Χ.Α+Markets: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (9.7.2021)

ΒΟΥΤΙΑ ο ένας, βουτιά ο άλλος, βουτιά ο τρίτος και σόι πάει το βασίλειο. Με τέτοιο καύσωνα τι θέλετε να κάνουν βρε παιδιά; Αλλά να κάνει βουτιά και ο Τζώνης στο… -0,75% λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε, μόλις 1,5% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά του!

 • Phoenix Capital: Φόβος φούσκας πάνω από τις αγορές – Με το βλέμμα στην έξοδο οι επενδυτές = Τι βίτσιο κι αυτό βρε παιδιά με τους Ταϋλανδούς; 10 χρόνια το ίδιο cd βάζουν. Η τροπαιοθήκη τους είναι γεμάτη από όσκαρ, ξέρετε τώρα τι… Τρελαίνεται από κάτι τέτοια ο Πετράν και τα μπουμπουνίζει, διαφημίζοντας τους… Δώστου τέτοια και πάρτου την ψυχή…

ΑΠΛΑ, ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΟΥΣ:

Newsphone αιτιολογημένη πρόταση για το ΔΣ: Ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος μας λέει ότι η δίκαιη τιμή της εταιρείας είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων 0,35 ευρώ ανά μετοχή ήτοι 9,7 εκατ. ευρώ (αλήθεια, τα πιστεύει αυτά που γράφει το άτομο;;). Κι αυτό γιατί η εταιρεία έχει ταμείο 10,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 ή 7,7 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση του δανεισμού. Η δε καθαρή θέση της ανέρχεται σε 20,9 εκατ. ευρώ και περίπου 3 φορές υψηλότερα.

 • Άμα η δραστηριότητα της εταιρείας αξίζει όλα και όλα καθαρά 2 εκατ. ευρώ καλύτερα να το κλείναμε το μαγαζί να μην καίει ρεύμα. Κανονικά θα γελούσαν και οι πρωτοετείς σπουδαστές σε οικονομικές σχολές αν δεν ήταν οι φουκαράδες μικρομέτοχοι που δεν έχουν πια τρόπο να αντιδράσουν αφού ο «Προτείνων» έχει ξεπεράσει πλέον το 90% και άρα πλέον μπορεί να κάνει ότι θέλει με την μετοχή.
 • Εκεί στην Κολοκοτρώνη 1 και Σταδίου τα κοιτάνε αυτά ή απλά εγκρίνουν; ΣΩΠΑΤΕ ΚΑΛΙΕ….

ΕΙΜΑΣΤΕ τέσσερις- πέντε γραφικοί που τα γράφουμε, αλλά μας γράφουν κανονικά και με τον νόμο τους. Αντε τώρα, να μην…

ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ, εννοείται, από τους δημοσιοσχεσίτες των οικονομικών ΜΜΕ…

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, αφού όλοι* ασχολούνται με τις Χαρτάρες του 25άρη όπου ζήτημα να υπάρχουν 6-7 δυνατά χαρτιά, με τα υπόλοιπα να κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας *(βλέπετε είναι πολλά τα λεφτά Αρη, για να καταδεχτούν να ρίξουν μία ματιά και στα κατώτερα στρώματα…), κάποιος πρέπει να ασχολείται για τις υπόλοιπες.

 • Υπάρχουν και πέντε – έξι ακόμα… γραφικοί.

Από την άλλη πλευρά και να ήθελαν, μήπως ξέρουν και τι να σας γράψουν; Ιδού η απορία, την οποία σας την λύνω αμέσως. Κανείς τους, πλην ορισμένων εξαιρέσεων που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

 • ΓΙΑ να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομα τους, μήπως και το αναγνωστικό κοινό που τους διαβάζει, σκαμπάζει γρι για να μπορεί να τους κρίνει;;

ΕΥΤΥΧΩΣ που υπάρχουν αρκετοί ιδιώτες επενδυτές που αρθογραφούν σε μερικά φόρουμ της προκοπής και μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους σε όσους ενδιαφέρονται τουλάχιστον να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, να παίρνουν ιδέες, να ανοίγει ο ορίζοντας τους, να βγάλουν και κανένα σπασμένο από τα χαμένα τους.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ: Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Αγγλίας για κατάργηση της καραντίνας των εμβολιασμένων επισκεπτών στην χώρα μας και παρά την έξαρση των κρουσμάτων σε όλη την ΕΕ, η πρώτη εκτίμηση μου για τα τουριστικά έσοδα 2021 είναι ότι θα φθάσουν στο 50% των εσόδων του 2019 δηλαδή στα 9 δις €

 • ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Αν δεχτούμε ότι η οικονομία δεν θα ξανακλείσει, το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι, τι «πελάτες» μπορεί να έχει. Αν θα έρθει δηλαδή ο εκτιμώμενος αριθμός τουριστών. Τα δεδομένα δείχνουν ότι παρά τη βρετανική καραντίνα, ο φετινός Ιούνιος ήταν καλύτερος από τον περυσινό Ιούλιο.

Αν μετά το άνοιγμα από Βρετανία και Γερμανία (τις δύο μεγαλύτερες αγορές) η επίδοση συνεχίζει να είναι καλύτερη των περυσινών μέχρι το τέλος Αυγούστου, τη μεγάλη διαφορά φέτος μπορεί να την κάνουν ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Για αυτό και είναι σημαντικό να μας βρει με ανοικτή οικονομία το φθινόπωρο. Για να επιβεβαιωθεί το σενάριο του ΙΟΒΕ και όχι το απαισιόδοξο των επενδυτών του χρηματιστηρίου…

ΡΕΒΟΙΛ: Διόρθωσε αρκετά και προσπαθεί τώρα να βρει την νέα βάση στήριξης, πριν περάσει στην αντεπίθεση με τα ατού που διαθέτει και είναι ήδη γνωστά στους επενδυτές που την ακολουθούν και ασχολούνται μαζί της.


ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Υποδειγματική συμπεριφορά και στις δύσκολες ημέρες…


ΝΑΚΑΣ: Ανεβάζει εσχάτως όγκους συναλλαγών, ασύνηθες γεγονός για τα δικά του δεδομένα… Η δική του χρήση έληξε στις 30.6.2021.

ΝΑΚAΣ – ΜΑΣ ΤΑ ΖΗΤΗΣΑΝ ΦΙΛΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ 


 • ΒΟΟΚ VALUE: 2,6800 ευρώ
 • ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ: 2,0000 ευρώ
 • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 1,9 εκατ. ευρώ
 • ΝΕΤ DEBT/ EBITDA: 1,24 (6μηνο)
 • EV/EBITDA (6MHNO): 9,5
 • P/E (6MHNO): 21,8
 • ΔΙΑΝΕΜΕΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΜΕΡΙΣΜΑ ΕΝΩ ΣΥΧΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.
 • Πέρυσι διένειμε συνολικά 0,1970 ευρώ (επιστροφή 0,0700 και μέρισμα 0,1270 ευρώ) με καθαρή απόδοση 9,5%!).
 • ΤΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ αρχές Δεκεμβρίου… (8 και 9 Δεκ. πέρυσι)
Το ECDC έδωσε στη δημοσιότητα τους χάρτες που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τους οποίους αρκετά νησιά στην Ελλάδα είναι στο «πορτοκαλί»

Συγκεκριμένα, στο «πορτοκαλί» είναι οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η Αττική και η Κρήτη, με βάση τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται.

«Πράσινη» είναι η χώρα μας και στον αριθμό των τεστ που διενεργεί, αλλά και στον δείκτη θετικότητας, κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό θετικότητας είναι μικρότερο του 1%.

 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 0,75 +1,07
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0,31 +0,63
ΙΣΠΑΝΙΑ 0,35 +0,66
ΙΤΑΛΙΑ 0,76 +1,08

****

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ: Συνεχίζεται η φάση διόρθωσης για την πλειοψηφία των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου, έπειτα από ένα πολύμηνο ράλι που πραγματοποίησαν, συνεχίζοντας να δίνει την δυνατότητα αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων και νέων τοποθετήσεων, υπό την προϋπόθεση φυσικά της διατήρησης ψυχραιμίας, καθώς είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για μελλοντικά κέρδη.

 • Παρά τις θετικές εκθέσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (ανάπτυξη 4%, 5%, 6% κοκ) τις οποίες έχουμε ακούσει και διαβάσει πολλάκις την τελευταία δεκαετία, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να ακολουθεί τον δικό της μοναχικό δρόμο, αποκομμένη τόσο από την πραγματική οικονομία, όσο και από το πάρτι των διεθνών χρηματιστηρίων.

Όσον αφορά την χθεσινή πτώση, αυτή υπήρξε κυρίως αποτέλεσμα της αρνητικής ψυχολογίας που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο ελληνικό χρηματιστήριο, χωρίς όμως να οδηγήσει σε καταστάσεις πανικού, μιας και ο όγκος για ακόμη μία φορά κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Η προσοχή εστιάζεται πλέον στην επόμενη μέρα και στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων, όπου και θα δοθεί μια πρώτη εικόνα για το που θα κλείσει η χρονιά από άποψη κερδοφορίας και προοπτικών.

 • KΑΙ από Αγορά Πωλητών, πόσο γρήγορα μεταβάλλεται σε Αγορά Αγοραστών βρε παιδιά;

ΠΟΛΥ καλή η διόρθωση, απαραίτητη θα λέγαμε για την υγεία της Αγοράς και για το ότι προφανώς έσφιξαν οι… (τα λουριά ήθελα να γράψω) στους κακομαθημένους που ήθελαν κάθε μέρα να τα κονομάνε και να αυτοθαυμάζονται στα στέκια τους.

ΟΙ αγορές είναι δρόμος μαραθώνιος και όχι κατοστάρι… Και πάνω απ’όλα μοναχικός. Κανείς δεν μπορεί να επιβληθεί στο μυαλό του άλλου, στο τρόπο που σκέπτεται, διαφορετικές οι ανάγκες του καθενός άλλωστε.

ΟΠΟΙΟΙ ασχολούνται μαζί τους, πρωτίστως κοιτάνε πως να μη χάσουν και μετά πως μπορούν να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο της οικογενείας τους. Η κατάληξη όποιων κυνηγούν τα πολλά – η απληστία τους δηλ.- είναι εκ των προτέρων γνωστή.

ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ στο Χ.Α δεν λένε την αλήθεια εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Κοιτάνε τις 900, τις 850, τις 1000 κοκ και ποτέ δεν σκέφτονται την σχέση κάθε μετοχής, την σύγκριση της μαζί τους.

 • Γιατί αν το έπρατταν, θα έβλεπαν ότι για τις περισσότερες (αναφερόμεθα σε εταιρείες, μικρές και μεγάλες, μικρούλες και μεσαίες όχι όμως και στα σαπάκια) ο γδ αντιστοιχούσε και εξακολουθεί να αντιστοιχεί με τις 4.000, με τις 5.000, τις 6.000 και βάλε μονάδες. Για μερικές ξεπερνά και τις 10.000.

Και σαν μέτρο σύγκρισης δεν λαμβάνουμε το παρανοϊκό 1999, αλλά το πιο πρόσφατο και αντιπροσωπευτικό 2007 όταν ο ΓΔ διαπραγματευόταν πριν ακριβώς δύο επταετίες στις 5100 με 5.200 μονάδες. Ψιλά γράμματα θα μου πείτε, αλλά οι λεπτομέρειες κρύβονται σε αυτά. Κανείς δεν τις διαβάζει…

 • ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ, ότι η άνοδος δεν σταμάτησε εδώ, οι υγιείς δυνάμεις, οι αξιοπρεπείς εταιρείες, θα επανέλθουν στο προσκήνιο και με μεγαλύτερες αξιώσεις.

Δεν συμφέρει βλέπετε το Σύστημα να ξεφύγει η κατάσταση, γιατί τότε δεν θα μίνει τίποτα όρθιο. Και κανείς τους δεν το θέλει. Εχουν ξοδευτεί τρισεκαττομύρια, πολλά τρισεκαττομύρια και δεν θα τα πετάξουν στον αέρα.

 • Ομως ταυτόχρονα, δεν θέλουν να δυναμώνουν και τα χαρτοφυλάκια των μεσαίων και των μικρών. Δεν θέλουν δηλ. να παίρνουν αέρα τα μυαλά τους. Γιατί φοβούνται μη τυχόν και χάσουν τον έλεγχο.

ΟΙ διαθέτοντες ρευστότητα (και είναι πολλοί αυτοί) φυσικά και συνεχίζουν τις επανατοποθετήσεις τους, με σύνεση και μέτρο όπως αυτοί γνωρίζουν καλύτερα. Αφού φρόντισαν να έχουν ρευστότητα, σημαίνει ότι ξέρουν και πως να κινηθούν.

 • Πάντα όμως η διατήρηση ρευστότητας είναι απαραίτητη. Το πολύ πολύ, από το 50% να πέσει κανείς στο 40%… Και όχι με την πρώτη… Καλά βόλια φίλοι μου.

ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ γιατί αρκετοί φίλοι μας το ζήτησαν (προφανώς νέοι) η διαμόρφωση ενός χαρτοφυλακίου κατά την ταπεινή άποψη μου δεν θα ήταν άσχημη αν αποτελείτο από…:-

 • 40% χαρτιά του Ftse25
 • 25% χαρτιά του Μεσαίου Χώρου
 • 15% χαρτιά του Μικρομεσαίου
 • 10% τραπεζικά και
 • 10% Μικρά και… Μικρούλια.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ χαρτοφυλάκια (κάτω των 10 χιλ. ευρώ) από…:-

 • 75% Μικρά και… Μικρούλια
 • 25% Μικρομεσαία

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

(Οικ.Ταχ): Το ερώτημα που ετέθη στη σχετική δημόσια διαβούλευση ενόψει της εφαρμογής του νέου νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση (ν.4706/2020) ήταν συγκεκριμένο και εν πολλοίς, «ζουμερό»… Ας ξεκινήσουμε από το ερώτημα: «Επιτρέπεται να υπάρχουν κοινά ανεξάρτητα μέλη στο Δ.Σ. σε μητρική και θυγατρική, οι οποίες έχουν κινητές αξίες σε ρυθμιζόμενη αγοράς;».

 • Η απάντηση που ήρθε από τους εξουσιοδοτημένους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μάλλον υποχρεώνει αρκετούς εκ των βασικών μετόχων που ασκούν και τη διοίκηση σε εισηγμένες εταιρείες να «τρέχουν» μέσα στο κατακαλόκαιρο. Και αυτό γιατί η απάντηση είναι σαφής και καθαρή:

«Εισηγμένες εταιρίες του ίδιου Ομίλου, με σχέση μητρικής – θυγατρικής, συστήνεται να μην έχουν κοινά πρόσωπα στο Δ.Σ., λαμβανομένων υπόψη ιδίως τυχόν ζητημάτων ανεξαρτησίας και σύγκρουσης συμφερόντων και με την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων διατάξεων ως προςτα πιστωτικά ιδρύματα».

———————————

Στις μέρες μας στελέχη της αγοράς που μπορούν να συμμετέχουν ως ανεξάρτητα μέλη Δ.Σ εισηγμένων εταιρειών (μέλη με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες) είναι περιζήτητα και εξ αυτού του λόγου, «καλοπληρωμένα». Αφήστε, δε που τα ανεξάρτητα μέλη δεν έχουν περιορισμούς ως προς τον αριθμό συμμετοχών τους. Όσο αντέχουν και όσο υπάρχει ζήτηση…

Με κάτι τέτοια, κερδίζει έδαφος στην αγορά η ατάκα «καλύτερα ανεξάρτητος σε ΔΣ παρά manager με ευθύνες και με ρίσκο υπογραφής».

———————————–

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του «μαύρου χρήματος» στη Βουλή.
 • Μαντέψτε!
 • ΝΔ – ΚΙΝΑΛ υπέρ
 • Κατά Σύριζα, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση
 • Παρών το ΜεΡα25
 • Μιλάμε για ενσωμάτωση οδηγίας της Ε.Ε του 2018 κατά του μαύρου χρήματος.
 • Κι ύστερα σου λένε για νομιμότητα….

ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΑΒΑΖΑΜΕ και πριν μόλις μερικούς μήνες αλλά και πριν αρκετά χρόνια ( τουλάχιστον 7 τον αριθμό)
 • ΕΧΟΥΜΕ ΠΝΙΓΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΥΤΙΕΣ

 • TO AΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μαζεύουν το κράτος-πατερούλη, πριν είναι αργά…

 • Του Γιώργου Κράλογλου@capital.gr

Δεν ήταν ευχάριστη η “πόρτα” από το ΥΠΟΙΚ στην εστίαση. Είναι όμως δικαιότερη από το “κανάκεμα” της αγοράς ότι έχουμε άλλα 40 δισ. αν χρειαστούμε…

Ωστόσο η κυβέρνηση οφείλει, από εδώ και πέρα, να προσέξει λόγια και πράξεις για να αποφύγει σύγχυση στην αγορά με προεκτάσεις στην οικονομία. Να ξεκαθαρίσει τι ισχύει από όσα ακούγονται, επισήμως, από το οικονομικό επιτελείο της, σε συζητήσεις ή σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Να ανησυχεί, λοιπόν, η αγορά επειδή “Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Το καταλαβαίνετε αυτό ότι αν έρθει η πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά”.

Να μην ανησυχεί για το κράτος-πατερούλη επειδή “Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι και για το πιο ακραίο σενάριο. Έχουμε ενισχύσει στα δύο χρόνια διακυβέρνησης το ταμείο της χώρας με 41 δισ. Υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία το 2021 και αυτή έχει επεκταθεί και το 2022. Θα επανερχόμαστε το 2022 και το 2023 σε δημοσιονομική ισορροπία”.

Δεν τα λέμε εμείς αυτά. Ούτε τα ερμηνεύουμε. Απλώς τα μεταφέρουμε όπως τα καταγράψαμε δημοσιογραφικά, γιατί είναι πράγματα που πρέπει να προσεχθούν και να μην πέφτουν κάτω…

Αν ρωτάτε για το δικό μας ρεπορτάζ, η απάντηση είναι πως (κατά τη γνώμη μας), η κυβέρνηση βρίσκει ήδη μπροστά της το κράτος-πατερούλη που παρέλαβε (όπως χτίστηκε και την 12ετία της χρεοκοπίας μας και στη μεταμνημονιακή περίοδο της ενισχυμένης εποπτείας από τους δανειστές).

Και θα οδηγηθεί(όπως πιστεύουμε) σε αδιέξοδο αν συνεχίσει να μοιράζει όχι μόνο κρατικά επιχειρηματικά “χαρτζιλίκια” αλλά και κάθε μορφής κρατικά ρεγάλα σε ιθαγενείς και μετανάστες της χώρας.

Κατά τα άλλα μπορεί μεν, διαχειριστικά, τα πράγματα να μην είναι ανησυχητικά, αλλά έτσι και ο τουρισμός του 2021 δεν πιάσει τα νούμερα του 2019 και αν η κίνηση στο εμπόριο ξεφουσκώσει, τα ακίνητα και η σημερινή κίνηση στην αγορά τους δεν θα καλύψουν όσα χρειαζόμαστε.

Δεν θα μπορέσουμε να δείξουμε “κρατική αρχοντιά” στη σοβιετία που ακόμη συντηρεί το κράτος, καθώς ο χορός των ιδιωτικοποιήσεων (ως χορός και μόνο…) καλά κρατεί…

Όταν φθάνουμε στο σημείο να υπολογίζουμε ότι οι προεκτάσεις της πανδημίας με τις μεταλλάξεις της θα κάνουν τις Βρυξέλλες και το Eurogroup περισσότερο συγκαταβατικούς στο μοίρασμα των δημοσιονομικών για να μη χαθούν οι κρατικίστικες τακτικές μας σε διανομές…, καλό είναι να προσέξουμε τι πραγματικά θα μας πει και ο κορβανάς μας το 2021-22, για τις ανάγκες αυτές.

Συμφωνούμε συνεπώς με τα συναισθήματα ανησυχίας της αγοράς και τις μαύρες μέρες που θα έλθουν για όσους ελπίζουν ότι το κράτος-πατερούλης δεν θα αφήσει τα μαγαζιά, τα γκαρσόνια και τις καθαρίστριες, στο έλεος του Θεού…

Αλλά τι θα συμβεί, από εδώ και πέρα, που θα ξεκινήσει το άθλια λαϊκίστικο πολιτικό πανηγύρι που πάντα τρέφει κόμματα και αντιπολιτεύσεις;

Τα κατάλοιπα της ροζ αριστεράς μπερδεμένα με την κόκκινη αριστερά δεν θα χάσουν την ευκαιρία του κάποιου πιθανού κυβερνητικού συμμαζέματος του κορβανά από το σκορποχώρι, έστω και με φορολογικές ή εισφοροδοτικές παροχές, ως κίνητρα, αντικατάστασης, μιας και άλλα λεφτά για επιδόματα δεν θα υπάρχουν.

Ο λόγος για το πολιτικό πανηγύρι και τον λαϊκισμό που είναι ήδη σε φάση προετοιμασίας, όσο διαπιστώνεται ότι οι κρατικές τσέπες θα μικρύνουν ή θα “ραφτούν” γιατί ξεκινάει και το πρόγραμμα ανάκαμψης στη λειτουργία του οποίου απαγορεύεται, δια ροπάλου, κάθε μορφής τσάμπα χρήμα αν δεν βάλεις και το δικό σου.

Πώς είναι δυνατόν λοιπόν η χρηματοδότηση και η επιδότηση επενδύσεων (από το Ελλάδα 2.0) να παρέχεται υπό την αυστηρότατη προϋπόθεση της συμμετοχής του επενδυτή και με δικά τους κεφάλαια και, από την άλλη, το κράτος να δίνει “επιχειρηματικά χαρτζιλίκια” με πρόσχημα την πανδημία και τις μεταλλάξεις της.

Η κυβέρνηση οφείλει, λοιπόν, να ξεκαθαρίσει ότι λεφτά δεν υπάρχουν, έτσι και μας ξαναχτυπήσει η πανδημία, ή αν κάποια δισ., όντως υπάρχουν έτσι και χρειαστούν εκτάκτως… Για να είναι δε πειστική σε ό,τι λέει πρέπει να επικεντρωθεί (την 2ετία μέχρι τις εκλογές) και σε μια κατεύθυνση. Στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με πραγματική απελευθέρωση παντού και μάζεμα του κράτους-τέρατος, της σοβιετίας που παρέλαβε. Θα μας φέρει αποτελέσματα (αν θέλει…) μιας και έκανε την αρχή. Η “πόρτα” στην εστίαση ήταν στην ίδια κατεύθυνση. Θα συνεχίσει όμως έτσι ή θα την νικήσει ο εξωτερικός αλλά και ο εσωτερικός της…, λαϊκισμός;

george.kraloglou@capital.grΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.