Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (02.10.2021)

Ο,τι και να γίνει του λοιπού, έχουμε αρκετά χαρτιά και χαρτάκια για να ασχοληθούμε με βάση τα θεμελιώδη τους. Ολα, σας είναι γνωστά. Και σε όλα υπάρχουν φιλεύσπλαχνοι πωλητές. Προσθέστε σε αυτά και το ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ…

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

 • ΔEH
 • LAMDA DEVELOPMENT
 • AUTOHELLAS
 • INTRACOM
 • SPACE

ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 

 • ΕΛΑΣΤΡΟΝ
 • ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ
 • ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ
 • ΜΕΝΤΙΚΟΝ
 • ΦΙΕΡΑΤΕΞ
 • ΜΕΒΑΚΟ
 • ΣΙΔΜΑ

******

ΦΥΣΙΚΑ, δεν είναι μόνον αυτές

Υπάρχουν άλλες (60) εταιρείες τουλάχιστον…

ΟΛΕΣ ΘΑ ΠΑΡΕΛΑΣΟΥΝ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Χ.Α μη επενδύσιμο, ίσα ίσα μάλιστα. Αρκούν πέντε δράμια γνώσης…

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ έρχονται, τα πολύ… καλυτερότερα θα λέγαμε… Με τις αναταράξεις ενδιάμεσα… Για να αλλάζει τσέπες το χρήμα

 • ΠΡΟΣΟΧΗ στο ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ, επιτέλους δείχνει ξανά ζωντανό…

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: H ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου άφησε μια πολύ ικανοποιητική εικόνα για τις επιδόσεις των εισηγμένων σε όλα τα επίπεδα των κεφαλαιοποιήσεων.

 • Οι εισηγμένες έδειξαν αντανακλαστικά και προσαρμοστική ικανότητα στην αύξηση της ζήτησης που εμφανίστηκε κυρίως στο β’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα πάνω από τις μισές εταιρίες να εμφανίσουν επιδόσεις καλύτερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Τα καλά νέα από τα αποτελέσματα περιόρισαν τις πιέσεις, έβγαλαν κάποιες περιορισμένες αγορές σε μετοχές που είχαν πιεστεί και αποφόρτισαν κάπως την επιφυλακτική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων.

 • Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τα αποτελέσματα δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην Αγορά περιορίζοντας το δυνητικό περιθώριο υποχώρησης και ενδεχομένως να αποτελέσουν υλικό για την υποστήριξη νέων ιδεών κυρίως στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις.

****

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Η ζώνη στήριξης στο finish της εβδομάδας διασώθηκε με τον rsi να βγαίνει από υπέρ-πουλημένη ζώνη δίνοντας ένα πρώτο έναυσμα για αντίδραση. Πολύ νωρίς για αγοραστικό ημερήσιο σήμα, με το ωριαίο να είναι πολύ κοντά στο 873 σε κλείσιμο ώρας.

Το 878 φαίνεται να θέλει να δοκιμαστεί σε πρώτη φάση ενώ έχουμε και το χάσμα στις 882 σαν αντίσταση. Ουσιαστικά, στις 4 τελευταίες συνεδριάσεις η αγορά κάνει προσπάθεια να κάνει μία βάση στα επίπεδα μέχρι να μας δείξει την συνέχεια.

Aegean Airlines

 • EMΦΑΝΗΣ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ
 • ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΑΙΣΘΗΤΗ στο 9μηνο
 • ΘΕΤΙΚΕΣ κατά 100 εκατ. ευρώ οι Ελεύθερες Ταμειακές ροές από αρνητικές 45 εκατ.ευρώ  (6μηνο 2021)

 

 • ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ

 

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-1,54%). Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 5,18 – 5,24 ευρώ, από όπου διέρχονται ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών και οι δύο ΚΜΟ των 200 ημερών, τον απόλυτο έλεγχο της τάσης τον έχουν οι “sellers”, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 5,04 (ημερήσιο “stop long”) και 4,21 ευρώ, Κλείσιμο υψηλότερα των 5,24 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 5,80 ευρώ.

Από τα 7,97 ευρώ (κλείσιμο 17/9) έχει ξεκινήσει η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση για την μετοχή της ΕΥΔΑΠ (-1,09%), που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Πρώτη σημαντική στήριξη στα 6,95 – 6,85 ευρώ, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών και αμέσως επόμενη τα 6,38 ευρώ. Η πρώτη αντίσταση στα 7,69 και οι επόμενες και εμφανώς πιο ισχυροποιημένες στα 8,05 (ημερήσιο “stop short”) και 8,33 ευρώ.

 • Παρά την ανακοίνωση για διανομή πρόσθετου μερίσματος, επικράτησαν οι ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην μετοχή του ΟΤΕ (-0,43%). Ο τίτλος θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο, με φίλτρο τριών συνεδριάσεων, υψηλότερα των 16,11 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), για να έχει βλέψεις για κίνηση προς τα 17,00 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 15,80 (ημερήσιο “stop long”), μπορεί να πιέσει προς τα 15,00 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε και ο τίτλος του ΟΛΠ (-0,21%), πάντα με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές. Ύστατο “οχυρό” των αγοραστών τα 17,22 ευρώ. Πρώτη αντίσταση στα 19,80 – 20,00 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), ενώ από αυτή τη ζώνη διέρχονται και οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και αμέσως επόμενη στα 20,35 ευρώ.

 • ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις κάποιοι μαζεύουν ΑΝΕΚ (-1,32%), προσπάθεια αντίδρασης από τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά για την Τρ. Αττικής (+7,30%), αύξησαν συναλλαγές οι Ιατρικό (+7,53%), Τεχν. Ολυμπιακή (-5,84%) και Quest (+1,43%), δεν είχαν πειστικούς αγοραστές οι Επίλεκτος (+4,61%), CPI (+4,17%), Μουζάκης (+4%), Νάκας (+0,99%) και ΒΙΟΚΑ (+3,97%), ενώ η ΣΙΔΜΑ (+14,42%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 155 μηνών.

Προσπάθεια αντίδρασης για Ιντρακόμ (+4,51%, μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων), Αλουμύλ (+2,87%, μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις), Πλαίσιο (+4,87%, μετά από 6 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) και Ιντρακάτ (+3,87%, μετά από οκτώ πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, που είχαν προηγηθεί), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Epsilon Net (+3,87%).

Τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 21/9 για τηνΒιοτέρ (-12,82%), παρουσία πωλητή σε Λανακάμ (-7,09%), ΞΥΛΠ (-8,82%), Παϊρη (-6,60%), Logismo (-0,92%), Q&R (-3,17%), Revoil (-1,54%) και Δομική Κρήτης (-1,83%), ενώ αν ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις, ίσως ετοιμάζει αντεπίθεση η Performance (+5,07%).

Η στήλη ειδοποίησε εγκαίρως πως τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, δικαιολογούν υψηλότερη αποτίμηση για την Medicon (+6,34%), ενώ στην περίπτωση του Τζιρακιάν (+0,66%) ακόμα και αν μέρος των κερδών εξαμήνου οφείλονται στις υψηλές τιμές του Χάλυβα που εκμεταλλεύτηκε η Εισηγμένη και ο κλάδος γενικότερα, το διαμορφούμενο p/e είναι εξαιρετικά χαμηλό και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 9,2 εκατ., μόλις και υπερβαίνει την καθαρή θέση εξαμήνου στα 9,1 εκατ.

Με το “δεξί” μπήκε στο δ’ τρίμηνο η Wall Street, αφού τα μεικτά πρόσημα και την έντονη μεταβλητότητα που παρουσίασαν οι βασικοί δείκτες έως τα μέσα της σημερινής συνεδρίασης διαδέχθηκαν τα ισχυρά κέρδη για τον Dow Jones, ενώ Nasdaq και S&P 500 έσβησαν τις ημερήσιες απώλειες, όχι όμως και τις εβδομαδιαίες.

Οι επενδυτές αφομοίωσαν μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενώ την αισιοδοξία στην αγορά τροφοδότησε και η είδηση πως το αντιικό χάπι της Merck κατά της covid-19, molnupiravir, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 50%.

Ειδικότερα, τα τελευταία στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες επιβεβαίωσαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά αντίθετα συνεχίζει να ενισχύεται, καταγράψοντας υψηλό 30 ετών τον Αύγουστο, αντλώντας ώθηση κυρίως από το ράλι στις τιμές της ενέργειας.

Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης -ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό- σκαρφάλωσε 0,4% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, συμπληρώνοντας έξι συνεχείς μήνες ισχυρής ανόδου. Από την αντίστοιχη περσινή περίοδο ο δείκτης εκτινάχθηκε στο 4,3% από 4,2% τον προηγούμενο μήνα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 1991.

Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο. Σε ετήσια βάση ο δείκτης αυξήθηκε κατά 3,6%.

Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν τον Αύγουστο με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 0,8% τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για αύξηση κατά 0,6%. Ωστόσο, τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά σε μικρή πτώση κατά 0,1% αντί για άνοδο 0,3% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Επιπλέον, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο καθώς η παραγωγή συνεχίζει να γνωρίζει εμπόδια από τις σημαντικές ελλείψεις σε πρώτες ύλες και προσωπικό εν μέσω των διαταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 60,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 61,1 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit. Αυτή είναι η χαμηλότερη μέτρηση από τον Απρίλιο. Η προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη ήταν στις 60,5 μονάδες.

Σε άλλα μάκρο της ημέρας, οι κατασκευαστικές δαπάνες των ΗΠΑ ήταν απροσδόκητα αμετάβλητες τον Αύγουστο, καθώς η αύξηση των έργων του δημόσιου τομέα αντισταθμίστηκε από πτώση στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τα αμετάβλητα στοιχεία των κατασκευαστικών δαπανών έρχονται μετά την αύξηση 0,3% τον Ιούλιο. Οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 8,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες θα αυξάνονταν κατά 0,3%.

Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται κοντά στον στόχο για τον πληθωρισμό που έχει θέσει η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ώστε να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Philadelphia Πάτρικ Χάρκερ σε συνέντευξή του στο Reuters, αλλά “μπορεί να χρειαστεί ένας χρόνος ή και περισσότερο μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για την απασχόληση που θα επιτρέψει την ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων”, όπως τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Cleveland Fed, Loretta Mester, ανέφερε την Παρασκευή ότι οι όροι που θα δικαιολογούσαν μια αύξηση επιτοκίων από πλευράς της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν διαμορφωθεί ακόμη και ήδη από τα τέλη του 2022.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο οι εξελίξεις είναι θετικές, με το Κογκρέσο να καταλήγει σε συμφωνία σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο δαπανών το οποίο διασφαλίζει την χρηματοδότηση της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, αποτρέποντας έτσι το κλείσιμο ομοσπονδιακών υπηρεσιών ή την αθέτηση πληρωμών στο ομοσπονδιακό χρέος.

Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε αργά το βράδυ της Πέμπτης το προσωρινό νομοσχέδιο που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης έως και τις 3 Δεκεμβρίου. Σε δήλωσή του με την υπογραφή του μέτρου, ο Μπάιντεν είπε ότι “καλύπτει κρίσιμες και επείγουσες ανάγκες του έθνους”, προσθέτοντας ωστόσο ότι “υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν”.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού των ΗΠΑ υποχώρησε την Παρασκευή κατά 6,4 μονάδες βάσης στο 1,464%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 13 Αυγούστου. Το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε περίπου κατά 0,2% την Παρασκευή, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση σκαρφάλωσε κατά 0,8%.

 • Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones πρόσθεσε 1,43% ή 482 μονάδες στις 34.326,46, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμα και σε αρνητικό έδαφος. Ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 1,15% στις 4.357,04 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ανέκαμψε από τις απώλειές του και ενισχύθηκε κατά 0,82% στις 14.566,70 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, και οι τρεις δείκτες έκλεισαν στο “κόκκινο”: ο Dow υποχώρησε κατά 1,4%, ο S&P 500 έχασε 2,2%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες (-3,2%) κατέγραψε ο Nasdaq.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, 26 έκλεισαν με θετικό πρόσημα και 4 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν οι Merck (+8,37%), Walt Disney (+4,04%) και American Express (+3,83%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Walmart (-1,52%) και Walgreens Boots (-0,47%)

Το “αλμα” της Merck ήρθε μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων από τις κλινικές δοκιμές τελευταίας φάσης για το αντιικο χάπι κατά της covid-19 molnupiravir, με τα ευρήματα να παρέχουν αισιόδοξα μηνύματα ότι η ιατρική κοινότητα θα αποκτήσει ένα νέο όπλο στη μάχη με την πανδημία του κορονοϊού.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός και ο εταίρος του, Ridgeback Biotherapeutics, σκοπεύουν να ζητήσουν έκτακτη έγκριση για χρήση του σκευάσματος από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να υποβάλλουν αιτήσεις και στις ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών.

Η Greenlane Holdings σημείωσε άνοδο 5,49% μετά τη σύσταση buy και τιμή-στόχο τα 6,30 δολάρια που έδωσε η Jefferies για τη μετοχή της εταιρείας.

Ο αναλυτής της Raymond James, Aaron Kessler, αφαίρεσε την αξιολόγηση “strong buy” για τη μετοχή της Alibaba Group, η οποία υποχώρησε κατά 4,11% στις σημερινές συναλλαγές.

Τέλος. η Dollar Tree υποβαθμίστηκε σε sector weight από overweight στην KeyBanc Capital Markets, εντούτοις έκλεισε με άνοδο της τάξης του 2,36%.

Άνοδο σημείωσαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, διευρύνοντας τα κέρδη του “μαύρου χρυσού” στην εβδομάδα, με τους traders να σταθμίζουν την προοπτική ότι ο OPEC+ μπορεί να εντείνει την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής για να κατευνάσει τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό.

Ο OPEC+ συνεδριάζει τη Δευτέρα, και πηγές αναφέρουν ότι εξετάζει να προχωρήσει πέραν της υφιστάμενης συμφωνίας για αύξηση των προμηθειών κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως κάθε μήνα.

Πέραν του Οκτωβρίου, “δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ταχύτερη αύξηση της παραγωγής από την ομάδα OPEC+”, σημειώνουν αναλυτές.

“Η προοπτική του πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι δεν είναι κάτι που θέλουν οι παραγωγοί”, προσθέτουν.

“Οι ποσοστώσεις παραγωγής θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν ανοδικά εν μέσω ενδείξεων για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης”, δήλωσε στο MarketWatch ο Marshall Steeves, αναλυτής στην IHS Markit.

“Μπορεί ο OPEC+ να αποφασίσει την αύξηση των ποσοστώσεων, ορισμένα μέλη του ωστόσο δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ποσοστώσεις που τις αφορούν”, δήλωσε ο Steeves. “Οι υπουργοί μπορεί να αποφασίσουν να αφήσουν τις ποσοστώσεις αμετάβλητες, ώστε να στηρίξουν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών”.

Σε αυτό το κλίμα το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Νοεμβρίου πρόσθεσε 85 σεντς ή 1,1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 75,88 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Σε αντίστοιχους ρυθμούς κινήθηκε το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου, το οποίο ενισχύθηκε κατά 97 σεντς ή 1,2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 79,28 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Οι αναφορές σχετικά με τα σχέδια του OPEC+ και το απροσδόκητο “άλμα” στα αμερικανικά αποθέματα πίεσαν μεν τις τιμές του πετρελαίου, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση το WTI κέρδισε 2,6% και το Brent σημείωσε άνοδο της τάξης του 2,7%.

Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός την Παρασκευή σημειώνοντας μικρή άνοδο σε εβδομαδιαία βάση, με το πολύτιμο μέταλλο να βρίσκει στήριξη στην πτώση του δολαρίου και της απόδοσης των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, ακόμα και μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό ο οποίος όχι μόνοδεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωση, αλλά συνεχίζει να ενισχύεται, καταγράψοντας υψηλό 30 ετών τον Αύγουστο, αντλώντας ώθηση κυρίως από το ράλι στις τιμές της ενέργειας.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης -ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό- σκαρφάλωσε 0,4% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, συμπληρώνοντας έξι συνεχείς μήνες ισχυρής ανόδου. Από την αντίστοιχη περσινή περίοδο ο δείκτης εκτινάχθηκε στο 4,3% από 4,2% τον προηγούμενο μήνα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 1991.

Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο. Σε ετήσια βάση ο δείκτης αυξήθηκε κατά 3,6%.

Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν τον Αύγουστο με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 0,8% τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για αύξηση κατά 0,6%. Ωστόσο, τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά σε μικρή πτώση κατά 0,1% αντί για άνοδο 0,3% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

“Τρία νούμερα για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι η τιμή του χρυσού θα κινηθεί ανοδικά”, δήλωσε στο MarketWatch ο Chintan Karnani, διευθυντής ερευνών της Insignia Consultants. Πρόκειται για τις γερμανικές τιμές εισαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών τον περασμένο μήνα, για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ο οποίος έφτασε σε υψηλό 13 ετών τον Σεπτέμβριο και την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

“Ο χρυσός είναι το καλύτερο αντιστάθμισμα έναντι του πολυετούς υψηλού πληθωρισμού”, δήλωσε ο Καρνάνι. Αλλά βραχυπρόθεσμα, συστήνει “συγκρατημένη αισιοδοξία για τον χρυσό”, καθώς η διάθεση των traders είναι από ουδέτερη έως υποτονική.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί περίπου κατά 0,2% την Παρασκευή, ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού των ΗΠΑ χάνει 4 μονάδες βάσης στο 1,487%, ενισχύοντας το πολύτιμο μέταλλο ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 1,40 δολάρια ή σχεδόν 0,1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.758,40 δολάρια ανά ουγγιά. Σε εβδομαδιαία βάση, το πολύτιμο μέταλλο πρόσθεσε 0,4%.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Δεκεμβρίου προσθέτει 49 σεντς ή 2,2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 22,536 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο περίπου 0,5% στην εβδομάδα.

Ο χαλκός παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 2,4% στα 4,189 δολάρια ανά λίβρα, καταγράφοντας κέρδη άνω του 2% στην εβδομάδα.

Επιπλέον, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιανουαρίου για την πλατίνα πρόσθεσε 1,2% στα 973,60 δολάρια ανά ουγγιά, υποχωρώντας όμως κατά 0,6% σε εβδομαδιαία βάση. Τέλος, το παλλάδιο παραδόσεως Δεκεμβρίου πρόσθεσε 0,2% την Παρασκευή στα 1.903,70 δολάρια ανά ουγγιά, ωστόσο απώλεσε άνω του 2% στην εβδομάδα.

 

 • Πάγιο Ενεργητικό (Fixed assets)

Πάγιο Ενεργητικό είναι το πιο σημαντικό τμήμα του μη κυκλοφορούντος Ενεργητικού καθώς, επειδή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μακροπρόθεσμα στην παραγωγή κέρδους, αποτελεί ένδειξη του κύκλου εργασιών και της παραγωγικής δυναμικότητας της επιχείρησης.

Τα στοιχεία του πάγιου Ενεργητικού διακρίνονται σε:

 • Ενσώματες ακινητοποιήσεις, όπως είναι τα οικόπεδα, ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός, τα κτίρια, τα μηχανήματα, τα μεταφορικά μέσα κτλ.
 • Ασώματες ακινητοποιήσεις, όπως είναι οι ευρεσιτεχνίες, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα εμπορικά σήματα.

Το ενσώματο πάγιο Ενεργητικό, με εξαίρεση τη γη, υπόκειται σε αποσβέσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του.

 • Απόσβεση (Depreciation / Amortisation)

Απόσβεση είναι η μείωση της αξίας ενός πάγιου περιουσιακού στοιχείου από τη φθορά που υπέστη αυτό, είτε λόγω της παρόδου του χρόνου (χρονική φθορά), είτε λόγω της χρήσεως (λειτουργική φθορά), είτε και όταν οφείλεται σε επιστημονικές και τεχνικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις (τεχνολογική απαξίωση).

Εναλλακτικά είναι το κόστος των αναλωμένων υπηρεσιών κάθε παγίου εκτός της γης. Η γη δεν υπόκειται σε απόσβεση, γιατί το απόθεμα των υπηρεσιών της είναι ανεξάντλητο.

Η απόσβεση θεωρείται μη ταμειακό έξοδο γιατί το ποσό των εισπράξεων που αντιστοιχεί στην απόσβεση παραμένει στην επιχείρηση και δεν εκταμιεύεται υπέρ κάποιου τρίτου, όπως συμβαίνει με τους μισθούς, τα εργατικά, τα ενοίκια κτλ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγγλική ορολογία της απόσβεσης διαφέρει ανάλογα με το είδος του περιουσιακού στοιχείου. Ο όρος

 • Amortization, αφορά άυλα περιουσιακά στοιχεία, ενώ ο όρος
 • Depreciation αφορά αποσβέσεις πάγιων περιουσιακών στοιχείων

Μέθοδοι αποσβέσεων

Οι κυριότερες μέθοδοι υπολογισμού του ετήσιου ποσού αποσβέσεως είναι:

1) Μέθοδος της σταθερής αποσβέσεως (straight line depreciation)

Είναι εκείνη κατά την οποία ο συντελεστής αποσβέσεως είναι σταθερός κάθε χρόνο για όλα τα χρόνια της ωφέλιμης ζωής ενός παγίου και ο υπολογισμός με βάση το συντελεστή γίνεται πάντοτε από την αρχική αξία του περιουσιακού στοιχείου.

 • Παράδειγμα:
  Εάν η αξία των μηχανημάτων είναι 10.000 € και υπολογίζεται απόσβεση με συντελεστή 10% για κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη μέθοδο της σταθερής αποσβέσεως το ποσοστό της αποσβέσεως θα ανέρχεται σε 1.000 € το χρόνο.

2) Μέθοδος της φθίνουσας αποσβέσεως με σταθερό συντελεστή

Είναι εκείνη κατά την οποία ο μεν συντελεστής παραμένει ο ίδιος, ο δε υπολογισμός όχι από την αρχική αξία του περιουσιακού στοιχείου, αλλά κάθε φορά επί του υπολοίπου που εναπομένει από την αφαίρεση της αποσβέσεως.

 • Παράδειγμα:
  Αν η αξία των μηχανημάτων είναι 20.000 € και υπολογίζεται απόσβεση 10%  με τη μέθοδο που αναφέρθηκε πιο πάνω, το ποσόν αυτής συνέχεια θα μειώνεται.
  Δηλαδή: τον 1ο χρόνο θα είναι 2.000 €, το 2ο χρόνο 1.800 € κ.ο.κ.

3) Μέθοδος φθίνουσας αποσβέσεως με μειωμένο συντελεστή

Είναι εκείνη η μέθοδος κατά την οποία το ποσό της αποσβέσεως υπολογίζεται πάντα από την αρχική αξία αλλά με μειωμένο συντελεστή. Π.χ. τον 1ο χρόνο με 10%, το 2ο χρόνο με 9%, τον 3ο χρόνο με 8% κ.ο.κ.

4) Μέθοδος της αύξουσας αποσβέσεως (accelerated depreciation)

Είναι εκείνη κατά την οποία το ποσό της αποσβέσεως δεν παραμένει σταθερό, αλλά αυξάνεται κάθε χρόνο με αντίστοιχη αύξηση του συντελεστή και μέχρι να αποσβεστεί πλήρως η αναπόσβεστη αξία του παγίου.

Με τον τρόπο αυτό εφαρμόζεται προοδευτικά αυξανόμενος συντελεστής απόσβεσης επί της αρχικής τιμής, μειωμένης κατά την υπολειμματική αξία του παγίου.

 • Παράδειγμα:
  Τον πρώτο χρόνο γίνεται απόσβεση με 7%, το δεύτερο χρόνο με 8%, τον τρίτο χρόνο με 9% κ.ο.κ.

5) Μέθοδος αύξουσας αποσβέσεως με συντελεστή τα έτη ζωής

Κατά τη μέθοδο αυτή το ποσό της ετήσιας απόσβεσης του στοιχείου από τον ένα χρόνο στον άλλο αυξάνεται, δηλαδή ο συντελεστής αποσβέσεως του στοιχείου αυξάνεται από τον ένα χρόνο στον άλλο που υπολογίζεται πάντοτε από την αρχική αξία του στοιχείου.

Για να βρεθεί το ετήσιο ποσό της αποσβέσεως πρέπει να μερισθεί το ποσό της αξίας του στοιχείου σε μέρη ανάλογα με τα έτη διαρκείας χρησιμοποιήσεως του στοιχείου.

 • Παράδειγμα:
  Έστω μηχάνημα Κ αρχικής αξίας 8.000 € με πιθανή διάρκεια χρησιμοποιήσεως 7 χρόνια.
  Το άθροισμα θα είναι: 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 = 28 έτη ζωής οπότε θα  μεριστεί ο αριθμός 8.000 € ανάλογα με τους αριθμούς 1,2,3,4,5,6,7.
 • Άρα:
  1ο χρόνο: 8.000 Χ 1 / 28 = 8.000 / 28 = 285
  2ο χρόνο: 8.000 Χ 2 / 28 = 16.000 / 28 = 571
  3ο χρόνο: 8.000 Χ 3 / 28 = 24.000 / 28 = 857 κ.ο.κ.
 • Λογιστικές εγγραφές επί των αποσβέσεων

Για παρακολούθηση του υπολογισμού του ποσού αποσβέσεως υπάρχουν δύο τρόποι:

 1. Της αμέσου εμφανίσεως της απόσβεσης.
 2. Της εμμέσου εμφανίσεως της απόσβεσης.

1) Κατά τον πρώτο τρόπο (άμεσος) χρεώνεται ο λογαριασμός «Αποσβέσεις» και πιστώνεται ο λογαριασμός του περιουσιακού στοιχείου που αποσβένεται.

       Παράδειγμα:

Aposvesi (depreciation) - Emmesou emfaniseos ypologismos - Euretirio

2) Κατά το δεύτερο τρόπο (έμμεσος) για παρακολούθηση του ποσού με τον οποίο μειώνεται κάθε φορά η αξία του περιουσιακού στοιχείου, λόγω αποσβέσεως, δημιουργούμε λογαριασμό Αντίθετο ή Αρνητικό αυτού του περιουσιακού στοιχείου τον οποίο και πιστώνουμε σε χρέωση του λογαριασμού «Αποσβέσεις».

Αυτός ο λογαριασμός παρουσιάζει πάντοτε πιστωτικό υπόλοιπο και εμφανίζει το ποσόν στο οποίο ανέρχεται η απόσβεση του περιουσιακού στοιχείου, ο δε λογαριασμός του πάγιου περιουσιακού στοιχείου εμφανίζεται πάντοτε με χρεωστικό υπόλοιπο και δείχνει την αρχική αξία αυτού.

Από τη σύγκριση αυτών των δύο λογαριασμών προκύπτει η αξία του πάγιου περιουσιακού στοιχείου που έχει απομείνει.

Παράδειγμα:

Aposvesi (depreciation) - amesou emfaniseos ypologismos - Euretirio

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε:Related image

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις kai Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ότι διατηρείται αυξημένος ο κίνδυνος εγκλωβισμού κυρίως σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης κλπ κλπ. Παιδιά, για να ξέρετε, κίνδυνο πάντα έχουμε όλοι μας και στα μεγάλα και στα μεσαία και στα μικρά χαρτιά του Χ.Α. Με μία μικρούλα,  τόση δα, επισήμανση…

 • Οι αναγνώστες του μ/μ που ασχολούνται με την Μικρή και Μικρούλα Κ/φση είναι πλήρως ενημερωμένοι και κατατοπισμένοι εδώ και μία ολόκληρη εξαετία. Δεν ανακάλυψαν την Αμερική τελευταία.
 • Τρέχουν δε όλες τις θέσεις τους (τουλάχιστον το 90% αυτών) με σημαντικά λογιστικά κέρδη, έχοντας εν τω μεταξύ μετατρέψει σε παντελονάτα το μεγαλύτερο ποσοστό τους.
 • Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν λύσει όλα τα προβλήματα που τους τυραννούσαν μία ζωή, για να μην γράψουμε κάτι άλλο…

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.