Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (8.9.2021)

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Νέα τιμή – στόχο για τη μετοχή στα €24 (από €13 προηγουμένως) είχαμε από την Επενδυτική Εταιρεία Edison,του Λονδίνου. Η Edison ουσιαστικά επιβεβαιώνει την πρόβλεψη για διπλασιασμό των μεγεθών το 2022 (συγκριτικά με το 2020)

 • Αρα και την απογείωση που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της Εισηγμένης, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης (Ιούνιο) και επαναδιατυπώθηκε στο call των αποτελεσμάτων του εξαμήνου (τέλη Ιουλίου).

ΚΑΙ… ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ επιβεβαιώνει, το υπό του μ/μ γραφέν 24άρι, μόλις είχε πιάσει τον προηγούμενο στόχο του στα 14 ευρώ.


ΓΕΚΤΕΡΝΑ: «ΣΑΡΩΜΑ» στην αγορά των κατασκευών θυμίζουν οι κινήσεις του ομίλου με την ανάληψη σημαντικού μέρους των νέων συμβάσεων που δημοπρατούνται. Μετά λοιπόν την ανακήρυξη του σε προτιμητέο ανάδοχο για το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης που προκηρύχθηκε τα τελευταία χρόνια, την Εγνατία Οδό,πρόκειται να αναλάβει, εκτός απροόπτου, και το έργο για την κατασκευή του προβλήτα διαχείρισης φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι έχει αναλάβει και το βόρειο τμήμα του άξονα Ε65, προϋπολογισμού 442 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ.

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ αναμένεται να ξεκινήσει το σχέδιο για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, ένα έργο της τάξεως του 1 δισ. το οποίο θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την απόσταση ανάμεσα στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον ανταγωνισμό(;)…

 • Η μετοχή της έπιασε το 10άρι που έβλεπε ο μ/μ με την τιμή της πολύ, πολύ χαμηλότερα και το οποίο νούμερο το βλέπει προσεχώς στο 14άρι… Μετά, βλέπουμε.

ΟΑΚ: Η έκρηξη του ΑΕΠ κατά 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, αν μη τι άλλο σηματοδοτεί την εκρηκτική άνοδο της οικονομίας μας.

 • Προφανώς το Χρηματιστήριο στην παρούσα φάση δεν έχει αντιληφθεί την δυναμική αλλά να είσαστε σίγουροι ότι τα επιτελεία των Φαλαινών θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα επανέλθουν τις επόμενες μέρες.  

ΚΑΙ ΑΝ γράφουμε εφέτος επίπεδα ΑΕΠ ίσα με το 2019, το 2022 τι ακριβώς θα καταγράψουμε; Μήπως η χώρα βρίσκεται ήδη σε διαπλανητική έκρηξη ανάπτυξης που ακόμα δεν βλέπουμε γιατί οι παραδοσιακές πηγές ΑΕΠ υπολειτουργούν;


VIBER: Πως μπορώ να γίνω μέλος στην κλειστή ομάδα του mikrometoxos.gr

@10:10

NIKOΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣΣταθεροποιητικά έκλεισε χθες ο ΓΔΧΑ με την συναλλακτική δραστηριότητα να συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ κέρδη καταγράφηκαν στους περισσότερους Ευρωπαϊκούς μετοχικούς δείκτες εν μέσω κλειστής αγοράς στις ΗΠΑ. 

 • Η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση στο εσωτερικό δεν έχει αλλοιωθεί, αν και αναμένουμε μεγαλύτερες διακυμάνσεις όσο πλησιάζουμε προς την εκπνοή των παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου.

Σήμερα θα έχουμε τη μέτρηση του ΑΕΠ β΄ τριμήνου της  χώρας μας, αλλά και εκείνο της Ευρωζώνης (τελική μέτρηση). Υπενθυμίζουμε ότι αναμένονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου για ΟΠΑΠ και Quest αύριο μετά την συνεδρίαση και για τον Σαράντη την Πέμπτη το απόγευμα. Αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί και στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη μετά και τις τελευταίες ενδείξεις για αύξηση του πληθωρισμού.


@10:15

INTRACOM
 
Θα την ξαναπροσέξουν οι traders αν συνεχίσει νότια…


@13:10

ΙΝΤΕΚ: Τεράστια η δύναμη πυρός της σε καύσιμα, που την οδηγούν με όποια ταχύτητα θέλουν.
 • Σε Αγορά,…”Απλά ακολούθα το χρήμα” εξελίσσεται πλέον το Χ.Α.

Οπότε καμία έκπληξη από το σημερινό της +7,50% στα 3,8000 ευρώ, με 80 χιλ. τεμάχια.


@13:25

ΒΡΕΘΗΚΕ προφανώς ο στρατηγικός επενδυτής για την ΚΟΥΑΛ, μετά το σημερινό της +15,5% με συναλλαγές 2,5 εκατ.τεμαχίων. Θεμελιώδη τώρα και…κουραφέξαλα.
 • Στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο ουδείς ασχολείται πλέον με τον δείκτη Ρ/Ε, όλοι μετρούν την αξία κάθε εισηγμένης επιχείρησης με βάση τον πολλαπλασιαστή επί των πωλήσεων!! Τα κέρδη αγνοούνται, ούτε που ξέρουν καν πότε θα βγουν, θα προκύψουν. Ισως και ποτέ. Μην κοιτάτε τις εταιρείες του DOW και του 500άρη. Από εκεί και πέρα, το χάος…
 • Στη δική της περίπτωση μέτρησε ο μελλοντικός της πολλαπλασιαστής επί των πωλήσεων, κάτι που μόνον ο αγοραστής μπορεί να ξέρει εκ του ασφαλούς. Γιατί ο τωρινός είναι σαν να μην υπάρχει…

@14:10

ΕΚΕΙΝΟ πάντως που θα συμβεί προσεχώς στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Κι όμως, θα γίνει…
Μεγάλοι όμιλοι, πολυεθνικοί και μη, προκειμένου να δικαιολογούν μεγαλύτερες αποτιμήσεις είναι υποχρεωμένοι συνεχώς να προχωρούν σε εξαγορές μικροτέρων. Και πλησιάζει η ώρα που θα ενεργοποιηθούν κατά δώθε… Ηδη εξετάζουν διάφορες περιπτώσεις, το γνωρίζουμε πολύ καλά. Μια μπουκιά μπορούν να κάνουν ολόκληρη Jumbo, ολόκληρη ΓΕΚΤΕΡΝΑ κ.λπ.
ΚΑΛΑ για περιπτώσεις όπως π.χ. της ΙΝΤΡΑΚΟΜ λόγω αναξιοποίητης δυναμικής και κρυφών υπεραξιών μπορεί να δούμε τρελά πράγματα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ώρα κρατείστε το όνομα της ALUMIL ΜΥΛΩΝΑΣ, την οποία σύμφωνα με τον Κατάσκοπο του μ/μ ορέγεται μεγάλος εγχώριος όμιλος.
Με παρουσία σε 50 χώρες, στις 5 ηπείρους η ΑΛΜΥ και με κύκλο εργασιών που μπορεί να κτυπήσει απίστευτα νούμερα κάτω από την σκέπη ενός πολύ δυναμικότερου της ομίλου, ασύγκριτα θα ήταν η σωστή λέξη.
ΤΟ καλό με την περίπτωση της είναι ότι οι market makers της ΑΛΜΥ σου βγάζουν κομμάτια χωρίς 2η σκέψη κάτω από τα 2,1000 και προς τα 2,0500 με 2,0000 ευρώ.

@14:35

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ- απάντηση: Εχει κοπάσει η διάθεση ρευστοποιήσεων από insider, εν όψει της ΓΣ  (10/9) αλλά κυρίως λόγω της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων 6μηνου που αν είναι καλύτερα αυτών του 2020 θα οδηγήσουν την τιμή της μετοχής υψηλότερα.
 • ΟΠΩΣ γνωρίζουν οι φίλοι της μετοχής στη χρήση του 2020 η Δομική Κρήτης παρουσίασε σημαντική αύξηση της δραστηριότητας κατά 41,7% επιτυγχάνοντας πωλήσεις 10,2 εκατ. ευρώ έναντι 7,25 εκατ ευρώ του 2019, ενώ τα κέρδη προ φόρων τριπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 1,54 εκατ ευρώ από τα 520 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος στο πρώτο τετράμηνο του 2021 έχει ήδη υπογράψει τέσσερις συμβάσεις για αναλήψεις έργων προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ, ενώ κρατάει από το 2020 ένα “κομπόδεμα” ανεκτέλεστων κατασκευαστικών συμβάσεων ύψους 10,7 εκατ. ευρώ.

 • Το μεγάλο όμως κερδοφόρο “στοίχημα” για τη Δομική Κρήτης, που αναμένεται να παιχτεί έντονα στο ταμπλό, είναι η συμμετοχή της στη κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) 
Το μεγάλο αυτό οδικό έργο με μήκος 300 χιλιομέτρων, που θα ξεκινά από τον Κίσσαμο θα περνά από Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χερσόνησο, Νεάπολη, Άγιο Νικόλαο και θα τερματίζει στη Σητεία, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και θα έχει προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ. 
 • Καταλαβαίνετε ότι έστω και ένα μικρό κομμάτι λόγω εντοπιότητας να αρπάξει από τη τεράστια αυτή κατασκευαστική πίτα η Δομική Κρήτης θα αλλάξει άρδην τα οικονομικά της μεγέθη στην επόμενη διετία.
 • ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ δεν τα θυμούνται:
2020 – Υπερδιπλασιασμός κερδών από 0,42 σε 1 εκατ. ευρώ και +140%.
ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: 10,2 εκατ. από 7,2 εκατ. ευρώ
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΘΑΡΗΣ ΘΕΣΗΣ στα 9 εκατ. ευρώ
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ: Θετικές 0,9 εκατ. από αρνητικές 0,13 εκατ. ευρώ.
EBITDA: 1,9 εκατ. από 1,06 εκατ. και +80%…
ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 5 εκατ. ευρώ
P/E: 12,5 (2020)….
EV/EBITDA: 9….(2020)

@14:50

 • ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (AΠΟΣΤΟΛΟΣ MANΘΟΣ): Διαγραμματικά η μετοχή μετά και την απελευθέρωσή της από την επιτήρηση δείχνει να ταξιδεύει υπό τη καθοδήγηση του επιβλητικού μακροπρόθεσμου ανοδικού στροφέα “U” προς το επίπεδο αντίστασης των 0,88 ευρώ έχοντας κατά νου τον στόχο των 1,40 ευρώ που έχει να τον συναντήσει από τον Γενάρη του 2010.

Για τους διαγραμματικούς τύπους να σημειωθεί ότι το μηνιαίο chart τιμών εμφανίζει την ισχυρή υποψία απαρχής ενός ακόμα μεγαλύτερου ανοδικού στροφέα που μπορεί να σπρώξει τη τιμή της μετοχής προς τα 2,50 ευρώ, αλλά για να μη προτρέχουμε αυτός ο σχηματισμός θα χρειαστεί επιβεβαίωση προς το τέλος του 2021.


@15:00

SPACE 
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΝΟΔΙΚΑ ΤΑ 10,40 ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΑ 12

@15:10

PERFORMANCE 
AΣ είναι αντιεπικοινωνιακοί οι άνθρωποι μέχρις εκεί που δεν παίρνει. Μιλούν οι πράξεις, τα έργα τους, τα επιτεύγματα τους… Εχουν τρελάνει τους πιστούς επενδυτές τους, που ολοένα αυξάνονται και τώρα σκοπεύουν να τους αποτρελάνουν εντελώς. WARNING – Stay calm για να αποφύγετε τα… “εγκεφαλικά”.
MAZI της από τα 2,2000 – 2,4000 ευρώ όταν την παρουσίασε ο μ/μ στους φίλους αναγνώστες του σε μία εποχή που ουδείς γνώριζε την ύπαρξη της. Με την πάροδο του χρόνου κι ύστερα από αρκετά τέρμινα την ανακάλυψαν τα… τσακάλια της αγοράς. Καμία αναφορά στον μ/μ… Εξυπακούεται…
..

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (ακούραστος) και το… Χαρακολόγιο του

Μέχρι το τελευταίο 10λεπτο των συναλλαγών, ο μοναδικός τίτλος από όλη την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που κινήθηκε με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της Motor Oil (-0,29%), όμως στη συνέχεια υπέκυψε στο, γενικότερα, αρνητικό κλίμα. Αν πετύχει επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 14,02 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 14,48 και 14,98 ευρώ. Αντίθετα παραβίαση της ισχυρής στήριξης στα 13,16 ευρώ, θα δώσει πίεση προς τα 12,99 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

 • Σε φάση συσσώρευσης η μετοχή της TITC (-0,62%). Οι αντιστάσεις στα 16,40 (ημερήσιο “stop short”), 16,94 – 17,18 και 18,30 ευρώ. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 15,88 ευρώ, για να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 15,30 ευρώ.

Συνεχίζει την περιστροφή στην περιοχή των 12,00 ευρώ, ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (-0,33%). Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 12,42 – 12,50 ευρώ, για να αφήσει πίσω του τους δύο ΚΜΟ 200 ημερών και να εγείρει απαιτήσεις κίνησης προς τα 13,08 ευρώ. Σε περίπτωση διόρθωσης, πρέπει να αποφευχθεί κλείσιμο χαμηλότερα των 11,40 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (ακούραστος) και το… Παρουσιολόγιο του

ΜΕ ενδιαφέρον αναμένονται τα δύο road shows που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο μήνα, πριν και μετά τη ΔΕΘ, από Goldman Sachs και Bofa. H αυλαία ανοίγει με το road show της Goldman Sachs στις 8/9 – 9/9 και ακολουθεί στις 21/9 – 23/9 αυτό της Bofa.

 • ΜΕΧΡΙ να προκύψει ο επόμενος καταλύτης που θα δώσει την επιθυμητή διαφυγή στον Γενικό Δείκτη, μοιραία, το ενδιαφέρον θα περιορίζεται στις κινήσεις επιμέρους μετοχών, ανεξάρτητα κεφαλαιοποίησης, που θα έχουν κάποια είδηση, ή τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης για το υπόλοιπο της τρέχουσας χρήσης, θα δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις.

***

Υστάτως, το ενδιαφέρον και στις προσυμφωνημένες συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα και οι οποίες αφορούν και Εισηγμένες έξω από τα στενά όρια του FTSE25.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της ΙΝΤΕΚ (+4,86%) σήμερα πέρασαν από το Χ.Α. άλλα δύο “πακέτα”, συνολικά, 131250 τεμ. στην ίδια τιμή των 3,20 ευρώ, ανά μετοχή. Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές συνεχίστηκαν σήμερα με την Q&R (+14,39%). Τρία “πακέτα” συνολικά 2415676 τεμ., ή το 8,9% της Εισηγμένης, όλα στην τιμή των 0,2340 ευρώ (συνολική αξία 565267 ευρώ).

 • Πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν στην πλευρά του πωλητή την Εταιρεία APDK, που κατείχε το ποσοστό Πουλιάδη στην Εισηγμένη και στους αγοραστές βασικούς Μετόχους και νέους Επενδυτές. Μέσα στην ημέρα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ανακοινώσεις από πλευράς Εισηγμένης.

***

ΟΡΙΑΚΗ διόρθωση από τα υψηλά 253 μηνών για τα Πλ. Θράκης (-0,48%), ενώ συνεχίζονται τα πονταρίσματα για, τουλάχιστον, ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρείας, “η εξαμηνιαία οικονομική έκθεση 2021, καθώς και το σχετικό Δελτίο Τύπου, θα δημοσιευθούν την Πέμπτη, 9/9/2021, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α.”.

***

ΣΕ ΝΕΑ ιστορικά υψηλά έκλεισε η μετοχή της Performance (+5,09%), εν όψει της γ.σ. (9/9) που καλείται, μεταξύ άλλων, να αποφασίσει την αντικατάσταση μιας σημερινής μετοχής με τρεις καινούριες (split) και την Α.Μ.Κ. έως 5 εκατ. με Ιδιωτική τοποθέτηση και παραίτηση των παλαιών Μετόχων.

Σύμφωνα με το σχέδιο αποφάσεων της επικείμενης γ.σ., “η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, δύναται να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής των υφιστάμενων μετοχών της Εταιρείας (!) Στα πλαίσια της Α.Μ.Κ., προτείνεται να εξουσιοδοτηθεί το ΔΣ να διερευνήσει το ενδεχόμενο μετάταξης της Εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. σε δεύτερο στάδιο και εφόσον αυτό κριθεί συμφέρον για την Εταιρεία και τους Μετόχους.

 • Βάσει ενημέρωσης από το ΔΣ της Εταιρείας, η αύξηση εργασιών και κερδοφορίας από 1/1/2021 έως σήμερα, έναντι της προηγούμενης περιόδου του 2020, είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά στην ιστορία της Εισηγμένης.

Η Εταιρεία πιστεύει ότι τα πρόσθετα κεφάλαια θα διευκολύνουν να συνεχιστεί ο ρυθμός ανάπτυξης εργασιών και κερδοφορίας για τα επόμενα χρόνια, καθώς υπάρχουν οι κατάλληλες ευκαιρίες και έντονη ζήτηση για τα Προϊόντα και Υπηρεσίες που παρέχει, ενώ θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση του κεφαλαίου κίνησης και ρευστότητας και θα διευκολύνουν στοχευμένες εξαγορές Εταιρειών που προσφέρουν συμπληρωματικότητα ή/και συνέργειες με την Εταιρεία”.

***

ΤΟΝ μεγαλύτερο όγκο των τελευταίων 16 συνεδριάσεων, διακίνησε σήμερα η Δομική Κρήτης (+3,85%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά υποχωρώντας από το υψηλό ημέρας των 0,846 ευρώ (+8,46%). Υπενθυμίζεται ότι κλείσιμο του τίτλου υψηλότερα των 0,85 ευρώ αλλάζει, τεχνικά, επίπεδο. Στις 10/9 η επικείμενη γ.σ.

***

ΕΞΙ οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Byte (-2,93%), επτά για τα Alpha Αστικά Ακίνητα (-1,67%), πέντε για τον Logismo (-2,44%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για τον Άβακα (-2,33%), παρουσία πωλητή σε Ακρίτα (-4,35%), ΒΙΟΚΑ -4,68% (-4,68%), Moda Bagno (-6,40%), ΦBMEZZ (-1,58%) και ΞΥΛΚ (-5,66%), ακόμα χαμηλότερα η Τρ. Αττικής (-6,96%), ενώ πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Τεχν. Ολυμπιακή (+1,41%).

 • Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Optronics (+5,26%), Mediterra (+5,19%), Fieratex (+2,15%), AVE (+1,72%), Χαϊδεμένος (+0,71%), Ευρωσύμβουλοι (+1,75%), Έλαστρον (+0,93%), ΚΛΜ (+0,83%) και Μπήτρος (+14,58%), επιστροφή αγοραστών σε Αλουμύλ (+2,44%), Ιντρακάτ (+1,35%), Ιντρακόμ (+0,89%) και ΑΝΕΚ (+7,26%)

ΜΕΤΑ από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων αντέδρασε η Quest (+2,39%), μετά από έξι πτωτικές και μία αμετάβλητη η Ίλυδα (+3,97%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Epsilon Net (-1,17%), ενώ με νέα ιστορικά υψηλά “φλερτάρουν” τα Πλ. Κρήτης (+2,27%).

 • ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΕΣΤΑΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΗΛΗ του για το ΧΑ και τις Αγορές στο euro2day.gr, λίγα λεπτά μετά το κλείσιο της αγοράς…

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει και νέο ρεκόρ, το 36ο για το 2021, και τους S&P 500 και Dow Jones να χάνουν έδαφος.

 • Τα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας ακολούθησε σήμερα η επιφυλακτικότητα στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων από την Παρασκευή για την πορεία της απασχόλησης. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε μόλις 235.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα αδύναμα στοιχεία ήρθαν ενώ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα αναγκαστεί σύντομα να μετριάσει την στήριξη που προσφέρει στην οικονομία μέσω του γιγαντιαίου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που δρομολόγησε για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η Fed να συνεχίσει την προετοιμασία για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, ξεκινώντας με τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων αργότερα φέτος.


 • Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 269,09 μονάδες ή -0,76% και έκλεισε στις 35.100,00 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 15,40 μονάδες ή -0,34% στις 4.520,03 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 10,81 μονάδες ή 0,07% και έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 15.374,33 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόλις πέντε έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Wall Disney με κέρδη 3,34 δολ. ή σε ποσοστό 1,85% στα 184,34 δολ. και ακολούθησαν η Apple με ιστορικό υψηλό στα 156,69 δολ. με άνοδο 1,55% και η Visa στα 226,27 δολ. με κέρδη 0,52%.


 • Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι 3M (-4,53%), Honeywell International (-2,38%) και Amgen (-2,22%).

Την επενδυτική προσοχή συγκέντρωσαν νωρίτερα σήμερα τα στοιχεία από την Κίνα τα οποία έδειξαν ότι τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές αυξήθηκαν με ταχύτερο από το αναμενόμενο ρυθμό τον Αύγουστο, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για τις διαταραχές που συνεχίζει να προκαλεί στις εφοδιαστικές αλυσίδες η πανδημία.

 • Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Boeing χάνει 1,7% μετά την ανακοίνωση της ιρλανδικής Ryanair ότι τερμάτισε τις συνομιλίες με την εταιρεία για την αγορά δέκα αεροπλάνων 737 MAX λόγω διαφωνιών στην τιμή.

Από το μέτωπο των συγχωνεύσεων και εξαγορών η State Street Corp. ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία για την απόκτηση των δραστηριοτήτων επενδυτικών υπηρεσιών της Brown Brothers Harriman έναντι 3,5 δισ. δολ. σε μετρητά.


 • Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τα οικονομικά στοιχεία να βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ αναμένεται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, παρόλο που αναθέωρησε προς τα πάνω η Eurostat το ΑΕΠ της ευρωζώνης το β’ τρίμηνο του 2021 το οποίο αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 14,3% σε ετήσια βάση, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 2% και 13,6% αντίστοιχα. Ωστόσο ο όγκος του ΑΕΠ παραμένει κατά 2,5% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ-Covid υψηλά, όταν στις ΗΠΑ βρίσκεται 0,8% από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με το Reuters.

 • Επιπροσθέτως, η απασχόληση στις χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαίο επίπεδο (έναντι αρχικής μέτρησης για άνοδο 0,5%) και κατά 1,8% σε ετήσιο επίπεδο. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 3,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,5% στην ΕΕ (μετά από πτώση 2,1% στη ζώνη του ευρώ και πτώση 1,7% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο).

***

Επιδεινώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα το επενδυτικό κλίμα το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η έλλειψη πρώτων υλών και οι ελλείψεις σε τσιπ θα επιβραδύνουν την ανάκαμψη της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη όπως γράφει το πρακτορείο Reuters.

 • Όπως ανακοίνωσε το οικονομικό ερευνητικό ινστιτούτο ZEW, ο δέικτης για το επενδυτικό κλίμα υποχώρησε στις 26,5 από 40,4 μονάδες τον Αύγουστο. Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε πτώση στις 30 μονάδες. Οι επενδυτές περιμένουν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ που θα λάβει χώρα την Πέμπτη και τις αποφάσεις σχετικά με τους ρυθμούς αγοράς ομολόγων.

***

Σε κοινή επιστολή τους, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και άλλοι 24 επικεφαλής εθνικών κεντρικών τραπεζών και αρχών εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος από 20 κράτη-μέλη της ΕΕ καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι η πρόταση σχετικά με επικαιροποιημένους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες στην ΕΕ ακολουθεί την παγκόσμια συμφωνία που είναι γνωστή ως Βασιλεία ΙΙΙ.

 • Στη διάρκεια του φθινοπώρου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει πρόταση σχετικά με επικαιροποιημένους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες εντός της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, οι υπογράφοντες επιθυμούν να τονίσουν ιδιαίτερα ότι τo κατώτατο όριο για τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού και η τυποποιημένη μέθοδος για τον πιστωτικό κίνδυνο θα πρέπει να συμμορφώνονται με τη διεθνή συμφωνία και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εισαγάγει ειδικές για την ΕΕ αποκλίσεις από τους κανόνες.

Τυχόν αποκλίσεις από τη συμφωνία της Βασιλείας θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη τόσο προς τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα όσο και προς το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζες και τις οικονομίες γενικότερα. Είναι επομένως σημαντικό οι παγκόσμιες συμφωνίες να τηρούνται πλήρως, εγκαίρως και με συνέπεια.

**

Η Deutsche Telekom κατέληξε σε συμφωνία ανταλλαγής μετοχών με τον όμιλο Softbank προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό της στην αμερικανική μονάδα T-Mobile και πούλησε τη μονάδα της στην Ολλανδία.

**

 • Ο Stoxx Europe 600 στις 472.98 μονάδες, και – 0.47%.
 • Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,226.45 μονάδες, με απώλειες 0.46%.
 • Ο βρετανικός FTSE στις 7,150.3 μονάδες,-0.51%.
 • Ο γερμανικός DAX στις 15,841.95 μονάδες, -0.57%.
 • Ο γαλλικός CAC 40 στις 6,726.07 μονάδες, διολίσθησε κατά 0.26%.
 • Ο ιταλικός FTSE MIB έπεσε στις 26,068 μονάδες, -0.74%.
 • Και ο ισπανικός IBEX 35 στις 8,882.5 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητος.

Με απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης το πετρέλαιο υπό την πίεση του ισχυρότερου δολαρίου και εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της ζήτησης στον απόηχο της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές για τους πελάτες της στην Ασία.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου έχασε 94 cents ή 1,4% και έκλεισε στα 68,35 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent Νοεμβρίου υποχώρησε 53 cents ή 0,7% στα 71,69 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, μείωσε τις τιμές πώλησης για όλους τους τύπους στις παραδόσεις προς την Ασία, ενώ κράτησε αμετάβλητες τις τιμές για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι μειώσεις ήταν οι πρώτες τους τελευταίους τέσσερις μήνες για την συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτό αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης τους επόμενους μήνες εν μέσω της νέας “έκρηξης” των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα παρά τη μεγάλη πτώση της παραγωγικής ικανότητας στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Άιντα.

 • Η αμερικανική υπηρεσία Ασφάλειας και Προστασίας Περιβάλλοντος εκτίμησε σήμερα ότι το 79,3% της παραγωγής πετρελαίου από τον Κόλπο του Μεξικού δεν έχει ακόμα επανέλθει, μια εβδομάδα μετά το πέρασμα του τυφώνα, όπως και το 77,9% της παραγωγής φυσικού αερίου.

Με αξιοσημείωτες απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης ο χρυσός, χάνοντας το ψυχολογικό επίπεδο των 1.800 δολ. καθώς η ενίσχυση του δολαρίου και των αποδόσεων των ομολόγων άμβλυναν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 35,20 δολ. ή 1,9% και έκλεισε στα 1.798,50 δολ. ανά ουγγιά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από τις 9 Αυγούστου για το πολύτιμο μέταλλο που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Αυγούστου.

Το δολάριο, στο μεταξύ, με βάση τον δείκτη ICE U.S. Dollar σημειώνει άνοδο 0,5%, ενώ και η ενίσχυση των αποδόσεων στα ομόλογα επιβάρυνε το κλίμα για το πολύτιμο μέταλλο. Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ έφτασε στο 1,369% από 1,322% την Παρασκευή. Οι αγορές έμειναν κλειστές τη Δευτέρα λόγω της αργίας της Labor Day.

Απώλειες σημείωσε και το ασήμι με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να υποχωρεί 43 cents ή 1,7% στα 24.37 δολ. ανά ουγγιά. Ο χαλκός Δεκεμβρίου έχασε 1,2% στα 4,28 δολ. η λίβρα.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Οκτωβρίου σημείωσε βουτιά 2,5% στα 995,90 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Δεκεμβρίου κατρακύλησε 2,6% στα 2.353,50 δολ. ανά ουγγιά.


Το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ με το Bitcoin γνωρίζει μια δύσκολη αρχή καθώς η τιμή του κρυπτονομίσματος βρέθηκε να σημειώνει μεγάλες απώλειες στην πρώτη ημέρα ως νόμιμο χρήμα, ενώ η υιοθέτηση του στη χώρα σημαδεύτηκε και από τεχνικά προβλήματα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το κρυπτονόμισμα βρέθηκε να σημειώνει νωρίτερα βουτιά 17% κατρακυλώντας σε χαμηλό ενός μήνα στον απόηχο της είδησης ότι η κυβέρνηση της χώρας αποσύνδεσε το ψηφιακό πορτοφόλι του Bitcoin για να διορθώσει τεχνικά προβλήματα.

Αργότερα τα προβλήματα αυτά φαίνεται ότι αντιμετωπίστηκαν, και ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε με ανάρτηση του στο Twitter ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή είναι και πάλι διαθέσιμη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως υποχώρησε μέχρι το χαμηλό των 43.050 δολ. στη Νέα Υόρκη για να περιορίσει στη συνέχεια τις απώλειες του.

Ο Μπουκέλε πάντως ανέφερε ότι η χώρα του εκμεταλλεύτηκε την βουτιά για να αγοράσει στα χαμηλά, προσθέτοντας 150 νομίσματα και ανεβάζοντας το σύνολο στα 550, αξίας περίπου 26 εκατ. δολ.

Ο δείκτης Bloomberg Galaxy Crypto, που παρακολουθεί ορισμένα από τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, έχασε μέχρι και 19%, ενώ άλλα μικρότερα ψηφιακά νομίσματα επίσης γνώρισαν μεγάλες απώλειες.

Το σχέδιο του Ελ Σαλβαδόρ αποτελεί τη μεγαλύτερη δοκιμασία στα 12 χρόνια ύπαρξης του Bitcoin. Το πείραμα παρακολουθούν τόσο οι οπαδοί, όσο και οι επικριτές των κρυπτονομισμάτων για να δουν αν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα θελήσει να κάνει συναλλαγές με Bitcoin όταν αρχίσει να κυκλοφορεί μαζί με το αμερικανικό δολάριο και αν αυτό θα ωφελήσει την βίαια και φτωχή χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Αν το πείραμα θεωρηθεί επιτυχές, ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ, σημειώνει το Bloomberg.

Στο Ελ Σαλβαδόρ, οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να δέχονται Bitcoin για αγαθά και υπηρεσίες και η κυβέρνηση θα το δέχεται για την πληρωμή φόρων. Το σχέδιο είναι το πνευματικό τέκνο του 40χρονου προέδρου της χώρας, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους στο χρηματοοικονομικό σύστημα και θα κάνει πιο φθηνή την αποστολή εμβασμάτων.

Η κυβέρνηση έχει ήδη εγκαταστήσει 200 ATM για Bitcoin σε ολόκληρη τη χώρα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανταλλαγή του κρυπτονομίσματος σε δολάρια ΗΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών δημιούργησε ένα fund 150 εκατ. δολ. στην κρατική τράπεζα Banco de Desarrollo de la Republica de El Salvador, για να υποστηρίζει τις συναλλαγές.

Το δολάριο πάντως θα παραμείνει το εθνικό νόμισμα για λογιστικούς σκοπούς στα δημόσια οικονομικά, ενώ έμποροι που δεν είναι σε θέση τεχνολογικά να δεχτούν το ηλεκτρονικό νόμισμα θα εξαιρεθούν από το νόμο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.


 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.