Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (23.9.2021)

Κι εκεί που νομίζαμε ότι το phishing αφορά μόνο ηλεκτρονικές online συναλλαγές, εσχάτως εντοπίσαμε μια μορφή του που σχετίζεται με το δικό μας ιστότοπο. Από σεβασμό προς όλους εσάς τους αναγνώστες μας και προς ενημέρωσή σας θεωρούμε χρέος μας να αναφερθούμε σε όσα έχουν τελευταία υποπέσει στην αντίληψή μας.
  • Το τελευταίο λοιπόν χρονικό διάστημα διάφοροι επιτήδειοι διαδίδουν ότι έχουν απ΄ ευθείας πληροφόρηση από το μ/μ και προσπαθούν εκμεταλλευόμενοι τη δημοτικότητά του να παγιδέψουν ανυποψίαστους επενδυτές συμβουλεύοντάς τους να προβούν σε αγοραπωλησίες μετοχών που τάχα μου προτείνει ο μικρομέτοχος. Και μάλιστα οι αλητήριοι έχουν το θράσος να ζητούν και προμήθεια λόγω …παροχής υπηρεσιών.

Επειδή όμως το κακό έχει παραγίνει, θεωρούμε σωστό να πούμε δυο λόγια για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν για μια ακόμα φορά ότι ο μ/μ επικοινωνεί αποκλειστικά μέσω του ιστοχώρου του με τους αναγνώστες του και μόνο.

Οτιδήποτε άλλο αποτελεί αποκύημα φαντασίας ανθρώπων που προφανέστατα στερούνται ήθους  και εκ του πονηρού και για ίδιον όφελος προσεταιρίζονται τα υποψήφια θύματά τους ισχυριζόμενοι ότι έχουν «πληροφορίες από πρώτο χέρι».

Μην ακούτε εκείνους τους τυχάρπαστους που επικαλούνται δήθεν γνωριμία με τον μ/μ. Η φαντασιοπληξία τους έχει καταστεί μετά πάσης βεβαιότητας νοσηρός τρόπος αντίληψης της πραγματικότητας

Ό,τι έχω να αναφέρω, είτε πρόκειται για αναλύσεις, είτε για εκτιμήσεις ή πληροφορίες, το μεταφέρω σε σας και μόνο μέσω του site ή/και του viber.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που έχει εδραιωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ μας και έχετε αναδείξει το μικρομέτοχο ως το υπ΄ αριθμόν 1 ιστότοπο στο χρηματιστηριακό χώρο.

Ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθουμε.


Σε μια ραχούλα καθόταν ο Σήφης και ο Μανούσο κα αγνάντευαν την δύση του ήλιου στον Ψηλορειτη. Κάποια στιγμή πλησιάζει ένας τουρίστας και τους λεει : Ντου γιου σπικ ινγκλις ?
Κοιτιωνται οι δυό τους και απαντάει ο Μανούσος -Τσ
Σπρεχεν σι ντοιτσ ? -Τσ
Παρλάτο ιταλιάνο ? -Τσ
Παρλεβου φρανσε ? -Τσ
Πάρλα εσπανιολ ? -Τσ
Απαγοητευμένος ο τουρίστας σηκώνεται και φεύγει.
Λέει ο Σήφης του Μανούσου : Μωρέ Μανούσο;
-Μμμμμ
Μώρε μανούσο εν κατέομε καμιά ξένη γλώσσα. Πρέπει να μάθουμε καμμία…
Γιαντα ωρέ Σήφη, ηντα να τηνε εκανομε;
Ε τί ; να μπορούμε να συνενοηθούμε με κανέναν
Και τούτος που ηξερε πέντε μωρέ, συννενοήθηκε;

  • Συμπέρασμα : Το ταμπλό μιλάει. Καταλαβαίνει ο άλλος ?

Φιλικά ΟΑΚ


ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ…


Cenergy: Πως τα “πήγε” στο πρώτο εξάμηνο – (22.9.2021)

@10:25

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Μάζεψαν μερικώς τις απώλειές τους τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες, ενώ σε θετικό έδαφος έκλεισε και ο ΓΔΧΑ με νέα αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.
 
Δεν περιμένουμε σημαντική διαφοροποίηση και σήμερα καθώς η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα θα επικεντρωθεί στα πιθανά νέα που θα βγάλει η  συνεδρίαση της FED αργά το βράδυ, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του ‘’tapering’’ και τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό. 
 
Παράλληλα, υπάρχουν επίσημες αλλά όχι ξεκάθαρες ανακοινώσεις σχετικά με την διευθέτηση των (λήξη προθεσμίας Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου) έντοκων υποχρεώσεων της Evergrande, οι οποίες ενδεχομένως να χαλαρώσουν τις ανησυχίες προς το παρόν.
 
Στο εσωτερικό, παραμένουν στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά σημειώνουμε ότι οι εξελίξεις σε μεταφορικό και ενεργειακό κόστος, εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς επίσης και στο μέτωπο της μετάλλαξης Δέλτα θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα. 
 
Κατ’ επέκταση αναμένουμε αύξηση των διακυμάνσεων το επόμενο διάστημα κατά την διάρκεια των οποίων πιθανότατα να εμφανιστούν ευκαιρίες ενδυνάμωση των θέσεων μας σε επιλεγμένους τίτλους. Σήμερα, το απόγευμα, ανακοινώνει Ά εξάμηνο 2021 η Cenergy. Από πλευράς μάκρο βαρύτητα θα δοθεί στην καταναλωτική εμπιστοσύνη Σεπτεμβρίου της Ευρωζώνης.
@10:55

ALUMIL- 6μηνο: Να τις προσέχουμε κάτι τέτοιες… μικρολεπτομέρειες και να μην υπολογίζουμε τα κέρδη που αφορούν και ανήκουν στην μειοψηφία. Στα 7,3 εκατ. ευρώ επομένως η κερδοφορία της ΑΛΜΥ και όχι 9,1 εκατ. όπως ανέφεραν τα δελτία τύπου και οι αναπαραγωγές τους.

  • Ο δανεισμός της είναι ιδιαίτερα υψηλός στα 160 εκατ. ευρώ (όσος και του 2020) και θα τρώει σημαντικότατο μέρος από τα κέρδη. Σε υψηλά νούμερα η σχέση NETDEBT/Ebitda.
  • MHN KYNHΓΑΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ
@11:00

EPSILON NET- 6μηνο: Να τις προσέχουμε κάτι τέτοιες… μικρολεπτομέρειες και να μην υπολογίζουμε τα κέρδη που αφορούν και ανήκουν στην μειοψηφία. Στα 3,8 εκατ. ευρώ επομένως η κερδοφορία της και όχι 4,3 εκατ. όπως ανέφεραν τα δελτία τύπου και οι αναπαραγωγές τους.

  • EPSILON NET(Ι)- 6μηνο: Να τις προσέχουμε κάτι τέτοιες… μικρολεπτομέρειες και να μην υπολογίζουμε τα IΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ που αφορούν και ανήκουν στην μειοψηφία. Στα 24,9 εκατ. ευρώ επομένως η καθαρή θέση της και όχι 29,3 εκατ. όπως ανέφεραν τα δελτία τύπου και οι αναπαραγωγές τους. Μετοχή φαινόμενο, αλλά η κ/φση ξεπέρασε τα 174 εκατ. ευρώ.
@11:05
ΝΕΑ ΥΨΗΛΑ 20ετίας για την εκπληκτική ΕΛΒΕ με την κ/φση της στα 26 εκατ. ευρώ που προκαλούν θυμηδία, αν μη τι άλλο, όταν παρατηρείς άλλες εταιρείες τρελά υποδεέστερες να αποτιμώνται διπλά και τριπλά(!!).
Δικαιωματικά ανήκει στο ΤΟΠ10 στη σύγχρονη ιστορία του Χ.Α αφού δεν υπάρχει χαμένος στη μετοχή της, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αρνητικό κόστος κτήσης (!!), δεν έχει από εισαγωγής της ανακοινώσει ΖΗΜΙΕΣ, ενώ κάθε χρόνο μοιράζει μέρισμα υπό μορφήν επιστροφής κεφαλαίου (0,3000 εφέτος)
ΑΥΤΑ όμως δεν αρκούν στους… επενδυτές που ασχολούνται με τα κάθε λογής χαρτάκια και σπάνια με την ποιότητα.
@11:45
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εξυπακούεται, ότι διατηρούμε την ρευστότητα μας σε υψηλά επίπεδα, αφού η αγορά εμφανίζεται εξαιρετικά διστακτική, αν μη τι άλλο. Περιοριζόμαστε σε μετοχές που δείχνουν ζωντάνια και δεν εγκλωβίζουν βραχυπρόθεσμα.
CENER – απάντηση: Τα αποτελέσματα της θα είναι πολύ καλά συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα του 2020. Δεν έχει πάντως τόση σημασία το τι θα ανακοινώσει το απόγευμα, όσο το κλείσιμο μίας πιθανολογούμενης σημαντικής συμφωνίας που θα αλλάξει τα δεδομένα της!
@12:25
ΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ
 
MIA XAΡA βγαίνει και η κίνηση σε ΣΙΔΜΑ (σχεδόν 100%), δυνατή η ΑΛΜΥ, ενώ η ΜΠΤΚ αρχίζει να ξυπνά υπό την επήρεια φαρμάκων που του προμηθεύει η ΣΙΔΜΑ… Ο ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ βρίσκει αντίσταση πάντα στα 0,5400 ευρώ (τα κτύπησε ξανά χθες αλλά γύρισε στα 0,5200), με την ΕΛΑΣΤΡΟΝ να παριστάνει ξανά την…σιγανοπαπαδιά(!).
  • Ο ΤΖΚΑ παιδιαρίζει στα τερματικά με την κ/φση στα 8,6 εκατ.ευρώ, όταν έχει πρόσφατα ενισχυθεί με τα 3 εκατ. της ΑΜΚ που πραγματοποίησε. Με τον ΜΠΤΚ να τον ξεπερνά χθες στα 9,5 εκατ. κ/φσης! Αν δεν μας δουλεύουν στον όμιλο (δεν το πιστεύουμε) τότε τα 3,5000 ευρώ είναι προσεγγίσιμα προσεχώς. Θα αποτιμάται τότε σε… 10,7 εκατ., οπότε αντιλαμβάνεστε αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο ή όχι.
@12:55
UNIBIOS: Από τις περιπτώσεις εκείνες όπου δεν θα μας απασχολήσουν τα 6μηνα που πρόκειται να δημοσιεύσουν. Κι αυτό λόγω κλάδου δραστηριότητας και παρθένου πηγής…
  • Η μετοχή είχε καταγράψει οκτώ (8) σερί αρνητικά πρόσημα, για να δείξει σήμερα σημεία ανάκαμψης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΡΘΡΟ

@13:55

ΣΧΟΛΙΟ αναγνώστη: 1, 430 δις ευρώ πωλήθηκε η Chipita εκ των οποίων τα 202,3 εκατομμύρια αφορούν τα σήματα © της εταιρείας!! Καταλαβαίνετε, τι έχει να γίνει προσεχώς… Και αφήστε τους να… κλαίνε.

@15:45

UNIBIOS – ΒΙΟΣΚ 
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – Το παρουσιολόγιο του για την Τετάρτη 22.9.2021

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, απορροφήθηκε στην BriQ (+3,81%) η προσφορά στα 2,10 ευρώ και η μετοχή κινήθηκε ψηλότερα, τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Ιντρακάτ (-5,33%), επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά η Quest (+3,74%), θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Fieratex (+12,24%), Optronics (+4,63%), Mevaco (+6,60%), Κτήμα Λαζαρίδη (+2,46%), Ναύπακτος (+2,46%), Λούλης (+2,31%), Κυριακούλης (+2,27%), Δάιος (+1,23%), Κεπενού (+3,25%), Βογιατζόγλου (+5%) και Μαθιός (+5,56%), ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο η Entersoft (+4,51%) και σε νέα υψηλά 20ετιας και πλέον έκλεισε η ΕΛΒΕ (+0,63%, αλλά συνεχίζει να υποφέρει από την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα).

Επιστροφή αγοραστών σε ΞΥΛΚ (+3,45%), AS Company (+0,48%), Ιντρακόμ (+1,55%) Άβακα (+0,55%) και Πλ. Θράκης (+4,43%), αύξησαν συναλλαγές οι Αλουμύλ (+3,21%), Premia (-3,80%), Alpha Αστικά Ακίνητα (+0,58%), Βιοκαρπέτ (+8,72%), Γενική Εμπορίου (-2,69%), Μοτοδυναμική (+6,01%) και Ικτίνος (+1,23%), ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασαν Πλαίσιο (+2,64% και λόγω σχετικά ικανοποιητικών αποτελεσμάτων) και Κέκροπας (+2,75%, αναφορικά με την διεκδικούμενη από το Ελληνικό Δημόσιο έκταση 300 περίπου στρεμμάτων στην Περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, γνωστή ως Περιοχή “Λατομείου”, γνωστοποιεί ότι, σε συνέχεια της υπ’ αριθ. 502/2021 απόφασης του Αρείου Πάγου, δυνάμει της οποίας αναιρέθηκε η 3039/2019 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, Τμήμα Β΄, ορίσθηκε νέα ημερομηνία συζήτησης ενώπιον του αναιρετικού τμήματος του Αρείου Πάγου η 3/11/2021. Η Εταιρεία θα ενημερώσει το Επενδυτικό Κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη, αναφορικά με την πορεία της υποθέσεως).

Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά η Τρ. Αττικής (+4,25%), παρουσία πωλητή στην Ιντερτέκ (-7,14%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΦΒΜΕΖΖ (-3,81% και λόγω “πακέτου” 37242835 τεμ. στα 0,045 ευρώ), Attica Group (-3,60%) και Προοδευτική (-2,78%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 8,96 ευρώ (κλείσιμο 28/7) η Κρι Κρι (-2,46%) και από τα 0,742 ευρώ (κλείσιμο 10/9) η ΚΛΜ (-0,87%), ενώ θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 16,80 ευρώ η Performance (+4,14%) για να κινηθεί προς νέα ιστορικά υψηλά.

Μετά από οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Unibios (+11,30%), μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές οι Δομική Κρήτης (+2,05%) και Centric (+6,90%), σε υψηλά 19 μηνών ο Τζιρακιάν (+4,59%) και σε νέα ιστορικά υψηλά η Epsilon Net (+10,77%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – Το Χαρακολόγιο του για την Τετάρτη 22.9.2021

Ασφαλώς και χωρίς αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Αν ο Γενικός Δείκτης χάσει την ζώνη 904 – 888 από όπου διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 870 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 853 – 848 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 836 και 800 – 795 μονάδες. Παραμένουν οι αντιστάσεις στις 917, 930 και 949 – 950 μονάδες. Προσοχή κλείσιμο χαμηλότερα των 892 μονάδων, δίνει ημερήσιο σήμα εξόδου.

Όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2174 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), δεν αποκλείεται να μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 2144 (ημερήσιο “stop long”), 2095 και 1994 μονάδες. Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 2234 μονάδων, το οποίο θα ενεργοποιήσει μπαράζ από κινήσεις “stop short”.

Μετά από έξις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα προσπάθησε να αντιδράσει η μετοχή της ΔΕΗ (-1,12%), αλλά υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 9,58 ευρώ (+1,75%), ενώ στο τέλος όχι μόνο έχασε το θετικό πρόσημο, αλλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και στο χαμηλό ημέρας (!) Στην καθοδική της πορεία η μετοχή έκλεισε το “gap” στα 9,96 – 9,90 ευρώ, έχασε την στήριξη στα 9,83 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), ενώ το πρόσφατο κλείσιμο χαμηλότερα των 9,60 ευρώ, γύρισε τον τίτλο σε ημερήσιο “short”), το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 10,84 ευρώ. Οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στα 9,30 και 9,20 – 9,175 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον ΟΤΕ (-0,37%) και πέντε πτωτικές στις τελευταίες έξι. Μπορεί ο επόμενος στόχος των αγοραστών να παραμένουν τα 17,00 ευρώ, όμως θα χρειαστεί αυξημένη προσοχή, αν δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 15,80 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

***

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

Με ισχυρά κέρδη αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης η Wall Street, μετά από ένα τετραήμερο απωλειών, παρότι η Federal Reserve επιβεβαίωσε σήμερα ότι πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει την επιβράδυνση του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων, κάτι όμως που οι επενδυτές είχαν ήδη προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό.

Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής τους, έστειλαν ισχυρό μήνυμα ότι είναι σχεδόν έτοιμοι να ξεκινήσουν τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων τους, ενώ εκτίμησαν ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων ενδεχομένως θα έρθει μέχρι το τέλος του 2022, νωρίτερα από ό,τι εκτιμούσαν τον Ιούνιο, με τρεις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων να ακολουθούν το 2023 και άλλες τρεις το 2024, με το επιτόκιό της να διαμορφώνεται τελικά στο 1,8%.

Με τον πληθωρισμό να “ανεβαίνει” και την αγορά εργασίας να παρουσιάζει βελτίωση, η Fed είπε ότι “εάν η πρόοδος συνεχιστεί σε γενικές γραμμές όπως αναμένεται, η Επιτροπή κρίνει ότι σύντομα μπορεί να δικαιολογηθεί μια επιβράδυνση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων”.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed πραγματοποιεί αγορές ομολόγων αξίας 80 δισ. δολαρίων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων ύψους 40 δισ. δολαρίων κάθε μήνα, από πέρυσι το καλοκαίρι όταν έλαβε έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της FMOC δεν επηρέασε ιδιαίτερα την αγορά, καθώς οι επενδυτές είχαν ήδη προεξοφλήσει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζας θα μεταφέρει για αργότερα την επίσημη ανακοίνωση μείωσης του προγράμματος αγορών ομολόγων, με τους περισσότερους να εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί στην επόμενη συνεδρίασή της στις 2-3 Νοεμβρίου.

Άλλωστε και ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει φτάσει ακόμη η ώρα για αλλαγές στη πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Ειδικότερα, ο Πάουελ τόνισε ότι η Fed θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην αμερικανική οικονομία με στόχο την πλήρη ανάκαμψή της από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, παρότι σημείωσε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ισχυρό ρυθμό το πρώτο εξάμηνο του έτους, κατά 6,4%, και αναμένεται να συνεχίσει με αντίστοιχο ρυθμό και το δεύτερο μισό του 2021.

“Πολλοί στην Επιτροπή πιστεύουν ότι έχει επιτευχθεί ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά την απασχόληση… Υποθέτω ότι κατά τη δική μου άποψη ο στόχος για ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο στην απασχόληση δεν έχει επιτευχθεί”, δήλωσε ο Πάουελ, εξηγώντας κατά κάποιον τρόπο γιατί δεν ελήφθη σήμερα απόφαση για το χρονοδιάγραμμα επιβράδυνσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων.

  • Θετικά εξέλαβε η αγορά και το σχόλιο του Πάουελ ότι η αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2022 δεν είναι δεδομένη, με τον πρόεδρο της Fed να επαναλαμβάνει ότι η έναρξη του tapering και ο ρυθμός με τον οποίο θα επιβραδυνθούν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων “δεν έχουν στόχο να αποτελέσουν άμεσο μήνυμα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων”.

Έτσι, οι βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν την ημέρα με σημαντικά κέρδη, αν και έκλεισαν μακριά από τα υψηλά ημέρας. Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones τερμάτισε τη συνεδρίαση με κέρδη της τάξης του 1%, προσθέτοντας 338,48 μονάδες και κλείνοντας στις 34.258,32 μονάδες. Ισχυρά κέρδη 0,95% σημείωσε και ο ευρύτερος S&P 500, που ολοκλήρωσε την ημέρα στις 4.395,64 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που τερμάτισε στις 14.896,80 μονάδες, με άνοδο 1,02%.Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 1 δολάριο την Τετάρτη μετά την πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, καθώς η δραστηριότητα διύλισης ανακάμπτει μετά από τις πρόσφατες καταιγίδες.

Παρά τις πρόσφατες διακυμάνσεις των οικονομικών μεγεθών των ΗΠΑ, η συνολική ζήτηση καυσίμων ανέβηκε στα επίπεδα πριν από την πανδημία. Το πετρέλαιο που παραδόθηκε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έφτασε σχεδόν τα 21 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, όχι πολύ μακριά από το ζενίθ του 2019.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 3,5 εκατομμύρια βαρέλια στα 414 εκατομμύρια βαρέλια, το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2018, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ).

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου τύπου West Texas Intermediate (WTI) κατέγραψαν κέρδη 1,74 δολαρίων ή 2,47%, στα 72,23 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου αναφοράς brent σκαρφάλωσαν 1,54 δολάρια ή 2% στα 75,89 δολάρια το βαρέλι.

Οι εγκαταστάσεις πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού συνεχίζουν να επιστρέφουν στην παραγωγή, με την εβδομαδιαία παραγωγή να αυξάνεται κατά 500.000 βαρέλια την τελευταία εβδομάδα σε 10,6 εκατομμύρια βαρέλια, ανέφερε η ΕΙΑ. Η BP την Τετάρτη δήλωσε ότι και οι τέσσερις υπεράκτιες εγκαταστάσεις της στην περιοχή επανεκκίνησαν τη λειτουργία τους μετά τον τυφώνα Ida.

Επίσης, η υποστήριξη των τιμών αντιμετώπισε δυσκολίες από τα μέλη του ΟΠΕΚ που προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή. Οι αυξανόμενες τιμές σε άλλες αγορές όπως το φυσικό αέριο υποστήριξαν επίσης το πετρέλαιο, με τις ελλείψεις στην αγορά ενέργειας να προκαλούν κρίση προσφοράς στην Ευρώπη και την Ασία.

Ισχνά κέρδη κατέγραψαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού την Τετάρτη, λίγη ώρα πριν τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Τα κέρδη αυτά διευρύνονται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν θετικά τις ανακοινώσεις.

Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 0,03%, στα 1.778,80 δολάρια η ουγγιά.

Ο χρυσός αντιμετωπίζεται ως αντιστάθμισμα έναντι του υψηλότερου πληθωρισμού, αλλά μια αύξηση των επιτοκίων της Fed θα αμβλύνει την ελκυστικότητα των ράβδων, καθώς αυτό θα αυξήσει το κόστος ευκαιρίας για τη διατήρηση του μη αποδοτικού μετάλλου.

Η άποψη μεταξύ των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν μέχρι το 2023, αλλά περισσότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων στην έρευνα του Σεπτεμβρίου προέβλεψαν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο έτος.

Οι ανησυχίες για μια πιθανή αθέτηση πληρωμών από τον Κινέζο κατασκευαστή ακινήτων Evergrande, οδήγησαν σε εισροές προς τον χρυσό που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, ανέφεραν οι αναλυτές, αλλά οι ενθουσιασμοί αυτοί έχουν χαλαρώσει μετά από μια συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων.

Σε άλλα μέταλλα, το ασήμι σημείωσε κέρδη 1,4% στα 22,79 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο κέρδισε 5,9% στα 2.017,97 δολάρια η ουγγιά. Η πλατίνα κατέγραψε κέρδη 4,5% στα 996,34 δολάρια η ουγγιά.

Κερδοφόρα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη καθώς δείχνουν να «χαλαρώνει» η ένταση των ανησυχιών γύρω από την υπόθεση της κινεζικής Evergrande, η οποία κατέληξε σε συμφωνία με κάποιους από τους ομολογιούχους της, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κηρύξει στάση πληρωμών, ωστόσο απέχει πολύ από το να επιλύσει το πρόβλημα, δεδομένου του συνολικού ύψους του χρέους. Οι επενδυτές στη Γηραιά ήπειρο ανέμεναν τις ανακοινώσεις από την διήμερη συνάντηση της Fed, οι οποίες θα λάβουν χώρα αργότερα απόψε.

Στο κλείσιμο των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,97% στις 463,13 μονάδες. Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 1,29% στις 4.150 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 1,27% στις 7.083 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 1,03% στις 15.506 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 1,29% στις 6.637 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,44% στις 25.717 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιείται 0,60% στις 8.808 μονάδες.

Ολοκληρώνοντας τη διήμερη συνεδρίαση της Fed, ο διοικητής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, αναμένεται να δώσει σε συνέντευξη Τύπου περισσότερες πληροφορίες για το πότε η Fed θα προχωρήσει στη μείωση (tapering) του προγράμματος αγοράς ομολόγων, που έχει ήδη εξαγγελθεί από τον Αύγουστο. Ακόμα, με ενδιαφέρον αναμένονται οι εκτιμήσεις της τράπεζας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω του νέου κύματος εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

  • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.