Χ.Α+Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (14.10.2021)

H ΠΕΡΙΟΔΟΣ δεν προσφέρεται για… παιχνίδια και παιχνιδάκια (το αλατοπίπερο δηλ. της Αγοράς). Εξ ου και η έλλειψη κερδοσκοπικού ενδιαφέροντος, που θα τόνωνε ταμπλό και τους τζίρους.
Οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές έχουν λάβει τα μηνύματα και προσέχουν πολύ, πάρα πολύ τις κινήσεις τους. Και κάνουν πολύ καλά. Ηρωϊσμοί στα τερματικά της αγοράς δεν χωρούν.
Η Αγορά παραμένει ενδιαφέρουσα στην παρούσα φάση για ιδιώτες επενδυτές που μπορούν να εντοπίσουν κάποιες κραυγαλέα σκοτωμένες μετοχικές αξίες (βάσει μεγεθών, προοπτικών και εν δυνάμει δυναμικής) στις οποίες δύνανται να τοποθετούνται, αναμένοντες μελλοντικά την ανταπόδοση που νομοτελειακά θα έρθει.
  • ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
  • MOTOR OIL
  • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
  • ΓΕΚΤΕΡΝΑ
  • PERFORMANCE TECHNOLOGIES**
  • ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ(1)
  • FRIGOGLASS (HIGH RISK)

**Συνεχής πίεση και μάζεμα (80.000 τμχ στο 7ημερο αξίας άνω του 1,1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ για μτχ της ΕΝ.Α) εν όψει της νέας κίνησης που θα την φέρει σε νέα ιστορικά υψηλά.

*****

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 

 
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ(1): Για να το λήξουμε το θέμα, μια και καλή. Ο όμιλος είναι επενδυτικός θησαυρός, η δυναμική που θα αναπτύξει προσεχώς είναι κυριολεκτικά θετικά απροσδιόριστη ενώ η λήξη του 2021 θα βρει την μετοχή να διαπραγματεύεται με ev/ebitda κάτω του 5!
  • Απλά, στο Χ.Α έχουν παρεξηγήσει την έννοια ΕΠΕΝΔΥΣΗ και πραγματική εκμετάλλευση επενδυτικών ευκαιριών. Και έχουν κατεβάσει το Καζίνο Πάρνηθας στην Λεωφόρο Αθηνών 110. Το δε Λουτρακίου, σχεδόν το έκλεισαν.

ΙΝΛΟΤ + ΦΡΙΓΟ:  Αλλες εποχές οι μετοχές τους θα έβγαιναν σε προσφορές εκατοντάδων χιλ. τεμαχίων. Οι διαχειριστές τους όμως – απ’ότι παρατηρούμε – δεν δείχνουν καμία διάθεση για… χώσιμο.

ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ (ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ + ΜΙΚΡΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ)

  1. ΕΛΑΣΤΡΟΝ
  2. ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ
  3. ΦΙΕΡΑΤΕΞ
  4. ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ

J.DIMON: Το Βitcoin είναι μία «απάτη».

  • Αυτό το καλοκαίρι, η JP Morgan έδωσε στους πελάτες του wealth management πρόσβαση σε funds που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, το οποίο σημαίνει ότι οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της τράπεζας μπορούν να δεχτούν εντολές για αγοραπωλησίες πέντε προϊόντων κρυπτονομισμάτων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ντάιμον ξεκαθάρισε στην εκδήλωση του IIF ότι οι απόψεις που εκφράζει διαφέρουν από αυτές της τράπεζας και του Διοικητικού της Συμβουλίου.

  • «Προσωπικά πιστεύω ότι το Βitcoin δεν έχει καμία αξία. Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να καπνίζετε τσιγάρα, επίσης. Οι πελάτες μας είναι ενήλικες. Διαφωνούν. Αν θέλουν να έχουν πρόσβαση στην αγορά ή την πώληση Βitcoin, δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε αλλά μπορούμε να τους δώσουμε νόμιμη και όσο γίνεται πιο καθαρή πρόσβαση».

Χρήστος Σταϊκούρας: Δρομολογούνται οι διαδικασίες για προεξόφληση του συνόλου των υπολειπόμενων δανείων του Ταμείου, αλλά και μέρους των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόωρης εξόφλησης διμερών δανείων ύψους 2,7 δισ. ευρώ και των υπολειπόμενων οφειλών ύψους 1,8 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Η Eurobank συνεχίζει και έχει την καλύτερη χρηματιστηριακή εικόνα στην αγορά κάτι που μας κάνει να την έχουμε σαν οδηγό του κλάδου. Για Τρίτη φορά πλησιάζει τα υψηλά έτους, με την Εθνική να ακολουθεί κατά πόδας θυμίζοντας πως είναι οι 2 τραπεζες που δεν έχουν προχωρήσει σε ΑΜΚ. Η αλήθεια είναι ότι η συμπεριφορά του κλάδου έχει αλλάξει αισθητά το τελευταίο διάστημα και ειδικά στις διορθώσεις τις αγοράς έχουν πολύ καλά αμυντικά στοιχεία με πρόθυμους αγοραστές να απορροφούν τις πωλήσεις.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: 

Ελλάκτωρ (-10,32%): Μετά το προχθεσινό ειδικών συνθηκών +16,54%, χθες κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας. Προσοχή, καθώς επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 1,40 ευρώ (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και αν δεν υπάρξει επανάληψη των “αντιμαχιών” μεταξύ των βασικών Μετόχων, μπορεί να “ανοίξει την καταπακτή” προς τα 1,29 (gap) και 1,193 ευρώ. Σημαντικά ισχυροποιημένη η ζώνη αντίστασης στα 1,59 – 1,615 ευρώ.

Αεροπορία Αιγαίου (-2,50%): Η μετοχή συνεχίζει να περιστρέφεται πέριξ των 5,20 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, η επόμενη αντίσταση στα 5,80 ευρώ. Αν χαθεί η ζώνη στήριξης στα 5,04 – 5,00 ευρώ, οι επόμενες στηρίξεις στα 4,995 (ημερήσιο “stop long”) και 4,21 ευρώ.

ΑΔΜΗΕ (-0,99%): Με πυκνές συναλλαγές μεταξύ 2,50 και 2,55 ευρώ. Αν η μετοχή πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 2,54 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 2,615 (ημερήσιο “stop short”), 2,64 (gap), 2,67 και 2,70 – 2,74 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 2,48 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2,45 και 2,39 ευρώ.

ΟΛΠ (-0,63%): Συνεχίζει να προβληματίζει τόσο για την τεχνική εικόνα, όσο και για την συναλλακτική δραστηριότητα η μετοχή του που χθες κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Για την σχετική αποκατάσταση του διαγράμματος, απαιτείται ανακατάληψη των 20,00 (ημερήσιο “stop short”) – 20,35 ευρώ, με απώτατο στόχο τα 23,50 ευρώ. Επόμενη σημαντική στήριξη στα 17,20 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΑΝΕΚ (+9,09%), ΒιοκαρπέτΒΙΟΚΑ +3,87% (+3,87%), Ιντερτέκ (+3,19%), Mermeren (+0,42%), Revoil (+0,76%), Medicon (+0,68%), Q&R (+3,20%), Doppler (+6,90%), Centric (+2,10%), ΚΜΟΛ (+2,05%), ΣΙΔΜΑ (+0,73%), Κτήμα Λαζαρίδη (+1,06%), Κεπενού (+3,88%) και Χαϊδεμένος (+0,72%)

  • Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την MIG (+6,81%, με ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών), βγήκε “bid” σε Βιοτέρ (+4,94%), Attica Group (+2,83%), Byte (+1,49%) και Ιντρακόμ (+0,24%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές στον Τζιρακιάν (+4,05%, με τα 3,40 ευρώ να είναι το “crash test” για την μεσοπρόθεσμη τάση).

Παρουσία πωλητή σε Επίλεκτο (-2,07%), ΞΥΛΚ (-6%), ΛΕΒΚ (-2,44%), Παπουτσάνη (-0,91% και Yalco (-19,72%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Προοδευτική (-12,17%), ΦΒΜΕΖΖ (-1,22%), Κέκροπα (-3,36%) και Autohellas (-2,59%), προσπάθεια συνέχισης της αντίδρασης για Πλ. Θράκης (+2,49%) και Έλαστρον (+0,43%), ενώ μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων αντέδρασε ο Ικτίνος (+0,78%).

Μετά από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις προσπάθησε να αντιδράσει η Entersoft (+3,38%), έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Flexopack (-0,76%), τέσσερις οι πτωτικές για τον Βογιατζόγλου (-1,87%), αύξησε συναλλαγές ο Άβακας (+0,55%)

  • Τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 23/9 για την Lavipharm (-4,21%), στις 27/9 για την Foodlink (-3,08%) και στις 4/10 για την Performance (-2,58%, ενώ προβληματίζει εντονότατα η τεχνική εικόνα της μετοχής, που θυμίζει παρουσία σταθερού πωλητή).




Μάνος Χατζηδάκης: Ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ και σίγουρα θα δώσουν ένα διαφορετικό τόνο στις συνεδριάσεις, βγάζοντας προσωρινά από το προσκήνιο πληθωρισμό και ενεργειακό κόστος.

  • Σε αντίθεση με το β’ τρίμηνο, δεν θα είναι ένα εύκολο τρίμηνο, καθώς οι Αμερικανικές Εταιρείες δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν στο γ’ τρίμηνο τις επιδόσεις ρεκόρ που καταγράφηκαν στο β’ τρίμηνο του 2021 (+88% στα κέρδη ανά μετοχή σε σχέση με πέρυσι, καλύτερο τρίμηνο από το τρίτο τρίμηνο του 2009) αλλά και τις προσδοκίες που έχουν ενσωματωθεί στις τιμές των μετοχών.

Οι Τράπεζες ενδεχομένως να έχουν κάποια καλά νέα από το μέτωπο των χορηγήσεων, καθώς η αύξηση των επιτοκίων και των αποδόσεων των Κρατικών ομολόγων διευκολύνει την πιστωτική τους επέκταση. Παράλληλα η αποδέσμευση δισ.δολαρίων που έχουν διατεθεί για δυνητικά κόκκινα δάνεια, λόγω της πανδημίας, αναμένεται να αποτελέσουν θετικούς καταλύτες για τις Τραπεζικές μετοχές.

  • Σε δεύτερο χρόνο η αύξηση της ζήτησης στην Οικονομία, η ισχυρή δραστηριότητα στο επίπεδο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, η επανέναρξη των επαναγορών και η αύξηση των μερισμάτων αναμένεται να επίσης να απασχολήσουν την Επενδυτική Κοινότητα.

Η μεγαλύτερη αύξηση των κερδών και των πωλήσεων αναμένεται να προέλθει από Εταιρείες με κυκλικό αντικείμενο δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της Ενέργειας και των Δομικών Υλικών. Ακόμα, οι Εταιρείες Τεχνολογίας και Υγειονομικής Περίθαλψης προβλέπεται να εμφανίσουν βελτιωμένα μεγέθη.

  • Οι Αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες δεν έχουν χάσει την επαφή με τα υψηλά τους και όπως και στο β’ τρίμηνο το μενού των αποτελεσμάτων θα περιλαμβάνει δύο σκέλη.

Το πρώτο είναι το λεγόμενο ‘reality check’, πόσο ισχυρά ήταν τα κέρδη σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Αγοράς και το δεύτερο είναι η επόμενη ημέρα για το τρίμηνο που ξεκίνησε.

  • Ειδικά σε αυτό το κομμάτι η εστίαση των Επενδυτών θα αφορά την Εφοδιαστική Αλυσίδα, τις ελλείψεις Εργατικού Δυναμικού, τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους, αλλά και το πως οι Εταιρείες ανταποκρίνονται σε Χώρες, όπου η πανδημία δεν εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Επίσης, μια δεύτερη ματιά θα αφορά τα περιθώρια κερδοφορίας και τη δυνατότητα τους να απορροφήσουν τις αυξήσεις των Πρώτων Υλών, ενώ το ύψος των αποθεμάτων δεν θα περάσει απαρατήρητο, δεδομένων των ελλείψεων που παρατηρούνται σε επιμέρους οικονομικούς κλάδους.


Με οριακές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να αξιολογούν μια σειρά από οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που δημοσιεύονται αυτή την περίοδο με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι είναι ικανά να επηρεάσουν την πορεία των δεικτών στα ταμπλό.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed που δημοσιεύτηκαν σήμερα και δείχνουν την πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας να ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (tapering) στα μέσα Νοεμβρίου.

Στη λήξη της συνεδρίασης, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έμεινε αμετάβλητος στις 34.337 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 0,7% στις 14.571 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε μόλις 0,3% στις 4.363 μονάδες διακόπτοντας ωστόσο το αρνητικό σερί τριών διαδοχικών ημερών.

Στη βασική είδηση της ημέρας, συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και τον Σεπτέμβριο η αύξηση του κόστους διαβίωσης στις ΗΠΑ, όπου ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο μετά το +0,3% που είχε καταγράψει τον Αύγουστο

  • ενώ αντίστοιχα σε ετήσιο επίπεδο οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών εμφάνισαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 από το +5,3% που είχε προηγηθεί. Σημειώνεται ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 0,3% σε μηνιαία βάση.

Ωστόσο, ο λεγόμενος δομικός δείκτης, ο οποίος δεν προσμετρά τις έντονα ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, κινήθηκε τον Σεπτέμβριο στο +0,2%, εναρμονισμένος με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση δε, διατηρήθηκε αμετάβλητος στο +4%, όπως και τον Αύγουστο.

Αναφορικά με την ενέργεια, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές της βενζίνης ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά επιπλέον 1,2% και πλέον έχει εκτιναχθεί κατά το θηριώδες 42,6% σε ετήσια βάση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αγορά δεν δείχνει να δέχτηκε κάποια ψυχρολουσία από τα στοιχεία, ίσως μάλιστα ότι σε ένα βαθμό ότι τα είχε προεξοφλήσει.

Την ίδια ώρα πάντως, οι όποιες πιέσεις έφερε η επιμονή της αυξητικής τάσης των τιμών δείχνει να αντισταθμίζονται από τις εντυπωσιακές επιδόσεις που παρουσίασε ο τραπεζικός κολοσσός JPMorgan, ανοίγοντας την αυλαία των εταιρικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τα καθαρά κέρδη 9,4 δισ. δολαρίων ή 2,92 δολ. ανά μετοχή που είχε παρουσιάσει στο τρίτο τρίμηνο πέρυσι, η JPMorgan κατά το ίδιο διάστημα φέτος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 11,7 δισ. δολαρίων ή 3,74 δολ. ανά μετοχή.

  • Χαρακτηριστικό είναι ότι αναλυτές σε έρευνα της Refinitiv ανέμεναν μεν βελτίωση των μεγεθών της αμερικανικής τράπεζας κολοσσού αλλά ελαφρώς, στα 3 δολ. ανά μετοχή. Η μετοχή της τράπεζας ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 2,67%.

Πτώση κατέγραψε το πετρέλαιο στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί από το υψηλό σχεδόν επτά ετών, εν μέσω ανησυχιών για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και τη μειωμένη ζήτηση από την Κίνα.

Την πτώση των τιμών προκάλεσαν τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, τα οποία έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας μειώθηκαν κατά 5% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σηματοδοτώντας ετήσια μείωση της τάξης του 15%, όπως δήλωσε στο MarketWatch ο Troy Vincent, αναλυτής αγοράς της DTN.

“Οι έμποροι και οι επενδυτές βλέπουν όλο και περισσότερα στοιχεία για τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία ως αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών ενέργειας”, ανέφερε ο Vincent και πρόσθεσε: “Ο πληθωρισμός, και ιδιαίτερα ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας στη βιομηχανική και μεταποιητική δραστηριότητα, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που μειώνονται οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2021 και το 2022”.

Πρόσθετη πίεση άσκησε και η μηνιαία έκθεση του OPEC για την αγορά πετρελαίου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, όπου το καρτέλ ψαλίδισε τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση το τρέχον έτος στα 5,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από 5,96 εκατ. βαρέλια προηγουμένως. Μείωση που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στα κατώτερα των προσδοκιών πραγματικά δεδομένα για τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, παρά τις εκτιμήσεις για υγιή ζήτηση στο τρέχον τρίμηνο, που αναμένεται να υποστηριχθεί και από την εποχική αύξηση της ζήτησης πετροχημικών και πετρελαίου θέρμανσης αλλά και τη στροφή από το φυσικό αέριο στα προϊόντα πετρελαίου λόγω των υψηλών τιμών του πρώτου.

Ο OPEC πάντως, στην μηνιαία έκθεσή του άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για αύξηση της ζήτησης το 2022, κατά 4,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προβλέποντας ότι η παγκόσμια ζήτηση αργού το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί στα 100,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε σήμερα μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις. Συγκεκριμένα το συμβόλαιο Νοεμβρίου έχασε 20 σεντς ή σχεδόν 0,3% και έκλεισε στα 80,44 δολάρια το βαρέλι, έχοντας γράψει χαμηλό στα 79,42 δολάρια.

Αντίστοιχη πτώση κατέγραψε και το αργό τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, που υποχώρησε κατά 24 σεντς ή 0,3% και ολοκλήρωσε την ημέρα στα 83,18 δολάρια το βαρέλι, με τους αναλυτές να αποδίδουν την υποχώρηση στη μείωση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Αντίθετα, την Τετάρτη, το συμβόλαιο Νοεμβρίου για την βενζίνη σημείωσε κέρδη σχεδόν 1% στα 2,406 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 0,4% στα 2,521 δολάρια το γαλόνι, κλείνοντας αμφότερα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

Νέα άνοδο κατέγραψε και το φυσικό αέριο, με το συμβόλαιο Νοεμβρίου να προσθέτει 1,5% και να κλείνει στα 5,59 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.


Κέρδη 2% κατέγραψαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού την Τετάρτη, πραγματοποιώντας το καλύτερο κλείσιμο συνεδρίασης εδώ και έναν μήνα, “πατώντας” στην αποδυνάμωση των αμερικανικών ομολόγων που ήρθε εξαιτίας μίας ανακοίνωσης για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση του αμερικανικού δείκτη τιμών καταναλωτή έδειξε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και “ο χρυσός, ως σταθερός, θεωρήθηκε ιστορικά από τους επενδυτές ως αντιστάθμισμα του πληθωρισμού”, δήλωσε ο Colin Cieszynski, της SIA Wealth Management.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 0,4%, έναντι των προσδοκιών για 0,3% τον μήνα. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων συστατικών τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,2% μετά την άνοδο 0,1% τον Αύγουστο, το μικρότερο κέρδος σε έξι μήνες.

Κατά τους δώδεκα μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5,4% μετά την αύξηση 5,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο και ο ετήσιος βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,0% μετά από αύξηση 4,0% τον Αύγουστο.

Σε αυτό το σκηνικό, χρυσός Δεκέμβριος κέρδισε 35,40 δολάρια, ή 2%, για να κλείσει στα 1.794,70 δολάρια η ουγγιά, μετά από κέρδη 0,2% την Τρίτη. Οι τιμές για το πιο ενεργό συμβόλαιο σημείωσαν το υψηλότερο κλείσιμό τους από τις 15 Σεπτεμβρίου, δείχνουν τα δεδομένα της FactSet.

Εν τω μεταξύ, ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 66 σεντς, ή 2,9%, κλείνοντας στα 23,17 δολάρια η ουγγιά την Τετάρτη, μετά από πτώση 0,7% πριν από μία ημέρα. Οι τιμές έκλεισαν επίσης στο υψηλότερο σημείο από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Στα υπόλοιπα μέταλλα που διαπραγματεύονται στο Comex, ο χαλκός Δεκεμβρίου κέρδισε 4,4% στα 4,516 δολάρια η λίβρα, το υψηλότερο κλείσιμο από τον Ιούλιο. Η πλατίνα Ιανουαρίου κέρδισε 1,2% στα 1.024,20 δολάρια η ουγγιά και το παλλάδιο Δεκεμβρίου διαπραγματεύτηκε στα 2.106,10 δολάρια η ουγγιά, αυξημένο σχεδόν κατά 2,9%.


Ανοδικά έκλεισαν την Τετάρτη τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το δυναμικό ξεκίνημα της περιόδου των εταιρικών αποτελεσμάτων αντιστάθμισε τις ανησυχίες για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και τον πληθωρισμό.

Την αυλαία των αποτελεσμάτων άνοιξε σήμερα η JPMorgan Chase, με τον τραπεζικό κολοσσό να ανακοινώνει μεγάλη αύξηση κερδών για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν στα 11,7 δισ. δολ. ή 3,74 δολ. ανά μετοχή στο τρίμηνο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με 9,4 δισ. δολ. ή 2,92 δολ. ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 3 δολαρίων ανά μετοχή.

Το δυναμικό ξεκίνημα της περιόδου των αποτελεσμάτων έδωσε ώθηση στην αγοραστική διάθεση. Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 τερμάτισε 0,7% υψηλότερα στις 460,40 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4.083,28 μονάδες, με κέρδη επίσης 0,70%.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 0,68% και έκλεισε στις 15.249,38 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,75% και τερμάτισε στις 6.597,38 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε την ημέρα με μικρά κέρδη της τάξης του 0,17% στις 7.142,06 μονάδες, με τους επενδυτές να εστιάζουν και στα στοιχεία για την βρετανική οικονομία, τα οποία έδειξαν ότι το ΑΕΠ της χώρας τον Αύγουστο ήταν αυξημένο κατά 6,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, υπερβαίνοντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, που τοποθετούσαν τον πήχη στο 6,7%. Πλέον η βρετανική οικονομία κινείται 0,8% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,12% στις 25.958,69 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,61%, στις 8.881,40 μονάδες.

Οι επενδυτές, πάντως, συνεχίζουν να παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη του πληθωρισμού, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, τα οποία έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ο δείκτης εκτοξεύτηκε κατά 5,4%.

Χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,2% από τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν για μηνιαία άνοδο του πληθωρισμού κατά 0,3% και του δομικού δείκτη κατά 0,2%.

Εν τω μεταξύ, στο προσκήνιο παραμένουν και οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι είναι πλέον λιγότερο αισιόδοξο για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2021, αν και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να βλέπει λογική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

  • Υπεραυτοπεποίθηση / Υπερεμπιστοσύνη (Overconfidence)

Υπεραυτοπεποίθηση είναι η τάση των ανθρώπων να βλέπουν τις επιλογές τους ως ορθολογικές και να έχουν υπερβολική εμπιστοσύνη (overconfidence) στις επιλογές τους, ειδικά σε γνωστικά αντικείμενα για τα οποία έχουν κάποια γνώση.

Μια παρενέργεια αυτού του χαρακτηριστικού της συμπεριφοράς είναι και η ψευδαίσθηση του ελέγχου. Επίσης η υπερεμπιστοσύνη μπορεί να κάνει τους επενδυτές να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους με μεροληπτικό τρόπο.

Για παράδειγμα όταν οι επενδυτές παρατηρούν τις νέες δημοσιευμένες πληροφορίες τείνουν να υπερσταθμίζουν τις νέες πληροφορίες όταν συμφωνούν με τις πεποιθήσεις τους, και να υποσταθμίζουν τις νέες πληροφορίες όταν δεν συμφωνούν με τις πεποιθήσεις τους.

Δηλαδή τείνουν να αποδίδουν τα γεγονότα που επιβεβαιώνουν τις πεποιθήσεις τους στην υψηλή τους ικανότητα και τα γεγονότα που δεν επιβεβαιώνουν τις πεποιθήσεις τους στην τύχη (self-attribution bias).

Εάν το κάνουν αυτό (self-attribution bias) συστηματικά θα καταλήξουν πιστεύουν ότι έχουν ικανότητες άνω του μέσου όρου και άρα θα οδηγηθούν στο να έχουν υπερεμπιστοσύνη στο εαυτό τους.

Εαν συνδεθεί η υπερεμπιστοσύνη με την αντιπροσωπευτικότητα, φαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος παρορμητικά άτομα να αρχίσουν να βλέπουν τάσεις σε εντελώς τυχαία δεδομένα και στοιχεία ή θα νιώθουν ότι αναγνωρίζουν την προέλευση άρα και την σημασία γεγονότων με αποτέλεσμα να νιώθουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και την κρίση τους από ότι θα έπρεπε.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

  • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.