Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (17.9.2021)


Αυξημένης προσοχής η σημερινή συνεδρίαση, καθώς είναι προγραμματισμένο το triple witching Σεπτεμβρίου, ενώ στο κλείσιμο αναμένεται το rebalancing από την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του Οίκου FTSE Russell.

Επίσης, η DBRS θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 

1. ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ Από 400 εκατ. ευρώ και πάνω

 • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 • CENER
 • VIOHALCO
 • JUMBO

2. ΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ Από 100 εκατ. μέχρι 400 εκατ. ευρώ

!ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ (μεταξύ αυτών και οι πανίσχυροι CVC, BC Partners, KKR) για λόγους που δεν χρειάζεται κανείς να τους εξηγήσει.

 • ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΧΗ!
 • YΠΟΤΙΜΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ, ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΑΣ.
 • ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΟΝΟΝ ΤΑ ΠΛΗΝ και κανένα από τα ΣΥΝ.
 • ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ
 • ΤΙ FAIR VALUE λέμε… 1,60 και 1,70 ευρώ… Με τέτοιο συναγωνισμό που ήδη έχει προκύψει για την εξαγορά της…

ΑΠΛΑ, να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος δραστηριοποιείται στην επιβατηγό ναυτιλία μέσω των SUPERFAST FERRIES, BLUE STAR FERRIES, HELLENIC SEAWAYS και AFRICA MOROCCO LINK με πάνω από 30 πλοία που προσφέρουν μεταφορικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με δρομολόγια στην Αδριατική αλλά και στα «φιλέτα» του Αιγαίου, δηλαδή προς Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα κ.α.

Και όπως η ίδια η εταιρεία αναφέρει, «τα πλοία του στόλου ταξιδεύουν σε 4 χώρες, σε 60 μοναδικούς προορισμούς, προσεγγίζοντας 71 λιμάνια, μεταφέροντας πάνω από 7 εκατ. επιβάτες, 1 εκατ. Ι.Χ. οχήματα και 400.000 φορτηγά αυτοκίνητα ετησίως».


3. ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: Από 35 εκατ. μέχρι 100 εκατ. ευρώ

 1. BYTE: Πολύ καλός ισολογισμός, αν δεν κάνουμε λάθος ο καλύτερος συγκριτικά και αναλογικά πάντα με τους υπόλοιπους του κλάδου – θα επανέλθουμε
 2. ΙΝΛΟΤ- απάντηση: Το έχουμε εξαντλήσει το θέμα ξεκινώντας από τα 8 σεντς…

4. ΜΙΚΡΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: Από 15 εκατ. μέχρι 35 εκατ. ευρώ

 1. ΓEBKA: Πολύ καλός ισολογισμός – θα επανέλθουμε

5. ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: Μέχρι 15 εκατ. ευρώ

 1. ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ 
 2. ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ 

@10:15

NIΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Μικρές απώλειες καταγράφηκαν χθες για τον ΓΔΧΑ με τις Ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν περισσότερο, ενώ κέρδη είδαν οι μετοχικοί δείκτες στις ΗΠΑ.  
 
Παράλληλα, σημαντική αύξηση στην λειτουργική κερδοφορία και ακόμη μεγαλύτερη  στην τελική γραμμή ανακοίνωσε χθες η ΕΛΧΑ για το Α΄εξάμηνο.
 
Τα EBITDA υπερδιπλασιάστηκαν στα 122,8 εκ.ευρώ αν και σημαντική συνεισφορά είχαν τα κέρδη από τα μέταλλα, με αποτέλεσμα τα προσαρμοσμένα EBITDA να διαμορφώνονται στα 85,2 εκ. ευρώ έναντι 67,9εκ. Ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Η καθαρή κερδοφορία (ΕΑΤΑΜ) ανήλθε στα 83,6εκ ευρώ σε ενοποιημένο πάντα επίπεδο.
 
Συνολικά διατηρούμε τις θέσεις μας, αλλά αναζητούμε αγορές κυρίως σε πιθανές αδυναμίες των τίτλων υπό παρακολούθηση. Σήμερα το απόγευμα αναμένουμε τα αποτελέσματα της Jumbo
 
Η  σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ποσοστό ανεργίας στην χώρα μας, τα επικαιροποιημένα εβδομαδιαία στοιχεία της αγοράς εργασίας και των λιανικών πωλήσεων Αυγούστου των ΗΠΑ.

@10:40

Η Viohalco S.A. ανακοινώνει πως σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων στον Τύπο η θυγατρική της εταιρεία ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι η αναφορά περί μερίσματος 94,6 εκατομμυρίων ευρώ ή 0,25 ευρώ ανά μετοχή, εντός του Δελτίου Τύπου για τα Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου, αναφέρεται σε εταιρικά γεγονότα που έχουν συντελεσθεί και ολοκληρωθεί εντός του Α’ εξαμήνου του 2021 και έχουν ήδη αποτυπωθεί στην Ενδιάμεση Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση της εξαμηνιαίας περιόδου που έληξε την 30.06.2021, και όχι σε νέα εταιρική πράξη διανομής μερίσματος εντός του τρέχοντος έτους

@11:10

https://ec.europa.eu/commis…
«Υπάρχουν 25 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που ωθούνται προς την καταναγκαστική εργασία υπό καθεστώς απειλής ή εξαναγκασμού. Δεν μπορούμε ποτέ να αποδεχτούμε το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να παράγουν προϊόντα –και ότι τα προϊόντα αυτά καταλήγουν να πωλούνται σε καταστήματα εδώ, στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, θα προτείνουμε την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην αγορά μας προϊόντων που έχουν παραχθεί με καταναγκαστική εργασία.Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι προς πώληση– σε καμία τιμή».

@11:20

ELVALHALCOR (H1:21 review): Key highlights from yesterday’s results announcement are as following: 

§ Total volumes up 16.5%
§ Sales came in 34.6% higher to €1.344bn vs €999mn in H1:20.
§ EBITDA up 135.7% to €122.8mn vs €52.1mn in H1:20
§ Adjusted EBITDA (excluding gains from metal prices and gas expenses) up 25.5% to €85.2mn
§ Capital gains from metal prices increases at €41.4mn.
§ Net income came in at €83.6mn vs €7.6mn.
§ Copper and aluminum prices up by 51.2% (to €7,544/ton) and +28.8% (to €1,864/ton) respectively.
§ Aluminum sales up 27.1% to €604.5mn with volumes up 23.6% on strong vehicle industry and construction demand. Segment EBT at €37.1mn (€10mn in H1:20) and Adjusted EBITDA at €35.5mn (€40mn in H1:20). CAPEX at €55.9mn
§ In the Copper segment vols were up 5.6%. Sales came in 41.3% higher to €739.4mn, EBT €60.8mn (vs losses €1mn in H1:20) with Adjusted EBITDA up top €29mn vs €27.8mn a year earlier. CAPEX at €8.9mn
§ Net Debt up 8.9% to €678.6mn (€623.1mn in H1:20)

@11:55

ΟΠΑΠ: Μπροστάρης και μπράβο τους
ΠΕΡΦ: Κάποιον… ταϊζουν…
ΕΛΒΑ: Πολλά τα έκτακτα κέρδη, αλλά ο όμιλος δυναμώνει και θα δυναμώσει πιο πολύ…
CENER: Αλλη κλάση, μοναδική…
BIOXAΛΚΟ: Κανείς δεν θα βγει χαμένος εδώ… Τέταρτη ημέρα ανόδου και +30 σεντς στη τιμή
ΑΤΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Θα το κάνει το breakthrough (1,1500-1,2000). Αλλά αν δεν ήταν η ΜΙΓ και η αναξιοπιστία της στη μέση, θα ήταν αρκετά υψηλότερα.

@14:15

ΕΤΕ – ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Το 255 και το 248 είναι τα δύο βασικά επίπεδα που κατοχύρωση μπορεί να δώσει κίνηση. Το 248 στοπ σε ημερήσιο με το 242 επόμενη στήριξη

Διάσπαση του 255 μπορεί να δοκιμάσει το 262-265 ή το 273

@14:45

ΦΒΜΕΖΖ: Ευχάριστη έκπληξη, έδωσε μεγάλες αποδόσεις και δυνάμωσε τα χαρτοφυλάκια των παικτών, ενώ τους ανέβασε την ψυχολογία τους. Πάντα τέτοια τυχερά να έχουν οι άνθρωποι που αποτελούν το οξυγόνο που διατηρεί στη ζωή το ΧΑ εδώ και πολλά χρόνια.
 • ΟΠΑΠ: Η δύναμη πυρός του Χ.Α, τώρα που φαίνεται ότι ξέμειναν από δυνάμεις ΟΤΕ και ΕΕΕ (έχουν τραβήξει μεγάλο κουπί ομολογουμένως, αφήστε που μπορεί να ξαναβρούν ανά πάσα στιγμή την διάθεση τους)
ΠΡΕΜΙΑ – απάντηση: Τιμή εισιτηρίου για την είσοδο το εύρος των 1,4700 με 1,5000 ευρώ. (ένα – δύο καπίκια παραπάνω, παρακάτω δεν χάλασε ο κόσμος)

@16:15

EΛΒΕ: Πρέπει να έχει θέση σε κάθε σοβαρό ποιοτικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο – ανώτερη τιμή εισιτηρίου εισόδου  τα 7,5000 με 7,3000 ευρώ.

@16:25

ΟΝΕΙΡΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΟΣ (από έναν… ονειροπαρμένο)

 • ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ, ποια εικόνα θα εμφάνιζε το ελληνικό χρηματιστήριο αν το διοικούσαν πραγματικοί επαγγελματίες, γνώστες και εραστές της μετοχικής ιδέας. Αντί αυτών τι έχουμε; Δημόσιους υπάλληλους σε νοοτροπία, μη τυχόν και χαλάσει η ζαχαρένια τους, μη τυχόν και γίνουν δυσάρεστοι στους εντολείς τους.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ανθρώπους στις σωστές θέσεις θα διαπραγματευόντουσαν στο Χ.Α τουλάχιστον 200 υγιείς εταιρείες, ενώ θα υπήρχε συνωστισμός για την είσοδο περισσοτέρων. Οι ενεργοί επενδυτές θα ήταν τουλάχιστον 100 χιλιάδες ενεργοί, στη χειρότερη των περιπτώσεων. Η δε ψυχολογία της αγοράς και κατ’ επέκταση της Οικονομίας θα ήταν απείρως καλύτερη.

 • ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, όλα τα σαπάκια θα άνοιγαν μία φορά το 5ήμερο με auctions, αποτελώντας μία ξεχωριστή Ενότητα. Και με σαφή προειδοποίηση αποβολής τους μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όχι πάντως μεγαλύτερο της τριετίας.

ΓΙΑ ΝΑ αποχωρούσε μία εταιρεία από το ταμπλό οικειοθελώς και όχι γιατί δεν θα πληρούσε τους όρους διαπραγμάτευσης στο Χ.Α θα έπρεπε να καταβάλει στους μικροεπενδυτές μετόχους της τουλάχιστον την Λογιστική Αξία τους, χωρίς πολλά φρου φρου κι αρώματα και τις γραφικές παρλαπίπες των “νομοπαρασκευαστικών” επιτροπών.

 • ΔΕΝ ΘΑ είχε ξεφτυλιστεί η ελληνική αγορά και δεν θα εμφάνιζε εικόνα ερειπίου γιατί αυτά τα άτομα θα είχαν πετάξει εδώ και έτη πολλά τις τράπεζες σε επιτήρηση και δεν θα επέτρεπαν επ’ουδενί την συμμετοχή τους στους Δείκτες, που θέλουμε δεν θέλουμε αποτελούν την προς τα έξωθεν καλή μαρτυρία, τον καθρέπτη της πραγματικής εικόνας μίας αγοράς.

ΞΕΡΟΥΜΕ πολύ καλά τι γράφουμε και δεν έχουμε αμφιβολίες γι αυτά. Έχουμε μιλήσει με όλους σχεδόν τους αποδεδειγμένα επιφανείς οικονομικούς παράγοντες και γνωρίζουμε άριστα τις δικές τους απόψεις. Αλλά στο Ελλαδιστάν, τα ελεύθερα, τα άριστα και μη υποταγμένα μυαλά είναι persona non grata!

@16:45

ΧΘΕΣ…

ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ – απάντηση: Ναι μεν ασχολούνται μαζί της επί τεχνικής βάσης, με το επίπεδο των 1,1500 με 1,2000 να θεωρείται άκρως ισχυρόν, αλλά στις αγορές τα πάντα ρει… Κάποια στιγμή, θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν…

****
ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ: ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ μας αναφέρουν ότι ο όμιλος βρίσκεται στο στόχαστρο ξένων επενδυτικών funds που τελευταία έχουν ενεργοποιηθεί στην ελληνική αγορά και θα συνεχίσουν να κινούνται με προκαθορισμένους στόχους. Στους… NEXT είναι και η λεγάμενη.

 • Η NAV του ομίλου υπολογίζεται στα 1,60 με 1,70 ευρώ ανά μετοχή, αλλά το τίμημα λόγω του μεταξύ τους συναγωνισμού θα είναι υψηλότερον.  ΑΥΤΟ φυσικά δεν θα γίνει αύριο – μεθαύριο, αλλά καλόν θα είναι να το έχετε υπόψη σας οι κατέχοντες.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ δεν πρόκειται να υπάρξει, απλούστατα γιατί η GRIMALDI ούτως ή άλλως δεν μπορεί να ανταγωνιστεί  αυτά τα μεγαθήρια!

 • ΠΕΡΙ ΑΤΤΙΚΗΣ- κι άλλα τινά – ΕΚΗΒΟΛΟΣ

ΟΑΚ: Αυτο που γινετε στην Αττικής είναι μεγαλη αλητεια. Παιρνουν αποφάσεις για την τράπεζα που γνωρίζουν πολυ καλα οτι θα μηδενισουν τους μικρους εις οφελος καποιου ΜΕΓΑΛΟΥ σταρτιγικού επενδυτη. Νόμιμο ΝΑΙ ηθικό ΟΧΙ. Και δεν μιλαμε για μια ιδιωτική τράπεζα.Μιλαμε για κρατικό μαγαζι.ΝΤΡΟΠΗ.

Τουλάχιστον μπορουσαν να βαλουν την μετοχη σε αναστολή για ολο το διαστημα για να μην πουλάνε οι γνωρίζοντες και να μενουν οι ερασιτεχνες με την ζημια. Δεν γραφω αλλο. Σας τα εγραψα την ημερα της ανακοινωσης οταν η τραπεζα ηταν ακομα 17 λεπτα νομιζω.

 

Φυσικά λυπάμαι όταν χάνονται χρήματα εγκλωβισμένων μικροεπενδυτών… αλλά όχι και τόσο πολύ, μιας και πήγαν γυρεύοντας κατέχοντας μετοχές σε μία ανύπαρκτη τράπεζα, ενός κλάδου που αργοπεθαίνει, σε μία χώρα που ζορίζεται ακόμη για τα βασικά. Το μεγάλο προσόν της Αττικής είναι δεν έχει πελάτες και ουρές στα γκισέ..αυτό λέει πολλά για τη βιωσιμότητά της.

Αυτό όμως που έχει γίνει τη τελευταία δεκαετία με τα ζεστά χρήματα ενός ολόκληρου ταμείου δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών του ιδιωτικού τομέα…είναι εγκληματικό και είναι απίστευτο που δεν έχει πάει ακόμη κάποιος φυλακή… φαγώθηκε κοντά 1 δις, δίχως κανένα επιχείρημα,για να διατηρούνται μερικές δεκάδες καρέκλες… αηδία σκέτη

ΜΟΡΦΕΑΣ- ΟΠΑΠ: Τελευταία φορά που έγραψαν για 1 ευρώ μέρισμα ήταν Δεκέμβρης του 2019 και είδε τιμές μέχρι 12,40 πριν γκρεμιστεί μέχρι τα 5,40. Ο Προβληματισμός θα πρέπει να έγκειται πως θα δώσει τουλάχιστον 1 ευρώ μέρισμα με 454 εκ. μετοχές όταν τα καθαρά του κέρδη ανέρχονται σε μόλις 82 εκ. στο εξάμηνο. Με δάνεια πάλι; Για προσέχετε τα ξεφορτώματα!

ΑRIS: Ένα που δεν ανακοίνωσε ακόμα ο ΟΠΑΠ είναι πόσο δάνειο θα πάρει ακόμα πέραν αυτών που έχει πάρει για να μοιράσει μέρισμα. Ξέρουμε πολύ καλά ποιοί και με ποιες <<διαδικασίες>> πήραν τον ΟΠΑΠ από την τότε κυβέρνηση όσο για τα υποτιθέμενα μερίσματα με δανεικά έχουν χρεώσει την εταιρεία για τα επόμενα 15 χρόνια δάνεια που δεν τα χρειάζονταν η εταιρεία για ανάπτυξη παρά μόνο για μερίσματα.
Π@@@ria μερίσματα είναι αυτά για το μέλλον της εταιρείας.

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Με νύχια και με δόντια παραμένει πάνω από τις 900 μονάδες ο ΓΔ, που δείχνει ανθεκτικότητα καταγράφοντας υψηλότερα υψηλά και υψηλότερα χαμηλά το τελευταίο δίμηνο, επιβεβαιώνοντας έτσι την, κατά τη θεωρία Dow, ανοδική τάση. Η ανυπαρξία όγκου δεν αποτελεί είδηση.

Όπως είπαμε πρόσφατα, στις Αγορές θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε διαρκώς στα υπάρχοντα αριθμητικά δεδομένα τιμών και όγκου και να μη γινόμαστε “νοσταλγοί του παρελθόντος”, ή “ονειροπόλοι”.

Μάλιστα εκτιμούμε ότι η ξεκάθαρη διάσπαση του εύρους τιμών 880 – 930 μονάδων, θα αυξήσει το συναλλακτικό ενδιαφέρον. Αν η Αγορά διασπάσει τις στηρίξεις της, ο όγκος αναμένεται να αυξηθεί λόγω “stop-outs”, αλλά και λόγω “dip buying”.

Αν η Αγορά πάει σε νέα υψηλά, εκτιμούμε ότι όσοι “βλέπουν έξω από το κάγκελο”, θα δραστηριοποιηθούν. Στα θετικά ο γενικά συγκρατημένος τόνος των σχολιασμών της Αγοράς. Θα ανησυχούσαμε αν βλέπαμε άκρατη αισιοδοξία.

Είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόπωση από την παρατεταμένη διάρκεια της συσσώρευσης τιμών και από την απουσία διάσπασης προς τη μία, ή την άλλη κατεύθυνση.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (ακούραστος) και το… Παρουσιολόγιο του

 • ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΕΣΤΑΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΗΛΗ του για το ΧΑ και τις Αγορές στο euro2day.gr, λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της αγοράς…

“Κατηφορίζοντας τα σκαλιά των κεφαλαιοποιήσεων” για πρώτη φορά πάνω από την τιμή εισαγωγής των 0,05 ευρώ η ΦΒΜΕΖΖ (+3,85%), σε νέα ιστορικά χαμηλά η Τρ. Αττικής (-18,20%), κατέβασε σημαντικά όγκους και προβλημάτισε η ΕΛΒΕ (0%), αξιοπρόσεκτο “bid” στα 2,67 ευρώ για την Cenergy (+0,37%), αύξησαν όγκους οι Attica Group (+4,65%), Intralot (+6,36%) και Entersoft (0%), επιστροφή αγοραστών στην Βιοτέρ (+3,41%), ενώ σε νέα υψηλά 127 μηνών έκλεισε η Ιντρακάτ (+1,19%).

Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Ακρίτας (+7,50%), Προοδευτική (+7,83%),  Logismos (+4,35%), Moda Bagno (+1,75%), Premia (+2%), Foodlink (+5,71%), Mermeren (+1,94%), Revoil (+3,25%), Ιντερτέκ (+2,29%), ΞΥΛΚ (+2,14%) και Δρομέας (+0,46%), παρουσία πωλητή σε Βαρβαρέσο (-18,87%), ΞΥΛΠ (-9,87%), Εβροφάρμα (-6,19%), Μοτοδυναμική (-1,34%), Ναύπακτο (-1,55%) και Mediterra (-4,14%) και το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 9/9 για την AVE (-0,21%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Καραμολέγκο (-3,74%), τέσσερις για την Interlife (-1,89%), πέντε για Unibios (-0,95%) και Q&R (-1,35%), μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Byte (+4,03%) και μετά από πέντε πτωτικές η Performance (+2,46%, αλλά με αυξημένη προσφορά).

και το… Χαρακολόγιο του

Όσο ο ΓΔ@906,16 δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 895 – 885, ή έστω υψηλότερα των 878 (ημερήσιο “stop long”) – 867 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), δεν κινδυνεύει η μεσοπρόθεσμη τάση. Θετική ένδειξη η παραμονή υψηλότερα των 903 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Επόμενες αντιστάσεις στις 910, 917 – 920, 930 και 949 – 950 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης@2193,71, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2200 και 2230 – 2240 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 2126, 2100 (ημερήσιο “stop long”) και 2085 μονάδες.

 • Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 569,04 μονάδες (+1,04%). Πριν τιςτελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 568,87 (+1,01%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 570,62 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,32%.

Μόνη θετική ένδειξη για τον ΔΤΡ@570,62 τα κλεισίματα υψηλότερα των 555 – 550 μονάδων, από όπου διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 εβδομάδων. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 578, 600 και 635 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 550 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), μπορεί να πιέσει προς τις 541 και 521 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

 • Η μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε υψηλά 124 μηνών (προσαρμοσμένες τιμές), έστω και αν υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 13,83 ευρώ (+3,83%) με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στην ζώνη των 14,90 – 15,00 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 13,22, 12,72 (ημερήσιο “stop long”) και 12,60 ευρώ.

Ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+0,79%), δεν έχει αλλάξει την πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,58 ευρώ (κλείσιμο 30/8). Προσοχή, καθώς επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 1,40 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), μπορεί να ανοίξει “την καταπακτή” προς τα 1,386 και 1,193 ευρώ. Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 1,60 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).


ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ


 • Εν μέρει μόνο πέτυχε η προσπάθεια ανάκαμψης που επιχειρήθηκε στη Wall Street την τελευταία ώρα της συνεδρίασης της Πέμπτης, με τους Dow Jones και S&P 500 να σβήνουν μεν το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών τους αλλά να μην καταφέρουν να εξασφαλίσουν το θετικό πρόσημο και μόνο τον Nasdaq να κλείνει ανοδικά.

Το κλίμα στην αγορά και χθες ήταν βαρύ, καθώς η ραγδαία εξάπλωση του υπερμεταδοτικού στελέχους Δέλτα στις ΗΠΑ και σε πολλές ακόμη χώρες φαίνεται ότι “φρενάρει” τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, γεγονός που έχει αναζωπυρώσει τους φόβους των επενδυτών ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα καθυστερήσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

 • Φόβους που επιβεβαίωσε σε έναν βαθμό η Fitch, η οποία αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη σε σχέση με τις εκτιμήσεις της τον Ιούνιο. Ειδικότερα, ο οίκος αναμένει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα επεκταθεί κατά 6% φέτος έναντι 6,3% που ανέμενε προηγουμένως λόγω των νέων εξάρσεων της πανδημίας και των νέων περιοριστικών μέτρων που λαμβάνουν κάποιες χώρες.

Παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα, ωστόσο, σημαντικές στηρίξει στην αγορά παρείχαν σήμερα τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αλλά και τη μεταποιητική δραστηριότητα στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας.

 • Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο ενισχύθηκαν απρόσμενα κατά 0,7%, καθώς οι οικονομολόγοι προέβλεπαν υποχώρηση 0,7%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 1,8%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που περίμεναν άνοδο μόλις 0,2%.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης της Philadelphia Federal Reserve έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στις βορειοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ κατέγραψε σημαντική βελτίωση τον Σεπτέμβριο, σκαρφαλώνοντας στις 30,7 μονάδες από 19,4 μονάδες τον Αύγουστο, τερματίζοντας ένα σερί τεσσάρων πτωτικών μηνών.

 • Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 18,9 μονάδες. Μετρήσεις πάνω από το μηδέν δείχνουν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου επεκτείνεται.

Τα θετικά αυτά στοιχεία, ωστόσο, δεν φαίνεται ήσαν αρκετά για να οδηγήσουν τη Wall Street υψηλότερα για δεύτερη διαδοχική ημέρα, καθώς δεν έκαμψαν τους φόβους των επενδυτών για τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα.

 • Έτσι, οι βασικοί δείκτες στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκαν σε αρνητικά εδάφη, με τους αγοραστές να επιχειρούν ωστόσο μια προσπάθεια ανάκαμψης κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, η οποία παρότι έστειλε πρόσκαιρα οριακά θετικά και τους τρεις δείκτες, δεν κράτησε μέχρι τη λήξη, με αποτέλεσμα μόνο ο τεχνολογικός δείκτης να κλείσει στο “πράσινο”.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones, μετά την ανοδική κίνηση των πρώτων λεπτών της συνεδρίασης, γύρισε στο “κόκκινο” και έφτασε να χάνει ενδοσυνεδριακά έως και 270 μονάδες, πριν αντιδράσει. Παρότι όμως προσπάθησε να περάσει σε θετικό έδαφος δεν τα κατάφερε και έκλεισε τελικά με μικρές απώλειες της τάξης των 63 μονάδων ή 0,18%, στις 34.751,32 μονάδες.

 • Μακριά από τα χαμηλά ημέρας τερμάτισε και ο ευρύτερος S&P 500, ο οποίος κινήθηκε στο “κόκκινο” καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, για να περιορίσει όμως και αυτός την τελευταία ώρα τις απώλειές του και να κλείσει στις 4.473,37 μονάδες, με πτώση 0,16%.

Αντίθετα, με επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση αντίδρασης του τεχνολογικού Nasdaq, ο οποίος όχι μόνο κατάφερε να “σβήσει” το σύνολο των απωλειών του αλλά και να κλείσει με μικρά κέρδη της τάξης του 0,13%, στις 15.181,90 μονάδες.


Έσβησε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες το πετρέλαιο την Πέμπτη, με την τιμή του αμερικανικού αργού να παραμένει αμετάβλητη, ενώ το Brent ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 εβδομάδων.

Το αργό βρήκε στήριξη από τη βραχυπρόθεσμη σύσφιξη των προμηθειών, η οποία ενισχύεται από την αργή ανάκαμψη της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού μετά τον τυφώνα Ida, ο οποίος έφτασε στην ακτή του Κόλπου της Λουιζιάνα στις 29 Αυγούστου. Το αργό βρήκε περαιτέρω στήριξη αυτή την εβδομάδα, καθώς ο τυφώνας Nicholas έφτασε στην ακτή του Τέξας, αλλά η καταιγίδα προκάλεσε μικρές ζημιές στις πλατφόρμες και στις εγκαταστάσεις.

“Καθώς ο Νίκολας γλίτωσε την παραγωγή των ΗΠΑ από περαιτέρω διαταραχές, είναι δύσκολο να δούμε πώς οι τιμές του πετρελαίου μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω βραχυπρόθεσμα και η αγορά είναι τώρα πιθανότατα στην κορυφή της καμπύλης πριν η επιστροφή της παραγωγής οδηγήσει τις τιμές χαμηλότερα – εκτός, φυσικά, αν η παγκόσμια προσφορά υποστεί άλλη μια έκπληξη”, δήλωσε ο Nishant Bhushan, αναλυτής πετρελαϊκών αγορών στην Rystad Energy, σε σημείωμά του.

Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου από τις μονάδες εξόρυξης στον Κόλπο του Μεξικού παραμένει μειωμένη κατά 28%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 513.878 βαρέλια ημερησίως, τρεις εβδομάδες μετά το πλήγμα πουπροκάλεσεστην περιοχή ο τυφώνας Ida, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας και Περιβαλλοντικής Επιβολής (BSEE).

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου διατηρούν ακόμη εκτός λειτουργίας συνολικά 42 υπεράκτιες πλατφόρμες εξόρυξης.

Οι πλατφόρμες είναι εκτός σύνδεσης εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες και συνέβαλαν στη διατήρηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου αυτόν τον μήνα.

Σημειώνεται ότι στον Κόλπο του Μεξικού παράγεται περίπου το 17% της συνολικής παραγωγής αργού πετρελαίου των ΗΠΑ και το 5% του συνολικού ξηρού φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παρέμεινε αμετάβλητο στα 72,61 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 21 σεντς ή 0,3% στα 75,67 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου.


Με απώλειες έκλεισε η τιμή του χρυσού την Πέμπτη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και σχεδόν έξι εβδομάδες, καθώς το δολάριο και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,4% την Πέμπτη, σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar, και σε εβδομαδιαία βάση προσθέτει επίσης 0,4% μέχρι στιγμής. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύεται κατά 2,5 μονάδες βάσης στο 1,327%.

“Σαφώς, οι απροσδόκητα ισχυρές λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ έχουν ενισχύσει το δολάριο και ο χρυσός έχει υποχωρήσει απότομα σε έδαφος διόρθωσης”, δήλωσε στη MarketWatch ο Ross Norman, διευθύνων σύμβουλος της Metals Daily. “Φαίνεται ότι η πτώση επισπεύσθηκε και τώρα αγγίζει τη στήριξη στα 1.750 δολάρια”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,7% έναντι προβλέψεων για υποχώρηση 0,7%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 1,8%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που περίμεναν άνοδο μόλις 0,2%.

Εξάλλου, η αύξηση έστω και μικρή των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στα σχετικά προγράμματα των αμερικανικών πολιτειών, επιβεβαιώνει ότι η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή από ό,τι αναμενόταν. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στα τακτικά προγράμματα των πολιτειών αυξήθηκαν κατά 20.000 στις 332.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Ο χρυσός “βίωσε μια γρήγορη και ξαφνική αλυσιδωτή αντίδραση”, καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες, δήλωσε στο MarketWatch ο Jeff Wright, επικεφαλής επενδύσεων στην Wolfpack Capital.

Στο μεταξύ, οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων αναμένεται να είναι ασταθείς, καθώς οι επενδυτές περιμένουν σαφείς διευκρινίσεις από την κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα όσον αφορά τα σχέδιά της για μείωση των αγορών ομολόγων.

Οι traders αναμένουν επίσης ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση των επιτοκίων.

Δεδομένης της επιθυμίας της Fed να μειώσει τις αγορές ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ο Wright πιστεύει ότι ο χρυσός έχει “περιθώριο να υποχωρήσει περαιτέρω τις επόμενες ημέρες”. “Ο χρυσός δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει το επίπεδο των 1.800 δολαρίων και να σταθεροποιηθεί σε αυτό”, σημείωσε.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 38,10 δολάρια ή 2,1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.756,70 δολάρια ανά ουγγιά, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 6 Αυγούστου, όταν έχασε κατά 45,80 δολάρια ή 2,5%. Το πολύτιμο μέταλλο έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Αυγούστου, σύμφωνα με τη FactSet.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 1,01 δολάρια ή 4,2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 22,79 δολάρια ανά ουγγιά, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Ο χαλκός παραδόσεως Δεκεμβρίου διολίσθησε κατά 2,8% στα 4,28 δολάρια ανά λίβρα και το συμβόλαιο παραδόσεως Οκτωβρίου για την πλατίνα σημείωσε πτώση της τάξης του 0,8% στα 923,30 δολάρια ανά ουγγιά.

Τέλος, το παλλάδιο παραδόσεως Δεκεμβρίου πρόσθεσε 1,5% στα 2.021,50 δολάρια ανά ουγγιά, διευρύνοντας τα κέρδη του για δεύτερη σερί συνεδρίαση, μετά το χαμηλό έτους που κατέγραψε την Τρίτη.

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη, ξεφεύγοντας από τη γενικότερη επιφυλακτικότητα που επικρατεί διεθνώς, με τους επενδυτές πάντως να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις για τυχόν ενδείξεις επιβράδυνσης του ρυθμού ανάκαμψης αλλά και στις κεντρικές τράπεζες για το πότε θα ξεκινήσουν να συσφίγγουν τις νομισματικές πολιτικές τους.

Παραλαμβάνοντας τη “σκυτάλη” από την Ασία, όπου οι αγορές σήμερα υποχώρησαν ως απόρροια των αδύναμων μακροοικονομικών στοιχείων από την Κίνα και την Ιαπωνία, και παρά το πτωτικό ξεκίνημα της αμερικανικής αγοράς, οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα ακολούθησαν τον δικό τους, ανοδικό, δρόμο, ανακάμπτοντας από τις χθεσινές απώλειες.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού δεν άφησε περιθώρια στους αγοραστές να οδηγήσουν τις αγορές σημαντικά υψηλότερα.

Άλλωστε, οι ενδείξεις ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα καθυστερήσει περισσότερο από το αναμενόμενο φαίνεται να πληθαίνουν, όπως έδειξαν και τα στοιχεία για τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη που υποχώρησαν 18% τον Αύγουστο και 24% τον Ιούλιο από τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, όπως ανακοίνωσε η Εν. Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου.

Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ συνεχίζει να πλήττει την αυτοκινητοβιομηχανία, με τους επικεφαλής κολοσσών της αγοράς, όπως η Volkswagen AG, η Daimler AG και η BMW AG, να προειδοποιούν ότι οι ελλείψεις θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος.

Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές δεν επέτρεψαν να συνεχιστεί η πτωτική πορεία αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που οδήγησαν σε ήπια κέρδη το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών αγορών.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε την ημέρα με κέρδη 0,44% στις 465,95 μονάδες, λίγο χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, μετά το χθεσινό του κλείσιμο σε χαμηλό έξι εβδομάδων.

 • Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX τερμάτισε τη συνεδρίαση 0,23% υψηλότερα, στις 15.651,75 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε κέρδη 0,59% και έκλεισε στις 6.622,59 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώσε μικρότερα κέρδη, 0,16%, ολοκληρώνοντας την ημέρα στις 7.027,48 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,78% στις 25.963,93 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 με κέρδη 1,14% έκλεισε στις 8.733,70 μονάδες.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.