, του προβλήματος. Στα τεράστια ποσά που απαιτούνται για τις επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς. Επενδύσεις που δεν πρέπει να παγώσουν ούτε λεπτό αν θέλουμε να φέρουμε 1,1 δισ. στην τσέπη των νοικοκυριών το 2025.

Ποιος θα τα βάλει τα λεφτά για τα δίκτυα αν δεν τα βάλει το ίδιο το κράτος. Γιατί ο λόγος που συντηρεί το μονοπώλιο στον ηλεκτρισμό είναι επειδή οι πολιτικοί επιμένουν να το εκσυγχρονίσουν και έτσι θα δικαιολογήσουν τον κρατικό έλεγχο.

Για να κάνει όμως τις επενδύσεις το κράτος από κάπου πρέπει να εισπράξει.

Και μιας και τα κέρδη από τα εκσυγχρονισμένα δίκτυα θα γίνονται μειώσεις στους λογαριασμούς των νοικοκυριών είναι περισσότερο από αυτονόητο (απόλυτα ταιριαστό και με το μονίμως αριστερό μοντέλο της ελεγχόμενης οικονομίας μας) τα “κερατιάτικα”, θα τα πληρώσει ο τομέας της παραγωγής.

Ποιος όμως είναι ο σημερινός τομέας της ντόπιας παραγωγής; Όπως μας έχει γίνει γνωστό και από την επίσημη στατιστική και όπως επαναλαμβάνει η κυβέρνηση είναι κατά 98,5% ο βιοτεχνικός τομέας. Γνωστός και ως ραχοκοκαλιά της οικονομίας…

Το υπόλοιπο 1,5% (του χώρου παραγωγής) της οικονομίας της σοβιετία μας, είναι η γνωστή και άγνωστη (εντός και εκτός Ελλάδος) κρατικοδίαιτη ολιγαρχία που παραμένει όσο το κράτος και οι δημόσιες επενδύσεις μοιράζουν δουλειές.

Πρόκειται για το 1,5% στο οποίο ανήκει η μεγάλη και ενεργοβόρος βιομηχανία που καλύπτεται ενεργειακά από την υψηλή τάση και στην οποία συντηρήθηκαν ειδικές συμφωνίες, ίσως και γιατί ανάμεσά τους ήταν κρατικές ογκώδεις βιομηχανίες, “προίκες” από τις σοσιαλιστικές σελίδες της κρατικοποίησης ιδιωτικών βιομηχανιών που έγιναν ερείπια και σκουπιδαριά…

Συνεπώς, το 98,5% της βιοτεχνικής Ελλάδας, που τροφοδοτείται με ηλεκτρικό από τη μέση και τη χαμηλή τάση, θα πληρώνει (όπως πληρώνει), κανονικότατα, το υψηλό πρώην βιομηχανικό ρεύμα που επιβαρύνει το κόστος της μέχρι και 40%.

Να λοιπόν τι μπορεί να συμβεί με την κυβέρνηση εκλογών του 2023. Να γυρίσουν τούμπα όσα μας βεβαιώνει η σημερινή κυβέρνηση (για το 1,1 δισ. στην τσέπη των νοικοκυριών, το 2025) αν το 2023 η νέα κυβέρνηση διαπιστώσει ότι μας έμειναν οι μισές βιοτεχνίες, γιατί δεν άντεξαν να πληρώσουν και τις επενδύσεις των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να εξασφαλιστούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις του 2021.

[email protected]


ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μπορεί να μην άλλαξαν τιμή, αλλά βγήκε ξαφνικό “bid” σε ΑΝΕΠ και ΑΝΕΠΟ, σε τιμές υψηλότερες από την τιμή της κοινής μετοχής και αυτό κάτι μπορεί να σημαίνει, χωρίς πειστικούς αγοραστές οι ΑΤΡΑΣΤ (+3,54%), Realcons  (+2,90%), Revoil (+1,13%), Mermeren (+2,90%), Logismo (+2,83%), Ναύπακτο (+2,40%) και Εβροφάρμα (+2,04%), κινητικότητα στην Premia (+2,72%), επιστροφή αγοραστών στην Autohellas (+1,27%), ενώ μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επιχείρησε αντίδραση η Flexopack (+3,05%).

Παρουσία πωλητή σε Κρέκα (-20%), Moda Bagno (-8,33%), Fieratex (-2,03%),  Frigoglass (-2,34%), Space (-2,03%), Μουζάκη (-4,35%), ΣΙΔΜΑ (-3,62%), Ίλυδα (-0,71%), ΟΛΘ (-2,65%), Κέκροπα (-0,65%) και Προοδευτική (-4,22%), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 8/10 για την Δομική Κρήτης (-1,03%), ενώ σταθερά πλαγιοανοδικά “βλέπει” ο Τζιρακιάν (0%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Κρι Κρι (+1,60%), Πλ. Θράκης (+0,57%),  Έλαστρον (+1,29%) και Πετρόπουλο (+1,64%), στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 0,48 ευρώ (κλείσιμο 23/9) αντέδρασε η Lavipharm (+1,95%) και στην τελευταία που ξεκίνησε από τα 15,00 ευρώ (κλείσιμο 4/10) η Performance (+2,27%), ενώ αύξησαν συναλλαγές οι ΕΥΑΘ (+2,97%), Άβαξ (+1,46%), Ιντρακόμ (-4,96%), Λύκος (+4,44%) και Ικτίνος (+2,19%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΤΕ (+0,13% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Χωρίς αλλαγές στα τεχνικά δεδομένα, όσο η μετοχή συνεχίζει να “ταλαιπωρείται” με κλεισίματα πέριξ των 16,00, η μετοχή. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 16,38 (ημερήσιο “stop short) και 17,00 ευρώ και η πλησιέστερη στήριξη τα 15,70 ευρώ.

TITC (+1,49%): Οι πρώτες αντιστάσεις στα 15,20 (ημερήσιο “stop short) και 15,30 – 15,70, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών και οι αμέσως επόμενες στα 15,85 και 16,94 – 17,18 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 14,60 και 14,02 ευρώ.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,63%): Πλησιέστερη στήριξη στηζώνη 9,40 – 9,30 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 30 και 60 ημερών) και αμέσως επόμενη στα 9,00 ευρώ. Πρώτος στόχος των αγοραστών η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 9,58 – 9,60 και δεύτερος και μεγαλύτερος το κλείσιμο υψηλότερα των 10,00 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Viohalco (-0,90%): Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, συμπλήρωσε ο τίτλος της. Η μετοχή έχει αφήσει πίσω της την πρώτη στήριξη στα 4,50 – 4,47 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 30 και 60 ημερών) και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στα 4,35 – 4,33 και 4,15 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών οι αντιστάσεις στα 4,65 – 4,70, 4,87 (ημερήσιο “stop short”) και 5,00 – 5,04 ευρώ.




Με ισχυρά κέρδη 1,56% με 1,73% έκλεισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με ώθηση τόσο από τα στοιχεία για την απασχόληση, όσο και από τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα των Walgreens Boots Alliance, UnitedHealth, Bank of America και άλλων μεγάλων εταιρειών.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 534,75 μονάδες ή 1,56%, στις 34.912,56 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει άνοδο 74,70 μονάδων ή 1,71%, στις 4.438,50 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη 251,8 μονάδων ή 1,73%, στις 14.823,40.

  • Πρόκειται για το μεγαλύτερο ημερήσιο “άλμα” του S&P από τον Μάρτιο.

Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου έχει πλέον εισέλθει δυναμικά, με μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και εταιρείες του Dow να ανακοινώνουν αποτελέσματα πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Οκτώ εταιρείες του S&P 500 ανακοίνωσαν αποτελέσματα το πρωί (ώρα ανατολικών ΗΠΑ) και όλες ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

“Μέχρι στιγμής, η τεράστια πλειονότητα των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών έχει καταφέρει να διατηρήσει υψηλότερη του αναμενομένου κερδοφορία, δεδομένου ότι οι πωλήσεις είναι τόσο ισχυρές. Το ίδιο αναμένεται να συνεχιστεί με τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου”, σημειώνει ο Mark Haefele, CIO στην UBS Global Wealth Management, σε σημείωμά του.

Η Walgreens Boots Alliance είδε τη μετοχή της να πραγματοποιεί ράλι 7,4%, μετά την ανακοίνωση ισχυρότατων αποτελεσμάτων. Η εταιρεία ανακοίνωση ότι θα αποκτήσει τον έλεγχο της VillageMD, επενδύοντας 5,2 δισ. δολ. και κάνοντας τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης βασικό άξονα της ανάπτυξής της.

Η UnitedHealth είδε κι εκείνη τη μετοχή της να σημειώνει άλμα 4,2%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Bank of America, Morgan Stanley και Citigroup σημείωσαν άνοδο 4,5%, 2,5% και 0,8% αντίστοιχα, μετά τα θετικά αποτελέσματά τους, ενώ η Wells Fargo, παρά τα τελευταία, είδε τη μετοχή της να σημειώνει απώλειες 1,6%.

Την ίδια ώρα, η μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έδωσε ώθηση και στις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας.

Οι κολοσσοί του κλάδου Microsoft, Apple και η μητρική της Google, Alphabet, είδαν τις μετοχές τους να ενισχύονται κατά τουλάχιστον 2%.

Πολλοί αναλυτές έδωσαν έμφαση στα θετικά στοιχεία από το πεδίο της απασχόλησης.

“Βλέπουμε νέα και πολυαναμενόμενα σημάδια βελτίωσης στην αγορά εργασίας”, τονίζει το στέλεχος της Bankrate, Mark Hamrick.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 28 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και μόλις 2 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Walgreens Boots Alliance, UnitedHealth, Dow Inc., ενώ απώλειες κατέγραψαν εκείνες των Boeing και Merck.

  • Μάκρο

Κάτω από το όριο των 300.000 διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας του κορονοϊού, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η αγορά εργασίας επιστρέφει σταθερά στα προ πανδημίας επίπεδα.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Οκτωβρίου μειώθηκαν κατά 36.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 293.000 αιτήσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου του 2020.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας θα διαμορφωθούν στις 316.000.

Οι αιτήσεις για συνεχιζόμενα επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 134.000 στα 2,59 εκατομμύρια, που αποτελεί επίσης χαμηλό εν μέσω πανδημίας.

Μετά τη μείωση για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο άνω όριο του εύρος των 250.000-300.000 που θεωρείται δείγμα μιας υγιούς αγοράς εργασίας. Σημειώνεται ότι στις αρχές Απριλίου του 2020 είχαν αγγίξει το ιστορικό ρεκόρ των 6,149 εκατομμυρίων νέων αιτήσεων.

Αύξηση, αν και με πιο αργό ρυθμό, κατέγραψαν εξάλλου τον Σεπτέμβριο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, μετά την άνοδο κατά 0,7% που κατέγραψε τον Αύγουστο.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 8,6%, που είναι η μεγαλύτερη άνοδος σε ετήσια βάση που έχει καταγράψει ο δείκτης από τον Νοέμβριο του 2010, όταν τον Αύγουστο η αύξηση ήταν 8,3%.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού θα ενισχυθεί κατά 0,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 8,7% σε ετήσια βάση.



Νέα άνοδο σημείωσαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, επιτυγχάνοντας νέα πολυετή υψηλά μετά την ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για έντονη αύξηση της ζήτησης αργού από τη βιομηχανία ενέργειας, λόγω των εκτιναγμένων τιμών του άνθρακα και του φυσικού αερίου.

Το αμερικανικό αργό έκλεισε ωστόσο κάτω από τα ενδοσυνδριακά υψηλά του, καθώς τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδειξαν άνοδο των αποθεμάτων αργού της χώρας για τρίτη συναπτή εβδομάδα, τη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αυξήθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου κατά 6,1 εκατ. βαρέλια. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση κατά 500.000 βαρέλια, σε έρευνα της S&P Global Platts.

Το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο κατέγραψε αύξηση 5,2 εκατ. βαρελιών την προηγούμενη εβδομάδα.

Με δεδομένο ότι η εκτίμηση για έναν “μεταβατικό” πληθωρισμό τίθεται ισχυρά εν αμφιβόλω το τελευταίο διάστημα, η συνθήκη για το αργό είναι θετική, ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, δεν είναι απίθανο να απωλέσει μέρος των κερδών του τις επόμενες εβδομάδες, σε μια μικρή διόρθωση.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, “πρόσθεσε” 82 σεντς ή 1%, στα 84 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Νοεμβρίου κέρδισε 87 σεντς ή 1,1%, κλείνοντας στα 81,31 δολ. το βαρέλι. Το μεν πρώτο έκλεισε στην υψηλότερη τιμή του από τον Οκτώβριο του 2018, ενώ το δεύτερο από τον Οκτώβριο του 2014.

Τα κέρδη του, για τρίτη συναπτή ημέρα, επέκτεινε ο χρυσός την Πέμπτη, αγγίζοντας υψηλά ενός μήνα, με τους αναλυτές να αποδίδουν τις ανοδικές του τάσεις στους φόβους που δημιουργεί ο πληθωρισμός.

“Χρυσός και ασήμι αναγεννήθηκαν αυτή την εβδομάδα και έδειξαν πόσο θελκτικά είναι για τους αγοραστές όταν πέφτει η τιμή τους, με τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως και τις βαθιά αρνητικές πραγματικές επιπτώσεις”, τονίζει ο Peter Spina, πρόεδρος και CEO στην GoldSeek.com, μιλώντας στον ιστότοπο MarketWatch.

Ο χρυσός Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 3,20 δολ. ή 0,2%, κλείνοντας στα 1.797,90 δολ. ανά ουγγιά, στο υψηλότερό κλείσιμό του από τις 14 Σεπτεμβρίου.

Το κίτρινο μέταλλο, το οποίο ιστορικά αντιμετωπίζεται ως αντίβαρο στον πληθωρισμό, έλαβε ωθηση από τα στοιχεία για την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο, σε μηνιαία βάση, ενώ οι τιμές παραγωγού τον ίδιο μήνα σημείωσαν άνοδο 0,5%.

Ο Fawad Razaqzada, αναλυτής αγορών στο ThinkMarkets, αναφέρει ότι “ορισμένοι επενδυτές θεωρούν τον χρυσό μέσο αντιστάθμισης των αυξανόμενων τιμών, οι οποίες διαβρώνουν την αξία των νομισμάτων. Ωστόσο, υψηλός πληθωρισμός σημαίνει στην πορεία και πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, άρα αυξημένες αποδόσεις, οπότε αποτελεί κακά νέα για τον χρυσό, παρά το comeback του”.

Το ασήμι Δεκεμβρίου κέρδισε 31 σεντς ή 1,3 %, στα 23,477 δολ. ανά ουγγιά, στο υψηλότερο σημείο του από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός Δεκεμβρίου σημείωσε μίνι άλμα κατά 2,6%, στα 4,632 δολ. η λίβρα, στο υψηλότερο κλείσιμό του από την 1η Ιουνίου.

Η πλατίνα Ιανουαρίου πρόσθεσε επίσης 2,7%, στα 1.052,30 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Δεκεμβρίου έκλεισε στα 2.150,90 δολ. ανά ουγγιά, με άνοδο 2,1%.


  • Εναλλακτικά Νομίσματα (Altcoins)

Εναλλακτικά νομίσματα (altcoins) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να διαχωρίσει το Bitcoin από τα υπόλοιπα εναλλακτικά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα και tokens.

Αυτός ο διαχωρισμός συμβαίνει γιατί το Bitcoin θεωρείται το πρώτο κρυπτονόμισμα και όλα τα άλλα θεωρούνται “εναλλακτικά” (alternative coins). Αξίζει να αναφερθεί ότι ενώ ορισμένοι χρήστες θεωρούν ότι ο όρος “altcoin” είναι υποτιμητικός ή απαξιωτικός, στην πραγματικότητα είναι ουδέτερος στη χρήση του και απλά διαχωρίζει το Bitcoin από τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα.

Από τη δημιουργία του Bitcoin το 2008, έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες εναλλακτικά κρυπτονομίσματα, ενώ πολλά από αυτά τα altcoins δημιουργήθηκαν ως τροποποιημένα αντίγραφα του Bitcoin μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως αυστηρή διάσπαση (hard fork).

Παρά το γεγονός ότι μοιράζονται ορισμένες ομοιότητες, κάθε altcoin έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Altcoins και Αλγόριθμοι συναίνεσης
Τα altcoins που αποσπάστηκαν από το Bitcoin συχνά χρησιμοποιούν μια παρόμοια διαδικασία εξόρυξης, η οποία βασίζεται στον αλγόριθμο συναίνεσης “Proof of Work”. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα κρυπτονομίσματα που πειραματίζονται με εναλλακτικές μεθόδους επίτευξης συναίνεσης μέσα σε κατανεμημένα δίκτυα blockchain.

Ο αλγόριθμος συναίνεσης “Proof of Stake” είναι η πιο κοινή εναλλακτική λύση αλλά επίσης αξιοσημείωτα παραδείγματα είναι οι αλγόριθμοι συναίνεσης “Delegated Proof of Stake”, “Proof of Burn”, “Proof of Authority” και “Delayed Proof of Work”.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

  • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.