Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (16.9.2021)

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ, μη τυχόν και το καταλάβουν τα… σαϊνια, που όλα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν. Ειδικά τώρα που δεν βγαίνουν τα καρπούζια και θα έχουν περισσότερη δουλειά στο θάψιμο. Λοιπόν λεβέντες, διαβάστε…

 • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ είμαστε
 • Δεν μας αναγκάζει κανείς να αγοράζουμε τις επιλογές του άλλου.
 • Διαβάζουμε
 • Αναλύουμε
 • Σκεφτόμαστε
 • Επιλέγουμε
 • Αποφασίζουμε
 • Κερδίζουμε ή χάνουμε μόνοι μας.
 • Χρειαζόμαστε να διαβάζουμε αναλύσεις.
 • Μην είμαστε καχύποπτοι.
 • Και αν πάλι είμαστε καχύποπτοι, καλύτερα να μη διαβάζουμε και να λήγει εκεί το θέμα.
 • Και να μην πηγαίνουμε αλλού και τα… χώνουμε γι αυτά που πιθανόν υποπτευόμαστε.
 • Μη διαβάζετε… αν υποπτεύεστε.
 • Οι αποφάσεις αγοράς και πωλήσεις είναι δικές σας.
 • Εσείς κρίνετε, εσείς εξετάζετε, εσείς και αποφασίζετε.
 • Και φυσικά εσείς αποφασίζετε και ποιούς να εμπιστεύεστε.
 • Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, μην ασχολείσθε με το Αντικείμενον.
 • Δεν έχετε καμία τύχη να βγείτε κερδισμένοι από αυτό.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 

1. ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ Από 400 εκατ. ευρώ και πάνω

!ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Απίστευτα νούμερα με μία πρώτη ματιά.


 • Ο ορκωτός (ΠραϊσγουωτερχαουςΚούπερς) παρέδωσε λευκή κόλλα!!
 • Με τα ebitda 6μηνου διαμορφώνεται ev/ebitda στο 11,6 και με τα κέρδη 6μηνου p/e στο 9,2.

!ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Δεν έχουν αντιληφθεί την  δυναμική την οποία κρύβει μέσα του ο συγκεκριμένος όμιλος… ΤΟΠ ΕΠΙΛΟΓΗ από τον 25άρη.

!CENERGY- Απάντηση: Οπως γράψαμε στο viber χθες… “Diamonds are for ever”.

2. ΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ Από 100 εκατ. μέχρι 400 εκατ. ευρώ

!ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Το τρίτο 3μηνο δουλεύει στο Full  και δεν χρειάζεται εξηγήσεις.  ασχολούνται μαζί της επί τεχνικής βάσης, με το επίπεδο των 1,1500 με 1,2000 να θεωρείται άκρως ισχυρόν, αλλά στις αγορές τα πάντα ρει… Κάποια στιγμή, θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν… Η fair value προσεγγίζει τα 1,5000 ευρώ τουλάχιστον.

!ΠΡΕΜΙΑ: Ρευστοποιεί σενεχώς πελάτης ιδιωτικής ελληνικής ΑΧΕ που μάλλον ολοκληρώνει το άδειασμα του. Οι μεγαλομέτοχοι του ομίλου δεν ασχολούνται επί του παρόντος.

3. ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: Από 35 εκατ. μέχρι 100 εκατ. ευρώ

!ΙΝΤΡΑΛΟΤ – απάντηση: Η μετοχή ενισχυόταν κατά 17% και 19% όταν την προηγουμένη είχε προηγηθεί και ένα μεγαλοπρεπές +10%. Και αγόραζαν δεκάδες εκατοντάδες χιλιάδες μετοχές στα υψηλά της(!)… Ποιοί άλλοι, παρά αυτοί που την πουλούσαν με ανακούφιση 30 σεντς χαμηλότερα, αφού έδιναν βάση στα γραφόμενα των… ιδιοφυών του διαδικτύου που δεν ξέρουν που τους πάνε τα τέσσερα κυριολεκτικά. Δεν αλλάζει ο έλλην επενδυτής, που σε ποσοστό τουλάχιστον 80% είναι αδαής περί τα χρηματιστηριακά.

 • ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ, το πάνω χέρι το έχουν οι market makers κατά 1000%. Πρώτα τώρα θα τους τα δώσουν χαμηλότερα τα αδύναμα χέρια που τα χρεώθηκαν στο top και μετά θα κανονίσουν το επόμενο δρομολόγιο. Η μτχ θα παραμείνει σε καθεστώς συσσώρευσης, οι τιμές ελέγχονται και κέρδη δεν χαρίζονται εύκολα. Εδώ ανάγκασαν με τις παρελκυστικές τακτικές τους τόσους παίκτες να αποχωρούν στα 15 και 20 και 25 σεντς. Παρακολουθείτε τους όγκους, αν και δεν χρειάζεται. Ο μ/μ βλέπει όλο το βάθος μίας μετοχής, από το χαμηλότερο μέχρι το υψηλότερο εύρος τιμών προσφοράς και ζήτησης. Ας είναι και 100 γραμμές.

4. ΜΙΚΡΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: Από 15 εκατ. μέχρι 35 εκατ. ευρώ

! ΕΛΒΕ -απάντηση: Θα την βαθμολογούσαμε με πολλά δεκάρια…

 • Δεκάρι στον Πρόεδρο της για την διαχρονικά εξαιρετική συμπεριφορά του σε όλους τους τομείς
 • Δεκάρι στον Ομιλο για την όλη παρουσία του σε επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό χώρο.
 • Δεκάρι στην μετοχή γιατί συμπεριλαμβάνεται στο ΤOP10  των καλύτερων στην σύγχρονη χρηματιστηριακή ζωή του Χ.Α.
Για την τιμή της πάντως στο ταμπλό, ένα… δεκάρι θα την υποτιμούσε. Μάλλον θα την προσέβαλε, συγκριτικά και αναλογικά με ολόκληρο το υπόλοιπο ταμπλό(!).
 • Με την σχέση Ev/ebitda (2020) να διαμορφώνεται πέριξ του 5,5(!). Κέρδη 2020: 2 εκατ. Πωλήσεις 2020: 34 εκατ. ευρώ και ebitda 5,3 εκατ. από 3,1 εκατ. του 2019.
 • Εφέτος, ίσως δώσει ακόμη μεγαλύτερο μέρισμα υπό μορφήν επιστροφής κεφαλαίου (2020: 0,2500 ευρώ).

5. ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: Μέχρι 15 εκατ. ευρώ

!ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Κάποια στιγμή θα σταματήσουν τα…καραγκιοζιλίκια στο ταμπλό! Αν είναι ποτέ δυνατόν να αποτιμάται σε 5,7 εκατ. + την ΑΜΚ των 3 εκατ. ευρώ… Εκτός κι αν μας παραμυθιάζουν, πράγμα το οποίο προσωπικά αποκλείουμε.

!ΕΣΥΜΒ- Για τους μικροεπενδυτές φίλους της μτχ τους: Από έγκυρη πηγή της Θεσσαλονίκης μαθαίνουμε ότι η διοίκηση προτίθεται με την δημοσίευση του 6μηνου της να καταθέσει αίτηση προς το ΧΑ με αίτημα την άρση της επιτήρησης και την επανένταξη της μετοχής σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης. Πάντα με επιφύλαξη

@11:00

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Η χθεσινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι ουσιαστικό στην συνολική εικόνα του ΓΔΧΑ, ενώ οι πωλητές επικράτησαν στις ΗΠΑ και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές αγορές. Πέραν της στήριξης που έχουν δεχθεί οι οικονομίες φαίνεται ότι οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και αυτό φυσικά ισχύει και για τα χρηματιστήρια. Σήμερα το απόγευμα ανακοινώνει αποτελέσματα η Ελβαλχαλκορ. Στην ατζέντα των μάκρο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι χαμηλότερα των εκτιμήσεων κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή Αυγούστου στην Κίνα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πιέσεις σήμερα το πρωί.

@11:15

@11:20

ELVALHALCOR: H1:21 results out today after market close. 
 
Consensus (Q2:21) stands at €620mn sales, Adjusted EBITDA (excluding inventories revaluation) at €42mn and Net income at €37.9mn (€21.9mn attributed to Cenergy Holdings shares sale).
 
For H1:21 figures, sales are expected to climb by 27% to €1.27bn and Adjusted EBITDA to come in 27% higher to €84mn.
 • @11:15

@11:25

ΚΑΘΕ άλλο παρά ΣΥΝΕΤΑΙΡΑΚΙΑ είναι στο ταμπλό οι EPLISON NET και SPACE... Στα 172 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της 1ης και στα 61 εκατ. ευρώ της 2ης… Είναι ζήτημα της εκτίμησης που τρέφουν για την μετοχή τους οι μεγαλομέτοχοι και τίποτα παραπάνω. Κάποιοι την αγαπάνε και κάποιοι δείχνουν να την μισούν… Μην κοιτάτε που λόγω ταυτοτήτων τους ξέφυγε η τιμή. Διαφορετικά, ακόμα στα 5,5000 ευρώ θα την είχαν.

@11:30

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ 6ΜΗΝΑ ΑΥΡΙΟ 16.9.2021
16/09 Jumbo
16/09 Byte
16/09 Gen Commercial

@11:35

Mε Απώλειες άνω του 2%

@11:35

Mε Ανοδο άνω του 2%
@11:35

@11:50

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 
ΙΝΛΟΤ: Η μτχ ενισχυόταν κατά 17% και 19% όταν την προηγουμένη είχε προηγηθεί και ένα μεγαλοπρεπές +10%. Και αγόραζαν δεκάδες εκατοντάδες χιλιάδες μετοχές στα υψηλά της(!)…
.
ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ το πάνω χέρι το έχουν οι market makers κατά 1000%. Πρώτα τώρα θα τα δώσουν χαμηλότερα τα αδύναμα χέρια που τα χρεώθηκαν στο top και μετά θα κανονίσουν το επόμενο δρομολόγιο. Η μτχ θα παραμείνει σε καθεστώς συσσώρευσης, οι τιμές ελέγχονται και κέρδη δεν χαρίζονται εύκολα. Εδώ ανάγκασαν με τις παρελκυστικές τακτικές τους τόσους παίκτες να αποχωρούν στα 15 και 20 και 25 σεντς…

@15:05

ΜΕ ΤΖΙΡΟ άνω του 1 εκατ. ευρώ @15:00

@15:05

ME ANOΔO ΑΝΩ ΤΟΥ 2% @15:05

@15:10

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Για πολλοστή φορά θα πούμε, ό,τι πέφτει δεν είναι και φτηνό. Τις τελευταίες μέρες όλοι σπεύδουν να αγοράσουν Αττικής επειδή πέφτει.
 •  Αν δεν δούμε το τι θα γίνει με την ΑΜΚ δεν υπάρχει λόγος να αγοράσουμε εκτός αν μας αρέσει να τζογάρουμε με τις πιθανότητες εναντίον μας, μιας και τεχνικά είναι ξεκάθαρα πτωτική

@15:20

CENER: Diamonds are for ever…
EΛΧΑ: Για να δούμε το 6μηνο της… Σε λίγες ώρες θα το ξέρουμε…
ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Ατενίζοντας προς τα 6, να μην τα ξαναγραφουμε…

@15:45

ΕΛΒΕ -απάντηση: Θα την βαθμολογούσαμε με πολλά δεκάρια…
 • Δεκάρι στον Πρόεδρο της για την διαχρονικά εξαιρετική συμπεριφορά του σε όλους τους τομείς
 • Δεκάρι στον Ομιλο για την όλη παρουσία του σε επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό χώρο.
 • Δεκάρι στην μετοχή γιατί συμπεριλαμβάνεται στο ΤOP10  των καλύτερων στην σύγχρονη χρηματιστηριακή ζωή του Χ.Α.
Για την τιμή της πάντως στο ταμπλό, ένα δεκάρι θα την υποτιμούσε. Μάλλον θα την προσέβαλε, συγκριτικά και αναλογικά με ολόκληρο το υπόλοιπο ταμπλό(!).

@16:25

ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ – απάντηση: Ναι μεν ασχολούνται μαζί της επί τεχνικής βάσης, με το επίπεδο των 1,1500 με 1,2000 να θεωρείται άκρως ισχυρόν, αλλά στις αγορές τα πάντα ρει… Κάποια στιγμή, θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν…

ΙΝΛΟΤ: Σωστά διαβάσατε, αν και σε ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ η μετοχή, εν τούτοις εξακολουθεί και την καλύπτει. Η σημερινή αναφορά της δίνει σύσταση “OVERWEIGHT”. Για περισσότερα ανατρέξατε στην πηγή. https://www.bankingnews.gr/analyseis-ektheseis/articles/588111/ekpliksi-apo-tin-jp-morgan


ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (ακούραστος) και το… Παρουσιολόγιο του

 • ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΕΣΤΑΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΗΛΗ του για το ΧΑ και τις Αγορές στο euro2day.gr, λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της αγοράς…

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο η Epsilon Net (+2,40%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Q&R (-5,71%), Centric (-2,15%) και Κρι Κρι (-1,86%), θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι REALCONS (+0,30%), Σπύρου (+20%), ΑΝΕΚ (+1,94%), Ιντερτέκ (+2,56%), Ευρωσύμβουλοι (+2,73%) και Εβροφάρμα (+0,89%), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 6/9 για την Profile (-3,74%), σε νέα υψηλά μήνα η ΦΒΜΕΖΖ (+19,37%), σε νέα υψηλά 5μηνου η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+10%).

Επιστροφή αγοραστών σε Space (+1,74%), Attica Group (+6,44%) και ΑΛΜΥ +0,48%), βγήκε προσφορά στα υψηλά 143 μηνών για την Προοδευτική (-7,78%), παρουσία πωλητή σε Ελινόιλ (-1,52%), ΚΛΜ (-0,27%), Βιοτέρ (-4,65%), Δρομέα (-2,90%), Λανακάμ (-3,08%) και Logismo (-2,54%), αντέδρασε μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων η Ιντρακόμ (+0,87%), ενώ σε υψηλά 127 μηνών έκλεισε η Ιντρακάτ (+1,61% με αυξημένες συναλλαγές).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Interlife (-1,40%), τέσσερις για την Unibios (-2,78%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές για την Performance (-3,72%), σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η Τρ. Αττικής (-8,43%), ενώ σε υψηλά 20ετιας και πλέον ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η ΕΛΒΕ (+8,45%, με ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών).

και το… Χαρακολόγιο του

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός διατηρείται υψηλότερα των 895 – 885, ή έστω υψηλότερα των 878 (ημερήσιο “stop long”) – 867 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), δεν κινδυνεύει η μεσοπρόθεσμη τάση. Θετική ένδειξη η παραμονή υψηλότερα των 903 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Επόμενες αντιστάσεις στις 910, 917 – 920, 930 και 949 – 950 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2184, 2200 και 2230 – 2240 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 2126, 2100 (ημερήσιο “stop long”) και 2085 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν αυξημένα κέρδη α΄ εξαμήνου για την ΕΛΧΑ (+3,79%), που θα ανακοινώσει αποτελέσματα μετά την λήξη των συναλλαγών και αυτό ήταν βασική αιτία η μετοχή να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο (η μοναδική από όλη την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που σήμερα κινήθηκε σε “πράσινο φόντο”).

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος, με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου τριμήνου, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά τριών μηνών. Αν πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 2,00 – 2,10, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 2,31 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 1,89 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και αμέσως επόμενες στα 1,82 (ημερήσιο “stop long”) και 1,76 – 1,73 ευρώ (πρέπει να μείνει απόρθητη σε οποιαδήποτε διόρθωση).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα η μετοχή της Jumbo (+2,71%), εν μέσω πονταρισμάτων ότι αυτά που θα ανακοινώσουν Εισηγμένη και Διοίκηση αύριο, δεν θα εμπεριέχουν ιδιαίτερα αρνητικά ακούσματα.

Ελάχιστη προϋπόθεση, για σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, είναι η υπέρβαση των 13,52 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), με επόμενο στόχο τα 14,71 ευρώ. Ισχυροποιημένη η στήριξη στα 12,18 ευρώ.

Εντυπωσιακή “νηοπομπή” έντεκα συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων, για την Lamda Development (-0,78%). Όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 8,30 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης τον έχουν οι “sellers”, ενώ αν χαθεί και η επόμενη στήριξη στα 7,50 – 7,45 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 6,87 ευρώ. Θετική έκπληξη με κλείσιμο υψηλότερα των 8,30 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 8,75 ευρώ.

 • ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να τερματίζει ένα αρνητικό σερί πέντε διαδοχικών συνεδριάσεων και τον S&P 500 να καταγράφει τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη των τελευταίων τριών εβδομάδων, αντλώντας ώθηση από το άλμα του κλάδου της ενέργειας κατά 3,8% μετά το τελευταίο ράλι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η επενδυτική προσοχή εστίασε σήμερα στα τελευταία οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς έχουν επανέλθει και πάλι στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις 2,5% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο μετά από άνοδο 8,5% τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και τις επενδύσεις σε πάγια στοιχεία του ενεργητικού επίσης δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve έδειξαν ότι η παραγωγή στα αμερικανικά εργοστάσια αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο λόγω και του τυφώνα Άιντα που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τον Κόλπο του Μεξικού.

Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε μόλις 0,2% μετά την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση του Ιουλίου κατά 1,6%, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για άνοδο 0,4%.

Η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,4% τον Αύγουστο, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 0,5%. Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας αυξήθηκε στο 76,4% τον Αύγουστο που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2019.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 236,82 μονάδες ή 0,68% στις 34.814,39 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κατέγραψε τα υψηλότερα κέρδη από τις 27 Αυγούστου με άνοδο 37,65 μονάδων ή 0,85% και κλείσιμο στις 4.480,70 μονάδες.

Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 123,77 μονάδες ή 0,82% στις 15.161,53 μονάδες.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι το κόστος των εισαγόμενων αγαθών υποχώρησε τον Αύγουστο για πρώτη φορά τους τελευταίους 10 μήνες, σε ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να έχει αρχίσει να επιβραδύνει.

Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν 0,3% τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Τα στοιχεία διέψευσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal για άνοδο 0,3%.

Παράλληλα, ο δείκτης για τον μεταποιητικό κλάδο της πολιτείας της Νέας Υόρκης σημείωσε άλμα το Σεπτέμβριο καθώς οι μετρήσεις για τις παραγγελίες και τις αποστολές ανέκαμψαν με ισχυρό ρυθμό, ενώ η μέτρηση για τιμές σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ.

Ειδικότερα, ο δείκτης για τις γενικές επιχειρηματικές συνθήκες της Federal Reserve Bank of New York σκαρφάλωσε στις 34,3 μονάδες από 18,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τον δείκτη στις 17,9 μονάδες.

Ο δείκτης της New York Fed για τις τιμές ενισχύθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 47,8 μονάδες, ενώ ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες σκαρφάλωσε σε υψηλό 17 ετών στις 33,7 μονάδες. Ο δείκτης για τις αποστολές πρόσθεσε 22,5 μονάδες στις 26,9 μονάδες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Microsoft Corp. ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το τριμηνιαίο της μέρισμα κατά 11%, ενώ θα υλοποιήσει και ένα νέο πρόγραμμα επαναγορών μετοχών αξίας έως $60 δισ.Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τετάρτης το αργό στον απόηχο των κυβερνητικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν σήμερα και έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού κατρακύλησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα εμπορικά αποθέματα υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας καθώς η παραγωγική ικανότητα του κλάδου δεν έχει ακόμα ανακάμψει μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Άιντα από τον Κόλπο του Μεξικού στα τέλη του Αυγούστου.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 6,4 εκατ βαρέλια την εβδομάδα έως τις 10 Σεπτεμβρίου στα 417,4 εκατ. βαρέλια, έναντι της πρόβλεψης των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 3,5 εκατ. βαρελιών.

Παράλληλα, η αμερικανική υπηρεσία Ασφάλειας και Προστασίας Περιβάλλοντος ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου το 29,5% της πετρελαϊκής παραγωγής και το 39,4% της παραγωγής φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού δεν έχει ακόμα επιστρέψει μετά τον τυφώνα Αίντα.

Σε αυτό το κλίμα το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου κέρδισε 2,15 δολ. ή περίπου 3,1% και έκλεισε στα 72,61 δολ. το βαρέλι. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιουλίου.

Ράλι σημείωσε και το φυσικό αέριο παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2014. Το φυσικό αέριο του Οκτωβρίου κέρδισε 20 cents ή 3,8% στα 5,46 ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τετάρτης ο χρυσός μετά από δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, με το πολύτιμο μέταλλο να χάνει σχεδόν το σύνολο των χθεσινών του κερδών που το οδήγησαν σε υψηλό δύο εβδομάδων πάνω από τα 1.800 δολ.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 12,30 δολ. ή 0,7% και έκλεισε στα 1.794,80 δολ. ανά ουγγιά μετά το χθεσινό του κλείσιμο στο υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Σεπτεμβρίου.

Απώλειες γνώρισε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να χάνει 8 cents ή περίπου 0,4% στα 23,80 δολ. ανά ουγγιά. Άλμα σημείωσε ο χαλκός, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να κερδίζει 2% στα 4,41 δολ. η λίβρα.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Οκτωβρίου έχασε 0,9% στα 930,50 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Δεκεμβρίου ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,8% στα 1.991,60 δολ. ανά ουγγιά μετά την κατρακύλα της Τρίτης κατά 5%.

Υποχώρησαν την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Κίνα αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Ειδικότερα τα οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι η κινεζική οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο καθώς ο κορονοϊός και τα αυστηρά μέτρα ελέγχου έπληξαν την καταναλωτική ζήτηση και την εργοστασιακή παραγωγή.

Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 2,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Αύγουστο, χαμηλότερα από το +8,5% του Ιουλίου. Η βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 5,3% σε σχέση με την αύξηση 6,4% τον Ιούλιο και χαμηλότερα από το +5,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,8% στις 463,91 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,7% στις 15.616,00 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 1% στις 6.583,62 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,25% στις 7.016,49 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν της δεκαετίας τον Αύγουστο. Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB υποχώρησε 1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 1,65% μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει έκτακτα μέτρα για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας, περιορίζοντας τις αυξήσεις τιμές του φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης αυξήθηκε τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η παραγωγή των εργοστασίων, ορυχείων και υπηρεσιών κοινής ωφελείας στην ευρωζώνη, αυξήθηκαν τον Ιούλιο 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τόνισε η στατιστική υπηρεσία.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, είχαν προβλέψει αύξηση 0,6%.

Η Eurostat αναθεώρησε τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής σε μηνιαία βάση για τον Ιούνιο σε πτώση 0,1% από πτώση 0,3% με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.