Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (9.9.2021)

 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 0,86 +1,19
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0,26 +0,59
ΙΣΠΑΝΙΑ 0,36 +0,69
ΙΤΑΛΙΑ 0,76 +1,09

***

Μην υποτιμάτε ποτέ τη δύναμη που έχει μια ορμητική τάση. Είτε πάνω πάει, είτε κάτω. Μόλις το μεγάλο κύμα είναι σε κίνηση, θα συνεχίσει να προχωρά πολύ περισσότερο από ό,τι οι περισσότεροι αναμένουν. Η τιμή είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία. Προσαρμοστείτε σε αυτή, μην την πολεμάτε.

Η τοποθέτηση περισσότερου κεφαλαίου σε μια ήδη χαμένη θέση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τερματίσετε την επαγγελματική σας καριέρα και το επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο. Δουλέψτε σκληρά. Δουλέψτε έξυπνα. Και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά αν θέλετε να κάνετε επάγγελμα το χρηματιστηριακό “trading”.

Να περιβάλλεσαι από θετικούς ανθρώπους. Όσοι έχουν μίσος και κουτοπονηριά μέσα τους, μισούν για ένα και μόνο λόγο…. ΧΑΝΟΥΝ. Καθαρό και απλό. Οι θετικοί άνθρωποι κερδίζουν περπατώντας στο σωστό δρόμο για τη νίκη.


ΕΚΗΒΟΛΟΣ (κατά κόσμον Μιχάλης Γελαντάλις): Εδώ ολόκληρο τεκμηριωμένο πλαίσιο προτάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (για την αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς) έχει υποβληθεί από τον Νοέμβριο του 2020 στους αρμοδίους της πλατείας Συντάγματος. Σχεδόν 10 μήνες μετά και… σιγή ασυρμάτου. Τι ψάχνω, θα μου πείτε, εάν λ.χ. η Mytilineos κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά «αντιστοιχεί» με τις μίζερες 900 μονάδες του Γενικού Δείκτη; Με την καλημέρα μου, αν και για… καληνύχτες είμαστε.

 • MORGAN STANLEY– ΕΚΘΕΣΗ για 3 συστημικές: Οι τιμές – στόχοι είναι 1,07 ευρώ για τη Eurobank, 1,40 ευρώ για την Alpha Bank και 1,52 ευρώ για την Πειραιώς.

EUROXX: Νέα, υψηλότερη τιμή – στόχο για τη μετοχή της TITC στα 23,7000, από 18,7000 ευρώ και διατηρεί την σύσταση “overweight”.

 • ΟΠΑΠ + ΚΟΥΕΣ + OTOΕΛ: Αργότερα, στο νο.2,  σχόλια και εκτιμήσεις, συμπεράσματα από τον μέτρ του είδους Μάνο Χατζηδάκη. Αλλά και κάτι που χρωστάμε για την ΒΙΟΧΑΛΚΟ…

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Σε λίγες ώρες τα σπουδαία.

 

@12:15

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Μικρή υποχώρηση πραγματοποιήθηκε χθες για τον ΓΔΧΑ, ενώ στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι βασικοί διεθνείς μετοχικοί δείκτες με εξαίρεση τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Θετικά ήταν τα νέα χθες από την μέτρηση του εγχώριου ΑΕΠ Β΄τριμήνου το οποίο αυξήθηκε κατά 3,4% σε τριμηνιαία βάση και κατά 16,2% σε ετήσια βάση  (εποχική διόρθωση).

 • Από την άλλη, η απόδοση του 10ετούς έχει σκαρφαλώσει περισσότερο από 30μβ τον τελευταίο μήνα και διαμορφώνεται στο 0,87%(mid ytm). Παρόλο που αυτό δεν βοηθά τις αποτιμήσεις των μετοχών, η εν λόγω μέτρηση του ρίσκου χώρας εκτιμούμε ότι δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα όσο φυσικά παραμένει χαμηλότερα από τα επίπεδα του 1,20%.

Κρίσιμο επίπεδο για τον ΓΔΧΑ, βραχυπρόθεσμα, παραμένει η περιοχή των 900 μονάδων, ενώ πιθανή είναι η αύξηση της μεταβλητότητας τις επόμενες μέρες. Σήμερα, μετά την συνεδρίαση αναμένουμε τα εταιρικά αποτελέσματα β΄τριμήνου των ΟΠΑΠ και QUEST.

@12:20

ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΕΤΟΧΕΣ και όχι δείκτες… Τους δείκτες τους αφήνουμε στους παικταράδες και στους χαρακόβιους, στα αρρωστάκια δηλαδή του καθημερινού τζόγου. Την τεχνική ανάλυση όμως προκειμένου περί μετοχών την έχουμε σαν ένα μικρό “Ευαγγέλιο”. Απαραίτητο εργαλείο για τους μεσοπρόθεσμα κινούμενους στον χώρο του Χ.Α (3 με 6 μήνες).

@12:30

Η ΕΠΣΙΛ έχει αποτίμηση 169,5 εκατ. ευρώ και η ΕΝΤΕΡ 147 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές αυτές τοποθετούνται Funds που διαπιστώνουν ότι είναι πολύ φθηνότερες συγκριτικά με αντίστοιχες που διαπραγματεύονται στην Wall Street, οι οποίες μάλιστα και χρωστάνε μεγάλα ποσά και δεν ξέρουν αν θα βγάλουν ποτέ τους κέρδη. Και μάλιστα αυτά τα Funds τοποθετούν σε ΕΠΣΙΛ και ΕΝΤΕΡ ποσά που αντιστοιχούν σε ένα απειροελάχιστο ποσοστό  επί των κεφαλαίων τους.

Η ΠΕΡΦ που αποτιμάται σε… 55,5 εκατ. ευρώ (γέλια…), δεν αποκλείεται πριν το split να βρεθεί και στα 18,00 ευρώ που θα γίνουν μετά το split 6,00 ευρώ ανά μετοχή και που θα της δίνουν μία κ/φση περί τα 70,5 εκατ. ευρώ. Φυσικά τα πάντα ρει, πόσο μάλλον σε μία χρηματιστηριακή αγορά. Αλλά η μετοχή ήδη πρέπει να έχει περάσει στο ραντάρ των προαναφερθέντων funds που γνωρίζουν πολύ καλά ότι τοποθετούνται σε μία παρθένα αγορά.
 • Για το τι θα επακολουθήσει (και) εδώ, σαν… μπούσουλα έχουμε τις άλλες δύο, πρώην κι αυτές της ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ και οι οποίες πρωτοπαρουσιάστηκαν από τον μ/μ και τον Ηλία Ζαχαράκη κυριολεκτικά στον πάτο τους, με κ/φσεις κάτω των 10 εκατ. ευρώ(!!) Χωρίς κανείς, παρά ελάχιστοι ιδιώτες, να τους δίνει σημασία.

@12:55

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Μερικοί δεν κατάλαβαν το green light που δόθηκε και ανάπνευσε η μετοχή που επί 3,5 εβδομάδες δεν έλεγε να ξεκολλήσει από τα 0,7500 (μ.ο) μετά την σχετική ανάρτηση μας. Ή να έχεις πιστούς ή να μην έχεις.
 • ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Αύριο το πρωί τα σπουδαία, πριν το άνοιγμα. Πάλι θα τρέχουμε… Ομως, να έχουμε υπόψη  ότι μπορεί κι αυτή την φορά η μετοχή να κινηθεί ετεροχρονισμένα. Δεν μοιράζει χρήμα στους 48ωρους. Πρέπει να κάτσεις, για να τα πάρεις. Μαζί τους από τα 1,2500 και λίγο μετά από τα 1,6500 ευρώ.

@16:20

UNIBIOS (ΒΙΟΣΚ):

Δεν παίζει σημασία στη δική της περίπτωση τι αποτελέσματα έχει στο 6μηνο ή στο 2021. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία εταιρεία που είναι μια από τις λίγες εισηγμένες εταιρείες, για να μην πούμε η μοναδική, που μπορεί υπό την ιδιότητά της ως πρωτοπόρος στην επεξεργασία νερού να αδράξει σημαντικά κονδύλια από τα γιγάντια πακέτα που θα κατευθυνθούν παγκοσμίως στην επόμενη πενταετία τόσο προς την πράσινη οικονομία όσο και προς την κλιματική αλλαγή, που δυστυχώς αρχίζει και δείχνει όλο και περισσότερο την επικινδυνότητά της.

 • Η συγκεκριμένη εταιρεία λόγω και της μικρής κεφαλαιοποίησής της, καθώς βρίσκεται ακόμα κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ, με την επιτυχή ανάληψη και πραγματοποίηση σημαντικών διεθνών έργων πολλαπλάσιας δυναμικότητας και αξίας από εκείνα που μας έχει μέχρι τώρα συνηθίσει, μπορεί να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για υπερδιπλάσιες κεφαλαιοποιήσεις που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί πριν από κάμποσους μήνες.

Επίσης υπάρχει και άλλο ένα στοιχείο που μπορεί να αλλάξει άρδην τα μέχρι τώρα οικονομικά δεδομένα της.  Ο χώρος στον οποίο κινείται είναι διεθνώς αρκετά κατακερματισμένος σε μικρότερες εταιρείες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί με τη σωστή επιλογή και  εξαγορά  δύο  ή τριών εταιρειών να αποκτήσει ως παίκτης παγκόσμιας εμβέλειας ένα τέτοιο  “εκτόπισμα” που δύσκολα θα μπορούσε να ξεφύγει από το μάτι των μεγάλων θεσμικών οίκων του εξωτερικού.

UNIBIOS (ΒΙΟΣΚ): Εκείνο που μας έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση είναι η υψηλή επιστημονική κατάρτηση της διοίκησης και του προσωπικού της, που δύσκολα μπορεί να συναντήσει κανείς αλλού. Πάντα αναλογικά και συγκριτικά…

@16:25

BIOXAΛΚΟ: Στη πρώτη γραμμή τερματικής δραστηριότητας από τον FTSE25 για τον μ/μ για ένα σωρό λόγους. Το βράδυ, περιληπτικά το γιατί… Μεγάλες προοπτικές λόγω χαμηλής κ/φσης.
ΠΕΡΦ: Παιδιά, αν ήταν να δημοσιεύαμε τις επιστολές σας, ζήτω που… καήκαμε. Σπάνια βάζουμε, άλλωστε, πολύ σπάνια.
ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Σπάνε πλάκα με τους αμφισβητίες τους…
ΑΛΜΥ, ΔΟΜΙΚ, ΣΕΝΤΡ: Καλπάζουν…
ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ – απάντηση: Ξαφνικά θα γίνει το μπαμ, προς το 3άρι. Σαν πρώτη στάση… Αλλωστε στα 3,0000 ευρώ η αποτίμηση θα γράφει … 9,15 εκατ. ευρώ μαζί με τα 3 εκατ. της πρόσφατης ΑΜΚ – Αστεία πράγματα δηλαδή.
ΦΡΙΓΟ – απάντηση: Οταν το θελήσουν, θα γράψει άλλα νούμερα. Υπομονή…

 • LAMDA DEVELΟPMENT

EXOYME βαρεθεί, έχουμε κουραστεί να διαβάζουμε όλο τα ίδια και τα ίδια. Συμπληρώσαμε μία ολόκληρη δωδεκαετία και ακόμη στα χαρτιά είναι όλα. Μεγάλες κουβέντες, μεγάλα λόγια, συνεχείς εξαγγελίες και από… τηγανίτα τίποτα.

 • Φανταστείτε τώρα πως αισθάνονται όλοι οι επενδυτές που έχουν πληρώσει εδώ και δύο-τρία χρόνια 7,00 και 8,00 και βάλε ευρώ αλλά η τιμή δεν λέει να ξεκολλήσει από τα 8,00. Την στιγμή που πολλές δεκάδες μετοχές έχουν χορτάσει με τις αποδόσεις τους τους δικούς τους. Από που να αρχίσει και που να τελειώσει άλλωστε κανείς; (ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ κλπ κλπ)

Βέβαια, όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει την αγορά, να την παρακολουθεί από κοντά τοποθετεί ένα μέρος του κεφαλαίου του προσδοκώντας σε μία καλή απόδοση και εν πάσει περιπτώσει αρκετά καλύτερη από τα καταθετικά προϊόντα. Ομως, ο ενεργητικός επενδυτής τι μπορεί να περιμένει δεσμεύοντας τα κεφάλαια του στην μετοχή της Lamda Development;

ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΛΟΙΠΟΝ το… Ελληνικό είχε την τιμητική του. Μας φλόμωσαν στα δημοσιεύματα και τους πανηγυρικούς τίτλους. Και να και τούτο και να και κείνο. Απέξω τα έχουμε μάθει…

 • ΝΑ και ένα μικρό χθεσινό απόσπασμα… 
 • Το Ελληνικό σε «αριθμούς»

Επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περισσότερες από 75.000 θέσεις εργασίας στο σύνολό της.

Συνολική έκταση αξιοποίησης 6.200.000 τ.μ., που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο σημείο αναφοράς, έναν νέο προορισμό για την πόλη της Αθήνας περιλαμβάνοντας πλήθος τοποσήμων.

Δημιουργία του μεγαλύτερου πάρκου στην Ευρώπη, το οποίο θα είναι ανοιχτό στο κοινό με μέγεθος μεγαλύτερο των 2.000.000 τ.μ.

Θα αποτελέσει τον πυρήνα της σύνδεσης του θαλάσσιου μετώπου με τον ορεινό όγκο του Υμηττού και έναν σημαντικότατο και αναγκαίο πνεύμονα πρασίνου για τον αστικό ιστό της Αθήνας.

Δημιουργία δικτύου 50 χιλιομέτρων για πεζούς και ποδηλάτες.

Προσέλκυση 1 εκατ. επισκεπτών σε ετήσια βάση.

Δημιουργία 600.000 τ.μ. κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και ανοικτών χώρων.

Συμβολή στην ενίσχυση κατά 2,4% του ΑΕΠ μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσής του.

Τα φορολογικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, κατά την 25ετή επενδυτική δραστηριότητα του έργου (κατασκευή και λειτουργία), θα ξεπεράσουν τα 14 δισ. ευρώ, σε φόρους εισοδήματος, εταιρικούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους ακινήτων και ΦΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (ακούραστος) και το… Παρουσιολόγιο του

 • ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΕΣΤΑΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΗΛΗ του για το ΧΑ και τις Αγορές στο euro2day.gr, λίγα λεπτά μετά το κλείσιο της αγοράς…

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, θετική, τεχνικά, ένδειξη για τον Τζιρακιάν (+2,64%) το σημερινό κλείσιμο πάνω από τα 2,71 ευρώ, θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Ιντερτέκ (+7,21%), Moda Bagno (+5,13%), Μινέρβα (+5,08%), Κτήμα Λαζαρίδη (+3,13%), Κεπενού (+2,40%), Λανακάμ (+2,40%) και Ίλυδα (+4,46%)

 • Αξιοπρόσεκτο “bid” στα 2,38 ευρώ για την Ιντρακάτ (+6,19%), θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 0,35 ευρώ για να αλλάξει επίπεδο η Q&R (+5,16%), ενώ σε νέα υψηλά 253 μηνών ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα Πλ. Θράκης (+3,82%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Ιντεάλ (+4,05%), αύξησαν συναλλαγές Ιντρακόμ (+6,61%), ΑλουμύλΑΛΜΥ +4,29% (+4,29%) και Σπύρου (-4,51%), προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά η RealCons (+6,24%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις από την Byte (+3,40%)

 • Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την MIG (-3,61%), σε χαμηλά 31 μηνών η Τρ. Αττικής (-4,67%), ενώ και πάλι το ταμπλό έδειξε ότι κάποιοι έχουν αρχίσει να προσέχουν την Δομική Κρήτης (+7,41%). Το κλείσιμο υψηλότερα των 0,85 ευρώ, αφήνει σημαντικά ανοδικά περιθώρια.

Επιστροφή αγοραστών σε Centric (+4,40%), Unibios (+3,21%), Κέκροπα (+2,18%) και Λούλη (+3,08%), παρουσία πωλητή σε Ακρίτα (-9,09%), Doppler (-5%), Mevaco (-3,85%), Frigoglass (-3,83%), CPI (-2,38%), Κυριακούλη (-2,92%) και ΑΝΕΚ (-3,76%)

 • Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Προοδευτική (-1,33%), Epsilon Net (-2,77%) και Entersoft (-2,65%), ενώ συνεχίζει να εντυπωσιάζει η συμπεριφορά της Performance (+13,15%), που πρόσθεσε στα “κατορθώματά της”, ένα ακόμα ιστορικό υψηλό.

και το… Χαρακολόγιο του

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση, ήλθε απλά να επιβεβαιώσει την επίδειξη αδυναμίας των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, με μόνη θετική ένδειξη την αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας. Παραμένει ερωτηματικό, τι συμπεριφορά θα επιδείξει το Χ.Α., αν συνεχιστεί το επιφυλακτικό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές, με το πλέον αισιόδοξο σενάριο να θέλει την συνέχιση του ενδιαφέροντος, για μεμονωμένους τίτλους, ανεξάρτητα κεφαλαιοποιήσεων.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΔΕΗ (-1,90%) συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και επιστρέφοντας σε κλεισίματα χαμηλότερα των 10,00 ευρώ, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την ισχυρή αντίσταση στα 10,24 ευρώ. Το κλείσιμο χαμηλότερα των 9,84 ευρώ, έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 10,26 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 9,72 (gap) και 8,86 – 8,75 ευρώ. Σε περίπτωση θετικής έκπληξης και κλεισίματος υψηλότερα των 10,26, ανοίγει ο δρόμος για κίνηση προς τα 11,00 ευρώ.

Το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 31/8 για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-1,13%), που σημαίνει ότι μέσα στον τρέχοντα μήνα, δεν έχει “δει” θετική ημερήσια μεταβολή (5 πτωτικές και 1 αμετάβλητη συνεδρίαση). Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 5,21 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 5,00 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 9,86 ευρώ (κλείσιμο 1/9), ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,72%) ενώ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Αν η υποχώρηση επεκταθεί χαμηλότερα των 9,51 ευρώ, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 9,21 (ημερήσιο “stop long”) και 9,00 ευρώ. Ανυπέρβλητο εμπόδιο δείχνει η ζώνη αντίστασης στα 10,95 – 11,25 ευρώ.

Απέφυγε τις τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο “μπαλαντέρ” της Αγοράς,η μετοχή της ΕΕΕ (+1,29%), κάνοντας την έκπληξη στις τελικές δημοπρασίες και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας. Απαιτείται ανακατάληψη των 30,95 ευρώ, προκειμένου ο τίτλος να ελπίζει σε κίνηση προς τα 31,48 (ημερήσιο “stop short”) και 32,90 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 29,88 και 28,58 ευρώ.

Για τον Γενικό Δείκτη@905,48 παραμένουν οι πρώτες αντιστάσεις στις 930, 949 – 950 και 1013 μονάδες. Αν χαθούν οι πρώτες στηρίξεις στις 903 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 895, τα περιθώρια διόρθωσης εξαντλούνται στις 884 και 878 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Για τον FTSE25@2176,56, η πρώτη αντίσταση στις 2234 και η αμέσως επόμενη στις 2240. Κλείσιμο υψηλότερα των 2240 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 2300 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 2164 – 2154, 2121 και 2100 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι χρηματιστηριακοί δείκτες Dow Jones και ο S&P 500 καθώς οι επενδυτές επανεκτίμησαν τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Και ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 68,93 μονάδων (-0,2%), στις 35.031,07 μονάδες και ο δείκτης S&P 500, πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με μείωση 5,96 μονάδων (-0,13%), στις 4.514,07 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, παρουσίασε υποχώρηση 87,69 μονάδων (-0,57%) και έκλεισε στις 15.286,64 μονάδες.


 • Ο μέσος όρος των 30 μετοχών έκλεισε στο «κόκκινο» για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συναλλαγών. Την Τρίτη, ο Dow έπεσε πάνω από 260 μονάδες, προσθέτοντας στις απώλειες της Παρασκευής μετά από μια απογοητευτική αναφορά θέσεων εργασίας για τον Αύγουστο, ενώ οι προοπτικές του Σεπτεμβρίου παραμένουν «θολές» εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού.


Οι μετοχές της Coinbase μειώθηκαν περισσότερο από 3,2% μετά την ειδοποίηση που έλαβε για ενδεχόμενη ενέργεια επιβολής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι μετοχές της Coupa Software μειώθηκαν κατά 4,22% παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα.

 • «Βλέπουμε έναν ανώμαλο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο καθώς τελειώνουν τα τελευταία στάδια μιας μεσαίας περιόδου μετάβασης», ανέφερε σε σημείωμά του ο επικεφαλής στρατηγικός των Morgan Stanley, cross-asset Andrew Sheets. «Οι επόμενοι δύο μήνες ενέχουν έναν τεράστιο κίνδυνο για την ανάπτυξη, την πολιτική και τη νομοθετική ατζέντα».

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, John Williams, δήλωσε ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ δεν έχει σημειώσει ακόμη την «ουσιαστική» πρόοδο που απαιτείται προτού η Federal Reserve ξεκινήσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων.

 • «Έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος προς τη μέγιστη απασχόληση, αλλά θα ήθελα να δω περαιτέρω βελτίωση προτού δηλώσω ότι ο στόχος της ουσιαστικής περαιτέρω προόδου έχει εκπληρωθεί», δήλωσε ο Williams, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του προς τους φοιτητές του Πανεπιστημίου St. Lawrence.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εάν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται όπως ο ίδιος αναμένει, τότε θα ήταν σκόπιμο να ξεκινήσει η μείωση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων από φέτος.

 • Την Τετάρτη, το Υπουργείο Εργασίας δημοσίευσε την Έρευνα για τα Ανοίγματα Εργασίας και τον Κύκλο Εργασιών, η οποία έδειξε ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν στα 10,9 εκατομμύρια – ρεκόρ τον Ιούλιο. Οι θέσεις εργασίας ξεπέρασαν τον αριθμό των ανέργων κατά περισσότερο από 2 εκατομμύρια τον Ιούλιο, καθώς οι εταιρείες αγωνίστηκαν να καλύψουν τον αριθμό των κενών θέσεων.

Σε ανοδική τροχιά επέστρεψε το πετρέλαιο την Τετάρτη, γράφοντας κέρδη άνω του 1%, ενώ στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 έκλεισε το φυσικό αέριο, εν μέσω της αργής αποκατάστασης της παραγωγικής δραστηριότητας στον Κόλπο του Μεξικού, μετά τις διακοπές που προκάλεσε το πέρασμα του τυφώνα Άιντα. Οι παραγωγοί πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού αγωνίζονται ακόμη να επαναφέρουν την παραγωγή τους σε κανονικούς ρυθμούς εννέα ημέρες αφότου η Άιντα σάρωσε την περιοχή.

 • Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη η παραγωγική ικανότητα των μονάδων που λειτουργούν στον Κόλπο του Μεξικού είχε επανέλθει περίπου στο 20%, με 79 πλατφόρμες εξόρυξης να παραμένουν ανενεργές, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 17,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου έχουν “χαθεί” μέχρι στιγμής από την αγορά. Σημειώνεται ότι ο Κόλπος του Μεξικού παράγει περίπου το 17% της συνολικής αμερικανικής παραγωγής.

Στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου συνέβαλαν και οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, όπου διαδηλωτές φέρεται να εμπόδισαν τις εξαγωγές πετρελαίου στα λιμάνια Es Sider και Ras Lanuf, αν άλλες πηγές αναφέρουν ότι η παραγωγή σε μονάδες που τροφοδοτούν τους τερματικούς σταθμούς δεν επηρεάστηκε. Έτσι, την Τετάρτη, η τιμή του αργού τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο κατά 1,39% και ολοκλήρωσε την ημέρα στα 69,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου Brent έκλεισε στα 72,95 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 1,27%.

Ο χρυσός κατέγραψε απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη, καθώς η ενίσχυση στο δολάριο και οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αντιστάθμισαν τα κέρδη του χρυσού, εξαιτίας των εντεινόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού, παράδοσης Δεκεμβρίου απώλεσαν 0,3% στα 1.793,50 δολάρια η ουγγιά.

Οι ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που επηρεάζεται από τη μετάλλαξη Δέλτα κλόνισαν τις μετοχές αυτή την εβδομάδα, αλλά οι ροές σε χρυσό περιορίστηκαν από τις πιο σταθερές αποδόσεις των ομολόγων και την άνοδο του δολαρίου που κατέστησε το ευγενές μέταλλο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

“Τα περιορισμένα κέρδη του χρυσού το 2021 παρά τα χαμηλά επιτόκια και τον υψηλό αποτύπωμα πληθωρισμού δεν προμηνύουν κάτι καλό για τις προοπτικές του και βλέπουμε ότι οι τιμές του χρυσού θα φθάσουν κατά μέσο όρο στα 1.750 δολάρια το 2022, καθώς οι ροές επενδύσεων μειώνονται περαιτέρω”, ανέφεραν αναλυτές της Societe Generale.

Μετά την ανακοίνωση για τους μισθούς εκτός αγροτικού τομέα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, οι έμποροι πολύτιμων μετάλλων θα επικεντρωθούν στην ομιλία του προέδρου της Fed Τζον Γουίλιαμς, ανέφερε η TD Securities σε σημείωμα.

Οι επενδυτές θα έχουν το ένα τους μάτι στραμμένο επίσης σε μια συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη για υποδείξεις σχετικά με το εάν μπορεί να αναβάλει την οικονομική υποστήριξη.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι υποχώρησε 1,2% στα 24,08 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα υποχώρησε 1,9% στα 979,60 δολάρια και το παλλάδιο υποχώρησε 3,1% στα 2.299,68 δολάρια.

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές την Τετάρτη μέσα σε κλίμα επιφυλακτικότητας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την αυριανή συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και με την πανδημία να μην δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης.

 • Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 1,06% στις 467,87 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να ηγείται των απωλειών με πτώση 2,2% καθώς οι περισσότεροι κλάδοι κινήθηκαν στο “κόκκινο”. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 έχασε 1,13% στις 4.177,15 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 1,47% στις 15.610,28 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε 0,75% στις 7.095,53 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 κατέγραψε πτώση 0,85% στις 6.668,89 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 έχασε 0,63% στις 8.838,70 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 25.876,89 μονάδες με πτώση 0,75%.

 • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώνει αύριο Πέμπτη τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής με φόντο την αύξηση των τιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη που έχει οδηγήσει κάποια στελέχη της να ζητήσουν την επαναξιολόγηση της πολιτικής της. Η κεντρική τράπεζα στη συνεδρίαση του Ιουλίου ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να περιμένει ότι οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας (PEPP) το επόμενο τρίμηνο θα διενεργούνται με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι κατά τους πρώτους μήνες του έτους.

Οι επενδυτές περιμένουν πλέον να δουν αν η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θα επιβεβαιώσει αυτή την πολιτική στην συνέντευξη Τύπου που θα δώσει αύριο μετά τις αποφάσεις της τράπεζας ή θα προσαρμόσει τη στάση της σταθεροποιώντας ή ακόμα και μειώνοντας τις αγορές των ομολόγων στο PEPP από τα τρέχοντα επίπεδα των 80 δισ. ευρώ το μήνα.

 • Ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Robert Holzmann, δήλωσε εξάλλου σήμερα ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν από πολλούς καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις ενδεχομένως να αποδειχθούν επίμονες. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πάντως συνεχίζουν να θεωρούν ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού θα είναι κατά κύριο λόγο πρόσκαιρη και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμη βάση παραμένουν υποτονικές.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η μετοχή της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi σημείωσε πτώση άνω του 2% μετά την ανακοίνωση ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της αμερικανικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας Kadmon Holdings Inc έναντι 1,9 δισ. δολ. Μεγάλες απώλειες άνω του 8% κατέγραψε η μετοχή της Siemens Gamesa μετά την υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή από την αμερικανική JPMorgan σε “neutral”.

 • Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές είχαν στο επίκεντρο και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα στις ΗΠΑ, όπου σε νέο ιστορικό υψηλό ανήλθαν οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας ότι η απότομη επιβράδυνση που κατέγραψαν οι προσλήψεις τον προηγούμενο μήνα οφείλεται στην αδυναμία των εργοδοτών να βρουν το κατάλληλο εργατικό δυναμικό.

Ειδικότερα, οι ανοικτές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 749.000 και ανήλθαν στα 10,9 εκατομμύρια κενές θέσεις κατά την τελευταία ημέρα του μήνα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η παρακολούθηση των στοιχείων, τον Δεκέμβριο του 2000, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.