Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (24.9.2021)

Την απόφαση για την ΑΜΚ της ΔΕΗ την ήξεραν ελάχιστοι. Ομως μυστικό που το ξέρουν πάνω από 2, παύει να είναι μυστικό. Κάποιος (οι) το σφύριξε κλέφτικα στην ελίτ της θεσμικής κοινότητας, εξ ου και οι συνεχείς ρευστοποιήσεις across the board των τελευταίων συνεδριάσεων γιατί οι τζάμπα μάγκες θα χρειαζόντουσαν ρευστότητα για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

 • Χθες φαίνεται και προς το τέλος της συνεδρίασης, το ψιθύρισαν και στους υπόλοιπους του… κλάδου τους, αφού προφανώς είχαν κάνει τα δικά τους κουμάντα. Εξ ου και το απότομα γύρισμα ολόκληρης της αγοράς, με αποτέλεσμα να ψάχνεις να βρεις μετοχές με θετικό πρόσημο για να φτιάξεις την καθημερινή ενδεκάδα.

Μην ακούτε αυτά τα περί δηλώσεων του κ. Μυτιληναίου (τα ήξερε όλη η αγορά σπό τις 12 το μεσημέρι το αργότερο), ενεργειακού κόστους κλπ κλπ. ως αιτίες που έφεραν αυτή την παραζάλη σε ολόκληρο το ταμπλό.


ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ: ΤΟΠ ΕΠΙΛΟΓΗ

ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ το γιατί:
 • Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους το πρώτο εξάμηνο** του 2021 ανήλθαν σε 3,66 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 53,11% έναντι των 2,39 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2020.
 • ** Το 2020 ο όμιλος σημείωσε καθαρά κέρδη 3,35 εκατ. ευρώ…..
 • Το 2021 (χρήση 2020) διένειμε μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που ήταν διπλάσιο από το αντίστοιχο περυσινό 2020 (χρήση 2019). Οπότε στη χειρότερη των περιπτώσεων θα έχουμε καθαρή μερισματική απόδοση 4% τουλάχιστον.
 • Εξαιρετικοί οι χρηματοοικονομικοί δείκτες ως είναι ευνόητον. (p/e, ev/ebitda, p/bv, netdebt/ebitda etc etc)
 • Το β’ 3μηνο 2021 εμφανίζει υπερδιπλάσια κερδοφορία αυτής του 2020 και συγκεκριμένα από το ένα εκατ. στα 2,2 εκατ. ευρώ.
 • Το γ’ τρίμηνο 2021 σύμφωνα με έγκυρες πηγές είναι πολύ, πολύ δυνατό.
 • Για άυλα… χρεώνουν μόλις 1,5 εκατ. ευρώ (φήμη, αξιοπιστία, πελατεία, management, σήμα, κλπ κλπ)
 • Αποτιμάται σε… 50 εκατ. ευρώ, για γέλια δηλαδή όταν παρατηρείς στο ταμπλό, αυτά που … παρατηρείς.

ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΝ: Την έχουν σημαδέψει ως υποψήφια εξαγοράς ξένα επενδυτικά κεφάλαια (δεν χωρά αμφισβήτησης η παρατήρηση μας) και αν δοθεί το σωστό τίμημα πάνω στο τραπέζι ο μεγαλομέτοχος είναι πρόθυμος να το συζητήσει. Κι όταν λέμε σωστό τίμημα, δεν εννούμε δύο, δυόμισι και τρία ευρώ.


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 • ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Εκτιμούμε ότι όσοι ρευστοποιούν εδώ κάτω, θα το μετανοιώσουν πολύ σύντομα, πάρα πολύ σύντομα.

ΛΟΥΛΗ: Βρε παιδιά, μόνον τα δύο ιδιωτικά λιμάνια του αξίζουν πιο πολλά από την τρέχουσα αποτίμηση του στο ταμπλό. Τι να λέμε τώρα…

 • ΕΠΣΙΛΟΝ ΝΕΤ: Ανεξάρτητα των σχολίων μας, η εταιρεία και η μετοχή της έχουν κάνει θαύματα. Αλλωστε, ο μ/μ την έφερε στο προσκήνιο όταν αποτιμόταν μόλις μερικά εκατ. ευρώ στο ταμπλό.  Μακάρι να είχαμε κι άλλες σαν κι αυτές (ΕΠΣΙΛ, ΕΝΤΕΡ). Αλλά και σαν τις ΠΡΟΦ, SPACE, ΠΕΡΦ, ΒΥΤΕ κλπ.

ΠΡΕΜΙΑ: Δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε, μπερδευόμαστε όταν διαβάζουμε τα δικά της μεγέθη. Για την ώρα μόνον λόγια ακούμε και η τιμή δεν λέει να ξεκολλήσει λίγο πάνω από την αντίστοιχη της ΑΜΚ που πραγματοποίησε. Και θα έρθει κι άλλη ΑΜΚ. Το ταμπλό φυσικά είναι “αλλουνού παπά ευαγγέλιο”. Υπάρχουν πάντως σε αυτό πολύ καλύτερες επιλογές.


ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ότι διατηρείται αυξημένος ο κίνδυνος εγκλωβισμού κυρίως σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης κλπ κλπ. Παιδιά, για να ξέρετε, κίνδυνο πάντα έχουμε όλοι μας και στα μεγάλα και στα μεσαία και στα μικρά χαρτιά του Χ.Α. Με μία μικρούλα,  τόση δα, επισήμανση…

 • Οι αναγνώστες του μ/μ που ασχολούνται με την Μικρή και Μικρούλα Κ/φση είναι πλήρως ενημερωμένοι και κατατοπισμένοι εδώ και μία ολόκληρη εξαετία. Δεν ανακάλυψαν την Αμερική τελευταία.
 • Τρέχουν δε όλες τις θέσεις τους (τουλάχιστον το 90% αυτών) με σημαντικά λογιστικά κέρδη, έχοντας εν τω μεταξύ μετατρέψει σε παντελονάτα το μεγαλύτερο ποσοστό τους.
 • Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν λύσει όλα τα προβλήματα που τους τυραννούσαν μία ζωή, για να μην γράψουμε κάτι άλλο…


ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ 

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το να καταφέρει ένας άνθρωπος σήμερα να δει την αισιόδοξη εικόνα, αντί να βυθιστεί στην απελπισία, είναι μεν πολύ δύσκολο, αλλά είναι και αναγκαίο, ας πούμε, «καθήκον» του καθενός.

 • Οπως είναι καθήκον των πολιτικών κομμάτων και του κρατικού μηχανισμού να εκσυγχρονιστούν και να ξεφύγουν από τις αγκυλώσεις δεκαετιών, βάζοντας τάξη στο χάος που έχουν δημιουργήσει οι ευκαιριακές και πελατειακές αντιλήψεις τους.

Οχι βέβαια ότι θα το λάβουν υπόψη τους οι τελευταίοι, αφού πάντα μας έχουν κανονικά γραμμένους και φροντίζουν απλά για την κονόμα, την δική τους πάνω από όλα και σε δευτερότριτο βαθμό των προστατευόμενων τους.


ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ για τα πανηγύρια είναι η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων που διαβάζουμε και οι συμβουλές που δίνονται & αναφέρονται στις μικρομεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης εταιρείες & τις μετοχές τους.

 • Αυτοί που τα σχολιάζουν, αμφιβάλλουμε καν αν γνωρίζουν τι αντιπροσωπεύουν αυτές οι εταιρείες και τις δυναμικές που μπορούν να αναπτύξουν με την σταδιακή εκτέλεση του Σχεδίου Ανάπτυξης.

Είναι τέτοια η “ζήλεια” τους που οι δικές τους πατροναριζόμενες και μάλιστα αγρίως μετοχές (οι περισσότερες) της ΥΨΗΛΗΣ Κ/ΦΣΗΣ** δεν μπορούν να πάρουν κυριολεκτικά τα πόδια τους στο ταμπλό. Οι οποίες συν τοις άλλοις υποαποδίδουν, ενώ έχουν πατώσει συγκριτικά σε αποδόσεις. Κάτι που τους έχει επιφέρει εγκεφαλικές βλάβες, αλλιώς δεν εξηγείται.

ΕΔΩ να διευκρινίσουμε, ότι εξαιρούνται όλες οι υπό επιτήρηση μετοχές και τις οποίες άλλωστε ο μ/μ ουδέποτε σχολίασε θετικά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (που μάλιστα έδωσαν σημαντικά κέρδη, χωρίς ποτέ να εγκλωβίσουν όσους ριψοκίνδυνους παίκτες ασχολήθηκαν μαζί τους).

 • Πρόκειται συγκεκριμένα περί των ΔΟΜΙΚΗ (όταν ήταν), ΛΑΒΙ, ΕΣΥΜΒ, ΙΝΛΟΤ, ΦΡΙΓΟ και ΒΙΟΤΕΡ που άλλωστε τους χάρισαν ονειρικές μέχρι εξωγήινες αποδόσεις.

ΘΑ ΓΕΛΟΥΣΕ ο κάθε πικραμένος αν αντιμετωπίζαμε αυτές τις εταιρείες** και τις μετοχές τους με τον τρόπο που προσεγγίζουν οι κ.κ ειδήμονες (sic) τις μικρότερες μετοχικές δυνάμεις και αξίες.

 • Γιατί εμείς ξέρουμε να διαβάζουμε και να αναλύουμε τους ισολογισμούς τους αντικειμενικά και αμερόληπτα, μέσα από τα δικά τους νούμερα και μεγέθη και όχι με αοριστολογίες.

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, είναι να λυπάται κανείς για την ένδεια των γνώσεων τους αλλά περισσότερον για τον τρόπο γραφής τους όπερ και χειρότερον. Και μας παριστάνουν και τους ειδικούς…

 • ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΕΤΕ, απευθύνονται σε ένα κοινό που κι αυτό δεν γνωρίζει καν την χρηματιστηριακή αλφαβήτα. Επομένως, στους τυφλούς εύκολα βασιλεύει και πουλάει φούμαρα ο μονόφθαλμος.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.