Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (15.9.2021)

Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.): Οι Επενδυτές συνεχίζουν να κινούνται στην λογική της επιλεκτικής προσέγγισης και αξιολογούν νέα που αφορούν σχεδόν αποκλειστικά επιμέρους επιδόσεις.

 • Το εύκολο και γρήγορο χρήμα της πρώτης φάσης της ανόδου έχει βγει από την Αγορά, οι αποτιμήσεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν αντιπροσωπεύουν μια υπολειπόμενη αξία, όπως κάποτε, ώστε να μην παίζει κρίσιμο ρόλο το επίπεδο τοποθετήσεων, αλλά απαιτούν την υποστήριξη των αριθμών. Όχι των αριθμών της επόμενης χρήσης, αλλά του επόμενου τριμήνου.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει το ταμπλό. Αργά, ή γρήγορα η Αγορά θα εντοπίσει τις στρεβλώσεις, καθώς νομοτελειακά κάποιος έχει δίκιο. Συνήθως το δίκιο το έχουν αυτοί που βάζουν τα χρήματά τους σε Εταιρείες. Και είναι οι ίδιοι Άνθρωποι που ξέρουν τον τρόπο να φτιάχνουν και υπεραξίες.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 

1. ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ Από 400 εκατ. ευρώ και πάνω

!ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Θα κερδίσει το στοίχημα με τον ΟΤΕ για το ποιος θα φτάσει πρώτος στο 20άρι, αλλά θα συνεχίσει για υψηλότερα. Γνωστό το 24άρι της στήλης μόλις είχε γράψει το 14άρι.

 • Οταν ο μ/μ έγραφε για 14, η τιμή είχε 5 και 6 ευρώ, ενώ οι περισσότεροι… αμόλαγαν καλούμπα, χασκογελώντας.
 • Υπήρχε εποχή που αποτιμόταν στο ένα τρίτο της ΜΠΕΛΑ και γράφαμε…”Μα είναι ποτέ δυνατόν, να βλέπουμε τέτοια φαινόμενα υστέρησης στο ταμπλό;”

!ΔΕΗ: 13άρι και τότε θα δούμε…

!ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Δεν έχουν αντιληφθεί την  δυναμική την οποία κρύβει μέσα του ο συγκεκριμένος όμιλος…

2. ΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ Από 100 εκατ. μέχρι 400 εκατ. ευρώ

!ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ – Γ. ΚΑΤΙΚΑΣ: Η στήλη πάντα της είχε αδυναμία και ας διαφωνούσαν αρκετοί, ότι δηλαδή παίρνει το κράτος όλα τα κέρδη ή ότι δεν έπρεπε να διαπραγματεύεται και άλλα. Και άλλες δεν έπρεπε να διαπραγματεύονται αλλά υπάρχουν. Εδώ έχουμε μία ιδιαιτερότητα φυσικά, αλλά και μία τράπεζα που δίνει μέρισμα και που δεν έχει καταστρέψει τους επενδυτές 3 και 4 φορές όπως οι συστημικές.

 • Για μεγάλο διάστημα συσσώρευε μεταξύ 14,70 ευρώ και 16 ευρώ. Στις τελευταίες συνεδριάσεις έκανε την ανοδική διαφυγή και σήμερα ξέσπασε. Με καλό όγκο για τα δεδομένα της πήγε πάνω από τα 17 ευρώ και σε επίπεδα που είχε να δει από τον Φεβρουάριο του 2018. Έκλεισε μάλιστα στο υψηλό της ημέρας και στα 17,58 ευρώ με άνοδο 8,38% και όγκο 27 χιλ. τεμάχια.

!ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Με αποτίμηση… 119 εκατ. ευρώ, όταν ο Ελλάκτωρ έχει 488 εκατ. ευρώ. Και πλέον δεν χωρεί σύγκριση καν μεταξύ τους, ούτε από άποψη χρηματοοικονομικών δεικτών, αλλά ούτε καν από την πλευρά, της εν εξελίξει δυναμικής που αναπτύσσουν.

 • Ο Πρόεδρος έχει “αγριέψει” για τα καλά. Παρακολουθεί και ρυθμίζει τα πάντα, ενώ έχει συνάψει πανίσχυρες συμμαχίες. Σύνθημα του… “The Sky is the limit”. Οι φίλοι του μ/μ είχαν (προ)ειδοποιηθεί  πολύ έγκαιρα για τον Ομιλο. Οταν όλοι σχεδόν τον λοιδωρούσαν. Τώρα γλείφουν, εκεί που έφτυναν.

!ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Απλά σας μεταφέρω τι έγραψε στη στήλη του, ένα από τα παιδιά μου, ο Γιώργος Κατικάς… “Ανησυχούν οι επενδυτές για κάποιες, λιγοστές πλέον, μετοχές που παίζουν με μονοψήφιο p/e. «Και αν δεν τα ξαναβγάλει;», «αν είναι φουσκωμένα;», αναρωτιούνται. Από την άλλη δεν έχουν καμία ανησυχία να βάλουν τα λεφτά τους σε σαπάκια που έχουν μηδενικούς τζίρους και μεγάλες ζημιές. Που έχουν αρνητικά ίδια, που έχουν παλτουδιάσει τους μετόχους. Μάλλον θα σκέφτονται πως οι ζημιές δεν μπορεί να έχουν «μαγειρευτεί».

 • Τι να πούμε και εμείς!! Αυτή βέβαια, είναι και η ομορφιά των αγορών. Κάτι που σε εμάς μπορεί να φαίνεται ακριβό για άλλους είναι τσάμπα.

3. ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: Από 35 εκατ. μέχρι 100 εκατ. ευρώ

!ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Και 112 χιλ.τμχ και 4,7% και 2,0000 ευρώ. Το σπουδαιότερον; Χωρίς καμμία διάθεση αδειάσματος, τουναντίον μάλιστα. Στις αγορές να θυμάστε, ότι δεν χωρούν συναισθηματισμοί. Για το κέρδος αγωνίζονται όλοι τους.

 • Απλά, οι σωστοί χρησιμοποιούν θεμιτά μέσα. Ζυγίζουν καλά τις καταστάσεις, ενημερώνονται από σωστές πηγές και ψυχρά αποφασίζουν με γνώμονα το δικό τους θεμιτό συμφέρον και μόνον. Ολα τα υπόλοιπα είναι απλά… Θεατρινισμοί. Και βέβαια δεν ξεχνούν, ότι τα πάντα ρει.

!ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Κυρία σε όλα της, τυπική στις υποχρεώσεις της, 1500% εντάξει απέναντι στους δανειστές της, με υγιέστατα χρηματοοικονομικά μεγέθη και με δείκτες τους καλύτερους του κλάδου της (leader). Κι όμως με book value 3,6500 ευρώ, διαπραγματεύεται στα 2,1500 και 2,2000 ευρώ.


4. ΜΙΚΡΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: Από 15 εκατ. μέχρι 35 εκατ. ευρώ

!ΓΕΒΚΑ + ΡΕΒΟΙΛ- απάντηση: Θα επανέλθουμε ευθύς ως δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα 6μηνου τους. Η 1η δημοσιεύει αύριο.

5. ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: Μέχρι 15 εκατ. ευρώ

!ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΙΚΑΣ: Από τις μικρές κατασκευαστικές έχει την καλύτερη κερδοφορία. Και φυσικά το καλύτερο p/e. Και με τις μεγάλες να τις συγκρίνεις καλύτερα τα πάει αυτή. Επομένως τα 13,5 εκατ. ευρώ αποτίμηση, μπορεί να είναι και λίγα. Θα περιμένουμε όμως να δούμε το εξάμηνο. Είδαμε σήμερα τις αναφορές για το ανεκτέλεστο.

!ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Κάποια στιγμή θα σταματήσουν τα…καραγκιοζιλίκια στο ταμπλό! Αν είναι ποτέ δυνατόν να αποτιμάται σε 5,7 εκατ. + την ΑΜΚ των 3 εκατ. ευρώ… Εκτός κι αν μας παραμυθιάζουν, πράγμα το οποίο προσωπικά αποκλείουμε.

!ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ – απάντηση:  Δεν έχετε δίκηο, γράψαμε σχετικά στις 2/9/2021@ 0,2180 ευρώ – “Αν βρούν, είπαμε αν βρουν, στρατηγικό επενδυτή τότε δεν χρειάζεται να σας γράψουμε. Είπαμε, αν βρουν… Οχι, ότι θα είναι δύσκολο να βρουν πάντως”.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (ακούραστος) και το… Παρουσιολόγιο του

 • ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΕΣΤΑΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΗΛΗ του για το ΧΑ και τις Αγορές στο euro2day.gr, λίγα λεπτά μετά το κλείσιο της αγοράς…

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, ξαφνικά επιθετικοί αγοραστές στην Ελλάδος (+8,38%, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και κλείσιμο σε υψηλά 19 μηνών), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η ΑΝΕΚ (+11,51%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Κρι Κρι (+2,14%), σε υψηλά 143 μηνών η Προοδευτική (+20%), προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά για την ΞΥΛΚ (+3,57%), ενώ σε υψηλό μήνα έκλεισε η ΦΒΜΕΖΖ (+6,44%).

Αύξησαν συναλλαγές οι Ιντρακάτ (+4,64%), Έλαστρον (+1,88%) και Premia (+2%), μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Epsilon Net (+5,04%), μετά από τρεις πτωτικές η Ιντεάλ (+3,42%), θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Mermeren (+1,92%), Fieratex (+4,18%), Κορδέλλου (+0,64%), Λούλη (+2,27%), Λανακάμ (+6,56%), ΣΙΔΜΑ (+6,78%), Εβροφάρμα (+2,75%), Σπύρου (+19,32%), Χαϊδεμένος (+5,15%) και Παϊρης (+1,77%), ενώ σε υψηλά 18 μηνών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η Τεχν. Ολυμπιακή (+4,71%).

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για AS Company (-0,92%), Space (-2,95%),  Performance (-0,34%) και BriQ (-0,47%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για Attica Group (-1,46%), παρουσία πωλητή σε Τρ. Αττικής (-4,92%), Μοτοδυναμική (-1,32%) και Λύκο (-1,96%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Intralot (-3,51%), Frigoglass (-1%), Quest (-0,40%), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 6/9 για την Profile (0%) και στις 7/9 για τον Ικτίνο (-1,69%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν τα Πλ. Κρήτης (+2,26%).

και το… Χαρακολόγιο του

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25, που σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΤΕΝΕΡΓ (+1,52%). Για να κινηθεί ψηλότερα η μετοχή, πρέπει να αφήσει πίσω της την ζώνη 11,90 – 12,50, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 13,08 ευρώ. Η όποια διόρθωση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 11,40 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Αντίθετα, ο μοναδικός τίτλος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός του Ελλάκτωρα (-2,03%), συνεχίζοντας την πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,58 ευρώ (κλείσιμο 30/8). Προσοχή, καθώς επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 1,40 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), μπορεί να ανοίξει “την καταπακτή” προς τα 1,386 και 1,193 ευρώ. Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 1,60 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

ΣΧΟΛΙΑ

ΦΡΙΓΟ: Εκτιμούμε ότι θα την βγάλουν από την ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ, εντός του προσεχούς 6μήνου. Οχι πάντως πριν το 2022. Το πως, το γνωρίζουν καλύτερα οι ίδιοι (από τον Κατάσκοπο).

 • ΣΣ μ/μ: Εδώ δεν θα συμφωνήσουμε με τον Κατάσκοπο της στήλης. Η τιμή μπορεί να πάει όπου την θέλουν, αλλά για να βγει από την Επιτήρηση θα χρειασθούν πολλά καρβέλια, πάρα πολλά.

ΙΝΤΕΚ: Αντε πιάστε τον, χαρτί θα κόβει και θα εξαγοράζει… Δικό μας χαρτί από το ένα ευρώ… Και δεν πέρασε πολύ καιρός, ούτε καν 15μηνο…


PREMIA – απάντηση: Αρέσκεται στο να αιφνιδιάζει, αφού σου βγάλει την πίστη ανάποδα προηγουμένως… Την έχει την κίνηση μέχρι τα 1,7000 – 1,7500 ευρώ τουλάχιστον και μάλιστα βραχυπρόθεσμα. Συσσωρεύει δυνάμεις μεταξύ των 1,5000 με 1,5800 ευρώ εδώ και αρκετές εβδομάδες (8 τον αριθμό)


ΠΡΕΜΙΑ(Ι): Συγκριτικά με άλλες του κλάδου έχει καλύτερες προοπτικές κυρίως λόγω των 2 μεγαλομετόχων που έχουν τεράστια οικονομική επιφάνεια. Σίγουρη τοποθέτηση, γιατί δεν έχει άξιον λόγου downside risk.


ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ


Κοντά στα χαμηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, παρά το ανοδικό ξεκίνημα μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Αύγουστο λιγότερο από το αναμενόμενο.

Την επενδυτική προσοχή μονοπώλησαν σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν πότε θα ξεκινήσει η αμερικανική Federal Reserve να αποσύρει τη νομισματική τόνωση που δρομολόγησε για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Αύγουστο με ρυθμό χαμηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών, σε μια ένδειξη ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές έχουν αρχίσει να φθίνουν. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ο Δείκτης Τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 5,3% σε ετήσια βάση, μετά την αύξηση κατά 5,4% που κατέγραψε τον Ιούλιο. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 4% σε ετήσια βάση, μετά την άνοδο κατά 4,3% τον Ιούλιο.

Σε μηνιαία βάση ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% μετά την άνοδο κατά 0,5% τον Ιούλιο, ενώ εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ενισχύθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οπότε σημείωσε άνοδο κατά 0,3%. Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση από τον Φεβρουάριο.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,4% και του δομικού δείκτη 0,3% σε μηνιαία βάση.

Αν και η τελευταία μέτρηση παραμένει αυξημένη, κάποια σημάδια ότι ο πληθωρισμός κορυφώθηκε και έχει αρχίσει να επιβραδύνει θα μπορούσαν να δώσουν στην αμερικανική Federal Reserve τα περιθώρια ώστε να καθυστερήσει τον περιορισμό των αγορών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εν μέσω και των κλυδωνισμών που συνεχίζει να προκαλεί η ραγδαία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν αποκλείεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές των ομολόγων στην συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την επόμενη εβδομάδα.
Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 292,06 μονάδες ή -0,84% στις 34.577,57 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 25,68 μονάδες ή -0,57% στις 4.443,05 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 67,82 μονάδες ή -0,45% και έκλεισε στις 15.037,76 μονάδες με τον τεχνολογικό δείκτη να συμπληρώνει πέντε διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόλις τρεις έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 27 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Microsoft με κέρδη 2,80 δολ. ή σε ποσοστό 0,94% στα 299,79 δολ. και ακολούθησε η Salesforce.com με άνοδο 0,10% στα 254,37 δολ. και η Coca-Cola στα 55,69 δολ. με άνοδο 0,07%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Walgreens Boots Alliance (-1,95%), η Caterpillar (-1,88%) και η Chevron (-1,81%).

Το κλίμα στην αμερικανική αγορά επιβαρύνει και η διαφαινόμενη αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν την αύξηση του συντελεστή στο 26,5% από 21% αν επικρατήσει η πρόταση των Δημοκρατικών.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, η Ένωση Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης αισιοδοξίας για τις μικρές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,4 μονάδες τον Αύγουστο στις 100,1 μονάδες.

Οι επιχειρηματίες εμφανίστηκαν κάπως πιο αισιόδοξοι για την οικονομία, αν και ανέφεραν ότι οι ελλείψεις στο προσωπικό και τις εφοδιαστικές αλυσίδες πλήττουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο κολοσσός του λογισμικού Oracle Corp. χάνει πάνω από 3% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο χρήσης.

Ειδικότερα, η Oracle ανακοίνωσε κέρδη 2,46 δισ. δολ. ή 86 cents ανά μετοχή για το πρώτο τρίμηνο χρήσης σε σύγκριση με 2,25 δισ. δολ. ή 72 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Σε προσαρμοσμένη βάση τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 1,03 δολ. ανά μετοχή από 93 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 9,73 δισ. δολ. από 9,37 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 97 cents ανά μετοχή με έσοδα 9,76 δισ. δολ.

 


Με οριακά κέρδη έκλεισε το πετρέλαιο την Τρίτη, παραμένοντας σε επαφή με τα υψηλά έξι εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την πορεία της τροπικής καταιγίδας Νίκολας στον Κόλπο του Μεξικού λίγο μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Άιντα από την περιοχή.

Ο αντίκτυπος της καταιγίδας, που αναβαθμίστηκε σε τυφώνα κατηγορίας 1 καθώς έφθανε στις ακτές των ΗΠΑ, ήταν τελικά πολύ μικρότερος από το αναμενόμενο. Ωστόσο η παραγωγή στην περιοχή δεν έχει ακόμα ανακάμψει μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Άιντα.

Πάνω από το 39% της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού δεν έχει ακόμα επανέλθει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής υπηρεσίας Ασφάλειας και Προστασίας Περιβάλλοντος.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου πρόσθεσε 1 cent και έκλεισε στα 70,46 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Αυγούστου.

Το Brent Νοεμβρίου σκαρφάλωσε 9 cents ή 0,1% στα 73,60 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιουλίου.

Άνοδο 0,6% σημείωσε το συμβόλαιο Οκτωβρίου του φυσικού αερίου και έκλεισε στα 5,26 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες. Το συμβόλαιο κέρδισε έδαφος για τέταρτη φορά στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις και είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2014.


Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης ο χρυσός, βρίσκοντας στήριξη στην αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό που έδειξαν βραδύτερη των εκτιμήσεων αύξηση των τιμών τον Αύγουστο.

 • κατρακύλα 5% για το παλλάδιο

Ειδικότερα, ο δείκτη τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, μετά την άνοδο του Ιουλίου κατά 0,5%. Αυτή ήταν η μικρότερη άνοδος τους τελευταίους επτά μήνες. Παράλληλα, οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ έκαναν λόγο για αύξηση του δείκτη κατά 0,4% τον Αύγουστο.

 • Τα στοιχεία άμβλυναν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Federal Reserve να σπεύσει τους επόμενους μήνες να ξεκινήσει να περιορίζει τις αγορές των ομολόγων που πραγματοποιεί για την τόνωση της ανάπτυξης.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου πρόσθεσε 12,70 δολ. ή 0,7%, και έκλεισε στα 1.807,10 δολ. ανά ουγγιά. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Σεπτεμβρίου. Την ίδια στιγμή ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot υποχώρησε έως 0,3% στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Κέρδη σημείωσε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να ενισχύεται 0,4% στα 23,89 δολ. ανά ουγγιά. Ο χαλκός του ίδιου μήνα ακολούθησε αντίθετη πορεία και έκλεισε με πτώση 1,1% στα 4,32 δολ. η λίβρα.

 • Το παλλάδιο στο μεταξύ, κατρακύλησε 5%, συμπληρώνοντας έξι διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις και κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020 καθώς οι διαταραχές που γνωρίζει η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία λόγω της πανδημίας έχουν πλήξει το πολύτιμο μέταλλο.

Πιο αναλυτικά, το παλλάδιο Δεκεμβρίου έχασε 104,20 δολ. ή 5% και έκλεισε στα 1.975,60 δολ. ανά ουγγιά. Το παλλάδιο χάνει σχεδόν 34% από την κορυφή του περασμένου Μαΐου. Τέλος, η πλατίνα Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 18,80 δολ. ή 2% στα 938,70 δολ. ανά ουγγιά.


Με μικρές μεταβολές και μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την επενδυτική προσοχή να στρέφεται σήμερα στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός σημείωσε και νέο άλμα τον Αύγουστο, ωστόσο ήταν χαμηλότερος των εκτιμήσεων. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% από τον προηγούμενο μήνα, με την ετήσια άνοδο να φτάνει το 5,3%, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για μηνιαία άνοδο 0,4% και ετήσια άνοδο 5,4% σε δημοσκόπηση αναλυτών.

Τα στοιχεία έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να κορυφώθηκε τους προηγούμενους μήνες και να έχει αρχίσει πλέον να επιβραδύνει, αν και θα μπορούσε να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% για κάποιο διάστημα λόγω και των προβλημάτων στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων στον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει την αμερικανική Federal Reserve να καθυστερήσει λίγο την ανακοίνωση της μείωσης της νομισματικής τόνωσης, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,01% στις 467,65 μονάδες, με τον δείκτη βασικών πόρων να χάνει 1,9% και τις τράπεζες να υποχωρούν 1,1%.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε μικρά κέρδη 0,1% στις 15.722,99 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,4% στις 6.652,97 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,5% στις 7.034,06 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε σε ποσοστό 0,4%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, εταιρείες του κλάδου πολυτελών ειδών όπως οι LVMH, Kering, Richemont και Burberry υποχώρησαν από 1,9% εώς 3%, καθώς εντείνονται και πάλι οι ανησυχίες για την εξάπλωση της COVID-19 στην Κίνα.ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.